Jump to content

Поставите питање Нелету.

Препоручена порука

Јел' тешко бавити се пчеларством? Да ли пчеле реагују другачије на тебе у односу на друге људе који им се приближе?

Да ли користиш заштиту? Мој ујак исто држи пчеле :) али он је опуштен по питању заштите, не мари превише, и не дирају га. А мед је прва лига, онај куповни не може да се пореди.

Пчеларење није лако и спада у најтежу област пољопривреде. Треба доста да се учи јер је пчела јако осетљиво живо биће и ако погрешиш, последице осећаш током целе ове и наредне године, јер свака грешка се споро одклања.

Пчеле су инсект које на исти начин реагују на сваког човека, и оне се руководе само својим истиктима. 

Оне реагују на нервозног човека, али не реагују на човека из значења што је нервозан, јер оне то не могу да препознају, већ на понашање нервозног човека према њима.

Нервозан човек је склон да се више зноји и зној јако иритира пчеле.Нервозан човек није склон да пажљиво ради и склон је да то што брже уради, а неопрезно и брзо померање рамова уз евентуално дрхтање руку јако иритира пчеле.

Маску користим јер понашање пчела, се не може предвидети.

Има пчелара који раде без маске, али они су прихватили ризик, што пчеларима који почињу да се баве пчеларством никако не препоручујем.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Da, mala ljupka stvorenjca,

imao sam ih na veterini ....

https://youtu.be/7GON_edoedY

https://youtu.be/dFv9PVs_ftg

Два прелепа видео снимка. У првом снимку се види како је изузетно јако пчелиење друштво извукло ново (девичанско) саће у празном наставку.

Други снимак показује како стрешени рој улази у кошницу.

• Волим 1

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Подели на овим сајтовима

Бог ти помогао Софија и жива била и Бог те благословио. Хвала на лепој жељи. 

Е Софија, када би наша слога била само један посто од слоге пчела, живели би у благостању.

Подели на овим сајтовима

Два прелепа видео снимка. У првом снимку се види како је изузетно јако пчелиење друштво извукло ново (девичанско) саће у празном наставку.

Други снимак показује како стрешени рој улази у кошницу.

Da, zato sam iíh i postavio, to je samo za znalce kao i ova videa dole. Što se tiče Karla Gotta, imam loše vijesti, on je od početka decembra sad u bolnici, nažalost. Nedavno pri urgentnoj operaciji trbuha  mu bio pronadjen rak limfnih čvorova, tako da je to izgleda kraj njegove duge pjevačke karijere, na hemoterapiji je a u tom stanju nema ni pomisli na koncertovanje. Držimo mu palce i molimo se da i to savlada kao i mnogo toga do sad.

http://magazin.aktualne.cz/celebrity/karel-gott-lekari-mi-davaji-90procentni-sanci-na-preziti-sil/r~f2ec98ce98cf11e5bc8c002590604f2e/?utm_source=centrumHP&utm_medium=newsbox&utm_content=B&utm_term=position-1

http://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/361865/absolonova-mluvila-s-nemocnym-gottem-pro-jeho-fanousky-ma-dulezity-vzkaz.html

http://sip.denik.cz/celebrity/skvela-zprava-z-lecby-karla-gotta-uzdraveni-je-bliz-nez-se-zdalo-20151215.html

http://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/262027/prekvapeni-pro-karla-gotta-75-rudych-ruzi-od-75-slicnych-slecen.html

KAREL GOTT | “DIE BIENE MAJA” LIVE 2015

Karel Gott - Včelka Mája live, Praha 8.12.2012

No Name - Včelka Mája cover (Karel Gott 70)

Karel Gott - Včelka Mája - Agrofert tour Brno 2012

Nightwork - Včelka Mája

Подели на овим сајтовима

Да ће Бог да се опорави.

Пчелица Маја је цртани мог детинства. Тај цртани филм сам много волео.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

Како си, Нешо? :)

Желим да ми кажеш шта те је навело да промениш дугогодишњи аватар? Не да имам нешто против :D ,да ме не схватиш погрешно, него "сам на те навикла" са оним аватаром :)

И, да, како су пчелице? :)

Пуно поздрава!

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Џуманџи, хвала на питању, одлично сам. Посветио скроз послу које волим од најранијег детинства,радим га темељно и са уживањем, без журбе и било каквог стреса. :slavaaa:

Навело ме то што је ово једини споменик царице Милице у Србији, који је скоро постављен. Царица Милица је једно време владала Србијом и није баш похвално да до скоро није имала споменик у Србији.  Би ћу још срећнији ако се покрене иницијатива да се подигне споменик Јефимији.

Подели на овим сајтовима

По правилу увек иде прво питање које гласи: Да ли си алергичн на убод пчеле?

Подели на овим сајтовима

Нова кошница кошта око 40-50 евра(стандардна, без неких посебних додатака)

Рој на пет рама са матицом кошта око 35 евра.

Ту су и кобинизон, чизме, дималица, и још неке ситне потрепштине. 

Треба да имаш план око врцања меда, да имаш чисту просторију која може да се греје и да имаш центрифугу за мед, или да имаш доброг пријатеља пчелара код кога можеш да цедиш мед.

Треба да обезбедиш место за кошнице које је удаљено од путева и других кућа. Почетнику се препоручује да почне са три до пет кошница и што је најважније, треба да обезбедиш себи доброг ментора, јер да би постао добар пчелар треба доста да се учи.

То је лепо и уносно занимање, али захтева, љубав рад и учење јер спада у најсложенију област пољопривреде. 

Човек треба да има вољу и све може да постигне. Само напред?

Подели на овим сајтовима

Хвала за ово.

Мене одувек интересовало то како пронаћи добро место, мислим и безбедно

и може ли се тих неколико кошница накако већим колима премештати..

ваља се нешто и прочитати на ову тему :)

Подели на овим сајтовима

Не могу да ти поставим директан линк, јер би прекршио правила овог форума, али предлажем ти да идеш на итернет страну Савеза пчеларских организација Србије и пријавиш се на форума. Ту имаш да нађеш све што те интересује што се пчеларства тиче.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...