Ћириличар Написано Децембар 23, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2014 Да, али "заузимање што већег дела тржишта" није монопол. Монопол је идеја да неко може да "заузме тржиште" на тај начин да онда може да диже цене. У животу нисам видео фирму која то покушава на слободном тржишту. Из једноставног разлога што одлично знају да је - немогуће. Сви се они непрестано боре да оборе цене. Или да за исту цену пруже бољи производ - што је исто. Заузимање што већег дијела тржишта је "тежња ка монополу", а не монополско понашање. Сада, на слободном тржишту је скоро па немогуће да једна компанија направи монопол, али ту у игру улази онај други случај - кооперативни олигопол. У мом граду се управо то дешава са пиланама ( код нас се то каже по швапски - "бренте" ) и њиховим власницима. Они су се сви међусобно договорили и подијелили читав крај између себе у надлежности. ТО значи да ако неко жели да му се жума на његовом приватном посједу сасјече и прода, он не може бирати код ког ће бренташа то радити, него ће га он упутити на свог колегу. То управо онемогућава конкуренцију а њима даје максимални могући профит. Хајде што су подијелили своје "надлежности" за приватне посједе, него су и за државне шуме то урадили, тј. ко може одакле да краде државну ( а и приватну ) шуму. Фактички монопол, иако имаш више произвођача. Није само суштина борбе против монопола спрјечавање монопола из књишке дефиниције, него и борба против превелике тржишне моћи било какве конфигурације произвођача. Сад, добро си ми указао да се то често користи као неки баук, и замислио сам се када је то успостављен монопол без државне интервенције? Ријетко кад, а никад чисти монопол ( изузев природног монопола ). Али ево, има примјера на тржиштима мањих размјера, у мом родном граду. Ипак није нестварно, само се на погрешно мјесто гледа. Него, за Микрософт, како се ја сјећам ( а било је то дааавно, још сам био дијете ) проблем се састојао у томе што Микрософт није дијелио свој соурс код и тиме је имао неправедну предност над конкурентима, па је влада САД-а интервенисала. То је било прије једно десетак година мислим? Сад ме чисто занима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Децембар 23, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2014 inace meni i dalje neverovatno da niko ne obraca paznju na to da im drzava trosi godisnje 10 000 evra(po osobi) i da nema sta da kaze na taj racun..... Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 23, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2014 Заузимање што већег дијела тржишта је "тежња ка монополу", а не монополско понашање. Сада, на слободном тржишту је скоро па немогуће да једна компанија направи монопол, али ту у игру улази онај други случај - кооперативни олигопол. У мом граду се управо то дешава са пиланама ( код нас се то каже по швапски - "бренте" ) и њиховим власницима. Они су се сви међусобно договорили и подијелили читав крај између себе у надлежности. ТО значи да ако неко жели да му се жума на његовом приватном посједу сасјече и прода, он не може бирати код ког ће бренташа то радити, него ће га он упутити на свог колегу. То управо онемогућава конкуренцију а њима даје максимални могући профит. Хајде што су подијелили своје "надлежности" за приватне посједе, него су и за државне шуме то урадили, тј. ко може одакле да краде државну ( а и приватну ) шуму. Фактички монопол, иако имаш више произвођача. Сигурно то није неки државни пропис? Мени је чудно да у фирму дође купац, а она га пошаље код конкуренције... Него, за Микрософт, како се ја сјећам ( а било је то дааавно, још сам био дијете ) проблем се састојао у томе што Микрософт није дијелио свој соурс код и тиме је имао неправедну предност над конкурентима, па је влада САД-а интервенисала. То је било прије једно десетак година мислим? Сад ме чисто занима. Главни проблем је био што је Microsoft испоручивао Internet Explorer као саставни део Windowsa. Па су се онда друге фирме које су тада правиле интернет browsere (Netscape итд.) буниле како је то "монополистичко понашање". Млађони је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 23, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2014 Главни проблем је био што је Microsoft испоручивао Internet Explorer као саставни део Windowsa. Па су се онда друге фирме које су тада правиле интернет browsere (Netscape итд.) буниле како је то "монополистичко понашање". da, samo ja ne vidim zasto bi to bilo monopolisticko ponasanje .... to je po meni nepravda bila, ali za krajnje korisnike ipak pozitivna