Гости Guest Написано Новембар 11, 2014 Гости Пријави Подели Написано Новембар 11, 2014 Сви који идете на литургије сигурно сте чули оно: Оглашени изиђите... итд. На неким местима сам чуо да свештеник чита: Некрштени изиђите... Из неког свог скромног познавања Литургике знам да оглашен није исто што и некрштен. Оглашени су они који се предкрштењским катихезама припремају за крштење, а некрштени могу бити атеисти, муслимани, будисти... И друго питање: Да ли ми данас имамо уоште ову "категорију" верних (мислим на оглашене)? Имате ли негде пример где се организују предкрштењске катихезе, тх. поуке о вери којима се информишу они који ће се крстити? Да ли има смисла уопште говорити "Оглашени изиђите..." а у конкретној црквеној заједници немамо оглашених? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Новембар 11, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2014 Већ дуже време изгубило смисао, ал нисам за било какве промене у том погледу, нека га, не једе леба. Не зато што мислим да Литургија треба да се окамени и да изгуби додир са животом, а тиме и са Животом, него зато што свако чачкање по тим стварима ствара нове потресе и поделе, јер се са људима није радило 70 година и сад имамо стање да приучени уче учене шта и како треба радити у Цркви, што ствара много невоља. verum est in beer and nana је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Новембар 11, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2014 Људи су већ и заборавили,да је сабор пре више од десет година ,можда и више ,донео одлуку о обавезној припреми,тј предкрштењским катихезама оних који желе да се крсте, и осим појединачхих покушаја то ниге није заживело,а чини ми се да и неће...нема заинтересованих на обе стране Богдан_, nana and verum est in beer је реаговао/ла на ово 3 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2014 Рецимо волео би да прочитам став Цркве о делу оглашених. Мени је сад у незнању мом,смислено само то да после објаве да оглашени изађу,почиње део Литургије који у себи не садржи више ничег,што би било на корист оглашенима. Дакле до објаве оглашени изађите,некрштени могу активно учествовати у молитви а после позива на излазак,почиње део који једноставно није њима намењен. Дакле не могу активно учествовати више. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Новембар 12, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2014 Кад сам први пут ушла у храм, прво ми је пало на памет да се исповедим и причестим, иако некрштена. Лакше ми је било да изађем у моменту кад треба него да останем и осетим бол у души. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука