Дејан-Марковић Написано Новембар 18, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 18, 2014 А замисли дође кева од детета пред сам порођај и каже: ''Заријте скалпел у главу бебе док је у стомаку кроз вагину док је вадите, па је после извадите мртву'' Јел би то било убиство? По Млађонију, то није убиство, јер се дешава у стомаку, беба још није рођена. "Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски "Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник http://www.serbian-iconography.com/ www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Wlof Написано Новембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2014 @@Млађони, Nismo pricali o pravu sada, pricali smo o licnosti generalno i sta i kada je ljudsko bice. Opet, nismo pricali o pravu sada, bar ja nisam pominjao pravo. Ti si pomenuo kako ti za um treba mozak, a ja ti dajem cinjenice da za mozak ti je potreban organizam, i posebno za ljudski mozak ti je potreban ljudski organizam da bi bilo moguce da se ljudski mozak razvije. Nista, to bi bilo ocigledno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Новембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2014 Aha mislis dok vadi da joj zabije skalpel u glaavu? E ne znam, to je vec tesko pitanje... kada neko drugi to uradi uglavnom se koristi nesto sto se zove "pravna fikcija"... Па тако некако, може и сат времена пре неком ињекцијом и слично и то на захтев мајке. Не знам, каже жена да је остала без посла, да неће дете и да га убију пре него што се роди како не би одговарала за убиство. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Новембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2014 @@Млађони, Nismo pricali o pravu sada, pricali smo o licnosti generalno i sta i kada je ljudsko bice. Opet, nismo pricali o pravu sada, bar ja nisam pominjao pravo. E stvrno si manipulator tezak. Pricali smo o pravu na abortus to jest zabrani abortusa.. i u tom kontekstu smo pricali o licnosti. Dakle, ta tvoja konstatna cepanja teme,vaadjenja iz konteksta, ne mogu ja d diskutujem sa time. Па тако некако, може и сат времена пре неком ињекцијом и слично и то на захтев мајке. Не знам, каже жена да је остала без посла, да неће дете и да га убију пре него што се роди како не би одговарала за убиство. Pa morao bih dobro da razmislim o tome. Verovatno bi to bilo ubistvo po pravnoj fikciji. Ne mogu sad da objasnjavam sta je pravn fikcija. Medjutim to sto si ti spomenuo je prakticno nemoguc slucaj.... Nijedna zena ne ode na abortus sa namerom "idem da ubijem dete" Sto se njih tice, njoj je sve jedno, da neko sad stavi embrion u vestacku matericu i tamo ga razvije. Niti doktor pita - hocete li sad da ga dokrajcim ili da ga pustim da zivi?! VI to nekako hipoteticki tako predstavljate.. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ацо Конатар Написано Новембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2014 O tome ti pricam, ne postoji vise.... nema licnost.... Pera Peric recimo da se zove - on je mrtav covek, vise nije subjekt prva.. ne moze da glasa, ne moze da kupi nekretnitnu , nema vise pravo na zivot, govor itd.. Isto tako i embrion... nema mozak.. dakle mozemo ga tretirati isto kao i Peru Perica kome je izvadjem mozak.. хоћеш да кажеш да ја немам предке јер они нису неки законски субјекат. шта ће онда бити са ћалевим имањем. оће ли неко моћи да га наслиједи ако ми ћале умре или неће јер је ћале умро и имањи вше није ничије јер је власник није нико :.mislise. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Новембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2014 Pa morao bih dobro da razmislim o tome. Verovatno bi to bilo ubistvo po pravnoj fikciji. Ne mogu sad da objasnjavam sta je pravn fikcija. Medjutim to sto si ti spomenuo je prakticno nemoguc slucaj.... Nijedna zena ne ode na abortus sa namerom "idem da ubijem dete" Sto se njih tice, njoj je sve jedno, da neko sad stavi embrion u vestacku matericu i tamo ga razvije. Niti doktor pita - hocete li sad da ga dokrajcim ili da ga pustim da zivi?! VI to nekako hipoteticki tako predstavljate.. Ма познато је мени шта је правна фукција, имао сам и ја право на факсу Знам да није могуће, али рецимо да се деси. Тада то не би било убиство, јер није се родило, шта да се ради, не важи право на живот. Ако пак право почне да важи за њега док је у стомаку, што не би онда важило свих 9 месеци? Једино се може одредити период од кад не важи абортус, Аквилије је то објаснио са нервним системом философски, то је нешто рано, није ми тачно познато, лупићи први месец док је још ембрион. Пре тога се абортус може вршити, а после тога би био убиство. Идеја није лоша, али ја бих је померио још унапред - да се не врши никако. Дејан-Марковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Wlof Написано Новембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2014 @@Млађони, Stvarno nemas pojma o cemu govoris. Predhodnih par poruka smo totalno skrenuli kada se nastaje licnost i sta je ljudsko bice. Tvoja predzadnja poruka (jer u zadnjoj si skrenuo na pravo) je bila ovo: Ja ti lepo kzem, da bi imao ljudsko bice, treba ti licnost da bi imo licnost treba ti mozak... i ti mi onda pricas neku levu pricu? I posle trtljas kako ti nisam "osporio argument" a gde ti je mozak kod embriona starog 10 dana da bi mogao da "argumentujes" da postkoji licnost. Sve ono sto si napisao nikako ne odgovar naa moj argument skoro i da nema veze sa njime... Da ja tebi iscupm mozak sada, i bacim ga... nameste ti srce i pluca na struju.... jel bi mogao ti da se smatras ljudskim bicem? Poruka pre toga je bila ovo: ..... A pre toga ovo: Jer je za licnost potreban um, a za um mozak... logicno... A pre toga ide ovo: Pokazao sam ti nego se tebi ne svidja ono sto saam ti ja pokazao..... pricao sam ti da ne mozes da tvrdis da nesto sto nema ni nervni sistem ima licnost, niti pokzuje bilo koje crte i znake licnosti. Sta hoces vise od toga? Vec porulama nisi pominjao pravo i skretali smo razgovor ka licnosti i ljudskom bicu i onda na moju ovaj citat: Isto kao sto sam bi ljudsko bice pre nego sto mi se mozak razvio. Ti mi posaljes ovo Hajd opet. Hajd opet. Da bi bio pravni subjekt, ne trebas biti "ljudsko bice" u nekim bioloskim definicijama, koje su uzasno siroke, vec moras imati lichnost. Da bi imao lichnost, moras imati psihu, um, da bi imao um i psihu mozak. Tvoja zamena teza sa "ljudske lichnosti" na "ljudsko bice" nisu opovrgavanje mog rgumenta vec tvoje misljenje o tome sta daruje pravni subjektivitet. Ti si taj koji skrece sa teme na temu kada ti se cefne i onda mene optuzujes da sam manipulator. Neprocenjivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Новембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2014 хоћеш да кажеш да ја немам предке јер они нису неки законски субјекат. шта ће онда бити са ћалевим имањем. оће ли неко моћи да га наслиједи ако ми ћале умре или неће јер је ћале умро и имањи вше није ничије јер је власник није нико :.mislise. ne, hocu da kazem d tvoji preci nemaju nikakva prava.. ta prava su prenesena na potomke... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Новембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2014 @@Млађони, Ti si taj koji skrece sa teme na temu kada ti se cefne i onda mene optuzujes da sam manipulator. Neprocenjivo. Ja pocnem diskusiju o svemu tome ovko: Hajd opet. Hajd opet. Da bi bio pravni subjekt, ne trebas biti "ljudsko bice" u nekim bioloskim definicijama, i ti onda kazes : Nismo pricali o pravu sada, pricali smo o licnosti generalno i sta i kada je ljudsko bice. Dakle ili si izuzetno glup decko, pa nisi sposoban da povezes da se kda se prica o "zabrani abortusa" prica o "pravnoj zabrani abortusaa" ili prosto drzak sagovornik... manipulator... vidi sta ti se vise svidja da budes pa mi javi.. ako si pritup, da ti bolje objasnjavam n sta mislim, ako si bezobrazan da jednostavno ne pricam s tobom.. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Wlof Написано Новембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2014 @@Млађони, Ajde prodji par zadnjih strana i vidi kako je razgovor isao. Ti prvo kazes ovo. "Ja ti lepo kzem, da bi imao ljudsko bice, treba ti licnost da bi imo licnost treba ti mozak" ja ti dam odgovor na to, ti me pitas da li bi ja bio ljudsko bice ako bi mi ti iscupao mozak, ja kazem da , i onda to citiras taj moj potvrdni odgovor da mi kazes kako za pravo nije bitno da si ljudsko bice. Sve je to lepo i fino, ali mene briga za sada sta pravo kaze o tome, jer mi nismo poceli razgovor ka tome. Mi smo poceli (to jeste, ti si poceo) da li bi neko bio ljudsko bice ako se odkloni mozak. Ja ti lepo kzem, da bi imao ljudsko bice, treba ti licnost da bi imo licnost treba ti mozak... i ti mi onda pricas neku levu pricu? I posle trtljas kako ti nisam "osporio argument" a gde ti je mozak kod embriona starog 10 dana da bi mogao da "argumentujes" da postkoji licnost. Sve ono sto si napisao nikako ne odgovar naa moj argument skoro i da nema veze sa njime... Da ja tebi iscupm mozak sada, i bacim ga... nameste ti srce i pluca na struju.... jel bi mogao ti da se smatras ljudskim bicem? Moj odgovor na to: Ocigledno ne tacno. Da bi imao ljudsko bice, trebati bice koja pripada ljudsko vrsti. Da bi imao mozak koji ljudi imaju, mora da postoji bice/organizam u kojem ce se taj mozak neophodno razviti,to jeste, moras da budes ljudsko bice da bi imao ljudsko mozak . Sto znaci sam ogranizam je potreban da bi neko bice bilo licnost. Zapravo ima velike veze. Naravno da bi bio ljudsko bice, samo ljudsko bice koje umire ili koji se odrzava na aparatima. Isto kao sto sam bi ljudsko bice pre nego sto mi se mozak razvio. Ovo je zdrav razum i osnovno obrazovanje u biologiji. Ti citiras moj odgovor na pitanje za mozak: Isto kao sto sam bi ljudsko bice pre nego sto mi se mozak razvio. I na to onda odgovaras ovako: Hajd opet. Hajd opet. Da bi bio pravni subjekt, ne trebas biti "ljudsko bice" u nekim bioloskim definicijama, koje su uzasno siroke, vec moras imati lichnost. Da bi imao lichnost, moras imati psihu, um, da bi imao um i psihu mozak. Tvoja zamena teza sa "ljudske lichnosti" na "ljudsko bice" nisu opovrgavanje mog rgumenta vec tvoje misljenje o tome sta daruje pravni subjektivitet. Znaci poceo si temu o biologiji i kada nastaje ljudsko bice i da li je ljudsko bice, ljudsko bice ako se odstrani mozak. Ja sam ti dao odgovore na ta pitnja, a ti si onda skrenuo sa teme i poceo da me optuzujes kada sam ukazao da si skrenuo sa teme. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Новембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2014 @@Млађони, Ajde prodji par zadnjih strana i vidi kako je razgovor isao. Covece, sto si tvrdoglav. Znaci nedosttak inteligencije je u pitanju, treba da ti se npomene da je tema o prvnoj zabrani... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Wlof Написано Новембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2014 @@Млађони, Pa sta me onda pitas pitanje da li sam ljudsko bice ako se mozak ostrani? Sto onda tvrdis da bi imao ljudsko bice treba um? I sta me onda kritikujes kada ti odgovorim na pitanje i pokazem da tvrdnja nije tacna? Sada mi i vredjas inteligenciju... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Новембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2014 @@Млађони,Sto onda tvrdis da bi imao ljudsko bice treba um? Straw man.. nigde nisam pricao o ljudskom bicu nego subjektu prava. Posto da bi imo pravo na zivot moras ispuniti kriterijume subjekta prava a ne kriterijume "ljudskog bica" koji je izmislio wlof u svojim silogizmima.... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука