Viktor Ljvovic Написано Октобар 22, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2014 Viktor Ljvovic, on 22 Oct 2014 - 16:57, каже: Nije bas tako . O takvoj liturgiji je pisao i Simeon Solunski, a nije on valjda Jezuita:). o kakvoj? Toj koju ste brzopleto nazvali jezuitskom Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Октобар 22, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2014 Toj koju ste brzopleto nazvali jezuitskom i nije baš brzopleto, već vam rekoh, sve ove teme su debeleo prežvakane na ovom sajtu. JESSY је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Октобар 22, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2014 Trudim se da puno ne razmisljam o ovim stvarima,jednostavno gresan sam covek,gresna mi je dusa,bolje je da se iskljucim iz toga nego da ne znam ni ja...nekako kad sagledam povrsno ima istine i u jednoj prici i u drugoj,ali ne moram se bas oko svega svrstavati. Jedino sto mogu da kazem da pricesce bez ispovesti i bez posta je nesto sto mene sablaznjuje i sto meni nije jasno,igrom slucaja znam da se u pojedinim hramovima u okolini Pozarevca (to je eparhija Branicevska ako se ne varam) ljudi pricescuju bez posta,jedino je bitno da ne jedu nista posle 12 do liturgije i pricesca a cak ni to nije nepremostiva neka prepreka ako se prekrsi i pritom nema ispovedanja...sto,kako,ne znam zaista. Imao sam prilike da pricam sa tim ljudima koji tamo zive koji su se cudili kad sam im pricao kako se kod nas posti i pricescuje,ispoveda,oni su bili u cudu i u fazonu sta je sad to,toga kod nas nema. To mi je nejasno,ovo ostalo manje vise...recimo ne mogu da kontam to pitanje otvorenih ili zatvorenih dveri,a prisustvovao sam na toliko liturgija ili gledao koje su se drzale pod otvorenim nebom,recimo na Ostrogu ili drugim mestima gde su crkve male pa kad su praznici ili pak slava svetinje onda se liturgija sluzi napolju i sad sta to znaci da ta liturgija ako gledamo pitanje otvorenih zatvorenih dveri nije liturgija uopste je dveri nema? Ali ko sto rekoh,trudim se da sto manje razmisljam o tome. Middle-earth and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 22, 2014 Гости Пријави Подели Написано Октобар 22, 2014 Jedino sto mogu da kazem da pricesce bez ispovesti i bez posta je nesto sto mene sablaznjuje i sto meni nije jasno,igrom slucaja znam da se u pojedinim hramovima u okolini Pozarevca (to je eparhija Branicevska ako se ne varam) ljudi pricescuju bez posta,jedino je bitno da ne jedu nista posle 12 do liturgije i pricesca a cak ni to nije nepremostiva neka prepreka ako se prekrsi i pritom nema ispovedanja...sto,kako,ne znam zaista. Imao sam prilike da pricam sa tim ljudima koji tamo zive koji su se cudili kad sam im pricao kako se kod nas posti i pricescuje,ispoveda,oni su bili u cudu i u fazonu sta je sad to. Да ли хоћеш да кажеш да верници треба да посте и кад није пост и да морају да се исповедају пред свако причешће? А не знам зашто те саблажњава тзв. евхаристијски пост тј. да се не једе после 12 ноћу? Па ваљда је то одувек код нас било, то зна свака бака. И има смисла јер се тиме говори да је од хране најбитније сједињење са Христом. Одговори ми на ово прво да бих могао да наставим дискусију. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Октобар 22, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2014 Tad je bio Bozicni post i to prva nedelja,kad smo o tome pricali...nije dakle u vreme kad nije post. I nisi me razumeo oko toga da se ne jede posle 12 naravno da je to ok i da je to ustaljeno svuda,samo dakle tamo je to njima jedini uslov da se priceste,ali i to ako prekrse nije neki nepremostivi problem da pridju i priceste se. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 22, 2014 Гости Пријави Подели Написано Октобар 22, 2014 Tad je bio Bozicni post,kad smo o tome pricali...nije dakle u vreme kad nije post. I nisi me razumeo oko toga da se ne jede posle 12 naravno da je to ok i da je to ustaljeno svuda,samo dakle tamo je to njima jedini uslov da se priceste,ali i to ako prekrse nije neki nepremostivi problem da pridju i priceste se. Хм... не знам шта да кажем. Ја никада нисам чуо да то ико ради. Код нас у цркви свако ко се труди у свом животу, ко пости све постове, среду, петак, једнодневе постове, исповеда се кад то осети - он може да се причести. Можда ниси најбоље разумео. Ако се, са друге стране, брани причешће верницима кад није пост (а терају да посте и ако посте све ове постове које је Црква благословила), онда градимо класичан клирикализам, свештенички елитизам- јер они (свештеници) се причешћују увек, без обзира да ли јесте или није пост. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Октобар 22, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2014 Ja ti kazem tako mi je receno i da je to kod njih ustaljeno godinama...poenta je ako 'oces da se pricestis nemoj jesti nista u 12h nocu do pricesca i to je sve,nema posta,nema ispovedanja mislim mozda i ima a da ljudi ne znaju ali opet to nije hram sa 1000 ljudi,nego mali pa bi mi bilo cudno da ovi to ne znaju...ja samo znam da moj svestenik ne da nikome da se pricesti ko se prvo nije ispovedio,jednom sam zakasnio i nisam se ispovedao kod njega nego kod drugog svestenika i ovaj me zaustavio pred casom da pita jel si se ispovedio,posto je mislio da nisam. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 22, 2014 Гости Пријави Подели Написано Октобар 22, 2014 Ja ti kazem tako mi je receno i da je to kod njih ustaljeno godinama...poenta je ako 'oces da se pricestis nemoj jesti nista u 12h nocu do pricesca i to je sve,nema posta,nema ispovedanja mislim mozda i ima a da ljudi ne znaju ali opet to nije hram sa 1000 ljudi,nego mali pa bi mi bilo cudno da ovi to ne znaju...ja samo znam da moj svestenik ne da nikome da se pricesti ko se prvo nije ispovedio,jednom sam zakasnio i nisam se ispovedao kod njega nego kod drugog svestenika i ovaj me zaustavio pred casom da pita jel si se ispovedio,posto je mislio da nisam. Кажем, први пут то чујем, а добро познајем стање у Епархији браничавској и знам да тога нема. Управо сам много пута чуо ово што сам већ и рекао. А сад питам твог свештеника: одакле му право да тако ради? Да ли је он господар причешћа? Како има смелости да некога ко се није исповедао ( и ако сви читамо ону молитву "Верујем Господе и исповедам") одбије од причешћа? Шта је то? Ево, постави питање твом свештенику да ли се он обавезно исповеда пред Причешће. Ако то чини и онда нема право да то намеће другима. А сигуран сам милион посто да то не ради. Другим речима- класичан клирикализам. То је довело до тога да су верници посматрачи литургије, да уместо да славе Господа и сједињују се са Њим кроз Причешће, баве се питањима двери, гласних/тихих молитава итд... Још нигде нисам видео ни чуо некога ко се редовно причешћује да поставља ова питања, али зато они који се не причешћују све друге сматрају отпадницима од вере. Просто, причасници треба да се осећају хришћанима другог реда. Зар не видиш логичку грешку? Верујем да твој свештеник не чита молитве Анафоре (гласно), те самим тим вам не оставља простор да сами доносите закључке и ако је једини смисао Литургије причешће. Иначе, јасно је да су читаву ово папазјанију закували они (клирици) којима је Причешће ствар избора- може а и не мора. То је у супротности са Светим Писмо и Светим Оцима. Нажалост. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 22, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2014 Ja ti kazem tako mi je receno i da je to kod njih ustaljeno godinama... A ко ти је тај извор? oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Middle-earth Написано Октобар 22, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2014 https://www.facebook.com/o.danil.sisojev/photos/a.356529747808501.1073741825.222362184558592/582616118533195/?type=1&theater Ми разглабамо о томе да ли често или ређе се причешћивати, а нажалост има негде у свету где немају могућност приступа Светој Чаши због режима. RYLAH and bgpj је реаговао/ла на ово 2 А вјера је основ свега чему се надамо, потврда ствари невидљивих. Посланица Јеврејима 11, 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 22, 2014 Гости Пријави Подели Написано Октобар 22, 2014 https://www.facebook.com/o.danil.sisojev/photos/a.356529747808501.1073741825.222362184558592/582616118533195/?type=1&theater Ми разглабамо о томе да ли често или ређе се причешћивати, а нажалост има негде у свету где немају могућност приступа Светој Чаши због режима. Зато ми треба да се радујемо што имамо ту могућност, слава Богу на том Дару. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Октобар 22, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2014 A ко ти је тај извор? Zetova rodbina,brat,snajka i ostali. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Октобар 23, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 Нормално је бре да се ван поста причешћију без устаљене припреме уколико држе све постове Нормално је и то да ко држи тримирје иде прво на причешће па онда на исповест. Јесте ли се икад потрудили да сазнате значење отварања и затварања двери, и навлачења завесе? Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 23, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 Од кад бре то Срби кажу Причест? Па ја ово слушам већ целу деценију и не могу се начудити. Ја кад бејах клинац нико тако није говорио. Каже се бре Причешће. Причест тако веле шокци. Ja sam takodjer primjetio veliki broj kroatizama u srpskom jeziku, i ovdje na Forumu pa čak i u srpskim novinama i časopisima. Ima ih na svakom koraku, na primjer operirati, promovirati umjesto operisati, promovisati itd. I moderna srpska crkvena terminologija je puna toga: Sveto Trojstvo umjesto Sveta Trojica, (i češki katolici kažu Svata Trojice) pričest umjesto pričešće itd. To sam ustvari primjetio odmah 2010. godine čim sam se učlanio, čak i takve kroatizme radi kojih su recimo po školama u BiH oni koji su ih upotrebljavali uvijek bili na meti šala, danas se takvi normalno upotrebljavaju i posred Beograda. Što je izgleda u suvislosti sa migracijom velikog broja stanovnika iz Hrvatske koji su htjeli ili nehtjeli te svoje kroatizme u Srbiju donijeli sa sobom. To je i za mene bilo dosta veliko iznenadjenje jer do 2010. sam na 20 godina skoro izgubio svaki kontakt sa južnoslovenski govorećim sredinama dok nisam to riješio internetom. A beogradski govor i rječnik praktično više nisam bio u stanju skoro prepoznati koliko se promjenio do neprepoznatljivosti skoro. Što se tiče jezika bio sam u situaciji kao neko ko vidi malu bebu pa ga poslije sretne kao kao 20-godišnjeg mladića, zaista 20 godina ja nisam imao predstave o tom kako se govori u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu ili Podgorici. Tako da su mi te promjene bile odmah uočljive na prvi pogled. A zagrebački govor se više promjenio fonetički dok beogradski više leksički. U glavi mi je ostala zakonzervovana ona situacija kakva je bila 1990 pa kad sam ponovo vidio i čuo preko interneta 2010. kako se govori danas bio sam dosta iznenadjen. Mnogima novim riječima čak nisam znao ni značenje. Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Октобар 23, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 Ja sam takodjer primjetio veliki broj kroatizama u srpskom jeziku, i ovdje na Forumu pa čak i u srpskim novinama i časopisima. Ima ih na svakom koraku, na primjer operirati, promovirati umjesto operisati, promovisati itd. I moderna srpska crkvena terminologija je puna toga: Sveto Trojstvo umjesto Sveta Trojica, (i češki katolici kažu Svata Trojice) pričest umjesto pričešće itd. To sam ustvari primjetio odmah 2010. godine čim sam se učlanio, čak i takve kroatizme radi kojih su recimo po školama u BiH oni koji su ih upotrebljavali uvijek bili na meti šala, danas se takvi normalno upotrebljavaju i posred Beograda. Što je izgleda u suvislosti sa migracijom velikog broja stanovnika iz Hrvatske koji su htjeli ili nehtjeli te svoje kroatizme u Srbiju donijeli sa sobom. To je i za mene bilo dosta veliko iznenadjenje jer do 2010. sam na 20 godina skoro izgubio svaki kontakt sa južnoslovenski govorećim sredinama dok nisam to riješio internetom. A beogradski govor i rječnik praktično više nisam bio u stanju skoro prepoznati koliko se promjenio do neprepoznatljivosti skoro. Što se tiče jezika bio sam u situaciji kao neko ko vidi malu bebu pa ga poslije sretne kao kao 20-godišnjeg mladića, zaista 20 godina ja nisam imao predstave o tom kako se govori u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu ili Podgorici. Tako da su mi te promjene bile odmah uočljive na prvi pogled. A zagrebački govor se više promjenio fonetički dok beogradski više leksički. U glavi mi je ostala zakonzervovana ona situacija kakva je bila 1990 pa kad sam ponovo vidio i čuo preko interneta 2010. kako se govori danas bio sam dosta iznenadjen. Mnogima novim riječima čak nisam znao ni značenje. У мери "причест"-и-тј. "причешћа" си у праву.. Али баш промовирати и оперирати, чак и да сам аутор код Пере Луковића-просто-то није "дух језика"... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука