Александар Милојков Написано Мај 25, 2012 Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 Тачно је да је хришаћнство неизбрисиви, темељни део српског идентитета и српске државности. Међутим, ствари не треба окретати у супротном смеру - не треба цркву, као Тајну, као Тело Христово, доживљавати као србовање. Црква јесте утемељила српску цивилизацију, државност,културу, али - српство није и не може утемељивати Цркву (бојим се да ово друго представља данас озбиљну опасност за Православље). Црква је изнад тога. Сврха Лутургије је да се у њој превазилазе поделе (националне, полне, социјалне,...), а не да се утемељују. Александрида, obi-wan and Justin Waters је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Мај 25, 2012 Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 Не, држава са именом Србија није тада постојала. А дали су Срби постојали? И дали се само Црква поистоветила са својим верним народом, што је и логично. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 25, 2012 Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 и следећи динамику постанемо сви папићи. Какве ли везе то има, стварно ми није јасно... feeble and Sherlock H. је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Мај 25, 2012 Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 Зашто је Св.Сава тражио аутономију? Pre svega da bi srpski narod na svom jeziku mogao da uprazanjava veru. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 25, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 Појасни шта ти значи "светосавска"? Ако мислиш на утемељивача наше црквене аутокефалности, онда назив СПЦ не иде са тим. Свети Сава је имао титулу Архиепсикопа свих српских и поморских земаља. Назив СПЦ је мнооооого касније (1920 година). 1920 је мноооого раније од твоје изјаве 2012. Ипак аутокефалност није тражио за Румуне или Турке него баш за Србе , зар не ? Мислим за Цркву која је била међ Србима на српском етничком. језичком и културном простору , јел тако ? brana је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Мај 25, 2012 Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 Тачно је да је хришаћнство неизбрисиви, темељни део српског идентитета и српске државности. Међутим, ствари не треба окретати у супротном смеру - не треба цркву, као Тајну, као Тело Христово, доживљавати као србовање. Црква јесте утемељила српску цивилизацију, државност,културу, али - српство није и не може утемељивати Цркву (бојим се да ово друго представља данас озбиљну опасност за Православље). Црква је изнад тога. Сврха Лутургије је да се у њој превазилазе поделе (националне, полне, социјалне,...), а не да се утемељују. То је тачно да је сврха Литургије превазилаженје подјела и да се молимо за све Православне. Али те подјеле, како их ви назвасте, нису подјеле, ја бих радије рекла карактеристике, То је и логично да српство не утемељује Цркву, али је било вјековима њен бранилац, колико само душа је погубљено да би учврстило ту исту Цркву, са лепим и звучним именом СРБСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Мај 25, 2012 Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 Brate Zeljko, bistrim ja ovaj tvoj clanak i temu, i ne kapiram sta u stvari `oces da kazes... ne vidim na koju stranu je tema okrenuta, tj. sta ima za cilj? Ako ti nije preko muke, izlozi mi to malo na srpskom... feeble је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Мај 25, 2012 Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 Какве ли везе то има, стварно ми није јасно... Па, брате звонимире кад се следи динамика збиванја, и кад би Црква ишла за свим друштвеним промјенама, завршили би као унијати, пре или после, у топлом крилу папића. чиста логика. све се модифицира све с едотерује динамично и неизбежно, ако сам вцас правилно разумјела. "Двери, двери, с премудрошћу , Пазимо!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Мај 25, 2012 Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 1920 је мноооого раније од твоје изјаве 2012. Ипак аутокефалност није тражио за Румуне или Турке него баш за Србе , зар не ? Мислим за Цркву која је била међ Србима на српском етничком. језичком и културном простору , јел тако ? Да. И да ли је то суштински, светотајински променило Цркву, у односу на време када нисмо имали аутокефалију? Да ли су се Срби мање причешћивали Христом пре аутокефалије? Ја не спорим тај догађај као значајан за нашу државност и идентитет, али ми овде говоримо о суштини Цркве. "Српска" није суштинска ства у Цркви, као ни "Грчка", "Румунска", "Бугарска",... Назив "Српска" говори о месту обитвања Цркве у свету, као што је апостол Павле говорио: Цркви која обитава (странствује, грчки: парихуса) у Галатији, у Коринту, итд. Глагол "парихуса" значи странствује, обитава као странац - јер Црква није од овога света. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 25, 2012 Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 Па, брате звонимире кад се следи динамика збиванја, и кад би Црква ишла за свим друштвеним промјенама, завршили би као унијати, пре или после, у топлом крилу папића. чиста логика. све се модифицира све с едотерује динамично и неизбежно, ако сам вцас правилно разумјела. "Двери, двери, с премудрошћу , Пазимо!" Па нисам рекао да Црква треба да прилагођава веру, него обичаје. Пазимо двери Цркве, а не двери дома културе. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Мај 25, 2012 Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 Да. И да ли је то суштински, светотајински променило Цркву, у односу на време када нисмо имали аутокефалију? Да ли су се Срби мање причешћивали Христом пре аутокефалије? Ја не спорим тај догађај као значајан за нашу државност и идентитет, али ми овде говоримо о суштини Цркве. "Српска" није суштинска ства у Цркви, као ни "Грчка", "Румунска", "Бугарска",... Назив "Српска" говори о месту обитвања Цркве у свету, као што је апостол Павле говорио: Цркви која обитава (странствује, грчки: парихуса) у Галатији, у Коринту, итд. Глагол "парихуса" значи странствује, обитава као странац - јер Црква није од овога света. Неби Цркву промјенило, али би нас, знао је то Светац кад је тражио аутокефалију. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Мај 25, 2012 Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 Па нисам рекао да Црква треба да прилагођава веру, него обичаје. Пазимо двери Цркве, а не двери дома културе. Ви ме, насмијавате брате звонимире. Следећи логику ваше приче на крају би пазили вратнице дома културе. зар нису обичаји настали у окриљу вере? Зар није вера вјековима диктирала и наше обичаје, и лепо људско понашање? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 25, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 Није ми баш јасно ово. Када је култура у питању, то за Цркву не сме да постане "непроменљиво". То је само споредна ствар, један од могућих облика интеракције Цркве и народа у неком историјском тренутку. На пример, богослужбени језик или начин црквеног појања је само тренутни израз. Језик се мења, начин појања се мења... Исто као што је христијанизовала (тј. прилагодила и прилагодила се) језик и појање када је први пут дошла у сусрет са тим народом, тако има задатак и да прати историјски развој тог народа. Па ако народ промени језик или појање, да Црква иде заједно са народом. Да настави ту интеракцију на исти начин као што је то учинила при првом сусрету. Значи, однос Цркве и народа кроз историју би требало да буде једна динамика, иначе Црква долази у опасност да себе зароби у један историјски тренутак и изгуби однос са народом. Онда људи почну да је доживљавају као "застарелу" и "превазиђену" институцију, што у ствари не би смео да буде случај. Ето тако... Па види то се слажем с тобом, или што би ја реко окамењени попови. Међутим говорим о нечему дубљем , не просто о језику или неким другим спољашњим манифестацијама културе. Црква је Европи и европским народима кроз хришћанску мисију подарила и својеврсну културу-хришћанску културу. То је на неки начин била суштинска мисија Цркве . Јер Христијанизације није просто покрштавање народа па после нек иде куд ко воли и ради ко шта хоће. То је један свеобухватан утицај на живот тих народа . Лако је ако народ промени језик или писмо , то је најмањи проблем , али ако народ промени веру , онда је ту мисија Цркве пала. Наиме данас све традиционалне Цркве живе од старе славе, неки су пре ишли и мисионарили, страдали , да покрсте те луде Енглезе, или Швабе или Србе , а сад попови иду у водице или смишљају "екстра беседе" у празним црквама . Ми смо као Црква изгубили све народе, то је чињеница. Секуларизам је нова вера. Е сад ово је све за неку посебну тему. Али се ипак тиче и ове теме. Шта је то што за Цркву мора бити непроменљиво ? То је хришћанска култура која је одраз хришћанског култа- вере . А тога данас нема... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 25, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 Brate Zeljko, bistrim ja ovaj tvoj clanak i temu, i ne kapiram sta u stvari `oces da kazes... ne vidim na koju stranu je tema okrenuta, tj. sta ima za cilj? Ako ti nije preko muke, izlozi mi to malo na srpskom... Ти ме изгледа добро познајеш , види рећићу на крају. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Мај 25, 2012 Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 Неби Цркву промјенило, али би нас, знао је то Светац кад је тражио аутокефалију. У реду, али то је онда сасвим друга тема од ове коју, чини ми се, расправљамо. Ја сигурно нисам онај који ћже да спори значај Цркве у изградњи и очувању нашег народног и државног идентитета. Али, рекох, то је сасвим друга тема. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука