Jump to content

Voda ipak nije stigla na Zemlju sa komete

Odahviing

Препоручена порука

Podaci prikupljeni tokom misije Rozeta ukazuju na to da teorija o tome da je voda na Zemlju stigla preko neke komete možda ipak "ne drži vodu".

90509658054897b47cd96a059489441_orig.png

Foto: ESA

Uzorci prikupljeni iz jednog komada leda sa komete 67P pokazuju da hemijski sastav pronađene vode razlikuje od one koja se nalazi na površini naše planete. 

Naime, voda sa komete 67P sadrži tri puta veću koncentraciju vodonikovog izotopa deuterijuma u odnosu na vodu sa zemlje. 

Autori studije objavljene u žurnalu "Science" navode da je verovatnije da Zemljina voda vodi poreklo sa nekih asteroida. 

"Današnji asteoridi imaju ograničene količine vode i to je jasno, ali verovatno to nije oduvek bio slučaj. Veruje se da su u najranijem periodu našeg solarnog sistema, pre 3,8 milijardi godina, asteroidi često padali na površinu naše planete. Tada su mogli da imaju mnogo više vode nego danas", navodi jedna od autora studije Ketrin Altveg sa univerziteta u Bernu. 

Ona dodaje da je teorija o tome da je jedno telo donelo vodu na Zemlju previše jednostavna. 

"Na kraju, okeani na našoj planeti su vrlo verovatno mešavina mnogih stvari", kaže profesorka Altveg. 

Inače, iako je robot File "zaspao" jer su mu se istrošile baterije, matična letelica misije "Rozeta" i dalje obrađuje prikupljene podatke, a ukoliko File uspe da prikupi dovoljno solarne energije, instrument "Ptolomej" će nastaviti da prikuplja podatke.

http://www.b92.net/zivot/nauka.php?yyyy=2014&mm=12&dd=11&nav_id=935070

Подели на овим сајтовима

Па кажем, типично. Смути па проспи.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Типично за научне " истине"

Не постоје научне истине. Наука се не бави истином. За оне који желе истине, постоје религија, политика и сличне људске делатности.

Подели на овим сајтовима

Слажем се да у вери постоји истина, а истина је та да је Бог створио све, па и воду. Када би људи макар мало хтели да послушају ту истину, многе ствари би биле јасније.

Da, vodu je stvotio Gospod Bog, ne razumijem šta sad tu nekom nije jasno?

God created the WATER

Подели на овим сајтовима

Слажем се да у вери постоји истина, а истина је та да је Бог створио све, па и воду. Када би људи макар мало хтели да послушају ту истину, многе ствари би биле јасније.

Ма нема фрке, нек слушају људи шта год хоће. Проблемчић настаје када с висине пљуцкају по раду других људи, при том не разумејући уопште о чему ти други људи говоре и чиме се баве. А кад смо већ код слушања релгије, мислим да хришћанска нешто мало говори и о таквом понашању, укључујући га у неколико грехова.

Подели на овим сајтовима

Наравно да не треба гледати са висине и пљуцкати по некоме, а поготово по науци, која нам је ипак донела много тога. Мислим и глупо би било, поготово што је и самој теологији наука допринела развитку. Треба једни друге да ослушкују, али и да исто тако и друга страна не гледа са висине и пљуцка, не само због греха, већ због културе и онога што представљају.

Слажем се. Моја примедба није била да сви религиозни људи гледају са висине и пљуцкају, већ једна гласна подгрупа, које је Гордана представница. Коментар 

Типично за научне " истине"

је неписмен, некултуран и горд, а 

Па кажем, типично. Смути па проспи.

је то исто, плус безобразан. 

А ако си пратио на форуму, и ”другу страну” критикујем за исту врсту ”незнавене гордости”.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ма ја писао уопштено, за цео свет, нисам конкретно мислио на некога, па ни на тебе, чак ми није ни пало на памет :)

А, то. Онако одокативно ми се чини да убедљива већина људи на свету и те како слуша своје религије. :)

Подели на овим сајтовима

Одавно наука није у служби човечанства, и када сам то увидела, " наука" је изгубила моје поштовање. Има још људи који се поштено тиме баве, али како то никоме није у интересу, углавном их праве лудима или држе под бирократским притиском.

Тако да се нећу извињавати за мој коментар.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Nemo` se bre svadjate. Voda ionako curi iz cesme. :)))

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Не свађамо се, само сам случајно Јуана погодила у живац. :)

Има она изрека, вежи коња где ти газда каже.... Научна истраживања се сад углавном финансирају ако су пројекти у интересу неке велике компаније која може то да плати. Етике и морала у науци нисмо гледали ни у црно- белој техници.

Сам наслов, а преплављени смо таквим самодемантујућим чланцима говори: смутили смо па просули. Ионако је глави циљ " медијске науке" да докаже да Бог није творац. А као што видимо из наслова, човек без Бога не може бити научник.

Подели на овим сајтовима

Moramo uvest ovu diskusiju na pravu mjeru, dakle vodu je zaista stvorio Bog ali zato je šljivovicu stvorio Satan. Zbog toga bi svaki hrišćan trebao dosljedno u velikom luku zaobilaziti sva mjesta u kojima se nalazi ovaj Satanov izum i destilovani fabrikat koji svojim lažnim izgledom samo optički podsjeća na vodu a do sada je prevario i priveo u zabunu i zabludu mnoge mladence. A sadržaj iz svih flaša na koje naidje izlit u kanalizaciju ili WC šolju i napuniti ih čistom vodom iz česme. Voda je blagoslovljena i od Boga je a šljivovica je od Zloga i osim toga prouzrokuje glavobolju, povraćanje, mučninu i vertigo što je pravedna kazna za te koji su opovrgnuli čistoj vodi a išli se nalivat šljivovicom. Ne koristi nam ništa teološko znanje ako ga ne sprovodimo u praksi.

Подели на овим сајтовима

Како се на чешком каже:" Свака ти ко Његошева?"

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Одавно наука није у служби човечанства, и када сам то увидела, " наука" је изгубила моје поштовање. Има још људи који се поштено тиме баве, али како то никоме није у интересу, углавном их праве лудима или држе под бирократским притиском.

Тако да се нећу извињавати за мој коментар.

Prilicno ignorantan komentar. Ljudi, upoznajte se sa materijom koju kritikujete jer ovako stvarno zvuci presmesno...

A ironija je najveca u tome sto da nije te iste nauke ti bi ovaj komentar jedino mogla da izgovoris u iskopanu rupu i da cekas da iz nje nikne vrba od koje bi neki pastir napravio sviralu koja bi kad se svira izgovarala taj komentar i tako ga sirila po sv... ovaj po selu..

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...