Тања1 Написано Септембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Tačnije, materijalni su a kao polazne temelje koriste istoriju i naciju, kao što rekoh , podela Crkve po nacionalnom ključu je rak rana na telu PC i tako nije bilo u početku... Да, материјални. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Септембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Да, материјални. наравно, као што у дијаспори имамо еклисиолошки проблем, ал га нико не решава како не би губио територију самим тим вернике а самим тим и новац. Можда ово нису кључни разлози али су један од разлога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 а разлози зашто МПЦ и ЦПЦ имају потребу да се одвоје су према мом мишљењу национални, нису верски. Ja to svo vreme pričam. Smeta im reč srpska jer nisu Srbi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Септембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Нашао сам сличну тему из 2012 , спојио сам их. Можете читати од почетка, вреди Осим што ниси написао да jе тема одакле ја учествујем носила наслов: "Sta mislite vi,treba li se Crkva nasa nazivati “Srpskom pravoslavnom crkvom“ ili “Pećkom patrijaršijom“ ??" члан@Cico Пре свега мени није исто значење "шта мислите" и " сме ли се звати" а не како је написано "сме ли бити" Наравно да се сме звати српска. А што не би смела? Које глупо питање "сме ли бити". Ајде здраво! Пајко је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Септембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Сме ли Црква бити српска? Бог није створио људе као мноштво безимених, него ствара сваког човека понаособ као непоновљиву личност. Сваки човек je појединац сa властитом свешћу, с личним именом, и - ако баш хоћете - властитим нигде у космосу поновљивим геномом (ДНК). Човек је, дакле, сасвим одређени појединац, затим као битно друштвено биће члан своје породице, свога народа и велике породице човечанства. Заједништво с другима не постиже се негирањем различности, него рушењем ограда и предрасуда. Као што због јединства народа у националној заједници не укидамо локалне обичаје, фолклор, песме, специфична јела и слично, тако ни због јединства људскога рода не укидамо богатства културних разлика која означaвају различите народе. Било би то просто нехумано. Као што сваки човек има право на своје лице, на властиту физиономију и властити стил, тако и сваки народ има право на свој идентитет. Нигде не постоји општи човек, него је сваки појединац човек на свој начин. Ко човеку негира посебне особине које чине његов идентитет, повређује његову посебност, чини га непрепознатљивим. Бити Србин значи бити човек на српски начин. Црква се у сваки народ, у сваку културну баштину мора инкултурирати, изразити се изразима својственим тој баштини. Тако она у сваком народу постаје његова властита, а не увозна. Христијанизација онда није духовни колонијализам него прихватање, клијање и раст семена Богом откривене вере на сасвим одређеном национално-културном тлу. Брисати ознаке идентитета значи припремати народ да буде не само политички него и духовно колонизован, подјармљен од оних који су јачи. Стога брига Православне Цркве за очување националних идентитета, у овом случају српскога, није ништа друго него њена брига за човека на свим нивоима његове егзистенције, његове посебности. Што је народ мањи и угроженији, то му је таква брига потребнија. Велико заједништво свега човечанства, које се у правом смислу означава као глобализација, не сме се постизати асимилацијом него интеграцијом. Различност цвећа и дрвећа не разбија јединственост парка него га обогаћује и осмишљава. ____________________________________________________________ П.С. Сви који буду критиковали текст покајаће се. Сви који буду лајковали текст покајаће се. Ко се не покаје тај се имао рашта и родити. У односу на наслов теме facenew22222222 Извињавам се, пожурила сам са закључком. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Септембар 21, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2014 Na Moravi je Crkva Moravska Moravská církev - Moravian Church Moravian Church 550th Anniversary Lovefeast Band Prelude Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Number15648 Написано Септембар 21, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2014 Шта означава народна црква? Означава једну самосталну црквену организацију, са својом централном влашћу из народа и у народу; са народним свештенством, народним језиком и народним обичајним изразом своје вере. На супрот таквој народној цркви стоји ненародна или интернационална црква, са централом изван народа, са свештенством одасвуда, са језиком туђим и са уједначеним, униформисаним, изразом своје вере. Шта је природније и корисније? Несумњиво народна црква. Она има своје оправдање у Јеванђељу. Сам Спаситељ је заповедио апостолима Својим: идите и научите све народе. (Мат. 28, 19) Тим речима Он је признао народе као природне јединице Своје васељенске цркве. И кад је послао Духа Свог Светог на апостоле, апостоли су почели говорити разним језицима; не, дакле, само јеврејским, или латинским, или грчким, него језицима свију народа: Парћана и Миђана и Египћана и Римљана и Арапа и свих осталих. И кад су апостоли постављали старешине црквене у једном народу они су се трудили да их узимају из тог самог народа. Отуда је Савина народна црква јеванђелска и апостолска. Такву народну цркву желео је од увек сваки хришћански народ под сунцем. Но ни до данашњег дана многи хришћански народи нису успели да имају своју самосталну народну цркву, са централном влашћу унутра у својој земљи, са свештенством својим, и са језиком својим народним. А Свети Сава је придобио ту драгоцену тековину пре седам векова. Црквени центар за србски народ, дотле далеко у Цариграду, створен је у Жичи; грчке епископе и свештенике заменили су епископи и свештеници Срби; грчки језик уступио је место србском језику. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Септембар 21, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2014 Na to sam i misilio, na njihovu prisutnost i zato sam napisao da imaju svoju hijerarhiju jer nisu dijelom pravoslavne Crkve u Českim zemljama i na Slovensku i direktno su podložni Moskovskom patrijarhatu a njihovi vjernici koliko ja znam uvijek gdje mogu ide u ruske a ne u češke pravoslavne kostele, hramove i zovu svoje ruske sveštenike na svoje liturgije i obrede tj. daju im prednost pred češkim. A njihovi klirici su zaregistrovani na ambasadi. Šta je sad na tom tu toliko pogrešno? A takodjer i Ukrajince koji se smatraju pravoslavcima, nisu grkokatolicima, dakle ne pripadaju ni nama, ali ne pripadaju ni PC Českih zemalja i na Slovensku niti njima hodaju na liturgije već imaju svoje sveštenike i svoje crkve, većinom pronajate, iznajmljene. I šta je sad na tom toliko tu pogrešno i mimo? Crkva jer dakle njihova, pravoslavna je, ukrajinska je, oni je tako nazivaju a da li je kanonska i priznata to je njihov problem, nije valjda moj? Samo sam prikazao situaciju kakva je Češkoj, inače najviše je ovdje Ukrajinaca, oni su prvi po brojnosti imigranata u Češkoj, njih i Vijetnamaca, to i sam znaš. Oni tu žive godinama a Rusi nam većinom dolaze samo kao turisti. Našao sam podatak da Ukrajinci čine 46% svih imigranata u Češkoj. http://czech.ruvr.ru/2013_01_13/V-Praze-se-objevil-jeste-jeden-pravoslavny-chram/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Rusk%C3%A1_pravoslavn%C3%A1_c%C3%ADrkev Ма, да не схватиш да те нешто нападам - само сам мало (зарад неупућених) изоштрио твој коментар. Дакле, једина канонска Црква у Чешкој и Словачкој je Pravoslavná církev v českých zemích a na Slovensku, док РПЦ има подворје (уз сагласност већ наведене аутокефалне Цркве) и капелу у амбасади. Поред тога не постоји, нити може постојати друга канонска Црква (сем уз сагласност локалне Цркве). Украјинци заиста јесу најбројнији имигранти и велики број њих је православан. Уколико постоји неко молитвено место филаретовске неканонске групације, то је потпуно нелегално како са црквене, тако и са државне стране. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Септембар 21, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2014 Ма, да не схватиш да те нешто нападам - само сам мало (зарад неупућених) изоштрио твој коментар. Дакле, једина канонска Црква у Чешкој и Словачкој je Pravoslavná církev v českých zemích a na Slovensku, док РПЦ има подворје (уз сагласност већ наведене аутокефалне Цркве) и капелу у амбасади. Поред тога не постоји, нити може постојати друга канонска Црква (сем уз сагласност локалне Цркве). Украјинци заиста јесу најбројнији имигранти и велики број њих је православан. Уколико постоји неко молитвено место филаретовске неканонске групације, то је потпуно нелегално како са црквене, тако и са државне стране. Nisi uopšte razumio šta je tamo bilo napisano, stvarno ja moram to crtat. Taj opis u par riječi ili rečenica ne pretenduje biti doktorskom radnjom na temu kanonskih i nekanonskih zaregistrovanih i nezaregistrovanih pravoslavnih crkvi na teritoriju Češke Republike. Tamo sam samo jednostavno napisao ovo što može poslužiti svakom normalnom i običnom čovjeku i turisti recimo kao tačan opis faktičke situacije na terenu. Pa ovdje u Češkoj se Pravoslavna Crkva zove: Pravoslavná církev v českých zemích a na Slovensku. Tim sam napisao da se ta ovdje najveća a u isto vrijeme kanonski priznata Pravoslavna Crkva zove tim i tim imenom, ali ispravan naziv prema registraciji ipak nije ovaj najduži: Pravoslavná církev v českých zemích a na Slovensku već posebno za svaku državu Česko i Slovensko je partikularan: Pravoslavná církev v českých zemích v Česku a Pravoslavná církev na Slovensku - na Slovensku Tamo su Česi, Slovaci, Rusini itd. ali na primjer A ovim sam opisao njen multietnicitet ali i izuzetke faktički prisutne na terenu ne ulazeći u širu analizu crkvenokanonskih odnosa i registracijskih statusa: Rusi, Ukrajinci imaju ovdje svoje Crkve i hijerarhiju: jednostavno sam napisao da te dvije nacije svaka na svoj način i iz svojih razloga ne participira na toj Crkvi već su organizovani drugačije i drže se stranom jer gdje god su to u mogućnosti organizuju svoje liturgije. Imaju de facto svoj klir i bogoslužbena mjesta: hramove. Inače prema evidenciji ministarstva kulture su u Češkoj zaregistrovane dvije pravoslavne Crkve, obe kanonske: 1. Pravoslavná církev v českých zemích 2. Ruská pravoslavná církev, podvorje patriarchy moskevského a celé Rusi v České republice A još dvije crkve s atributom pravoslavni/ortodoxni imaju podané návrhy, prijedloge za registraciju a one su još u toku, još su nedokončene, rješavaju se: 1. Česká pravoslavná církev 2. Česká ortodoxní církev Za državnu registraciju je kanoničnost irelevantan pojam i nije uslovom registracije, niti je neko može opovrgnut s tim da je neka od crkvi kanonična a ta druga nije, država u ta teološka i eklisiološka pitanja ne ulazi i ne bavi se njima uopšte. Registracija se dobiva nakon što su ispunjeni bili formalni uslovi navedeni u zakonu: da se pravilima, ustavom crkve ne krše recimo ljudska prava i postojeći zakoni ČR, ako hoće dobivati dotacije i imati neka posebna prava, duhovna lica u vojsci, vjeronauki u školama i sl. ondau drugom stadiju registracije moraju imati najmanje 10.000 članova itd. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Септембар 21, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2014 Dopunjeno: Za državnu registraciju je kanoničnost irelevantan pojam i nije uslovom registracije, niti je neko može opovrgnut s tim da je neka od crkvi kanonična a ta druga nije, država u ta teološka i eklisiološka pitanja ne ulazi i ne bavi se njima uopšte. Registracija se dobiva nakon što su ispunjeni bili formalni uslovi navedeni u zakonu a koji su za sve kandidate isti: da imaju adresu sjedišta te svoje crkve i zakonske zastupce, da se pravilima, ustavom crkve ne krše recimo ljudska prava i postojeći ustav i zakoni ČR. Ako hoće u budućnosti dobivati dotacije i imati neka posebna prava, duhovna lica u vojsci, vjeronauk u školama i sl.onda u drugom stadiju ili kolu registracije moraju imati potpisima dokazano najmanje 10.000 članova itd. Državu ničija teologija, kanoničnost a ni eklisiologija uopšte ne zanima. Ovo vrijedi u Češkoj Republici jer je dio odgovora Horatiu koji se tiče Češke. Zaboravio sam dat taj link na evidenciju registrovanih crkvu u Češkoj Republici: http://www.mkcr.cz/cz/cirkve-a-nabozenske-spolecnosti/registrace-a-evidence/data-registrace-cirkvi-a-nabozenskych-spolecnosti-a-svazu-cirkvi-a-nabozenskych-spolecnosti-11263/ Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Септембар 21, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2014 I možda je još vrijedno pažnje spomenuti da je u Češkoj Republici zaregistrovana takodjer i "Arménská apoštolská pravoslavná církev": http://zpravy.idnes.cz/registraci-statu-ziskala-cirkev-armenu-fck-/domaci.aspx?c=A130422_111959_domaci_jj Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 21, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2014 Није задатак Цркве да чува национални идентитет. Gde je smetnja? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 21, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2014 Црква се у сваки народ, у сваку културну баштину мора инкултурирати, изразити се изразима својственим тој баштини. Тако она у сваком народу постаје његова властита, а не увозна. Христијанизација онда није духовни колонијализам него прихватање, клијање и раст семена Богом откривене вере на сасвим одређеном национално-културном тлу. Брисати ознаке идентитета значи припремати народ да буде не само политички него и духовно колонизован, подјармљен од оних који су јачи. Стога брига Православне Цркве за очување националних идентитета, у овом случају српскога, није ништа друго него њена брига за човека на свим нивоима његове егзистенције, његове посебности. Што је народ мањи и угроженији, то му је таква брига потребнија. Odlično. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 21, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2014 Ма немој рећи. Ако су Црква народи, и у Цркви имаш и Србе, и Мађаре и Македонце и Јужно Африканце и Колумбијце и Американце, због чега би таква Црква имала епитет Српска? Sedi 1. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 21, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2014 Ja to svo vreme pričam. Smeta im reč srpska jer nisu Srbi. A došli u SPC da se mole istom Bogu? Sve vreme Liturgija u SPC se završava,da ljudi kao krunu Liturgije umesto Svetog Pričešća, dolaze do dveri i glasno izgovaraju živela Srbija,živeo jedini narod na svetu Srpski! feeble је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука