Margareta Написано Октобар 15, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2014 To su ti mamci, a ne sluze za pecanje. Zagonetka... Nemoj molim te, nisam dobra sa zagonetkama. To je za mene bio, i uvek će biti vatromet! obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Октобар 15, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2014 @Margareta Јесте, Оби те није слагао... То су тзв. инфрацрвени мамци, чији је "задатак" да у случају ловачке борбе између авиона, евентуално "одвуку" противничку ракету негде супротно од авиона, јер те ракете у највећем броју случајева "реагују" на (јачу) топлоту... Пошто је температура горења тих мамаца око 1000 степени, док су издувни гасови авионског мотора негде у просеку око 500 степени, без обзира што је свакако издувник авионског мотора "већи" циљ у односу на тај ватромет како кажеш, противничка ракет(л)а привучена вишим степеном топлоте би требала да одлети "у празно"... Иначе, користе се већ јако дуго у борбеној авијацији, и ако изузмемо њихову стварну функционалност и вредност, током јавних дисплеја на аеромитинзима (и у нашем случају сада-на овој Паради), јако лепо и атрактивно изгледа њихова употреба... Што се тиче другог дела питања, не треба наравно да превариш никога... Додуше, код нас баш и нећеш моћи да се "провозаш" у надзвучним "птицама" (оно јест, то је мало теже и у свету, било где, без опсежних медицинских прегледа, те физиолошке тренаже), али свакако, претпостављајући да ти не би чинило доживљај лет у неком клипном авиону, у поређењу са млазњаком (мислимо на војне), такво што је ипак могуће и код нас... Не у војсци наравно, али неколико аероклубова у Србији је након што се војска "одрекла" услуга Галеба Г-2, иначе одличног млазног школског авиона који је "праштао" сваку ученичку грешку, дошло у посед неколико комада те летелице... Око цена не знам, премда мислим да један паномрамски лет од сурчинског аеродрома до Шапца, преко Камичка, евентуално до Илиња и назад на аеродром Сурчин (или Нови Сад-пошто постоји и аероклуб у престоници АП Војводине који има те летелице), не би смео да кошта више од неких 30000 динара (можда и мање) по Јоргованкином курсу, а за сат времена лета, брзинама око 700 км/сат... Осећај је наравно тешко описив и треба то доживети... Пре лета наравно не јести бурек и јогурт, јер ко има слабији стомак, лако може да се избљује по врату пилота Volim_Sina_Bozjeg, obi-wan and Rašo је реаговао/ла на ово 3 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Октобар 15, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2014 To su ti mamci, a ne sluze za pecanje. Zagonetka... А чему служе кад смо уништили стреле? Загонетка... :.mislise. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Октобар 15, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2014 А чему служе кад смо уништили стреле? Загонетка... :.mislise. То су колико знам `рвати урадили... Ми смо "оставили" одређен број тих ракетних система... obi-wan and зеленизуб је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Октобар 15, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2014 Ко хоће са мном да клекнемо пред лик и дело, лично и персонално, великог Путина? :Д Ja bih, ali se ne osećam dostojan da kleknem pred jednu takvu veličinu. Ti pazi šta radiš, tvoj liberalni pogled može sumnjivo izgledati Njegovom obezbedjenju. Neka je sa srećom. Bok! http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Октобар 15, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2014 Осећај је наравно тешко описив и треба то доживети... A ево и два снимка које су момци који су се провозали, поставили на мрежу... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Октобар 15, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2014 То су колико знам `рвати урадили... Ми смо "оставили" одређен број тих ракетних система... И ја се надам да смо сачували оне "четерес" милиметара. Обећавали су, не мо'ш касти, нарочито за хеликоптере. Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Октобар 15, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2014 Hm, 300 jevreja. Toliko košta povratna avionska do Pariza ako u'vatim popust, a ovo mi deluje zanimljivo. Iskreno, s 'alalom bih platila takvu vožnju P.S. Imam jak stomak. Nikad nisam povraćala. (sem jedared, al' u pitanju su bili hektolitri votke). Милан Ракић and Juanito је реаговао/ла на ово 2 Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Октобар 15, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2014 Тенкови, оклопни транспортери, авиони, хеликоптери, специјалци, падобранци, артиљерија и Речна флотила спремни су за велику војну параду. Војска Србије на паради 16. октобра показује ново наоружање, технику која је у употреби већ три или четири деценије, као и бројне пројекте домаћих стручњака, који ће, према најавама, тек ући у наоружање. Премијеру на паради, имаће Речна флотила на Дунаву. Падобранци са пушкама Г-36К Најсавременије оружје користи Специјална бригада и оно је у рангу са наоружањем најбољих специјалних јединица у свету. На паради ће бити приказан део арсенала. Стандардне пушке специјалаца су немачке "Хеклер и Кох" ХК-416 и Г-36К у НАТО калибру 5,56 милиметара, а на њих могу да прикаче најсавременији типови оптичких, термовизијских и ласерских нишана, као и потцевни бацачи граната. Снајперисти Специјалне бригаде у рукама имају финске снајпере САКО ТРГ, а носиће и аутомате "Хеклер" МП-5 СД9 са пригушивачима. Специјалци ће продефиловати и са српском лаком беспилотном летелицом "Врабац" коју развија Војнотехнички институт, за потребе специјалних јединица. Задаци специјалних јединица намећу и падобране, алпинистичку и ронилачку опрему, као и одела за маскирање "џили" која снајперисту утапају у свако природно окружење. Специјалци са пушкама ХК-416 У моторизованом ешалону налазиће се и џипови "ленд ровер дифендер" који су такође у саставу Специјалне бригаде. Савремену опрему приказаће и Бригаде везе, која је последњих година набавила из иностранства опрему која је у рангу са најмоћнијим светским армијама, отпорну на ометање и прислушкивање. Сви припадници војске носиће униформе М10 са дигиталном камуфлажном шаром, иначе пројекат Војнотехничког института из Жаркова, коју шије "Јумко" из Врања. Најбројније оружје на паради биће аутоматска пушка М-21 у калибру 5,56 х 45 милиметара, која ради на принципу "калашњикова", а у наоружању Војске је од средине прошле деценије. Произвођач "Застава оружје" извози ову пушку у Македонију, БиХ, Азербејџан и многе друге земље. Пушка М-21 у рукама припадника Копнене војске Представиће се и инжењеријске машине, тенкови за извлачење, камион ФАП 1118, џипови типа "пух" и "пинцгауер" и теренско возило 3-К, које је у фази развоја. Оклопне снаге Оклопне снаге Војске Србије које ће наступити на крају параде, представљаће тенк М-84 и борбено возило пешадије М-80А, које користе све бригаде Копнене војске. Тенк М-84 користе и војске Хрватске, Словеније, БиХ и Кувајта. Од оклопа ће бити приказани и транспортери ВПБ М-86 у верзијама са лаким и тешким митраљезима, а овај транспортер користи Војна полиција. На истом типу возила, биће приказане и верзије са противоклопним лансерима ракета "маљутка" М-83 ПОЛО . Ракете по руској лиценци, производи "Крушик" из Ваљева. Најновије али не и класично оклопно возило у Војсци Србије су блиндирани "хамери", донација САД из 2012. године, а уведени су у наоружање 2013. године. Користе се за обуку војске за мултинационалне операције. Они ће на паради продефиловати са тешким митраљезима и аутоматским бацачима граната БГА-30, производима крагујевачког "Застава оружја". Понос српског оклопа, транспортер "Лазар 2", који је представљен прошле године, развија "Југоимпорт СДПР" и спада у возила МРАП (отпоран на мине и нападе из заседе). Поред њега дефиловаће и "млађи" – "Лазар 1". Оклопно возило "Лазар 2" (у позадини "Лазар 1") Наоружање чине топ 30 мм, а по захтеву потенцијалних купаца могу се поставити и тешки митраљези или аутоматски бацачи граната. Превози 10 војника могу да дејствују из пушкарница на бочним странама возила. Артиљерија "Боје" артиљерије браниће хаубице НОРА М-84 у калибру 152 мм, и вишецевни бацач ракета М-77 "Огањ", као и оружје које ће према најавама из војске ускоро ући у употребу – а пројектовао га је Војнотехнички институт. Ракетни систем "Морава" Самоходни вишецевни лансер ракета "Морава" који би требало да замени М-77 "Огањ", прави се у два калибра – 128 мм за Војску Србије и руском калибру 122 мм за извоз. У пројектовању овог и других оружја, стручњаци ВТИ-ја су користили и искуства са терена из ратова деведесетих година. Булеваром Николе Тесле "маршираће" и две самоходне хаубице у калибру 122 милиметара, које би у ВС могле да замене совјетске "гвоздике" у истом калибру. СОКО је верзија на шасији са погоном на осам точкова и оклопљеним кабинама, док је СОРА верија са погоном на шест точкова и без оклопљене кабине. Хаубица "Нора" Б-52 Најмоћније оружје на паради биће свакако самоходна хаубица НОРА Б-52 у калибру 155 мм, за коју се развија муниција домета и до 60 километара – што ово оружје сврстава у сам светски врх. Шест примерака који ће продефиловати јесу последње верзије за извоз са оклопном заштитом, заштитом од радијације, хемијског и биолошког оружја и савременом електроником и балистичким рачунарима. Србија је посредством државне фирме "Југоимпорт СДПР" до сада извезла "Норе" у Бангладеш, Мјанмар и Кенију. Хаубица СОКО Уз "Норе" иде и извиђачко оклопно возило БОВ М-11, чија је намена извиђање, патролирање или командно место за јединицу од шест до 12 хаубица. Ваздухопловне снаге Ваздухопловство и противваздухопловна одбрана парадираће и на небу и на земљи. Јединице за противваздухопловна дејства представиће се са ракетама самоходног система КУБ и стационарним С-125 "Нева", совјетске производње. За оба система домаћи стручњаци су већ урадили модернизацију. Иначе, ракете С-125 "Нева" су 1999. изнад Србије обориле амерички стелт бомбардер Ф-117А и ловац Ф-16. Биће приказани и противавионски топови "бофорс" који гађају циљеве уз помоћ радара типа "жирафа", а оба оружја су шведског порекла. "Миг-29" у пратњи "орлова" На небу ће летети три авиона "миг-29", најмодерније летелице Војске Србије, три авиона "миг-21", затим домаћи, бомбардери Ј-22 "Орао", школско-борбени Г-4 "Супер галеб" и школски авиони "Ласта" В-52. Ваздухопловни ешалон чиниће и транспортни хеликоптери Ми-8 и Ми-17, као и "Газеле" у извиђачкој и противоклопној верзији. Летеће и транспортни авиони Ан-26, чија је намена превоз падобранаца, рањеника или наоружања и војне опреме. Садејство копнених и ваздушних снага симболизоваће падобрански скок 30 припадника Специјалне бригаде из хеликоптера. Беспилотна летелица "пегаз" ВТИ ће представити и српску беспилотну летелицу "Пегаз" која се налази у фази развоја. Њена намена је извиђање бојишта до 100 километара у дубину непријатељске територије. Речна флотила Премијеру на војној паради доживеће Речна флотила, која ће осим на Дунаву, продефиловати и на копну, јер се у њеном саставу налази и понтонирци. Од Калемегдана до Гардоша проћи ће комплетни пловни састав Речне флотиле са командним бродом БПН-30 "Козара" на челу. Пловиће и четири речна миноловца класе "Нештин" који од наоружања имају електромагнетне, механичке и акустичне миноловке, мине и по два топа калибра 20 милиметара, противавионске ракете "стрела" 2М. Речна флотила Брод – речна станица за размагнетисање бродова "Шабац", наоружан са два топа калибра 20 мм, пловиће уз миноловце. Најбржа пловила Речне флотиле су десантно-јуришни чамци израђени од стаклопластике. Њима може да се превезе 80 војника са опремом или шест тона терета. Од наоружања имају два топа калибра 20 милиметара, два тешка митраљеза и руски аутоматски бацач граната БП-30. Патролни чамци ће такође продефиловати Дунавом, а они од наоружања имају топове калибра 20 милиметара, као и тешке митраљезе "бровинг". На "сувом", речну флотилу ће представити понтонирске јединице, чији је задатак да копненим снагама омогуће прелазак река, а од наоружања поседују амфибије, скеле, чамце реморкере, као и тенкове носаче са понтонским мостовима. РТС Rašo, Agaton Vuzman and Ignjatije је реаговао/ла на ово 3 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Перезвон Написано Октобар 15, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2014 Да напишем тек да негде остане забележено. "Плашим" се за Путина. Некако ми се јавило да би могао да буде атентат на њега. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Октобар 15, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2014 Једно вероватно глупо питање. Наредили су ово затварање прозора, неизлазак на терасу и слично, на земаљској траси којом Путин треба да прође. Е сад, мене занима шта је са небеском трасом. Наиме, претпостављам да ће слетети са ове моје стране, са које углавном слећу авиони из Русије, а с обзиром на то да лети у грдосији и да ће га пратити мигови, то би била баш добра фотка са терасе. Једино се бојим да неки снајперисти можда не обезбеђују његов авион доле на земљи, и да им се не учини од апарата и дугачког објектива да је неко оружје... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 15, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2014 Ovo najbolje Milan da ti odgovori. Ja bi na tvom mestu ipak zaobisao taj kadar... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Октобар 15, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2014 Ovo najbolje Milan da ti odgovori. Ja bi na tvom mestu ipak zaobisao taj kadar... Или да пробам кроз стакло... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Октобар 15, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2014 Јел бата Јуане, кад си био са тим страним студенткињама, зар није била и нека Рускиња, онако нежно плава словенска лепота, па да ти је сад ник нејм рецимо Иван грозни, па да хвалиш мало русе, да ти бре лајкујемо постове, или стварно преферираш латино цуре... :bleh: Crveni Baron, Таша and Juanito је реаговао/ла на ово 3 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Октобар 15, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2014 Јел бата Јуане,кад си био са тим страним студенткињама,зар није била и нека Рускиња,онако нежно плава словенска лепота, па да ти је сад ник нејм рецимо Иван грозни,па да хвалиш мало русе,да ти бре лајкујемо постове,или стварно преферираш латино цуре... :bleh: Стварно једва да је било Рускиња, кад мало боље размислим. Гркиња се по нека и налазила, ту и тамо, Рускиње ни од корова. Било је пар бата Руса, али са њима сам само пио ко Рус. Тамо у Тексасима отприлике трећина Азијаткиње, трећина Американке и трећина латинке. Са овима у средини никако нисам имао хемију, те сам играо рулет са левом и десном опцијом и лоптица је пала на десно поље. P. S. Да било је тамо и доста Иранки, оне су првокласне лепотице, али кад сам видео да ти блискоисточњаци воле да сецкају делове тела онима који крше шеријат, ипак нисам хтео да се играм превише. Зосима, Плутон and Драшко је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука