Jump to content

Repetitio mater studiorum est

Оцени ову тему

Препоручена порука

Понављање је мајка учења. Колико сте активни у понављању прочитаних књига - поновном читању? Мислим на оне књиге које се сматрају битним.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

"Braca Karamazovi" je knjiga koju citam oko petnaest godina unazad, od srednje skole. Stoji mi na krevetu i skoro svake veceri, mada se slobodno moze reci i svake, procitam jedan odeljak. To mi je ritual. Ponekad izmedju dva citanja ubacim "Omilije" od Nikolaja Velimirovica. Eto, ponavljanje ovih knjiga traje i traje i trajace...

Osim toga, strucnu literaturu stalno obnavljam i mislim da cu citavog zivota imati potrebu za tim. Svake nedelje moram da otvorim neku "knjizurinu" i podsetim se nekih finesa, kako bih mogla da ispravno vezem celinu. To je jednostavno neophodno, ako smo perfekcionisti i ako hocemo da napredujemo u poslu, jer covek nije robot, a mehanizam pamcenja i zaboravljanja je takav da izmedju ta dva slozena psihicka procesa stoji upravo ponavljanje u tacno odredjenim vremenskim intervalima, cija duzina zavisi od materije koju ucimo.

Солидарност ће спасити свет.

Подели на овим сајтовима

I meni je knjiga Braća Karamazovi fascinantna. Pročitao sam je tri puta.

Mislim da sam pronašao poentu te knjige. Pisac je hteo da predstavi pojam ,,oca (roditelja)'' kao nešto najuzvišenije, i po meni, Aljoša je - mojim nekim slobodnim tumačenjem - morao oženiti smernu Ninočku (Ninu). :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Врло ретко се враћам а хтео бих. Има толико ствари које бих желео да прочитам да не стигнем ни то да обухватим а камоли да се враћам на старо. Кад прочитам Стари Завет планирам да редовније ишчитавам Нови, а и Старечник вреди отварати чешће, као и Пролог. Остало мање-више. Мислим да би вредело посветити се некој књизи која покреће на молитву.

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...