Jump to content

Zasto se religija povezuje sa psihickim oboljenjima?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Secam se na fejsu na jednoj nasoj pravoslavnoj stranici,komentar jedne zene koja je rekla da otkako se krstila i pocela da ide u crkvu i da se redovno moli, zivot joj je postao tezi,nekako je postala uznemirenija ,rekla je kako ni sama nije sigurna da li joj je to uopste i trebalo,i pitala je ljude za misljenje ali joj niko barem tad nije odgovorio.To me je bas bilo zacudilo.

Klasika srpskog mentaliteta, linijom manjeg otpora :)

Ništa na svetu ne pada s neba i bez truda.

Bez padova, kriza , teškoća nema napretka, nema iskustva, nema sazrevanja ličnosti.

Ja sam se ispovedao jednom svešteniku, kažem mu, oče, od kad krenoh u crkvu kao da mi je djavo seo za vrat.

Kaže on, pa naravno, moraš kao čelik da prodješ kroz vatru da bi ojačao.

Подели на овим сајтовима

Pozdrav ljudi.

Duze me nije bilo,imala sam ranije neke nedoumice u vezi religije,tj.nejsnoce kada sam htela da znam sve sad i odmah sto je nemoguce,hvala Bogu to me je nekako proslo.

Samo mi je jos ovo ostalo nejsano,i slucajno sam sinoc naetela na neki clanak kako neki psihijatri,filozofi itd povezuju religiju sa psihickim bolestima,posebno sa psihozama i sizofrenijom,i ja budala kucam u google da istrazim jelte,i onda vidim kako oni koji su dobili sizofreniju ili imali psihoticni naopad pricaju kako im je to doslo od preteranim bavljenjem religijom. U smislu da su se previse udubljivali u ljudsko postojanje,pa kako je Bog nastao,pa dobili strahove itd.

To mene kopka sada, religija,tj vera u Boga coveku pomaze, ako je vera isparavna stvar i Bog ljubav kako je onda moguce da covek psihicki oboli od toga ako razmislja o tome? Po tome ispada da su onda monasi i ljudi koji se mnogo vise udubljuju u religiju po tim istrazivanjima "psihoticni" ili imaju sansu da obole od istih bolesti,sto mi je neshvatljivo,jer ja sve sto vidim u monasima ,vidim smirenje i ljude koji su psihicki stabilniji od ostalih.

Jos jedan sto je oboleo od sizofrenije kaze jednom drugom decku na nekom forumu,da ni slucajno ne govori kada ide kod psihijatra da veruje u Boga ili da razmislja o tome,jer psihijatri su mahom ateisti i smtraju da oni koji imaju psihicki problem a veruju ,da je to simptom oboljenja.

Cak sam i na engleskom kuckala 'religion and mental health problems', i izadje na stotine linkova gde razni ljudi i "strucnjaci" govore kako je to povezano,jer imaju taj argument da svi koji su psihicki oboleli su uglavnom verujuci i razgovaraju sa Bogom,vide demone i slicno.

Sad me strah da se molim,da razmisljam o Bogu ili da idem u crkvu jer po tim istrazivanjima ja cu onda poludeti.Eto,ako moze neko objasnjene, sta da se radi,nama pocetnicima, svremena na vreme naidju ta kopkanja i sumnje.

Sta mislite o svemu tome

Pogresno je to razmisljanje, ako neko veruje u Boga da ce da oboli. Sada mi objasni, kako neko ko je bolestan psihicki, prodje sve lekare i niko mu ne pomogne, ode u manastir i obrati se Gospodu, nadje lek i bude izlecen?

Znaci da gore pomenuto u tvom tekstu, nije tacno. Kao prvo, sva teska psihicka oboljenja, moraju da imaju genetsku osnovu, pa tek onda sve drugo moze da utice na daleko bilo neki poremecaj. 

O veri se ne prica, veruje se i to se u srcu nosi. 

Post, molitva , ispovest i pricesce je kljuc resenja svakog problema. Jedino sto bih navela kao moguci problem, je to sto pojedinci dosta citaju duhovne knjige i pokusavaju da se poistovecuju sa istim, a tu nastaje problem.

Mi smo smrtni i gresni ljudi, ali ne mozemo u stvarnom svetu biti monasi. Treba da se trudimo da budemo sto bolji, ali ne i savrseni, to je nemoguce.

Ako je neki monah proveo 20 godina u nekom manastiru,  a posle toga napisao knjigu o svom iskustvu u zivotu , a mi uzmemo tu knjigu i pokusamo da zivimo isto tako, e tu nastaje problem. Zato sestro, nemoj da brines, samo opusteno.

Moj ti je savet, nemoj mnogo o tome da razmisljas, nego posti, moli se, pricescuj se ....ali u svemu nadji meru. Nemoj preterivati ni u cemu , pa tako ni u veri.

Hrana je lek i potreba svakog od nas, ali isto kada se  nema granice, i hrana nam steti, tako i sve ostalo u zivotu.

Prema tome, opusti se i zivi sa verom u Gospoda i ne razmisljaj mnogo o nama nepotrebnim stvarima.

Подели на овим сајтовима

Ili skraceno receno: Zasto  bi Bog dozvolio da neko psihicki oboli verujuci u njega ? jer po tim istrazivanjima vera izaziva psihicke probleme, i zato mi je nejasno,ispada da onda vera nije savrsena ako neko moze od toga da pukne, a sa druge strane nama je receno da je Bogu drago kada se ljudi pokaju i okrenu ka njemu.

Не изазива вера, права, жива и истинита, већ диховна самообмана и гордост. Често под видом вере ми заправо обожавамо сами себе, умишљајућу да смо "величине". Читај шта су Свети Оци говорили о прелести и добићеш одговор на ово питање. 

Подели на овим сајтовима

Kako to da sam ja samo na demonologe nailazio dok sam čitao duhovnu literaturu?   

Па ви'ш ,....так''ти крст :)  .... од тежег ка лакшем па правац на  најтеже, што би рекли калиш се док не заблисташ  :good2:

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...