И.стојковић Написано Децембар 2, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2009 Е не волим ове форуме, само због несавршености писане речи.... Пре ће бити мог лошег изражавања....... Грех има везе са Богом у смислу узрок-последица....Онај ко начини грех, исповеди се свештенику, свештеник моли Бога да му се грех опрости, он се каје ит.д, али коначни Суд даје ипак само Бог, зар не? Ми као посматрачи чињења греха, или они над којима је почињен грех, прихватамо то како јесте, јер знамо да Бог Зна шта је учињено, или шта је директно нама учињено, и даљим молитвама, а не чињењем било каквог другог акта, потврђујемо и умножавамо своју веру у Бога... Сумњу у Бога нисам ни ја помињао, већ сумње у одлуке Бога, а пре мене то нико није поменуо, већ ја као против теза онога из претходног пасуса......... 319.gif "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Децембар 2, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2009 Ух, закукуљено и замумуљено 319.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
after_silence Написано Децембар 3, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2009 Medo, kasno je i ja sam malo preumorna... Ovo kad rekoh da su price za malu decu, mislila sam na to sto i ti u smislu da je to laz, da je iluzija da je dovoljno reci da ce im Bog suditi jer i ja znam mnoge nazalost koji su pljunuli na krst zbog takvih crvenilo 1502_baby a mi cesto umemo da kazemo to "veruj" i "Bog ce im suditi" i da problem stavimo pod tepih... Ovde pricamo zar ne? Imamo pravo i da kritikujemo, nije sve med i mleko niti je sve divno i krasno, zasto se apriori svaka kritika dozivljava kao napad? Ja toliko znam divnih svestenika, a kao sto rekoh, da je i najgori, onda kad stavi epitrahilj gotova je prica... Ko prica o pokajanju? Odakle ja znam da li se neko kaje ili ne, sta je njemu u srcu? To samo Bog zna, ja u to ne ulazim... Imalo je i medju Svetima onih koji su se folirali da su recimo bludnici, pa isli u javne kuce a u stvari spasavali duse tih zena i devojaka... Dakle ono sto mi vidimo mozda je sve varka, ja ne ulazim u to zasto i kako neko nesto radi, ali to ne znaci da cu da cutim. Ako cemo da cutimo i da ne komentarisemo i da ne govorimo o onome sto nam se i ne svidja ili nas je nekad sablaznjavalo onda cemu i forumi i internet i sve drugo... Meni sada moze da bude zao svestenika koji izruguju mantiju koju nose pogotovo kada "profesionalno obavljaju svoj posao" kao da su mesari a ne lekari dusa, ali ja sam nacisto sa tim. Ne bila im u kozi jer ce oni da odgovaraju mnogo vise nego ja i za mene ce dati odgovor sto su me sablaznili, ja jedva svoj krst nosim oni nose bar 2000x veci tako da to uopste ne poredim... Ali kazem, cemu onda forumi, cemu internet, cemu bilo sta ako cemo samo da klimamo glavom i da iznosimo svi ista divna misljenja o svemu? Stalno posmatram kolika je neosetljivost osetljivih ljudi prema osetljivosti njihovih bližnjih. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 3, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2009 немам ништа против приче, али треба бити свестан последица, ако треба и оћутати. за неке ствари има исповест, за друге молитва, а за неке ТВ ако треба. проблем је кад пренесеш што си видела, али не и оно што ниси видела. па онда неко запамти део, па пренесе. па онда неко други запамти део, ал не види догађај како треба, па мало дода или одузме. па онда неко не зна, ал побољша, па кад дође до тог о коме се прича, 100 чуда испадне. а људи тако губе посао, службу, власт, душу, пријатеље, себе, а ђаво само пева и кличе колико нас је све у низу преварио да би му одрадили посао. поента је да не буде губитак крај, већ да се све окрене на добро. као што нам је Господ и Отац наш показао - погрешиш, паднеш, опери се, васкрсни. ми први морамо да будемо одговорнији и да разлучујемо о ономе што знамо, баш због тога што не видимо све, само делић у времену. као један брат на једној теми који се концентрише само на смрт малог детета, и маши поенту смрти тиме. дотакла си се и јуродивих који су се изображавали да би људи свашта мислили и да би се спашавали од гордости. зашто онда не можемо све тако да посматрамо, као да нису криви, него крећемо увек са супротне стране приче? овај свет није добар и не опрашта, то што смо ми незлонамерни, неће избрисати уво или око које је примило. с обзиром да се ради о свештенику а да је њему Шеф свих шефова Бог, а наш Бог је Љубав, могу само да замислим, и то према својим јадним могућностима, колико и зашто их трпи, ако их трпи, и кога уствари њима спашава. не кажем да нема оних који се нису огрешили, ал ако ми будемо бољи, не видим разлога да и они не буду, просто је таква људска савест да се стиди и осећа голо пред истином својег деловања. кад бисмо знали последице наших (зло)дела, ко зна како бисмо заиста реаговали. не залажем се за истветност, ми нисмо роботи штанцовани и то само ђаво жели, мени је лепота управо у различитости и шаренилу, дакле нисам униформан ум, ал се трудим ка једноумљу, што је потпуно друга категорија. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PD Написано Децембар 3, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2009 Да поштујем, веома...након читања целе теме, или сам ја срећна да нисам имала никаква ружна искуства или их ја напросто не видим... 0104_cheesy My wish for you Be with God-and may God be with you! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 3, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2009 ко тебе сме да исправља ... confused клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Децембар 3, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2009 Опет сујета. Можеш ти боље. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 3, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2009 очигледно сам погодио у живац. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Децембар 3, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2009 Ма да, ти си психолог не зна се confused А што волиш да чачкаш туђе муке, то ти је ужа специјалност. Јесам ли ја некад теби улазила у исповести и смарала те као ти мене? Ајде, покажи ту твоју хришћанску љубав о којој тупиш и не малтретирај ме. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Децембар 27, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2009 Нашу браћу свештенике требамо поштовати и вољети- они су наши духовни оци који нас воде путем спасења. Из њихових рука примамо Небеске и Бесмртне Тајне, окупљамо се око њих на Свтој Литургији. Ово су сасвим довољни разлози који говоре о значају ове наше браће у Цркви, који су обдарени дивном и несхватљивом благодаћу. Е сад, има људи- знам их заиста много, који често нешто замјерају свештеницима, у вези одређених свјетовних ствари. То само по себи, а по мом скромном мишљењу, није проблем- јер сви смо људи,одвојене личности, нисмо имуни на гријех. Дакле, ово може да стоји али само(баш као и према свих другим људима,не само свештеницима) док је у домену хришћанске љубави и поштовања, јер свако осуђивање(неки се,на жалост, труде да намјерно осуђују, ''ухвате'' се за неку ствар која им не одговора, и само то потенцирају). Оно што је мени врло интересантно јесте да један број ових људи, избјегава да иде у Цркву, па чак неће да иде уопште, због тога што ''им не одговрајау попови'', што су овакви и онакви. То ми је потпуно несхватиљиво, и сигуран сам да они који размишљају на овакав начин уопште нису схватили суштину Цркве и сабрања. С друге стране, познајем и такве који су до те мјере одушевљени свештеницима, ријеч је о таквој идеализацији и страхопоштовању, да их имитирају- по изгледу, по начину говора, мјере им сваку ријеч-желе да размишљају на потпуно исти начин као и ти свештеници и и сл. :smiley:, искрено- ни ту крајност не могу да схватим, потпуно је непотребна. Одређени чак и иду у Цркву(слично као и група коју сам прво поменуо) управо ради појединог или свих свештеника... Невјероватно је просто колико таквих људи има... Позз Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Децембар 27, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2009 kao zvanje ili kao čoveka? kao zvanje uvek i svagda, ali postoje sveštenici koje ne poštukem kao ljude, i postoje oni koje izuzetno poštujem kao Ljude možda na prvi pogled zvuči paradoksalno ali.... Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bilja Написано Децембар 27, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2009 Kakav god da je prst ka gore kao covjek, postujem ga jer je ... A svoga svestenika postujem na svaki nacin. Jer (ako smijem ovako slobodno da se izrazim) mislim da je bas ono sto svestenik treba da bude... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
konstantin Написано Децембар 27, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2009 e, ja ne sve.Otvoreno izjavljujem da ima i onih kojaima bih rado izmenio fizicki izgled.To sto on nosi mantiju ne znaci da je "Boziji covek",nek pokaze i zivotom pa ce dobiti postovanje 0110_hahaha 0110_hahaha Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јануар 4, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2010 ? ???? ???? ??????????: ???? ?? ?? ??????? ??????? ?????? ?? ???? ??? ?????? ???, ??? ?? ???? ??????, ???????, ??? ?? ???? ?? ?? ?????????... ???, ??? ?? ?? ??????? ??????????? ??? ?? ????? ??????? klapklap ????????? ?? ?? ?? ???????? ?????? ??????, ? ????????? ?? ??? ?? ??????? ?? ?????????????????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Јануар 4, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2010 ? ?????? ?????? ????????????? ??? ??????????.... a stalno ?emo,sebi u bradu, mrmljati... ko zna zašto je to dobro pravi?emo se da ne znamo ko je Zizjulas i na pomen istog ?emo složiti najnormalniju facu jel ovako? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука