Jump to content

Срби у аустроугарској војсци

Marjanovic

Препоручена порука

Hrvatski Srbi su očigledno bili integralan dio hrvatskog društva, tamo sve do 1918 i kraja WW1 kada nastupa prijanjanje uz otadžbinu Srbiju, a počinje postupno odbacivanje Hrvatske kao domovine i kao mjesta gdje su pustili korijene.

Da, integralan i lojalan.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

А како на хрватском рецимо гласи превод латинске изреке divide et impera?

Можда ћемо га овако netisućljetno kulturni и на српском разумети, ко зна.

Isto kao i zamuti pa ovladaj.

Подели на овим сајтовима

Što se tiče naslova,naravno je da su čitavom bojnom krajinom u tadašnjoj austrougarskoj srbi bili cenjeniji od hrvata,što je i tada već smetalo hrvatima. Dominacija srba na tim prostorima i njihov veći kvalitet su uvek bili trn u oku hrvatima.... toliko čao zdravo.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Isto kao i zamuti pa ovladaj.

А шта ми'ш ти Zayron откуде вод 'волко 'ваког писанија наједаред, да не речем diplomskog?

Јесте л' се то опед уфатили нешта да asistirate к'о што нумете?

Мис'им, која је сврха да нама вуда iz iste kuhinje нашироко објашњавате нешто што већ знамо?

Подели на овим сајтовима

А шта ми'ш ти Zayron откуде вод 'волко 'ваког писанија наједаред, да не речем diplomskog?

Мис'им, која је сврха да нама вуда iz iste kuhinje нашироко објашњавате нешто што већ знамо?

Svako piše šta zna, ja šta znam ja, ti šta znaš ti itd. A o tome se onda priča i diskutuje, šta misliš onda čemu služe forumi? Nekad se desi slučajno da istu stvar znam i ja i ti pa šta sad onda, po tome ne bi trebao niko ništa napisat jer uvijek bi se našao neko koji nešto već zna. To bismo mogli ravno onda zatvorit taj forum i iskašljat se na njega a počet radit nešto što još niko ne zna.

:)

Подели на овим сајтовима

Savremena evropa?

Rekao bi zatrpavanje miljama dugačkih tekstova o svakom ponaosob pitanju,više ništa nije prosto i moraju da se čitaju kilometarske studije u kojima naravno učestvuju i srednješkolci kao deo velikog tima i truda da stvari budu preciznije i jasnije.

Naravno prećutaćemo da je to nemoguće obraditi i tako uvek možemo reći,tjuti tamo ti kao znaš nešto evo ti ovih trideset linkova pa se javi.

Doduše plan je fantastičan ali samo za  robovlasnike, tu Hrišćanske ljubavi nema. 

Подели на овим сајтовима

Što o krajiškim srpskim oficirima u redovima AU vojske kaže suvremenica Vilma Vukelić iz Osijeka:

Nisu imali pravoga osjećaja za domovinu, a i njihovo poimanje 'esterajherstva’ bijaše prilično apstraktno. Nisu poznavali osjećaj sraslosti s nekim krajem niti drugih ljudskih ovisnosti osim vjernosti zastavi i čisto formalističke odanosti vlastitoj kliki.

Već u kadetskim školama oni su bili depolitizirani i otuđeni od svake stvarnosti, ako se ona nije ticala njihovog društvenog položaja. Iznimku u tom pogledu činili su vojnici, koji su stajali, što se vojnog ugleda tiče, na samom dnu ljestvice, ali su većinom sačuvali određeni domoljubni osjećaj, to više što su bili sinovi hrvatske zemlje. Dok oni (graničarski oficiri) su imali grube manire i ratnički duh svojih borbenih predaka; ni traga gizdavoj uglađenosti koja je karakterizirala opće oficire, ni traga njihovu ekskluzivnom kastinskom duhu, njihovom tvrdokornom samoprecjenjivanju i aroganciji, koji su dijelom proizlazili iz njihova karaktera, a dijelom iz mentaliteta čitavog tog povlaštenog staleža. Općenito vojna su gospoda izborila za sebe osobit status u koji se nije smjelo ni dirnuti, redovito čak ni posumnjati. Jer svaki prijeki pogled nosioci šarenih odora ocjenjivali su kao uvredu.”

(V. Vukelić, "Tragovi prošlosti", 274.-275.)

Istina je uvijek negdje u sredini..

Подели на овим сајтовима

Veličina je austrougarska,tek sad vidimo lepo koliko su veliki. Vratiće austrijski dvor srpskim oficirima graničnicima,koji su bili jedni od najboljih djaka visokih vojnih škola istinu o njihovim manirima.

U školi se stiče manir i ne može visoki oficir austrougarske da bude granični divljak pogotovo ne srpski oficir jer su bili fantastični djaci.

Подели на овим сајтовима

Savremena evropa?

Rekao bi zatrpavanje miljama dugačkih tekstova o svakom ponaosob pitanju,više ništa nije prosto i moraju da se čitaju kilometarske studije u kojima naravno učestvuju i srednješkolci kao deo velikog tima i truda da stvari budu preciznije i jasnije.

Naravno prećutaćemo da je to nemoguće obraditi i tako uvek možemo reći,tjuti tamo ti kao znaš nešto evo ti ovih trideset linkova pa se javi.

Doduše plan je fantastičan ali samo za  robovlasnike, tu Hrišćanske ljubavi nema. 

Ja u 2:00 po noći kod sebe na poljskoj granici skoro hiljadu kilometara (tačno 848) daleko od Srbije (tačno Beograda) imam timove mladenaca srednjoškolaca čeških, slovačkih i poljskih, djevojaka i momaka,  koji imaju u malom prstu srpsku istoriju 19. i 20. vijeka, perfektno ovladaju srpski jezik uljučujući i ćirilicu i asistiraju mi ovdje u tri smjene 24/7/365 kao sekretarice i sekretari, ja diktiram a oni mi sve to tu pišu i pomažu.

:D

Ne fantaziraj molim te, dosta je samo čitat tu svakodnevnu normalnu

srpsku štampu i najšire čitane novine u Srbiji i na srpskom internetu:

Srpski maršali i generali koji su ginuli za ćesara

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/389380/Srpski-marsali-i-generali-koji-su-ginuli-za-cesara

Подели на овим сајтовима

Bio sam pronašao i prave antiratne poruke AU vojnika Srba. Po svemu sudeći poruka je upućena svim zaraćenim stranama, a i nama u budućnost...

Scena je to iz 1914. oko Šabca u kojoj pred kućom nekoga staroga Srbina leži mrtav austrougarski vojnik, a Srbinovi unuci i unuke uplakano gledaju. Austrogarski vojnici prolaze tuda i upita jedan od njih starca na srpskom “Zašto starče ne zaklonite tu djecu?" a on je odgovorio mučnim glasom: "Neka, neka vide! Kad će poodrasti, neće misliti da ratuju. Neka dobro zamrze sve to!

(B. Knežević "Gledanje u vidjeno")

Подели на овим сајтовима

Ja u 2:00 po noći kod sebe na poljskoj granici skoro hiljadu kilometara (tačno 848) daleko od Srbije (tačno Beograda) imam timove mladenaca srednjoškolaca čeških, slovačkih i poljskih, djevojaka i momaka,  koji imaju u malom prstu srpsku istoriju 19. i 20. vijeka, perfektno ovladaju srpski jezik uljučujući i ćirilicu i asistiraju mi ovdje u tri smjene 24/7/365 kao sekretarice i sekretari, ja diktiram a oni mi sve to tu pišu i pomažu.

:D

Ne fantaziraj molim te, dosta je samo čitat tu svakodnevnu normalnu

srpsku štampu i najšire čitane novine u Srbiji i na srpskom internetu:

Srpski maršali i generali koji su ginuli za ćesara

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/389380/Srpski-marsali-i-generali-koji-su-ginuli-za-cesara

mda obavezno mi podmetni link :)

Подели на овим сајтовима

mda obavezno mi podmetni link :)

Pa to je samo ilustracija te tvrdnje jer unapred znam da ćeš napisat: nije to istina, gdje se to da pročitat ljudski srpski?  Pa da se ne vraćam na to po nekoliko puta svaki put kad ti il neko drugi zakukate da podvaljujem i govorim neargumenovano i bez ikakve veze sa stvarnošću.

Подели на овим сајтовима

Pa to je samo ilustracija te tvrdnje jer unapred znam da ćeš napisat: nije to istina, gdje se to da pročitat ljudski srpski?  Pa da se ne vraćam na to po nekoliko puta svaki put kad ti il neko drugi zakukate da podvaljujem i govorim neargumenovano i bez ikakve veze sa stvarnošću.

citam sam i nikad ne znas sta cu unapred reci. jedva ;ekam da nenacitan ulazim u diskusije... msim.. :)

Подели на овим сајтовима

citam sam i nikad ne znas sta cu unapred reci. jedva ;ekam da nenacitan ulazim u diskusije... msim.. :)

Pa kad čitaš i kad si toliko načitan što se onda praviš i ti i većina vas da o tom ništa ne znate i kao da o tom nikad ništa čuli nijeste? Kako rekoh svako piše ono što zna samo što ispada da vi ne znate ohoho stvari koje biste znat u najmanju ruku mogli ako ne i trebali. Ali kad to malo više ispitaš  i ispipaš ono hop, ispadne i iskoči iz vas da ustvari znate sve. Igra ćorabake.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Što se tiče bosanskohercegovačkih Srba u AU vojsci: jedan od njihovih zapovjednika general P. Blašković kaže da su na početku rata Srbi u njegovoj 3. BH pješačkoj jedinici (navodno ih je bilo 30% od ukupnoga sastava, tj. oko 1000 vojnika) mogli birati hoće li ići na srpsko ili neko drugo bojište.

Za drugo bojište ih se javilo njih svega 18.

Napominje da je visoka lojanost Srba bila i zbog toga što se u habsburškoj vojsci između triju BH naroda nije činila nikakva razlika.

(P. Blašković "Sa Bošnjacima u svjetskom ratu", Beograd 1939.)

Što se tiče vjerskih obreda za Srbe u AU vojsci, svakoj jedinici koja je u svom sastavu imala svetosavske vjernike je bio dodjeljen vojni paroh tako da se pored katoličkog 'Requiescat in pace" često čulo i 'Vječnaja pamjat'.

Izvadak iz dnevnika 79. ličke pukovnije "Ban Jelačić" iz Otočca: "Prisutni su to popratili urnebesnim povicima: "Živili popovi!"' Prečasni su bili očito ganuti. Župniku L. tresao se trbuh od smijeha, paroh G. gladio je svoju lijepu crnu bradu, a imam je žvakao komad pećena odojka."

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...