Jump to content

Света тајна свештенства

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван Цветковић

Препоручена порука

• Гости

Ово је, верујем, логично и битно питање за свакога православног хришћана, па ако хоћете, и за оне који нису православни хришћани.

Шта ви очекујете од једног православног свештеника? Ако наведете нешто што очекујете, да видимо колико сами то што очекујемо од њега и испуњујемо.

Ако имате неки добар пример наведите га.

Подели на овим сајтовима

Треба да очекујемо више него од нас самих. Свештеник треба да буде духовна "елита", духовни "господин". Знате оно кад се каже - господин човек!

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

ne treba da ocekujemo nista vise nego sto ocekujemo od nas samih...

Па то ме занима. Шта је то?

pa vrlo jednostavno,svestenik je samo covjek,kao i svaki drugi,dovoljno je samo bas to,da bude dobar covjek,i da je Hristov,da stvarno zivi jevandjelje,a na to smo svi pozvani,samo su nam sluzbe razlicite...

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

Треба да очекујемо више него од нас самих. Свештеник треба да буде духовна "елита", духовни "господин". Знате оно кад се каже - господин човек!

da,ja to volim da kazem...kad pominjem jednog meni dragog monaha,kazem bas tako-gospodin covjek!

Подели на овим сајтовима

Ja od sebe očekujem prvenstveno da budem dobar čovek,a to znači da budem dobra majka,da pomažem ljudima oko sebe koliko god je u mojoj moći,da budem smirena,duhovita i sve što u datom trenutku može da pomogne drugima,a da ide iz srca.U sve to moram da udenem da volim da nadograđujem svoje znanje i u svakom trenutku to i radim,na razne načine,jer po meni,od svakog čoveka individualno se može naučiti po nešto.Ima tu još mnogo toga,ali red je da i drugi kažu šta imaju... i da,tolerancija je jedna od stvari koje su mi prioritet.

Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš!

Starac Porfirije Kavsokalivit

Подели на овим сајтовима

• Гости

Хајде овако: Да ли очекујете од свештеника да служи редовно Литургију, да проповеда сваке недеље и празника у цркви, да долази на свје обавезе на време, да поштује сваког човека на парохији, да помаже сиротињу...

Или можда очекујете од свештеника да скраћује чинодејства, да не проповеда, то да ли слући Литургију вас и баш брига итд...

Баш ме занима, јер понекад мислим да је људима ипак битније ово друго што сам навео. Пазите, говорим о православним хришћанима.

Подели на овим сајтовима

Волим да видим човека који је одушевљен оним што ради. Који се предаје потпуно. Који не калкулише. Има таквих и свештеника. Од таквог човека не очекујем ништа до оног што он јесте.

Подели на овим сајтовима

Хајде овако: Да ли очекујете од свештеника да служи редовно Литургију, да проповеда сваке недеље и празника у цркви, да долази на свје обавезе на време, да поштује сваког човека на парохији, да помаже сиротињу...

Или можда очекујете од свештеника да скраћује чинодејства, да не проповеда, то да ли слући Литургију вас и баш брига итд...

Баш ме занима, јер понекад мислим да је људима ипак битније ово друго што сам навео. Пазите, говорим о православним хришћанима.

ne mogu da vjerujem da neko ide u Crkvu,a ima takav stav,to drugo sto pomenuste...

Подели на овим сајтовима

Да ли очекујете од свештеника да служи редовно Литургију, да проповеда сваке недеље и празника у цркви, да долази на свје обавезе на време, да поштује сваког човека на парохији, да помаже сиротињу...

A kako mogu da očekujem od sveštenika da redovno služi Liturgiju,ako ja nisam redovna na istim ili kako da od istog očekujem da poštuje svakog čoveka,ako ni ja to ne radim...ovo su samo primeri kako gledati kroz prizmu očekivanja:pogledati prvo sebe,jer mislim da je tako najbolje.Sve ovo sam već provukla kroz raniji post,pa da se ne ponavljam.

Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš!

Starac Porfirije Kavsokalivit

Подели на овим сајтовима

Треба да очекујемо више него од нас самих.

Са овим се слажем. Свештеник је наш духовни отац и однос треба да буде отприлике као и однос биолошког оца према својој деци.Мислим да свештеник није само обично занимање...Од свештеника очекујем много више мудрости и духовности...помоћи у свом духовном напредовању...да ми пре свега својим понашањем буде пример и узор...Као што ми не можемо знати исто о лечењу болести као и наши лекари, тако исто не можемо исто знати као и свештеници како лечити душу...После Господа, Мајке Божије и светитеља,желим да највише верујем свом свештенику...јер га тако и доживљавам, као продужену руку Бога...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Волим да видим човека који је одушевљен оним што ради. Који се предаје потпуно. Који не калкулише. Има таквих и свештеника. Од таквог човека не очекујем ништа до оног што он јесте.

1000000001010

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Треба да очекујемо више него од нас самих.

Са овим се слажем. Свештеник је наш духовни отац и однос треба да буде отприлике као и однос биолошког оца према својој деци.Мислим да свештеник није само обично занимање...Од свештеника очекујем много више мудрости и духовности...помоћи у свом духовном напредовању...да ми пре свега својим понашањем буде пример и узор...Као што ми не можемо знати исто о лечењу болести као и наши лекари, тако исто не можемо исто знати као и свештеници како лечити душу...После Господа, Мајке Божије и светитеља,желим да највише верујем свом свештенику...јер га тако и доживљавам, као продужену руку Бога...

zato i rekoh da su nam sluzbe razlicite...njegovo zanimanje pretpostavlja sve to sto si navela,ali isto tako trebamo biti svjesni da je i on covjek,i da je na njemu velika odgovornost...mislim da je prioritet ovo sto rece aleksandrida,da ipak najprije podjemo od sebe,jer kako da trazis puno,ako nisi u stanju i sam da das...

Подели на овим сајтовима

• Гости

Веома ми је драго што ово чујем!

Ову тему сам поставио управо из разлога да видим и осећам да многима то није битно (многима, мислим већини православних хришћана). Ако питамо на једној парохији верника: да ли очекујеш да твој свештеник служи редовно Литургију, јутрење и вечерње, да проповеда у цркви и на сваком другом месту.. баш ме занима који би одговор добили.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...