Jump to content

Срби у аустроугарској војсци

Marjanovic

Препоручена порука

Pa kad čitaš i kad si toliko načitan što se onda praviš i ti i većina vas da o tom ništa ne znate i kao da o tom nikad ništa čuli nijeste? Kako rekoh svako piše ono što zna samo što ispada da vi ne znate ohoho stvari koje biste znat u najmanju ruku mogli ako ne i trebali. Ali kad to malo više ispitaš  i ispipaš ono hop, ispadne i iskoči iz vas da ustvari znate sve. Igra ćorabake.

Ne zeki zajrone,ti nas ionako ne citas.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ne zeki zajrone,ti nas ionako ne citas.

E to baš nije tačno jer ja nisam na FB pretplaćen ni na jedan hrvatski informativni kanal osim taj crkveni http://www.bitno.net/ ali zato imam pretplatu na Politiku, Kurir, Blic i još neke srpske novine jer su te hrvatske strašno spore kao puž, kasne sa vijestima nekad i po nekoliko dana, papagajski samo prevode sa engleskog maximalno njemačkog, nikakvu prevoditeljsku i analitičku službu istočne Evrope koja mene najviše zanima skoro da nemaju. Bolje da ne znate šta sam sve napisao na adresu katastrofalno lošeg i sporog hrvatskog zpravodajskog tj. informativnog javnog servisa tamo na jednoj hrvatskoj grupi na FB a mnogi mi Hrvati dali za pravo, da je to tamo s tim katastrofa jer je to sve naprosta istina. Neke vijesti iz Rusije je objave u srpskoj štampi munjevitom brzinom, za manje od pola sata od momenta njihovog publikovanja u Rusiji ako su kratke, za 15-20 minuta a u Hrvatskoj te iste nekad i za tri pa čak četri dana ako je izmedju vikend. Sad vidiš kako si promašio.

Подели на овим сајтовима

... dosta je samo čitat tu svakodnevnu normalnu

srpsku štampu i najšire čitane novine u Srbiji i na srpskom internetu:

Srpski maršali i generali koji su ginuli za ćesara

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/389380/Srpski-marsali-i-generali-koji-su-ginuli-za-cesara

Еј Zayron, та "svakodnevnа srpskа štampа" не сме ни да напише да је Павле Јуришић Штурм пореклом Лужички Србин колико је "normalnа". Вид' шта су написали ту: "Pavle Jurišić - srpski Nemac".

Подели на овим сајтовима

Nesrpski oficiri AU vojske su shvatili jednostavnu vojničku logiku da od lojalnih Srba ni u kom slučaju ne treba stvarati državne neprijatelje.

Srbi su im uzvratili lojalnošću pa su pred napad na Srbiju među bosanskohercegovačkim Srbima u redovima AU vojske bile česte izjave poput  “ono su Srbijanci, dok smo mi u prvom redu Bosanci!” (Primjetite kako, kao i danas, ljudi sa ovih prostora Srbe iz Srbije nazovu Srbijancima, a Srbe iz BiH i Hrvatske Srbima)

Oficir Živko Prodanović (bački Srbin i član 26. pučko-ustaške pukovnije) procjenjujući ponašanje više od polovice običnih vojnika u njegovoj bojni (a toliko procjenjuje da je bilo Srba) kaže:

Tako je srpska omladina čim je rat izbio, odmah pognula glavu u neizmernoj brizi za svoj opstanak, besvesno koračajući, kuda god su silni samo hteli. Na žalost čak i protiv svoje rođene krvi, što je bio neoprostiv greh pred Bogom i pred ljudima.

Po prirodi bistri, a pošto su od vlasti od pamtiveka proganjani bili, oni su bili skroz lukavi. Kao vešti glumci znali su se pretvarati. Ni ih nije mogao uhvatiti, da li su Srbi ili Hrvati. U najboljem slučaju, ako su priznali, da su pravoslavci. I to samo između četiri oka "

(Ž. Prodanović, "Iz ratne torbice. Pohod na Srbiju 1914." Novi Sad 1927.)

Istina je uvijek negdje u sredini..

Подели на овим сајтовима

Еј Zayron, та "svakodnevnа srpskа štampа" не сме ни да напише да је Павле Јуришић Штурм пореклом Лужички Србин колико је "normalnа". Вид' шта су написали ту: "Pavle Jurišić - srpski Nemac".

Pa i jeste, rodio se na poljskom Donjem Slezsku (tj. njemačkom istočnom Prusku) u Wroclawi, proboha, Prušak jak poleno, prezime mu je Sturm ali ga posrbio na Jurišić, takvih slučajeva ovdje je mnogo, imaju na oko češka prezimena ali su sve to Njemci samo s počeštenim prezimenima. 25 km od mene kod Opave tu na Slezsku je oblast koja se zove Prajzko (Prajsko - Prusko, dijalekat) po Prusima a tamo je sve Njemac što tamo živi. Pročitaj to ponovo a pažljivije.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Vratislav_%28m%C4%9Bsto%29

:)

Hlučínsko (hlučínsky a lidově Prajzsko,[1] Prajsko, Prajzská, Prajská[2]; německy Hultschiner Ländchen, polsky Kraj hulczyński nebo Kraik hulczyński) je historické území rozdělené mezi okresy Opava a Ostrava.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Hlu%C4%8D%C3%ADnsko

Подели на овим сајтовима

AU oficir Živko Prodanović je izjavio da, po njegovo mišljenju, u austro-ugarskim oružanim snagama ima više Srba nego u samoj srpskoj vojsci.

Zaključuje i da Srbi u AU vojsci jednostavno nisu bili dovoljno narodnosno osviješteni (odnosno barem ne toliko da bi se samoorganizirali i suprotstavili vojnoj hijerarhiji)

Više od polovine celoga Srpstva bori se danas protiv Srbije. Stotinama hiljada novači naša država srpske krvi. I nigde do ovoga časa nisam čuo, da je bilo pobune zbog toga. Tačnije nego dobar sat, sve je pojurilo, da se prijavi vojničkoj vlasti. Otkud to? Izgleda, da je pritisak državni jači nego srpska svest i dužnost prema svome plemenu.

(Ž. Prodanović, "Iz ratne torbice. Pohod na Srbiju 1914." Novi Sad 1927.)

Istina je uvijek negdje u sredini..

Подели на овим сајтовима

Pročitaj to ponovo a pažljivije.

Српска имена топонима, јел на то мислиш?

Прочитај и ти ово, код Хрвата то нећеш наћи сигурно.

Војвода Живојин Мишић- Извештај краљу Александру по повратку из Сплита

Подели на овим сајтовима

Кад већ тражимо праву меру, о "tome koliko je Wilson bio u pravu" а да при том није реч о великосрпским бајкама:

sporazumnustasaikomuniswe4.jpg
Originalan dokument se nalazi u vojno-istorijskom institutu JNA arhiva neprijatelskih jedinica Br.reg. 3/2 116/1638

Подели на овим сајтовима

Српска имена топонима, јел на то мислиш?

Ne, ne mislim na srpska imena toponima, za njega ne postoji nijedna potvrda da se radi o lužičkom Srbu, lužičani se k njemu uopšte nigdje ne glase, oni se obično ne glase k nikomk koga ne smatraju svojim i u njihovim izvorima ne postoji ništa što bi potvrdilo da su njegovi roditelji i on sam zaista Lužički Srbi što je vrlo čudno jer oni se rado priglase svakom svojem velikanu ma gdje oén završio u slučaju da je napustio Lužice.

Подели на овим сајтовима

Па не знам, можда због овог:

Павле је имао само једног сина коме је дао име Павле Јуришић млађи. Млађи Павле је за време Првог светског рата био мајор у српској војсци, а после априлског слома 1941, придружио се Југословенској војсци у отаџбини Драже Михаиловића. Гестапо га је ухватио и стрељао. По причи очевидаца, понуђено му је било да буде ослобођен и да настави живот у кућном притвору, будући да је немачког порекла, али је Павле млађи то одбио говорећи да је српски официр.

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B5_%D0%88%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%88%D0%B8%D1%9B_%D0%A8%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BC

Подели на овим сајтовима

Кад већ тражимо праву меру, о "tome koliko je Wilson bio u pravu" а да при том није реч о великосрпским бајкама:

sporazumnustasaikomuniswe4.jpg

Originalan dokument se nalazi u vojno-istorijskom institutu JNA arhiva neprijatelskih jedinica Br.reg. 3/2 116/1638

Da, krasan primjer falsifikata na "čistome korienskome ustaškome hrvatskome jeziku" prigotovljen i napisan na "hrvatskoj ćirilici", naravno, to se podrazumijeva, mjestimično mješan ekavicom i ijekavicom kao da tu neko ima govornu manu, i s tipičnom "hrvatskom" kolokvijalnom sintaksom "da se uradi ovo ili ono" umjesto "kako bi se uradilo ovo ili ono" itd. itd. Po svemu sudeći ovdje se srpski komunisti porijeklom iz Hrvatske nešto dogovarali sa ustašama ukoliko je barem nešto od svega toga tačno. Presmiješno.

https://www.pouke.org/forum/topic/36602-зашто-хрвати-више-нису-хтели-југославију/?p=1196064

http://www.novinar.de/2012/01/19/saradnja-brozovih-partizana-i-pavelicevih-ustasa.html

Подели на овим сајтовима

Па не знам, можда због овог:

Razumijem te ja dobro, odlično, sad sam se i sjetio da sam i to davno pročitao o tom njegovom sinu što si mi dao, problem je u tome što ne postoje nikakvi dokazi toga da je on zaista Lužički Srbin, može se raditi o adoptovanom identitetu, neki ljudi a vrlo često upravo ti po nečem poslije slavni to rade, najčešće iz nekih romantičarskih mladalačkih motiva i pobuda ili zbog neke lične razočaranosti u životu, u svoj narod i sl. to je poznata pojava u istoriji. Sad istražujem istočnopruske tj. šlezske (njemačke) genealoške izvore, uvidimo kako će to dopasti. Kod lužičana a ni ň ni o njemu ni o Stormovima. Oni su vjerovatno radi da se neko glasi njima ali oni se njemu ne glase kao svojem. Lužičani nisu neinformisani, o svojim oni znaju taman da su na Marsu. Do sada sam našao samo jednu vrstu izvora koja tvrdi da je on lužički Srb i svi su srpski (balkanski srpski) ali zato nikakve objektivne dokaze ne daje osim mjesta rodjenja što ništa ne dokazuje, tamo su živjeli i Prusi izmiješano sa Lužičanima i po svemu što sam vidio do sada  izgleda da je to najvjerovatnije uobičajeno prusko ili njemačko prezime.

Подели на овим сајтовима

Ако ти тако кажеш Zayron.

Misliš li stvarno da bi htjeli ili uopšte bili sposobni ustaše nešto pročitat na ćirilici a kamo li to potpisat?

I neko će pored onolikih latiničnih pisaćih mašina htjet s ustašama pisat zajednički dokument baš na ćirilićkoj.

(smajlik kucanje prstom u čelo, nemam ga) :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...