Jump to content

Руски Патријарх Кирил у посети Србији

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

• Гости

ibqYg6R6jMMQVX.PNG

Патријарх московски и целе Русије Кирил стигао је у тродневну посету Србији. Током посете ће патријарх освештати споменик руском цару Николају Другом и разговарати са највишим црквеним и државним званичницима.

Црквени врх и потпредседник Владе Србије Ивица Дачић дочекали су на Aеродорму "Никола Тесла" патријарха московског и целе Русије.

По доласку, патријарси Иринеј и Кирил су се обратили новинарима. Патријарх Кирил је навео да се нада да ће сусрети које ће имато у Беогрду помоћи да се односи крећу напред.

"Наше цркве су везане, да очувају поверење међу народима, што има велики значај", рекао је Кирил.

Патријарх Кирил је такође изразио велико задовољство што ступа "на ову земљу" и рекао да се осећа као код своје куће.

"Русију и Србију и народе две земље повезују историја и култура, као и зајединчко ратовање", навео је Кирил.

Навео је да су у основи српско-руских односа заједничка вера и заједнички систем вредности, однос према отаџбини, народу и ближњима и пожелео Српској православној цркви и народу Србије мир, благостање и спокојство.

Патријарху Кирилу је претходно добродошлицу пожелео патријарх Иринеј рекавши да жели да се он у Београду и нашем народу осећа као међу својима.

"Ми смо два братска народа, једнокрвна и једноверна. Наши односи су увек били братски. Наше наде су увек биле упућене како царској Русији, тако и садашњој Русији и она је увек долазила када је била најпотребнија", рекао је српски патријарх.

Патријарси Иринеј у Кирил ће у суботу, 15. новембра у Девојачком парку освештати споменик цару Николају Романову, који је недавно проглашен свецем.

Патријарх московски и целе Русије положиће и венац на споменик руским војницима палим у Првом светском рату, на Новом гробљу у Београду, одржати помен на гробу патријарху Павлу у Раковици.

Патријарх Кирил завршиће посету Београду у недељу литургијом у Храму Светог Саве.

Иначе, ово је друга званична посета патријарха московског Србији од избора на ту позицију.

Кирил је, наиме, прошле године боравио у Нишу, где је присуствовао обележавању 1.700 година од потписивања Миланског едикта.

Реч је о једној од редовних међуцрквених посета током које ће са патријархом српским Иринејем разговарати не само о најважнијим питањима хришћанског света, већ и о свим другим питањима везаним за живот двеју цркава.

Сарадња српске и руске православне цркве, две сестринске и аутокефалне цркве, вековима је била блиска, присна и искрена, поручио је владика бачки Иринеј.

РТС

Подели на овим сајтовима

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

Чин освећења споменика цару Николају, у улици краља Милана у Београду обавиће се у недељу, 16. новембра 2014. године, у 12.30 часова после торжествене Патријарашке Литургије у храму Светог Саве која почине у 9 часова.

Овај свечани чин обавиће Патријарх московски и све Русије г. Кирил у присуству Патријарха српског г. Иринеја и великодостојника Српске и Руске Цркве као и високих државних и градских званичника.

car.jpg

http://www.spc.rs/sr/saopshtenje_za_shtampu

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...