Jump to content

Света тајна свештенства

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван Цветковић

Препоручена порука

Не мислим да је свештеник "посредник"између нас и Бога.Он је човек који рукоположењем прима Свету Тајну свештенстава и има Божију благодат тиме да врши свештене радње.А духовном паду смо склони сви,па ни свештеници нису тога поштеђени.Једноставно зато што су људи,као и ми.Немају"благодат"да не греше.Искушења су та која доводе до пада,и свако то зна ко се трудио да се избори са њима.Ако нема истрајне борбе западамо у искушења којима краја нема,осим покајања.Зато мислим и сматрам да треба имати разумевања за свачији пад,не оправдавати али имати разумевања...јер ко зна можда и ми сами упаднемо у исти грех.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

посредник између Господа и свог "стада", posrednik ili  sta to znaci tacno  posrednik 

То "посредништво" схватам као нпр. кад целивам руку свештеника и тражим благослов, ја уствари целивам руку Господу и од њега тражим благослоц, а свештеник је ту као неки "проводник", онда, кад се исповедам свештенику, ја се уствари исповедам Господу "преко" свештеника, и сл.

Увек сам тако размишљала,ако то није исправно, онда нисам ни знала да криво размишљам  89898989898989

Подели на овим сајтовима

Мислим да се на посао свештеника и на пр. лекара не може гледати као и на остала занимања...један и други ти чувају живот...први се стара о твојој души, други о твом телу... дакле, врло специфична ситуација где се грешчке могу катастрофално завршити...наравно да су и они само грешни људи, али њихове грешке могу бити кобне по људе, стога их морају свести на најмању могућу меру...уосталом, сами су бирали своје занимање...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

посредник између Господа и свог "стада", posrednik ili  sta to znaci tacno  posrednik 

То "посредништво" схватам као нпр. кад целивам руку свештеника и тражим благослов, ја уствари целивам руку Господу и од њега тражим благослоц, а свештеник је ту као неки "проводник", онда, кад се исповедам свештенику, ја се уствари исповедам Господу "преко" свештеника, и сл.

Увек сам тако размишљала,ако то није исправно, онда нисам ни знала да криво размишљам  89898989898989

тако и ја сматрам...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Е,Магдо тако и ја схватам баш тако како си написала и мислим да је исправно и то сасвим.Само ми та реч"посредник"запарала уши ја сам је другачије доживела.Више ми је звучала некако"намеснички". :group111:

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Не мислим да је свештеник "посредник"између нас и Бога.Он је човек који рукоположењем прима Свету Тајну свештенстава и има Божију благодат тиме да врши свештене радње.А духовном паду смо склони сви,па ни свештеници нису тога поштеђени.Једноставно зато што су људи,као и ми.Немају"благодат"да не греше.Искушења су та која доводе до пада,и свако то зна ко се трудио да се избори са њима.Ако нема истрајне борбе западамо у искушења којима краја нема,осим покајања.Зато мислим и сматрам да треба имати разумевања за свачији пад,не оправдавати али имати разумевања...јер ко зна можда и ми сами упаднемо у исти грех.

:drugarstvo:

potpuno se slazem sa Anastasijom, pogotovo sa zadnjom recenicom.

ja se sjetim onoga "ko si ti da sudis tudjem sluzi, on svome gospodaru stoji ili pada" i idem dalje

Подели на овим сајтовима

У реду је све то ако се дешава грешка или грешке, али ако је то његово опредељење...односно став према свом послу, да тако кажем...ако је он стално такав...ако не можеш да добијеш адекватан духовни савет ...или ако својим понашањем у свим ситуацијама не одаје утисак човека који суштински верује у Бога  0409_feel

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

ОК, ајмо са конкретним примерима :

- свештеник исповеда младе парохијанке тако што оне клекну (он седи на столици) и оне морају да му држе руке на бедрима;

- свештеник "теши" парохијанку (младу) тако што је грли, стеже,јури да јој пољуби уста

- свештеник узима женског помоћника, која при том у цркву долази у ултра-кратком минићу

ето, да се задржимо на овим примерима.

Подели на овим сајтовима

ja sam jednom imala, da kazem situaciju, sa jednim svestenikom.

i jedan mudar covek me posavetovao ovako:

reci mu nasamo, ako ne poslusa, reci pred dva svedoka, ako i tad ne poslusa, reci celoj crkvi.

srecom po njega doslo mu u glavu posle razgovora u 4 oka.

inace, ta situacija sa tim svestenikom nije poremetila u negativnom smislu moj odnos prema Bogu.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

• Гости

ОК, ајмо са конкретним примерима :

- свештеник исповеда младе парохијанке тако што оне клекну (он седи на столици) и оне морају да му држе руке на бедрима;

- свештеник "теши" парохијанку (младу) тако што је грли, стеже,јури да јој пољуби уста

- свештеник узима женског помоћника, која при том у цркву долази у ултра-кратком минићу

ето, да се задржимо на овим примерима.

Да ли се Теби нешто од овога догодило?

Ево, ја сам свештеник и ово никада у животу видео нисам а камоли практиковао. Мислим...  greengrin-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='dobar decko' />

Ако овога има било где, треба рећи јасно и гласно.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Јесте, оче, десило ми се.

Ево, кажи овде шта се догодило. Знаш, када истини погледамо у очи биће боље за све нас. Видим да Ти је тешко и да Ти се нешто много ружно десило.

Подели на овим сајтовима

Таква питања су одувек постављана јер је изгледа тога одувек било. Можда грешим, али чини ми се да је Св.Јован Златоусти дао одговор на то рекавши да, ако свештеник греши својим животом - не угледајте се на њега, а, ако греши учењем и чинодејствовањем - бежите од њега.  Нека ме исправи неко ученији, ако грешим јер не бих волела да останем у заблуди. Ово о чему говориш би можда требало рећи некоме од старијих свештеника у цркви у којој се то догађа па да се разјасни о чему се ради.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...