Jump to content

Суперхероји на филму - корист за човека или изроди пакла?

Оцени ову тему

RYLAH

20 члановâ је гласало

1. 1. Шта мислите о филмовима са суперхеројима?

• Губљење времена
    • Лака забава, није лоше да се убије време
    • Има ту нешто, нека дубина ил шта ти ја знам
    • Хришћани то не треба да гледају и тиме не треба да се баве, јер подмеће штетне идеје

Препоручена порука

Сви сте вероватно одгледали или макар почели да гледате неки филм у ком главне улоге имају суперхероји на надљуским моћима или справама које им дају надљудске могућности. 

Мишљења о њима, посебно међу хришћанима, су веома подељена. Док их једни сматрају лаком забавом, други поучним јунацима на које се млађе генерације могу угледати, трећи их сматрају подметачином насталом са циљем да се деца од малих ногу слуде и да им се убаци начин размишљања који је супротан хришћанству.

Као што је и ред, као псотављач теме ваља да кажем и своје лично мишљење на тему. Раније сам мислио да су ови филмови само лака забава и губљење времена, док нисам открио дубљи смисао који постоји у сваком од ових филмова и сваком од ових јунака. Чини ми се да то посебно долази до изражаја са сваком новом генерацијом филмова о суперхеројима, и да је данас акција, иако је има доста, у другом плану у односу на моралну или чак и философску проблематику која се често провлачи као један од доминантних фактора у филмовима. Наравно, има и потпуног смећа, али то се некако види у првих двадесетак минута.

Шта ви мислите, шта је сврха и поента ових филмова? Имате и опцију за гласање, а волео бих и да продискутујемо на ову тему, посебно с хришћанског аспекта, јер видим на многим местима да ова тема изазива велике контроверзе и некада и веома жестоке реакције, често и од стране неких великих духовника.

2012-12-27-marvel_superheroes.jpg?w=627&

http://lettherebemovies.files.wordpress.com/2013/05/2012-12-27-marvel_superheroes.jpg?w=627&h=470

• Волим 1

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Мислим да су суперхероји само један савременији приказ Марета Краљевића на ког су се ложила деца по Србистану ономад. Ко зна, да није било тих суперхеројских прича, да ли би се Срби побунили против турског зулума. 

Мало стручније, суперхероји су увек били и остаће били они Маре Краљевић или Бетмен архетипови из дубина људске психе. 

Подели на овим сајтовима

Мало стручније, суперхероји су увек били и остаће били они Маре Краљевић или Бетмен архетипови из дубина људске психе. 

Има ли прича о тим архетиповима место у данашњем друштву, у смислу образовања нараштаја који уз те филмове одрастају? 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Meni jedino smeta to što su u većini slučajeva super heroji likovi sa dobrim fizički predispozicijama, super moćiam itd dok su negativci neki super naučnici koji mogu da izmisle šta god, ali svo svoje vreme koriste da bi porazili superheroja. Samim tim (namerno ili ne u to neću da ulazim) deci koja gledaju sve ove filmove šalje se poruka da je bolje biti fizički spretan i jak (jer su to glavni likovi), a ne da treba učiti itd. Tj. kroz većinu tih filmova stalja se snaga ispred znanja i pameti. To je ono što mi u većini filmova smeta, a inače volim da ih gledam.

Подели на овим сајтовима

У филмовима и позитивне личности , служе се силом и као такве дају негативну поруку  младима да се силом све решава . Такође у по неким филмовима има толике бруталности да ја мислим да сваки нормалан човек треба да се згрози и зато сам гласао за задњу опцију.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Има ли прича о тим архетиповима место у данашњем друштву, у смислу образовања нараштаја који уз те филмове одрастају? 

Не знам, као и сви остали филмови, могло би се исто питати за хороре нпр. 

Ја баш и не волим суперхеројске филмове, никад ме нису нешто претерано привлачили. 

Него, какве философске и моралне поруке си проналазио у њима, дај неки конкретан пример ако можеш?  

Подели на овим сајтовима

У филмовима и позитивне личности , служе се силом и као такве дају негативну поруку  младима да се силом све решава . Такође у по неким филмовима има толике бруталности да ја мислим да сваки нормалан човек треба да се згрози и зато сам гласао за задњу опцију.

Meni iskreno čak ni promena sile ne smeta toliko, jer kako ćeš da se braniš ako te neko napadne nego silom. Ono što mi smeta je pravljenje od znanja, pameti itd. loše ozobine, jer ih zlikovci masovno imaju dok se retko koji super heroj može pohvaliti istim.

Подели на овим сајтовима

Meni jedino smeta to što su u većini slučajeva super heroji likovi sa dobrim fizički predispozicijama, super moćiam itd dok su negativci neki super naučnici koji mogu da izmisle šta god, ali svo svoje vreme koriste da bi porazili superheroja. Samim tim (namerno ili ne u to neću da ulazim) deci koja gledaju sve ove filmove šalje se poruka da je bolje biti fizički spretan i jak (jer su to glavni likovi), a ne da treba učiti itd. Tj. kroz većinu tih filmova stalja se snaga ispred znanja i pameti. To je ono što mi u većini filmova smeta, a inače volim da ih gledam.

Научници и луди генији су само приказ некадашњих злих чаробњака, магова и алхемичара. Ето тај ванземаљац из Мегамајнда изгледа као чаробњак, има плашт, ћелав је, брадица, подсећа ме на оног Везира из Принца Персије или на Имхотепа из Мумије или на Волдемора из Хари Потера. 

Чаробњак је још један архетип, обично зли, иако има добрих. 

Подели на овим сајтовима

Тако је и са причама, у позориштанцету Пуж  прича о Црвенкапи се завршава тако што вука нико не убије, већ се он променио и постао добар.

Подели на овим сајтовима

Него, какве философске и моралне поруке си проналазио у њима, дај неки конкретан пример ако можеш?  

Жртвовање зарад других, чак и када знаш да ти следи све најгоре с њихове стране (рецимо Бетмен или Икс људи), спутавање и држање под контролом својих најгорих порива и жеља (Хулк) и слично. Даље, често се провлаче мотиви добра и зла, колико се далеко може или сме ићи да би се зло зауставило, колико је тешко заштитити друге од себе, онда има и неке тешке философије, ал ајд да пустимо да се тема мало развије, па можемо и о томе.

Не знам да ли Дракула спава у ову категорију, али је ипак у овом новом филму одрађен попут неког стрип јунака, па бих и о њему. У овом најновијем филму, Дракула није (само) крвожедно чудовиште. Постао је то што је постао јер је хтео да начини крајњу жртву - да прода душу да би заштитио оне које воли. Међутим, ту се провлачи и колики је слабић због таквог избора, и колико је такав избор узалудан јер не може да донесе добрих плодова, и слично. Веома ме је позитивно изненадио филм. Чини ми се чак да је филм направљен тако да нико не би могао да помисли да је таква жртва оправдана или уопште потребна или да може да донесе било какве плодове сем бола и патње, како њему тако и свима око њега, и како уништава оне које је наводно хтео да заштити јер је био слабић када је требало направити одређене одлуке, па је заглибио и то му је био једини излаз (да сад не откривам целокупну радњу, али препоручујем филм).

Подели на овим сајтовима

Има ту од разних ствари по мало али мислим да је углавном губљење времена. У време кад се појавила идеја о супермену (натчовеку илити Übermensch) још је и могло да се дискутује о неким вредностима али бојим се да данас мало ко одваја (жртвује?) време да би гледао филм о неком супер(анти)хероју због моралне поуке већ да би што боље напарио/ла очи и скренуо/ла мисли од свакодневице. Ватромет доминира... Ово не мора бити тачно али сумњам да су деца са већом жељом очекивала да им Хи-мен на крају епизоде да поуку како треба да слушају родитеље и да редовно перу зубе него што су једва чекала да виде како ће да укока Скелетора и пола Етерније с њим. Модел се преноси и на друге...
Посматрајмо једноставно: шта прво пада у очи то се прима (говорим о мање или више неформираним личностима), што је смисао дубљи теже је доћи до њега. Правило важи и за конзументе који су одрасли по том моделу (инерције). Мислим да је хуманистички морализам више ту да замаже очи и оним малобројним трагаоцима који су свесни да свету треба херој (Спаситељ, Христос) али нису свесни да га траже на погрешном месту.

ubermensch-494x335.jpg

http://teecraze.com/ubermensch-t-shirt/

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Mislim da ne može da se da neki opšti zaključak o svim ovim filmovima. Neki jesu laka zabava za decu, neki su dosta mračniji (Darkman, prva dva Batmana, npr), neki su totalno ekstremni (The Toxic Avenger, koji je u suštini parodija, ali je krvaviji od 99% horor filmova). Tako da bih rekao da ipak sve zavisi od ciljne grupe i poruka koju žele da prenesu...

:)

Подели на овим сајтовима

Nekako mi se uvek više svide negativci, tako da bih vrlo rado bio na strani Magneta (X-Men), a i iz drugih saga - naročito sam veliki poštovalac lika i dela Dartha Vadera, Revana, Banea, Siona i drugih proslavjenih sitha. Od svih koncepata, najviše mi se sviđa ideja super-vojnika, jer je najbliža stvarnosti i uopšte simbioze sa mašinama, da se stvori viša i savršenija rasa od ljudi.

Делим твоје мишљење. И мени су вазда негативци били симпатичнији од главних "јунака". Нпр. колико су Веном и Карнеџ жешћи ликови од Спајдермена који се милион пута извукао на срећу или Џокер од Бетмена итд.

Da je Hristos postupio kao Anakin sa peščanom bagrom na Tattooinu, poštovao bih ga, ali takva vrsta "heroizma" me ne interesuje.

Поштујем твоју слободу али са мишљењем се не слажем. Чак мислим да поређење није сасвим на месту. Господ нам је показао да зло уништава само себе и да у војсци Цара Славе никад нисмо сами. О (не)делима Анакиновим излишно је дискутовати, сви знамо чему су га одвела... :D

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Pa dobro, to je i u bajkama zastupljeno uveliko- budi lepa, smotana, neprimetna i oženiće te prebogati princ jer je to najbolja stvar koja može da ti se dogodi u životu. Ako budeš ružna- u najboljem slučaju ćeš da umreš jer tako ružnu te niko neće i koji je onda smisao tvog života?

Bajke su prepune takvih ,,poruka'' koje su lepo upakovane.

Turn on, tune in, drop out

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...