stvar posto microsoft svojim konzervatizmom vec decenijama koci razvoj interneta, danas iz tih razloga je IE pao na jako niske grane, mislim da je na netu trenutno zastupljen ispod 10% sto je sjajno za sve one koji imaju neke veze sa web developmentom Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 23, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2014 Па ни ја... По тој логици би могли да оптужимо Ford што испоручује аутомобиле са клима уређајем и CD плејером. kordun and Млађони је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 23, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 23, 2014 Па ни ја... По тој логици би могли да оптужимо Ford што испоручује аутомобиле са клима уређајем и CD плејером. Sony misli da je ford monopolista sto ugradjuje zvucnike u fiestu... :P Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 23, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 23, 2014 Ћириличар and Juanito је реаговао/ла на ово 2 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 Lepo objsanjeno. Od 35 minute. Млађони and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 24, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 Pa jel si poslusao ti zeca? Trebamo raditi ono sto nam donosi profit.... a sta ti njbolje locira resurse, st ti najbolje objasnjav sta ce ti doneti profit? Inaaace ne znm sta si se ti dohvtio toliko za te carine, uopste niko ovde nece ukidanje carina, to je toliko nebitna mera... Ti mesaas slobodnu trgovinu izmedju drzvaa i libelarno trziste unutar drzve... konstatno... Ja se ovde (a i svi redom) zalazemo za libelarno trziste unutar drzave.. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 Ja protiv unutrasnog liberalnog trziste nemam nista. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 24, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 Ja protiv unutrasnog liberalnog trziste nemam nista. Pa sto nas smaras onda stalno? I sto branis konstatno ideje subvvencija, koje su one koje remete libelarno unutrasnje trziste, i skode mu? Pa ta industrija celika u americi je i DAN DANS SUBVENCIONISANA... jel si ti svestan toga? Znsh zasto su subencionisani.. i dn dans oni posluju s gubicima, gubicima koje pokrivaju njihovi gradjani. I na kraju.... ti uopste ne moras da uvodis neku carinu besnu na poljoprivredne proizvode... niti moras da ih subvencionises, sve sto treba jeste d skines poreze, to je njbolja "Subvencija" samo se ne isplati politicarima, jer kada se dje ova klasicna subvencija, onda tu politicri mogu da se ogrebu jer pare prolze kroz njihove ruke, a kda se skidaju porezi, tda ne prolaze pare kroz njihove ruke pa ne mogu da se ogrebu... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 Сигурно то није неки државни пропис? Мени је чудно да у фирму дође купац, а она га пошаље код конкуренције... Не. То је договор између власника пилана. Цака је у томе што су се они договорили да не буду једни другима конкуренција, него свако је добио свој дио на коме може несметано да послује како жели, без страха од конкурената. То је кооперативни олигопол, симулација књишког монопола. А узми у обзир још да се то дешава у БиХ, гдје је десет пута веће расуло него у Србији. И управо када се говори о шумама, једино је наша филијала "Шума Српске" пословала са губитком, због превелике корупције. Управници државне фирме дозвољавају приватницима да краду државну шуму уз одређену накнаду. Или једноставно само украду паре које су намијењене за нешто друго. Или не исплаћују пола године плате радницима. Са једне стране имаш "картел" власника пилана, са друге имаш сарадњу "монополистичког" ( картелског, али практично монополистичког ) приватног секотра са корумпираним државним сектором. Конкуренције нема, јер су се приватници међусобно договорили о условима пословања, а ефикасне регулације такође нема због корумпираног и/или неефикасног државног сектора. Још узми у обзир да је романијски крај задња рупа на свирали власти у Бањалуци, а још је и бастион опозиције, па се и лако разумије зашто влада велика незаинтересованост да се овај проблем ријеши. Иначе, ево истините приче. Баш прије неколико година када је избио скандал у Шумама Српске зато што је само романијска филијала пословала са великим губитком, брзо је дошло до смјене управника за овај дио. Нови управник је радницима исплатио редовну плату и почео исплаћивати заостале плате од новца што је било остало. Стари управник је на то рекао:"Нуто јада! Ја их таман навикао да раде без плате, а овај све поквари!". Ех да, и стари управник је наставио долазити у предузеће и након смјене. Нико га није могао, нити смјео истјерати, нити полицију позвати. Толико о државном сектору који би требао држати приватнике донекле заузданим, али с обзиром да је овај крај мало тржиште, никаква значајнија дјеловања нису предузета. И ајд сад Звонко ти ово испричај једном Американцу и гледај га како ништа не разумије, како је овакво нешто уопште и могуће Главни проблем је био што је Microsoft испоручивао Internet Explorer као саставни део Windowsa. Па су се онда друге фирме које су тада правиле интернет browsere (Netscape итд.) буниле како је то "монополистичко понашање". Већ наслућујем какви су се аргументи ту користили. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 Агностик, супер видео. Проф. Миодраг Зец је један од наших најбољих економиста. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 Pa sto nas smaras onda stalno? I sto branis konstatno ideje subvvencija, koje su one koje remete libelarno unutrasnje trziste, i skode mu? Pa ta industrija celika u americi je i DAN DANS SUBVENCIONISANA... jel si ti svestan toga? Znsh zasto su subencionisani.. i dn dans oni posluju s gubicima, gubicima koje pokrivaju njihovi gradjani. I na kraju.... ti uopste ne moras da uvodis neku carinu besnu na poljoprivredne proizvode... niti moras da ih subvencionises, sve sto treba jeste d skines poreze, to je njbolja "Subvencija" samo se ne isplati politicarima, jer kada se dje ova klasicna subvencija, onda tu politicri mogu da se ogrebu jer pare prolze kroz njihove ruke, a kda se skidaju porezi, tda ne prolaze pare kroz njihove ruke pa ne mogu da se ogrebu... da ali politika drzavnih subvencija je ponekad strategijska stvar i agresija na ekonomski slabije zemlje, odlicna metoda da se one drze prikovane na zemlji, sve u slobodnom trzistu, jer bez slobodnog trzista ovog trika nema. srbija sa svojom poljoprivredom je odlican primjer toga, nije problem svabama zrtvovati odredjeni broj mercedesa da obore cijenu psenice, ne zato da imaginarno smanje njenu vrijednost nego da napakoste slabijima, posebno ako ti slabiji glavninom zive od toga, bas kao sto rusima tjeraju inat pa obaraju cijenu nafte i to znatno, posto ovi zive dobrim dijelom od energetike, eto ti liberalnog trzista u danasnjem svijetu sa nekim opakim osobinama Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 24, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 da ali politika drzavnih subvencija je ponekad strategijska stvar i agresija na ekonomski slabije zemlje, odlicna metoda da se one drze prikovane na zemlji, sve u slobodnom trzistu, jer bez slobodnog trzista ovog trika nema. s Prvo si pobrkao loncice, ne vrse oni agresiju na nas svojim subvencijama, vec mi vrsimo agresiju sami na sebe sosptvenim porezima i regulacijama. Kod nas bi sutra dan prestao uvoz, kad bi nasi poljoprivrednici bili rastereceni sa porezima...... a nasi trgovci sa regulacijama.... Drugo, subvencije se ne isplate na duge staze, uglavnom.... ako neko uspe u biznisu na svetskom subvencije su najmanje zasluzne za to... one mogu da stvore jedino povlasceni faktor na domacem trzistu.. nije problem svabama zrtvovati odredjeni broj mercedesa da obore cijenu psenice, ne zato da imaginarno smanje njenu vrijednost nego da napakoste slabijima, posebno ako ti slabiji glavninom zive od toga, bas kao sto rusima tjeraju inat pa obaraju cijenu nafte i to znatno, posto ovi zive dobrim dijelom od energetike, eto ti liberalnog trzista u danasnjem svijetu sa nekim opakim osobinama Opet pokazujes da ne kapiras koncept libelarnog trzista. DAkle kada se drzava mesa, to nije libelarno trziste. Kada republika nemacka koristi metode da kontrolise cene to nije libelarno vec kontrolisano trziste. I znam sta ti je u glavi... krenuces kako su krivicni zakoni koji te stite od prevare, isti kao kada drzava vestacki obara cenu psenice. Dakle krivicni zakon koji stiti od prevare nije "Trzisna" regulacija, vec je regulacija koja uredjuje trziste. Ali ga i dalje cini slobodnom. Slobodno trziste nije trziste koje nije uredjeno vec trziste koje nije KONTROLISANO, gde drzava ne usmerava i ne odrzava ekonomske tokove. (pre nego sto krenes da se igras sa pojmovima, posto ti je to drag sport) I na kraju, na duge staze, takva trzista gube protiv libelarnih trizsta..... uvek se libelarna trzista vise razviju samo kada prodje malo vremena i kad dodje "djavo po svoje" zbog losih ekonomskih poteza.... To se desavalo sa svim komunistickim zemljama... doso djavo po svoje... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука