obi-wan Написано Новембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2014 Мораш мало и да размислиш, а не онако ноншарлантно. У Писму јасно стоји део кад је Христос изашао из гомиле народа као невидљив,мислио сам да теби не морам да нацртам део Писма у којем се то говори али ако те мрзи или си заборавио онда хоћу. Kaze se "nonsalantno" bez "r". I da znas, ja sam se skolovao na tome, i imao sam vremena da ucim i razmisljam kol`ko `oces. Dakle, opet ti kazem - ono je proizvoljna tvrdnja, bez naslona na Predanje. I postavio sam jasno i jednostavno tumacenje jednog svetitelja, brate. Ako se vec zanimas za pitanje, smiri malo um, pa se udubi u to tumacenje. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2014 Па једноставно, покушавао је чак и Јуду све до самог краја и на све могуће начине да спасе. А можда и да би му доказао да га и поред свега тога воли, па тиме одговорио од глупости коју је овај касније учинио. Upravo tako, brate. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2014 Kaze se "nonsalantno" bez "r". I da znas, ja sam se skolovao na tome, i imao sam vremena da ucim i razmisljam kol`ko `oces. Dakle, opet ti kazem - ono je proizvoljna tvrdnja, bez naslona na Predanje. I postavio sam jasno i jednostavno tumacenje jednog svetitelja, brate. Ako se vec zanimas za pitanje, smiri malo um, pa se udubi u to tumacenje. Мој ум је брате потпуно смирен,као првог дана кад си и ти прочитао тај део из светог Писма. Вероватно си имао снажна размишљања,која нису била скроз правилна,па сагледај онда и мој труд где се јавно питам и размишљам са вама. Чак штавише велика је корист јавно говорити своје мисли,јер светлост је Бог а не тама. Издаја у договору првосвештеника и Јуде можа бити тама али целив и речи јудине Онај кога будем целивао јесте Онај кога тражите је чиста светлост. Мени није страно да помислим да је Јуда Христа издао својим договором али ми није ни страно да помишљам да целив није био само технички део,тако да ћу обратити пажњу шта је светлост а шта мрак или ако хоћеш историјски полумрак. Ја се овде не расправљам што немам смирен дух,већ управо зато да би знао Истину. Не би било лоше пошто сте ви теолози завршили школу да нам јасно својим речима објасните например овај догађај а не само цитатима светитеља,јер шта ће нам онда форум,удубићемо се у лектиру и нећемо имати живих речи,што је суштина овог сајта. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2014 Па једноставно, покушавао је чак и Јуду све до самог краја и на све могуће начине да спасе. А можда и да би му доказао да га и поред свега тога воли, па тиме одговорио од глупости коју је овај касније учинио. Шта је Јуда касније учинио? Права издаја је пред лицем Божјим а не пред лицем првосвештеника. Шта ће нам Царство Божје ако није пред лицем Божјим? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давор73 Написано Новембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2014 Јуда се касније обесио. За све постоји покајање па чак и за издају. Мислим да је Христос сваком својом речју покушавао у Јуди да изазове покајање па чак и у тренутку хапшења, знајући да ће га оно касније можда спасити најгорег краја. Али ето..није успео. Царство Божије је и немогуће без Његовог присуства...Мени лично чак и непотребно. Мада опет чини ми се , све су ово само наклапања. Тешко да ћемо сазнати сву истину о овом догађају за овог живота...Што опет не значи да не треба да истражујемо.. Volim_Sina_Bozjeg and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2014 Ја се овде не расправљам што немам смирен дух,већ управо зато да би знао Истину. Не би било лоше пошто сте ви теолози завршили школу да нам јасно својим речима објасните например овај догађај а не само цитатима светитеља Objasnili mi i svojim recima, i potkrepili navodima iz dela svetitelja. Ali ima kome ni to nije dovoljno, jer je resio da istera svoje posto-poto. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2014 Objasnili mi i svojim recima, i potkrepili navodima iz dela svetitelja. Ali ima kome ni to nije dovoljno, jer je resio da istera svoje posto-poto. Ја све време објашњавам својим речима из Писма али погледаћу и делове светитеља. Моји одговори су у форму питања осим констатације да се право издајство чини пред Лицем Божјим,будући да Богочовек има и недељиво човечју природу и да је у свој природи налик нама осим по греху,онда ми је јасан показатељ да се издаја догађа директно пред Њим. Мислио сам да неко има одговоре на моја питања,па да после тога погледам како су светитељи тумачили овај део Писма. Шта ће Христу циркус уразумљавања Јуде ако је издајство било завршено договором између првосвештеника и Јуде? Шта је Христос желео да постигне уразумљавањем Јуде ако није било никаквих шанси да се издајство откаже? зашто се говори о овом догађају у смислу да би било војницима тешко да препознају Христа? Дакле ја имам жива питања и ово није тема разбибриге да не дискутујемо о свим детаљима у којима си ти вероватно због школе дискутовао.На студијама теологије у зависности од догађаја,шта радите? Цитирате једног светитеља и одговор је познат? Нема питања нема потпитаља само цитат и дрзни се да питаш нешто? Ево прочитаћу још једном цитат који си навео. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2014 Inace, evo sta o ovom mestu veli sv. Teofilakt Ohridski: "... Juda im je dao znak zato sto je bila noc i u mraku se nije jasno videlo. Naime, oni koji su dosli da Ga uhvate nisu bili ljudi iz naroda, vec sluge prvosvestenikove, koje nisu mogle odmah da prepoznaju Isusa. Ali ucenik im celivom pokazuje Ucitelja. Znajuci da je Gospod covekoljubiv, Juda se drznuo i celivao Ga. Gospod je bio trpeljiv prema njemu sve do poslednjeg casa, nadajuci se da ce ga pridobiti Svojim dugotrpljenjem. Ipak, Juda se nije urazumio, cak ni kada je Gospod oborio sluge prvosvestenikove na zemlju, kako kaze Jovan (jevandjelista, Jn. 18, 5-6), da bi u tome poznali Njegovu silu. Videci da oni ne odustaju od svoje drskosti, Gospod im se predaje. Judu naziva prijateljem da bi ga posramio i ismejao zbog njegovog toboznjeg prijateljskog poljupca. Kaze mu: 'Na to li si dosao?', sto znaci 'zbog cega si dosao ovamo? Kao prijatelj? Onda nije trebalo da dodjes s nozevima. Mozda kao neprijatelj? Ali zasto me onda celivas?' Na ovaj nacin ga izoblicava kao lukavog prevaranta." Пре подебљаног дела,је Христос покушао да уразуми Јуду или не? Ако је покушао,зашто би Христос празнословио ако је издаја завршена? Ако Јуда не би показао Христа јасно се види да би војници могли да имају проблем са тим,на шта је наравно Христос и рачунао,кад је уразумљавао Јуду. Међутим Јуда поведен сопственим безумљем,не оглашава се Христу него га коначно издаје директним пољупцем. (зашто се ово тумачи само као показивање што није користио прст да покаже Христа?) Будући да је то наслов теме, то ме занима и ништа друго,све ми је остало јасно. Шта заправо значи технички део? Ако је целив само технички део онда и наслов теме нема онај смисао који сам ја увидео. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2014 Тада један од Дванаесторице, по имену Јуда Искариотски, отиде првосвештеницима, Мат.:10:4Мар.:14:10Лука:22:3Јован:13:2Јован:13:18 15 И рече: (та ћете ми дати и ја ћу вам га издати? А они му положише тридесет сребрника. Зах.:11:12Мат.:27:3Дела:1:18 16 И од тада тражаше згодно вријеме да га изда. ако може последња реченица,да ми се објасни? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2014 Мислим да је Господ постајао невидљив за противнике када је постојала опасност по њега пре него је завршио комплетну своју проповед, Овде се говори да је издаја извршена договором првосвештеника и Јуде. У том моменту је био крај Христове проповеди? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Новембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2014 И од тада тражаше згодно вријеме да га изда. ако може последња реченица,да ми се објасни? Христос је био увек окружен народом и ученицима , да су покушали тада да га ухвате настала би гужва , народ не би то дозволио а фарисеји би били окривљени за изазивање нереда . Јуда је тражио тренутак када Христос буде сам, окружен само са најближим следбеницима , на лако доступном месту . Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2014 Па брате, није сигурно требало да узме војнике и да тражи Христа, ко зна колико би му требало, а и било би сумњиво да све време иду са њим. Овако се лепо вратио, гледао који је најпогоднији тренутак, било окупљање у Гетсимантском врту, онда је отишао, повео војнике и завршио посао. Шта ту није јасно? А морало је што пре да се заврши, пошто су првосвештеници, књижевници и старјешине говорили "И говораху: Али не о празнику, да се не би народ побунио." Мт. 26, 3. Није ми јасан технички део целива који је јасно открио Христа! Зар се случајно пише,да би војници имали проблем у препознавању Сина Божјег? Ево једно тумачење истог светитеља на кога је указао оби. 14-16. Tada jedan od dvanaestorice po imenu Juda Iskariotski, otide prvosvestenicima, i rece: Sta cete mi dati i ja cu vam ga izdati? A oni mu polozise trideset srebrenika. I od tada trazase zgodno vrijeme da ga izda. Kada je zena strankinja i bludnica ukazala Isusu takvu cast, tada Njegov ucenik odlazi da Ga izda. Evandjelist ne kaze slucajno: "Tada otide", vec s namerom da pokaze Judinu bestidnost. On dodaje ime "iskariotski" kako bi sto jasnije pokazao o kome je rec, jer je postojao i drugi Juda, koji se jos zvao Levej.[9] Izdajnik je, medjutim, bio iz nekog sela po imenu Iskara.[10] "A oni mu polozise[11] trideset srebrenika", to jest, dogovorili su se i odlucili da mu daju toliko novca, a ne kao sto mnogi misle da su toliko novca vec odbrojali i platili mu. "(I od tada) trazase zgodno vreme", kako bi Ga izdao kada bude sam. Buduci da su se plasili naroda, unajmili su Judu da ih obavesti kada Isus bude sam.Sveti Teofilakt Ohridski подебљано дакле јуда је новац добио после комплетиране издаје а не само договором,дакле после издајничког пољупца Јуда добија свој новац,као награду. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2014 Христос је био увек окружен народом и ученицима , да су покушали тада да га ухвате настала би гужва , народ не би то дозволио а фарисеји би били окривљени за изазивање нереда . Јуда је тражио тренутак када Христос буде сам, окружен само са најближим следбеницима , на лако доступном месту . Дакле тек издајничким пољупцем је заокружена издаја а не само договором? -Владимир- је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2014 Prvo> А Јуда Искариотски, један од Дванаесторице, отиде првосвештеницима да им га изда. Posle>И кад сјеђаху за трпезом и јеђаху, рече Исус: Заиста вам кажем: један од вас, који једе са мном издаће ме. По мени овде је Христос јасно објавио издају коју Јуда носи у себи али указује такође да ће се издаја тек десити.Издајник је одлучан у тој намери али како да похватам,то,да Јуда обавља техничке ствари издаје а не саму издају коју Христос тек најављује,да ће се десити? Зашто Христос није одмах рекао ученицима да га је у срцу свом и договором са првосвештеницима Јуда већ издао? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2014 Не знам да ли ћу добити одговоре али мени је тренутно тешко да верујем како је целив био само технички део показивање Христа војницима а не једна врста Печата издаје. Тај печат издаје,тај хладан целив је заменио све топле целиве које је Јуда верујем давао Христу док је био Његов ученик. Тај целив,тај Печат има за мене вредност,где више нема даље,крајњи и последњи финални чин издаје је целиван. До тада сам имао осећај,као да Христос жели да се Јуда предомисли и нуди му избор,чак шта више директно му је рекао да зна за његову издају и најавио ју је. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука