Juanito Написано Децембар 17, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2014 Za Srbiju je bila ogromna greska kad je otvoreno trziste i sve firme redom propadose jer nisu bile konkurentne. Sad ovo malo sta je ostalo nije dovoljno da narod u zemlji dobro zivi. To su fakti. У Србији тржиште никада није било отворено. Никада. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 17, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2014 Drzava je trebala da kaze ove grane industrije podrzavamo i da staje iza njih i tera njih do pobede kao sto je Juzna Koreja ili Japan. То смо већ пробали па ено како је завршило. Колико пута треба да поновимо исту грешку? ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Децембар 17, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2014 То је заблуда. Сам кажеш да "није довољно да народ добро живи". Ограничење увоза само замрзава такво стање и онемогућава да народ боље живи. Још један пример погрешног економског резоновања. Srbija itekako ima prema inostranstvu slobodno trziste, carine su minimalne. То смо већ пробали па ено како је завршило. Колико пута треба да поновимо исту грешку? Kad je Srbija vodila neku politiku koja je cuvala domace preduzeca. Ostavila je njih da propadnu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Децембар 17, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2014 Da ne bude zablude ja sam za to da svako ima pravo da otvara firme koliko zeli. Meni neviraju price kako siromansne zemlje trebaju otvore 100 % trziste stranoj robi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 17, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2014 Srbija itekako ima prema inostranstvu slobodno trziste, carine su minimalne. Пробај да увезеш нешто. Kad je Srbija vodila neku politiku koja je cuvala domace preduzeca. Ostavila je njih da propadnu. СФРЈ је имала тотални протекционизам 50 година. Добили смо ментално заостале фирме, потпуно неконкурентне и неспособне. Наравно да су пропале. Није их нико "оставио". Дакле, то не функционише. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Децембар 17, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2014 Пробај да увезеш нешто. СФРЈ је имала тотални протекционизам 50 година. Добили смо ментално заостале фирме, потпуно неконкурентне и неспособне. Наравно да су пропале. Није их нико "оставио". Дакле, то не функционише. Pa cak i ta propala SFRJ nije u tolikom belaju kao sto su njene naslednice danas. Problem SFRJ je bilo sto nije ulozila u tehnologije da bi kasnije mogla da parira stranoj konkurenciji. Inace sad ces mi pricati kako je uvoziti tesko ili sta i odkud toliko strana roba u prodavnicama. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 17, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2014 Da ne bude zablude ja sam za to da svako ima pravo da otvara firme koliko zeli. Meni neviraju price kako siromansne zemlje trebaju otvore 100 % trziste stranoj robi. Па ако су људи сиромашни треба им омогућити што већи избор, да могу да дођу до јефтинијих производа. Свако ограничење штети грађанима јер морају да плаћају скупље ствари.. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 17, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 17, 2014 Za Srbiju je bila ogromna greska kad je otvoreno trziste i sve firme redom propadose jer nisu bile konkurentne. Pa da.. imala je zatvoreno trziste, koje je proizvelo nekonkurentne firme i lose firme, pa smo trebali da ga drzimo jos malo zatvorenog da postanu jos nekonkurentne... mislim, resenje za problem koji je proizvelo zatvoreno trziste.. je.. drzaati ga jos zatvorenog... ako vas boli glava... vi uzmite pa se udarite jos jace.. odlican plan! ) ) Buraz, jel ti malo razmislis pre nego sto napises nesto ovako!? oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Децембар 17, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2014 Па ако су људи сиромашни треба им омогућити што већи избор, да могу да дођу до јефтинијих производа. Свако ограничење штети грађанима јер морају да плаћају скупље ствари.. Srbija i Srbi cu sve to sta su uvezneno kupili duplo i tri puta platiti kad pare trebaju da se vrate koje su uzete u inostranstvu. Pa da.. imala je zatvoreno trziste, koje je proizvelo nekonkurentne firme i lose firme, pa smo trebali da ga drzimo jos malo zatvorenog da postanu jos nekonkurentne... mislim, resenje za problem koji je proizvelo zatvoreno trziste.. je.. drzaati ga jos zatvorenog... ako vas boli glava... vi uzmite pa se udarite jos jace.. odlican plan! ) ) Buraz, jel ti malo razmislis pre nego sto napises nesto ovako!? Sad hvala bogu nema ni te nekonkurentne firme ni konkurentne. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 17, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 17, 2014 У Србији тржиште никада није било отворено. Никада. Problem je sto Agnostik konsttno odbija da se obrazuje ekonomski, i ne kapira sta je to "otvoreno i slobodno trziste" vec ima neke svoje definicije.. po kom cherrypickuje podatke... Mislim Srbija je imala ztvoreno trziste, pod sankcijama, onda ga je otvorila nesto malo, napravila monopole nad uvoz, gde samo odredjene baje mogu da uvezu neku robu.... i onda je to kao "otvoreno trziste...... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Децембар 17, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2014 Problem Srbije je u izvozu i konkurentnosti. A monopoli na uvoz svakako ne opravdavam. Inace ja dajem konkretne primere nikakav cherypicking. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 17, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 17, 2014 Sad hvala bogu nema ni te nekonkurentne firme ni konkurentne. Jedan od glvnih razloga sto nema konkuretne firme je to sto nije imal otvoreno trziste i sto ima delimicno otvoreno trziste. To sto ti mislis da srbija ima otvoreno trziste ne znaci da tako jeste, vise puta sam ti davao linkove da vidis koja zemlja ima koliko otvoreno ekonomiju, sve je lepo opisano u kojim oblastima je ekonomija libelarna u kojima nije, Srbija ti je negde 93 mesto. Kako ti zamisljas da se igras privrednika bez poptunih podataka i sa cherrypickingom... kada bi tako vodio sopstveni biznis propao bi ko .... da ne kazem sta... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Децембар 17, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2014 Da ne bude zablude ja sam za to da svako ima pravo da otvara firme koliko zeli. Meni neviraju price kako siromansne zemlje trebaju otvore 100 % trziste stranoj robi. Мене нервира што у Чачак увозе ајвар из Крушевца, те локални пољопривредници пропадају. Зашто бих забранио ајвар из Словеније, а дозволио ајвар из Крушевца? На који начин се закон економије мења кад се нагази имагинарна линија нацртана на мапи? Или зашто је ОК да ме победи на тржишту конкурентнији Крушевљанин, а није ОК ако ме победи неки јанез? Или шта ако ја извозим машине за ајвар у Словенију онима који увозе ајвар у Србију? Да ли онда штитити мене или српске произвођаче ајвара? Дакле, не такмиче се Србија и Словенија него индивидуални српски против индивидуалних словеначких привредника и међусобно. Штитећи српског ајваристу, уништићеш пет других српских привредника. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 17, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 17, 2014 Problem Srbije je u izvozu i konkurentnosti. Pa hajd agnostice korak po korak.. moze? A zasto ne moze da izveze i konkurise.. stsa ga sprecava?? Zasto niko u Srbiji ne napravi proizvod koji moze da izveze i konkurise stranim proizvodjacima? Zasto je u Srbiji jeftinije uvesti krompir iz kine, nego kupovati domaci? Zasto Srbin ne moze da konkurise i naa sopstvenom trzistu? Posto me mrzi da ase prepucavam reci cu ti ukrtko. Problem u srbiji je CENA! Cena proizvodnje, cena rada, cena materijala, cena svega. Srbij ima prevelike poreze i regulacije, sto nabija cenu toliko da nam je jeftinije da uvezemo krompir nego da kupimo domaci. Dakle upravo srbiji treba jaka unutrasnja libelarizaija. Smanjenje poreza, smanjenje regulacija, jer sa visokom cenom, ne moze ni da konkurisemo na domacem a tek o stranom trzistu da ne pricam. Dakle nije problem "prebrzo" otvaranje, nama je sasvim lepo krenulo, problem je sto nismo smanjivali drzavnu upravu nego smo je povecavali, otvarali smo previse "Agencija" davali smo previse subvencija i to je sve skupo kostalo a nije bilo produktivno. Da smo pustili da se biznis razvija sam po sebi, bez preteranog poreskog i regultornog opterecenja, vrlo brzo bi se mi izvadili iz "bule" Мене нервира што у Чачак увозе ајвар из Крушевца, те локални пољопривредници пропадају. Jos uvek nije uvezao, cekam da narucis..... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Децембар 17, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2014 Pa hajd agnostice korak po korak.. moze? A zasto ne moze da izveze i konkurise.. stsa ga sprecava?? Zasto niko u Srbiji ne napravi proizvod koji moze da izveze i konkurise stranim proizvodjacima? Zasto je u Srbiji jeftinije uvesti krompir iz kine, nego kupovati domaci? Zasto Srbin ne moze da konkurise i naa sopstvenom trzistu? Moze da se izveze IT usluge ili po neki poljoprivredni proizvod. Za sve ostalo trebas Know How koja Srbija nema. Niko u Srbiji nije u stanju bez stranaca (Fiat) da napravi novi automobil, televizor, mobilni ili bilo sta drugo sta bi moglo parirati. Da takva preduzeca nastanu moraju da imaju pomoc od drzave i sigurno trziste. Naravno da takva preduzeca moraju da budu vodjeni profesionalno a ne ko kod nas. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука