Jump to content

Прота Милорад Голијан - поуке, предавања, беседе....

Оцени ову тему

Guest - . . .-

Препоручена порука

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Одговори 98
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Литургија као живот“ – предавање протојереја ставрофора Милорада Голијана

02.04.2012.
Када је пре неку годину држао предавање у Преображењској Цркви на београдском Видиковцу, протојереј ставрофор Милорад Голијан могао је да види немалтерисане зидове ове нове, незавршене богомоље. Када је у недељу 1. априла поново дошао на Видиковац, храм је био живописан и са новим иконостасом. Све се топило у Божанској лепоти, али прота Милорад је у међувремену ослепео и ништа од тога није могао да види. Довели су га и помогли му да седне за сто испред олтара где је одржао предавање „Литургија као живот“.

http://www.slovoljubve.com/sites/default/files/8/12/04/krace_prota_milorad_golijan_liturgija_kao_zivot_vidikovac_preobrayenjski_hram__1._4._2012._.mp3

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

„Све је могуће ономе који верује“ – предавање протојереја Милорада Голијана

05.07.2011.

Предавање „Све је могуће ономе који верује“, на 208. по реду духовној трибини у великој сали београдске општине Вождовац, у организацији цркве св. Трифуна са Топчидера, одржао је у понедељак 4. јула протојереј Милорад Голијан. Овим предавањем завршен је циклус духовних разговора који су почели у јесен прошле године.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Прота Голијан: Крст носити нама је суђено!

01.05.2013.

Протојереј-ставрофор отац Милорад Голијан одржао је предавање на тему "крст носити нама је суђено" у препуној сали Вождовачке општине, у оквиру трибине Цркве светог Трифуна. У живом предавању, у којем су обухваћене бројне актуелне теме из угла хришћанског доживљаја, отац Милорад је истакао да се крст греха и животних страдања може учинити "лаким бременом" спасења само уколико се повратимо Богу, учествујући у даровима Христовог тела и крви.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

У Светосавској сали при Храму Свете Петке у Сурчину, 24. маја 2013. године на духовној вечери, на тему "Самопоправљање, преумљење, обожење", говорили су протојереј - ставрофор Милорад Голијан и академик проф. др Владета Јеротић.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Прота Милорад Голијан, одржао је предавање на тему „О посту и молитви“ у оквиру трибине храма св. Трифуна у сали Општине Вождовац.

http://www.slovoljubve.com/sites/default/files/3/11/04/14.04.11._o_milorad_golijan_o_postu_i_molitvi_na_vozdovcu_duze_32kbps.mp3

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Они који верују да аскетизмом могу себе спасити, нека пређу у будизам јер је аскетизам тамо јак. Нема спасења без искупитељске крви Христове и служења целе Литурђије“, рекао је између осталог, протојереј-ставрофор Милорад Голијан на духовним разговорима у Општини Вождовац. На тему „Вера и очајање“ прота је говорио пред више стотина посетилаца. Трибину је организовао храм Светог Трифуна са Топчидерског гробља, а прота Дејан Дејановић је најавио предавача.

http://www.slovoljubve.com/sites/default/files/7/12/11/03.11.12_zbor_u_13h_-_prota_milorad_golijan_vera_i_ocajanje64_kbps.mp3

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Протојереј ставрофор Милорад Голијан говори о љубави.

http://www.slovoljubve.com/sites/default/files/3/13/02/22.02.13_rec_pastira_prota_milorad_golijan_64kbps.mp3

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Икупљење и обновљење палог човјека Адама , Христос Нови Адам-Прота Милорад Голијан

224329_164518200276308_100001543867628_3
Кажу научници да само 9 посто мождане масе је искористено за потребе свести, односно људске душе. Све остало је празно, а празно је јер је у Адаму после прародитељског греха они органи људске душе који су имали контакт с Богом умрли и нестали. Тако се изгубио унутрашњи или духовни човек у Адаму, а преко Адама и у свима нама. Зато је Св. Антоније написао:

- Сваки човек има душу и тело, али се не може рећи за сваког човека да има и духа.-

Заиста, људска душа је оштећена и осакаћена признали ми то или не признали.

Христос је на тајној вечери у хлебу и вину, а уз помоћ Оца населио тај хлеб и вино Духом Светим да  осакаћену душу прошири, изгради јој нове органе Богопознања и споји је с Христом и његовом крвљу. Крв Христова понуђена је као откуп палом анђелу коме се Адам добровољно продао, па је пали анђео тај откуп и прихватио.  И човек који продаје овце на пијаци кад прими новац оставља их новом власнику. Ми смо крвљу Христовом откупљени и та купопродаја кроз литургију траје и данас и трајаће док Христос поново не дође. Тако рече Апостол Павле.

Како се налазим, још увек у процесу откупљења, а то је тешка битка у којој сам и очи изгубио, о радости ВАСКРСЕЊА Христова нисам, а ни о васкрсењу властите душе способан било шта да кажем. Ако би нешто и рекао било би то свакако лицемерно, а ни довољно јасно ни искрено. Граница знања и незнања постоји и ако је прелазимо не доносимо добра ни себи ни другима. Маријо Магдалино, чији празник јуче прослависмо, помози нам да бар мало волимо Христоса као што си га ти волела.

Прота Милорад Голијан

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Прота Милорад Голијан-Његов став у вези тренутног дешавања т.ј проблема у Српској Православној Цркви

224329_164518200276308_100001543867628_3
"Од старих интелектуалаца у Матици српској у Новом Саду,док сам још био у Карловачкој Богословији,научио сам да је основниелемент културног човека да буде професионалан.Један човек не може(поготово у данашње време развијености у свим правцима друштвеног и техничког кретања) све знати.Себе сам као свештеника одредио да спознам суштину и карактер људске душе.Бавећи се људском душом нашао сам се у једном огромном лавиринту.Нашао сам да је та област далеко шира него што сам мислио.До краја живота највероватније нећу стићи да спознам обим и све проблеме и карактер људске личности.Из тих разлога не бавим се било чим што није везано за људску душу.Ниједном организацијом,ни односима у организацији па ни у црквеној организацији.Црква је за мене оно што сам давно научио.Постоји дефиниција Цркве а то је: Црква је Тело Христово.Цркву тако доживљавам.Доживљавам је литургијски и сва су ми настојања да научим човека врлини смирености,да би кроз то дошао до вере и до снаге љубави и да би га у смирености привео Христу.Трудим се с друге стране да литургијски Христа, односно благодат Његову доведем до човека.Да дође до сусрета између људске личности и Богочовека Исуса Христа.То ми је посао,то ми је задатак и ван тог посла и тог задатка као свештеник (поготову научен као што рекох од старих људи) немам шта да тражим.Било би ван културе и ван смисла да било шта друго истражујем и испитујем јер не би био професионалан,не би био прави свештеник него би био сваштара а то у овим годинама које имам не желим да будем.Значи и даље ћу наставити у беседама,књигама и на трибинама да се бавим Богочовеком,да се бавим Богом а никако организацијама.Тако да о овом односу у Цркви немам никаква размишљања.Једини(здрав однос) што мене лично теши. Кад размишљам о Цркви,кад размишљам о епископату,радије ћу мислити о св.Василију Острошком о Св. владици Николају Жичком.Кад размишљам о монаштву,радије ћу мислити о оцу Јустину Поповићу(=Св.Јустин Ћелијски) и другим.Кад размишљам о свештеницима,мислићу о неком часном свештенику.Кад размишљам о народу,мислим на онај народ који изистински тражи Бога.То је мој поглед на Цркву а оно све што је ван тога то није у сфери интересовања.Већ кад говорим о томе морам рећи,кад сам присиљен да слушам о размирицама у СПЦ,кад слушам о проблемима епископа СПЦ и свештенства,интуитивно (пошто имам осећај интуиције)осећам се као да сам појео жовог гуштера или жабу,нешто ми је у стомаку,некакав грч,нека нелагодност.ИЗ ТИХ РАЗГОВОРА УВЕК БЕЖИМ У ДУБЉЕ СЛОЈЕВЕ ГДЕ СЕ МОЖЕ НАЋИ БОГОЧОВЕК(=ХРИСТОС),ЛИТУРГИЈА,ПОКАЈАЊЕ,СМИРЕНОСТ,СВЕТИ ЖИВОТ.Кад уђем у тај свет много ми је лепше,много ми је лакше.Свакако као човек,слаб човек,да ћу бирати свет у коме ће ми бити далеко лепше него онај свет у коме ће ми бити ружно."

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...

sxJxHi4.png

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

WyQz1mR.png

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

sv3D3ZC.png

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

S4Sb5EJ.png

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...