kordun Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 Prvo si pobrkao loncice, ne vrse oni agresiju na nas svojim subvencijama, vec mi vrsimo agresiju sami na sebe sosptvenim porezima i regulacijama. Kod nas bi sutra dan prestao uvoz, kad bi nasi poljoprivrednici bili rastereceni sa porezima...... a nasi trgovci sa regulacijama.... Drugo, subvencije se ne isplate na duge staze, uglavnom.... ako neko uspe u biznisu na svetskom subvencije su najmanje zasluzne za to... one mogu da stvore jedino povlasceni faktor na domacem trzistu.. ma nisam ja rekao da se isplate, ali samo kazem na koji nacin mocni zloupotrebljavau slobodno trziste.... nije tacno da subvencije uticu samo na domace trziste, pa imas direktne subvencije za izvoz, a i ove ostale takodjer uticu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 24, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 nije tacno da subvencije uticu samo na domace trziste, pa imas direktne subvencije za izvoz, a i ove ostale takodjer uticu uticu negativno na domace trziste. evo Agnostik stalno spominje subvencionisanje americke industrije gvozdja.. pa i dan danas subvencionisu 30 godina oni subvencionisu tu industriju gvozdja... zansh zasto? Zato sto ta industrija gvozdja radi losije nego sto bi trebalo i zato joj trebaju tudje pare ... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 Opet pokazujes da ne kapiras koncept libelarnog trzista. znas u cemu je problem mladjo, problem je u tome sto ti neke stvari idealizujes, nigdje na svijetu ne postoji potpuno liberalno trziste, onako teorijski idealno, e sada, tebi kako kad odgovara onda tako se i ponasas danas evropsko trziste za tebe nije liberalno, jer ju nuzno da se nabije kordunu na nos kako ne zna sta je liberalno trziste, a sutra ce opet biti liberalno u nekoj drugoj temi kad bude trebalo nekom drugom nesto nabijati na nos, imas vidis duple standarde, ja sam svjestan da idealnog liberalnog trrzista nema, al ima ovog normalnog o kom ja pricam a ne zanosim se idealizacijama, za mene je liberalno trziste sloboda trgovine, u evropi naravno te slobode su jos na niskim granama posebno iz sektora usluga Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 uticu negativno na domace trziste. evo Agnostik stalno spominje subvencionisanje americke industrije gvozdja.. pa i dan danas subvencionisu 30 godina oni subvencionisu tu industriju gvozdja... zansh zasto? Zato sto ta industrija gvozdja radi losije nego sto bi trebalo i zato joj trebaju tudje pare ... da, ali nisi odgovorio zasto to rade, zasto rade losije i zasto su se odlucili da se to treba subvencionisati, zato sto je gvozdje strateski resurs, amerika kao super sila ne moze sebi dozvoliti takve luksuze da postaje ovisna od drugih zemalja kad su u pitanju strateski resursi koje ima sama, jer aurtomatski gube kolektivnu snagu i potencijale a istovremenu jacaju konkurenciju, npor kinesku industriju gvozdja, ja bi isto tako radio, to su one osnovne mane liberalizma, on nije otporan na zloupotrebe, hiljadu i jedna stvar nepostena u liberalizmu dobija punu prednost i sam liberalizam tijera sve na takvo ponasanje i dolazis do haosa, sva je sreca pa drzave to drze pod koncima Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 24, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 znas u cemu je problem mladjo, problem je u tome sto ti neke stvari idealizujes, nigdje na svijetu ne postoji potpuno liberalno trziste, onako teorijski idealno, e sada, tebi kako kad odgovara onda tako se i ponasas danas evropsko trziste za tebe nije liberalno, jer ju nuzno da se nabije kordunu na nos kako ne zna sta je liberalno trziste, a sutra ce opet biti liberalno u nekoj drugoj temi kad bude trebalo nekom drugom nesto nabijati na nos, imas vidis duple standarde, ja sam svjestan da idealnog liberalnog trrzista nema, al ima ovog normalnog o kom ja pricam a ne zanosim se idealizacijama, za mene je liberalno trziste sloboda trgovine, u evropi naravno te slobode su jos na niskim granama posebno iz sektora usluga I jeste nuzno da ti se nabije da ne moze da pricamo o slobodnom trzistu, po onoj definiciji koja se tebi svidja.... vec moramo po onoj koja je opsteprihvacena.. da, ali nisi odgovorio zasto to rade, zasto rade losije i zasto su se odlucili da se to treba subvencionisati, Uglavnom zato sto im to onda donosi pare u njihove ruke(politicarima) uzima pare iz ruku gradjana koji te pare prave i pomaze politicarima da daju te pare svojim politickim ortacima i finasijerima (da vrate dugove) i time guse one privrednike koji rade posteno. Dakle oni to ne rade zbog ekonomije kompletne zemlje, vec iz potrebe sopstvene ekonomije, imaju preko palice drzave dzabe pare... Iz slicnih razloga amerikanci ratuju... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 evo zamisli primjer da je kod tebe u krusevcu otkrivena veca kolicina nafte koja podmiruje potrebe republike srbije, e ali problem je sto je to nalaziste nafte malo skuplje za eksploataciju nego kod konkurencije, recimo za nekih 10%, sta republika srbija sada da radi kao kolektiv, da digne ruke od toga , jer je nerentabilno, ne moze ta nafta na slobodno trziste jer je 10 % skuplja ili drzava srbija treba da subvencionise tih 10% da se ta nafta pojavi na trzistu i da se zapsoli pola juzne srbije, da li ce se zbog idealnog slobodnog trzista zrtvovati 9 desetina zbog 1 desetine ili 1 desetina zbog 9 desetina, sta ti mislis milosavljevicu? da ti ne pricam da nam nato bagra ne bi mogla uvesti sankcije u toj oblasti jer smo nezavisni u tom pogledu, sta je bolje za kolektiv i za tebe kao pojedinca? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 najskuplje je sjediti kod kuce i ne raditi nista, problemi sloboda i nesloboda trzista su mnogo manji od toga, ovo je najskuplje Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 Млађони, спусти лопту мало... Тачно је да моћни желе све да злоупотребе. Људи обично мисле да је слободно тржиште у корист "великих бизниса", тј. "крупног капитала". То је у ствари погрешно. Велики бизниси су највећи заступници државне регулације, ограничења увоза и слично. Њима то одговара јер се тако штите од конкуренције. Млађони and Ћириличар је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 24, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 najskuplje je sjediti kod kuce i ne raditi nista, problemi sloboda i nesloboda trzista su mnogo manji od toga, ovo je najskuplje To jeste tacno, to je najskuplje zato sam ja protiv socijalne pomoci (drzavne) jer stimulise takvo ponasanje. Zapravo to kad prevedes je, da je neisplaitov da neko trosi vise nego sto proizvodi. Onaj ko sedi ne proizvodi nista, a trosi nesto. Medjutim ima i onih koji rade, a trose vise nego sto zaradjuju - to je isto problem. evo zamisli primjer da je kod tebe u krusevcu otkrivena veca kolicina nafte koja podmiruje potrebe republike srbije, e ali problem je sto je to nalaziste nafte malo skuplje za eksploataciju nego kod konkurencije, recimo za nekih 10%, sta republika srbija sada da radi kao kolektiv, da digne ruke od toga , jer je nerentabilno, Nema potrebe republika Srbija kao kolektiv tu da radi nista. Doci ce investitori koji ce kao kolektiv platiti vadjenje te nafte za profit. Republika srbija treba samo da se postara da u tom slucaju ne bude kradje i pljacke.... kordun је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 To jeste tacno, to je najskuplje zato sam ja protiv socijalne pomoci (drzavne) jer stimulise takvo ponasanje. da i ja sam protiv toga, mada ne skroz, jer postoje ljudi koji zaista moraju primati socijalnu pomoc.... troskovi nerada su dupla sredstva, ti danas ako ne radis ne da si izgubio ona sredstva koja su ti potrebna da prezivis dan, vec si izgubio i ono sto si mogao da zaradis, dakle dupli trosak, srbiju kao kolektiv to najvise kosta, srbiaj bi procvjetala kad bi kompletna radila za platu od 200 evra, postala bi ekonomska sila u regionu u tom smislu, mada bi neko sa strane rekao vidi ovih jadnika rade za 200 evra, a ovaj nerad koji vlada po srbiji je mnogo , mnogo skupa stvar koja nas unistava u korijenu jer konnkurentski kolektivi ne cekaju na nas, a mi tonemo.... nerad je u ekonomskoj utakmici uvijek najskuplja stvar, ima ona izreka vreme je novac, a mi vreme bacamo Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 24, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 Млађони, спусти лопту мало... Тачно је да моћни желе све да злоупотребе. Људи обично мисле је слободно тржиште то је у корист "великих бизниса", тј. "крупног капитала". То је у ствари погрешно. Велики бизниси су највећи заступници државне регулације, ограничења увоза и слично. Њима то одговара јер се тако штите од конкуренције. Jedino Koch braca su dosledni pa sponzorisu upravo suprotno. Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 24, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 da i ja sam protiv toga, mada ne skroz, jer postoje ljudi koji zaista moraju primati socijalnu pomoc Nema potrebe za drzavnom socijalnom pomoci. Drugim recima nema potrebe da nam drzava otima pare da bi davala socijalnu pomoc nekom. To moze trziste isto da uredi. JA i ti smo recimo iz krusevca, znamo peru kome je potrebna socijalna pomoc, skupljamo i pomazemo mu dok mu treba. Ili mu pruzimo nacin da zaradi. Tako se pre radilo po selima, ljudi koji su siromasniji su pomagali u bogatijim kucama za male nadoknade - sitnije poslove. Dok nisu postajali majstori, ili se ostrucili dovoljno da mogu da zarade za sebe. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 Nema potrebe za drzavnom socijalnom pomoci. Drugim recima nema potrebe da nam drzava otima pare da bi davala socijalnu pomoc nekom. To moze trziste isto da uredi. JA i ti smo recimo iz krusevca, znamo peru kome je potrebna socijalna pomoc, skupljamo i pomazemo mu dok mu treba. Ili mu pruzimo nacin da zaradi. Tako se pre radilo po selima, ljudi koji su siromasniji su pomagali u bogatijim kucama za male nadoknade - sitnije poslove. Dok nisu postajali majstori, ili se ostrucili dovoljno da mogu da zarade za sebe. jeste to su bili medjuljudski odnosi u proslosti, ti se trebas zeniti, skupi se cijelo selo i napravi ti kucu za 7 dana, sutra ti odes pa pomognes ostalima kada dodje na njihov red, isto tako ako si izgubio nogu ljudi su se solidarisali i pomagali ti, ali racunaj da su danas ljudi daleko od toga, posebno ljudi iz vecih gradova nemaju vise takav mentalitet i takvu svijest.... zato je po meni potrebno da drzava to sama regulise, standardi zivota su porasli i zivot je mnogo dinamicniji nego nekada, danas se nema vremena sa nekim popiti kafu kamo li nesto vise od toga, to nije zato sto ljudi to sami zele, nego jednostavno ovaj visoki standard zivota namece takav tempo, zato je to i rjeseno na takav naciin, ja u svojoj zgradi ovdje gdje zivim skoro godinu dana ne poznajem ni pola komsija, neke nisam nikada ni vidio, ako ima neka starica na 7 spratu koaj umire od gladi ja o tom nemam pojma, postoje sluzbe koje o tom vode racuna a mi ostali se bavimo svojim poslovima, ne mozemo postici da i o tome vodimo racuna, nije produktivno sa ekonomske strane, ekonomija kvari ljude i ljudske odnose Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 24, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 jeste to su bili medjuljudski odnosi u proslosti, ti se trebas zeniti, skupi se cijelo selo i napravi ti kucu za 7 dana, sutra ti odes pa pomognes ostalima kada dodje na njihov red, isto tako ako si izgubio nogu ljudi su se solidarisali i pomagali ti, ali racunaj da su danas ljudi daleko od toga, posebno ljudi iz vecih gradova nemaju vise takav mentalitet i takvu svijest.... zato je po meni potrebno da drzava to sama regulise, standardi zivota su porasli i zivot je mnogo dinamicniji nego nekada, danas se nema vremena sa nekim popiti kafu kamo li nesto vise od toga, to nije zato sto ljudi to sami zele, nego jednostavno ovaj visoki standard zivota namece takav tempo, zato je to i rjeseno na takav naciin Ne razumem sta hoces da kazes. Ajde da vidim jel sam te dobro razumeo, ljudi su tolika djuibrad, da bi tvom komsiji pomogli, mora drzava da dodje i da im otme pare kroz poreze i onda vucic da mu da te para... Jer ako drzva ostavi te pare kod nas, mi nikako necemo pomoci nasem komsiji toliko da moze da prezivi.. Jel to hoces da kazes? Ja se bas ne bih slozio sa tobom! Moja porodica je u jednom periodu zviota imala jako losu finasijsku situaciju, socijalnu pomoc nikakvu nismo primali. Kosije ispod i sa strane od nas su nam dali produzne kablove iz njihove kuce da bi mogli da koristimo sporet, tv i ostale stvari ni dinar nam nisu trazili. Kada smo se iscupali iz toga, ja sam vrlo radom tim komsijama pomagao sve sto im je trebalo. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 Ne razumem sta hoces da kazes. Ajde da vidim jel sam te dobro razumeo, ljudi su tolika djuibrad, da bi tvom komsiji pomogli, mora drzava da dodje i da im otme pare kroz poreze i onda vucic da mu da te para... Jer ako drzva ostavi te pare kod nas, mi nikako necemo pomoci nasem komsiji toliko da moze da prezivi.. Jel to hoces da kazes? nekad ide cak dotle, imas situacije gdje se starica srusi pored gradskog autobusa a ostali samo okrenu glavu, ja sam radio jednom davno kod nekog svabe milionera, nestalo mi struje, a on se zakljucao u prizemlju gdje mu je bazen , ja zvonim da mu kazem da je iskocio osigurac da ne moze masina da mi radi niko se ne javlja, ja prodjem sa donje strane kuce do bazena i lupam na ono debelo staklo on gleda u mene i ide prema meni, kad je dosao do stakla pritisnuo prekidac za spustanje nekog velikog zastora, boli nejga uvo, sta da sam se povredio kako bi mi pomogao, mogao bi da umrem pored takvoga... a ja lijepo nazovem sefa i kazem da necu kod ovog vise da radim taman mi dao milione, nema sanse i tako je i bilo Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука