Bistrik Написано Новембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2014 Једноставно, екуменизам или васељенскост се Православној Цркви представља као друго име (синоним) Њене саборности и католичанства, што није еклисиолошки исправно и истинито. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Новембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2014 Mene ovde naučili da nije toliko bitno šta je radio neko za života, i da su sveci psotali mnogi koji su progonili hrišćane itd. То је тачно,они су својим каснијим животом то потврдили,али не може важити за Степинца из простог разлога што се није покајао ни пред сам крај живота, нити је било каквим гестом урадио нешто по том питању,чак је рекао да му је савест чиста,при помени Јасеновца и великог српског страдања у држави где је он био врховни духовни владар... feeble, ИгорМ, nana and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bistrik Написано Новембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2014 Sintagma "ekumenski dijalog" je bogohulna jer se pridjevom "ekumenski" insinuira neupotpunjenost i necelovitost Crkve, a imenicom "dijalog" prihvatanje mogućnosti postojanja različitog svedočanstva o Bogu no što ga naša pravoslavna vera daje kroz Crkvu. I to, u tom smislu da naša Crkva ne obuhvata, sadrži i okuplja u Sebi svu ekumenu istinske pobožnosti i pravoslavnog veroispovedanja, već, da joj nedostaju jeretičke i raskolničke organizacije, kao i ostale religije koje sve zajedno sa nama, tobož, posedujući deo istine, sačinjavaju punoću i celovitost puteva bogopoznanja koje implicira pridjev ekumenski upotrebljen ispred imenice dijalog, u kontekstu crkovnosti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bistrik Написано Новембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2014 Pitanje prvenstva u Pravoslavnoj Crkvi nema nikakve veze sa Njenom sabornošću. Sabornost je u Hristu a prvenstvo u istoriji. Zbog toga, niko ne spori prvenstvo u jednakosti autoriteta i ovlašćenja, jer, uloga prvog jeste pretsedavajuća u Saboru jednakih, a ne apelaciona i stavropigijalna vlast, sa ovlašćenjima prvenstvovanja koja nisu sveštenoslužbene, već administrativne prirode, i to, samo u okviru svoje pomesne Crkve, a ne iznad sve ekumene, kao papstvo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2014 Екуменскост или католичност не означавају јединство Цркве, већ, каквоћу и квалитет Њене јединствености и једности. Тај квалитет је Христово обожено и прожето Његовим божанством људско Тело, које може постати и наше, а ми Његови удови, уколико Га у потпуности прихватимо за свог Спаситеља и потчинимо себе Његовој Богочовечанској вољи. Дакле, саборност је благодатно учешће у Богочовечанском Телу Цркве, у организму и природи Христа Богочовека. Принцип такве саборности, универзалности и свељудскости Цркве је потпуна усаглашеност воље Њених чланова са вољом Божјом оличеном у Христу као Њеном Главом, чиме би саборност коју Света Тројца имају по природи, постала доступна и нама људима, али по благодати личног јединства са Христом Богочовеком, предатој Телу Његовом Православној Цркви, као израз божанске љубави у даровима Духа Светога. Tako uče rimokatolici. Ali zapinje nešto drugo. Bistrik је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bistrik Написано Новембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2014 Tako uče rimokatolici. Ali zapinje nešto drugo. Тако некако Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bistrik Написано Новембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2014 Саборношћу у Цркви, Бог је подарио човечанству могућност брачне, супружничке сродности. Црква је обитељ Божја у Којој се, благодаћу, тј, без присиле и свесном одлуком своје слободне воље, орођујемо постајући истоветни Богу у Христу Богочовеку, Који је прволик ка Коме се и према Којем се остварује таква универзална једнобразност, као квалитативна и битијна једнаквост хришћанског рода, која је заправо саборно својство Православне Цркве. http://krotok.wordpress.com/2014/07/01/%D0%B5%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Новембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2014 Sintagma "ekumenski dijalog" je bogohulna jer se pridjevom "ekumenski" insinuira neupotpunjenost i necelovitost Crkve, a imenicom "dijalog" prihvatanje mogućnosti postojanja različitog svedočanstva o Bogu no što ga naša pravoslavna vera daje kroz Crkvu. I to, u tom smislu da naša Crkva ne obuhvata, sadrži i okuplja u Sebi svu ekumenu istinske pobožnosti i pravoslavnog veroispovedanja, već, da joj nedostaju jeretičke i raskolničke organizacije, kao i ostale religije koje sve zajedno sa nama, tobož, posedujući deo istine, sačinjavaju punoću i celovitost puteva bogopoznanja koje implicira pridjev ekumenski upotrebljen ispred imenice dijalog, u kontekstu crkovnosti. mislim da si pomešao ekumenizam i sinkretizam Paradoksologija, Bistrik and Млађони је реаговао/ла на ово 3 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bistrik Написано Новембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2014 mislim da si pomešao ekumenizam i sinkretizam Имаш право на своје мишљење. Мени то не смета, али, ако желиш расправу о томе, морао би да образложиш своје мишљење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2014 @@Bistrik, Možda ti ne znaš ništa. 1.Kor.8,2. Bistrik је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Новембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2014 @Bistrik Naravno, ekumenizam podrazumeva dijalog iz ugla jedne svete i saborne tako da ono o manjkavosti uopšte ne stoji. To je tvoja interpretacija. Da ne bih džaba kucao, evo na šta mislim "ja verujem da je Crkva u kojoj sam se krstio je Istinita Crkva i Jedina Crkva. verujem u to iz mnogo razloga... stoga sam primoran da na ostale hriscanske crkve gledam kao na manjkave. Tako da za mene hršćansko ujedinjene je prosto prelazak u Pravoslavlje. Ja nemam medjureligijsku lojalnost, moja lojalonst pripada Jednoj Una Sancta"G.Florovski što se tiče sinkretizma http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A1%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC Bistrik је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bistrik Написано Новембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2014 Crkva ne treba da vodi dijalog već da svedoči ovaploćenu istinu o Bogu i čoveku Hristu Spasitelju. I zašto bi takvo svedočanstvo nazivali ekumenizmom? Crkva je preispunjena punoća svih blaga oboženja ljudi. Njoj ne treba dopuna niti dodatak da bi postala vaseljenska ili katoličanska ili saborna. Šta će Crkvi dijalog kada je ona zasnovana na jedinom istinskom Logosu i Njeno mišljenje nije diskurzivno, već, sveobuhvatno i nepogrešivo, a dijalog je razmatranje različitih mišljenja, bez predrasuda o njima, pri čemu, dijalogom se ne dolazi do istine, već jedino verom i pokajanjem. http://krotok.wordpress.com/2014/07/01/%D0%B5%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC/ mile1989 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Новембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2014 Ok, ako tako smatraš. Mislio sam da Crkva treba da menja vernike a ne obrnuto al sam se izgleda zeznuo. Ti bi da Crkvi odrediš šta treba da radi a pored toga, vidimo da ti, što se ekumenizma tiče, smeta izbor termina. p.s. svedočenje istine i dijalog su jedno te isto tako da je prva rečenica za rubriku no comment. Inače, onako kako ti vidiš Crkvu izgleda kao da je ona potpuno zasebna i samostalna od nas, mi treba samo da uskočimo u nju pa onda po tom principu - ko neće, daleko mu lepa kuća. Bistrik је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bistrik Написано Новембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2014 Православна Црква и њена природа искључују могућност екуменског епископа. Свака претензија на папство у ауторитету по питањима вере и власти над уређивањем Црквеног живота, односи претенденте у раскол са Сабором Православне Цркве. http://krotok.wordpress.com/2014/07/01/%D0%B5%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 30, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2014 Ekumenizam je bitan kao dejstvo vaseljenskog sabora. Cilj je uvek jedinstvo, zato se na vaseljenskim saborima do sada skupljalo razjedinjeno da bi se sjedinilo. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука