Давор73 Написано Новембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2014 Ja ne znam kad je bio tacan kraj Hristove propovedi. U svakom slucaju ne verujem da bi Gospod dopustio ikome da Ga na bilo koji nacin spreci da objavi svoje ucenje u celosti i do mere do koje On misli da je dovoljno i spasonosno. Tek nakon toga On se prepustio nama ljudima u svoj svojoj ljudskoj ranjivosti sto je pre toga u par navrata izbegao,bilo tako sto je postao nevidljiv,bilo sto ga je okruzivala masa sledbenika ili nesto trece. I tek tad izdaja I ,,tehnicki" mogla da bude ostvarena. I mislim da je sve do samog celiva mogla da bude izbegnuta iako je u duhu bila ranije vec ucinjena. Celiv je jednostavno judino ,,amin" na vec ucinjeno izdajstvo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Новембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2014 I to je bilo deo pokusaja da se Juda odvrati od izdaje. Ovim recima Hristos je jos jednom (na Tajnoj veceri) pokazao da vec zna sta Juda namerava, a s ciljem da ga tim bozanskim predznanjem bar natera da razmisli. Na zalost, Juda je ostao toliko skamenjen da ni ovo, ni sve ono drugo, nije razumeo. Ovako nas, opet, Oci uce o ovom dogadjaju. mene šokira to što ga je pričestio a vrhunski šok mi je I po zalogaju tada udje sotona u njega Плутон је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Новембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2014 Inače, tema nije toliko bitna da bi pojedinci ovoliko emotivno reagovali - mislim na fana Sina Božijeg : ) Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Новембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2014 mene šokira to što ga je pričestio a vrhunski šok mi je Зашто те шокира? Зар није у молитви Св Јована Златоуста објашњено то? Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Новембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2014 nisam čitao skoro, može link? Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Новембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2014 nisam čitao skoro, može link? може... МОЛИТВА ПРЕ СВЕТОГ ПРИЧЕШЋА СВ. ЈОВАНА ЗЛАТОУСТА Верујем, Господе, и исповедам да си Ти заиста Христос, син Бога живота, који си дошао у свет да грешнике спасеш, од који сам први ја. Још врујем да је ово само Твоје пречисто Тело, и ово сама пречасна Крв Твоја. Стога Ти се молим: помилуј ме, и опрости ми сагрешења моја, хотимична и нехотимична, која учиних речју, делом, свесно и несвесно, и удостој ме да се неосуђено причестим Тајнама Твојим на отпуштење грехова и на живот вечни. Прими ме данас , Сине Божији, за причесника Тајне Вечере Твоје, јер нећу казати Тајну непријатељима Твојим нити ћу ти дати целив као Јуда, већ као разбојник исповедам Те: Помени ме, Господе, у Царству Твоме. Амин -Владимир-, Zero and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 3 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Новембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2014 Ok, pored toga što će teolozi potvrditi da ovo nije nikakva kanonska molitva i da uopšte nije obavezna pred pričešće tj. nije integralni deo liturgije ovde nema nikakvog objašnjenja već samo činjenice da se pričasnici obavezuju da neće postupiti kao Juda vo vremja ono i mole Boga da ih udostoji da se neosuđeno pričeste... mene šokira to da je Hristos pričestio čak i onog za koga je znao kuda ide nakon toga i znao je da je -sin pogibli- . Ovo me posebno šokira u kontekstu naše aktuelne prakse, takoreći eci-peci-pec prakse pričešćivanja koja, doduše, lagano izumire. Ti možeš, sa detetom, ti druže jesi postio, baka pila kafu s mlekom pre liturgije, MA ZDRAVO... Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Новембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2014 Ok, pored toga što će teolozi potvrditi da ovo nije nikakva kanonska molitva i da uopšte nije obavezna pred pričešće tj. nije integralni deo liturgije ovde nema nikakvog objašnjenja već samo činjenice da se pričasnici obavezuju da neće postupiti kao Juda vo vremja ono i mole Boga da ih udostoji da se neosuđeno pričeste... mene šokira to da je Hristos pričestio čak i onog za koga je znao kuda ide nakon toga i znao je da je -sin pogibli- . Ovo me posebno šokira u kontekstu naše aktuelne prakse, takoreći eci-peci-pec prakse pričešćivanja koja, doduše, lagano izumire. Ti možeš, sa detetom, ti druže jesi postio, baka pila kafu s mlekom pre liturgije, MA ZDRAVO... Па баш зато што је Христос знао да је Јуда "син погибли", причестио га је на осуду, а не на живот вечни. Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давор73 Написано Новембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2014 Meni je logicnije da Juda se nije pricestio uopste.Onaj famozni zalogaj koji je uzeo bio je od pashalne vecere koju je Gospod ranije tog dana zapovedio da mu priprave.Verovatno se secate tog dela iz Jevandjelja.Evharistija kao Novi Zavet Boziji ustanovljena je tek posle ove vecere, a do tad je Juda bio vec na pola puta do sinedriona. Tesko da bi Hristos bacio biser pred svinju, bez obzira sto ga he na sve ostale nacine odvracao od izdaje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давор73 Написано Новембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2014 Htedoh reci, evharistija je ustanovljena u nastavku pashalne vecere, nije tu bilo vremenskog prekida, vec samo jednog ucesnika manje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2014 Meni je logicnije da Juda se nije pricestio uopste. U Teofilaktovom tumacenju kaze da samo neki od drevnih tumaca smatraju da se Juda nije pricestio, dok vecina smatra da se jeste pricestio. Oci to objasnjavaju izmedju ostalog i time sto bi to odvajanje kasnije moglo da bude izgovor Judi za izdaju koja je usledila. Takodje, i to je bio jedan od poteza kojim je Hristos pokusao da zaustavi Judu, i u njemu izazove spasonosni stid. Давор73, Volim_Sina_Bozjeg, -Владимир- and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2014 Па баш зато што је Христос знао да је Јуда "син погибли", причестио га је на осуду, а не на живот вечни. Ovako receno zvuci kao da je Hristos kaznio Judu pricescem, a tako ipak nije bilo, naravno. Jednostavno ga je (na kraju napora da ga u tome spreci) pustio da uradi sta je naumio. Снежана је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2014 Inače, tema nije toliko bitna da bi pojedinci ovoliko emotivno reagovali - mislim na fana Sina Božijeg : ) Није емотивно но чисто људски аспект,јесте Јуда издао Христа кад се договарао али је то још једном учинио и то пред ученицима и војницима.Можда је по светим Оцима важније рећи да се издаја десила већ у срцу,што ја не спорим никако али такође треба видети и људски аспект учињеног дела.Како си ти рекао Христос је Јуду причестио а Јуда га је такав целивао,дакле са сотоном у себи,како си и сам признао.Тада је издаја и комплетирана. Иначе тај технички део има и како брат оби каже и неке симболике,па се ето ја задржавам на тој симболици више него на техничком делу. Дакле ја апсолутно не спорим, да је јуда Христа издао већ кад је кренуо и договорио се са првосвештеницима,јасна ми је издаја у срцу,што се на крају лепо види,да није хтео Јуда да се предомисли. Али и та симболика са пољупцем није тако наивна да се не би спомињала. Мислим "технички део" нисам једноставно могао да уклопим у јакој симболици лицемерја и примера где човек издаје "човека"(Богочовека) целивом,дакле пољупцем. Ту можемо јако лепо видети које су последица издаје у срцу али симболиком пољупца је био онај видљиви крајни део издаје у срцу. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2014 U Teofilaktovom tumacenju kaze da samo neki od drevnih tumaca smatraju da se Juda nije pricestio, dok vecina smatra da se jeste pricestio. Oci to objasnjavaju izmedju ostalog i time sto bi to odvajanje kasnije moglo da bude izgovor Judi za izdaju koja je usledila. Takodje, i to je bio jedan od poteza kojim je Hristos pokusao da zaustavi Judu, i u njemu izazove spasonosni stid. Мени је ово најблискије тумачење. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давор73 Написано Новембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2014 Dobro, ako su crkveni autoriteti potvrdili da se I Juda pricestio onda OK. Nisam imao taj podatak.Nisam nigde natrcao jos na polemiku medju ocima po tom pitanju pa sam se bacio u umovanje. Mistery solved...:-)...A i svidja mi se tumacenje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука