Млађони Написано Јул 30, 2014 Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 Моје скромно мишљење. Мишљења ваља поштовати чак и када се не слажемо са њима. :good2: Жика је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tuzni Ratnik Написано Јул 30, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 Ljudi puno vam hvala! Zaista ste mi mnogo pomogli. Iskreno, nisam ocekivao da cete mi ovoliko pomoci. Ne kazem da sam shvatio sve sta ste pisali, ali jesam i vise nego sto sam ocekivao. Bar tako mislim. Tek sad odgovaram jer sam citao polako sta pisete. Da mi se slegne i da imam malo vremena da razmislim o tome. Kada sam pisao pitanja znao sam da su pomalo naivna i ocekivao osudu malo. Ali me nije bilo briga ako cu dobiti ikakvu pomoc. Nisam znao da treba da procitam prvo NZ pa onda Stari, pa sam zato krenuo redom. Inace, u shvatanju ovoga pomoglo mi je to sto vidim koliko imate razlicito misljenje cak i o nekim osnovnim stvarima. A svi zivimo u istom vremenu. Pa shvatih kolika je onda razlika izmedju nas i tadasnjeg naroda. Zao mi je sto su neki banovani na ovoj temi. Nisam ovih dana ni nastavio sa citanjem. Hteo sam da usvojim ovo sto cete mi ovde napisati, pa da vidim da li je koristilo. Nadam se da hoce. A i inace je citam polako, da mi se slegne to pomalo, a i ponekad mi nije do citanja od onih mojih silnih knjiga sa fakulteta. Jos jednom hvala puno svima! Ignjatije, Натан, Дијана. and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јул 30, 2014 Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 Испада да скоро 90 % процената Старог Завета треба или одбацити или тумачити искључиво неком од постојећих стилских фигура...невероватно. Ignjatije and Н И Н Е је реаговао/ла на ово 2 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 30, 2014 Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 Испада да скоро 90 % процената Старог Завета треба или одбацити или тумачити искључиво неком од постојећих стилских фигура...невероватно. Тумачити као испуњено у Христу. Запечаћено на Крсту. "Да вас нико не оптужује за разне празнике, за младине, нити за суботе. Које је све сенка добра које ће доћи, а стварност је Христос." Одговое апостола Павла хришћанима у Колоси (обраћеници из паганства) које је друга група хеишћана (обраћеници из Јудејства) наговарала да треба да прихвате и Мојсијев закон, ако мисле да се спасу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јул 31, 2014 Пријави Подели Написано Јул 31, 2014 Немојмо се залуђивати неким стварима. Кроз векове су већина људи били неписмени (могао бих се усудити и рећи до 20 в.), а тек мали број људи је био писмен и имао је прилику да чита Свето писмо и да се бави тим стварима. Зато су постојали писмени људи који су вером и богонадахнутошћу преносили људима учења или писала о томе, па су људи захваљујући њима били у прилици да чују о неким стварима. Ми данас мислимо, ако знамо да читамо, да смо и верски писмени и да све што прочитамо можемо и да усвојимо или тумачимо, а у томе је грешка. Зато и данас постоје људи који су теолошки писмени, па би зато боље било да њих слушамо и читамо. Vidis mozda si za jedan deo ovo izjave upravu jer to npr ne vazi za Jevreje. Od davnina su Jevrejska deca dobijala kolacice u obliku Jevrejskih slova i desavalo se da cak i jevrejske devojcice znaju da citaju sto je iznenadjenje. Zatucanost i nepismenost se javlja padom Zapadnog Rimskog carstva. Vizantija nema veze sa tim. Navescu ti za primer da Hegel mrzi Vizantiju jer i obicna piljarica moze da raspravlja o teoloskim temama. Monasi u egipatskoj pustinji su vrlo cesto znali Novi a neretko i Stari Zavet napamet. I tako moglo bi se mnogo toga reci o tvojoj tezi da su ljudi bili nepismeni. Slazem se sa tobom da treba procitati uvode u Sv Pismo ali nije svaki uvod dobar. Predavanje postvanog profesora Dragana Milina je samo u nekim aspektima dobro jer bi se serija stvari koje je on izneo i tu a i na drugim predavanjima mogla pobiti i to poznavanjem elementarnih stvari iz biblijske egzegeze, hermeneutike i arheologije. Tako da nije uputno preporucivati bas svacije predavanje i knjige. Osnove hriscanske vere su dobree za pocetak. Натан је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јул 31, 2014 Пријави Подели Написано Јул 31, 2014 Како је обичном народу било доступно? Коме је био доступан пергамент, папирус или папир? Ко је имао могућности да се описмени? Ја верујем да је у питању мали број људи. Па ми и данас имамо за ово време велики број неписмених, а о образованости и да не говорим. Да,они су расправљали на пијацама, али то не значи да је то због њихове начитаности, него мислим да је више плод усменог преноса знања, где се доста полагало од учених људи на говорима и беседама, па се на основу тога и расправљало, тј шта су чули или научили. И ти наводиш монахе и људе Цркве, али где је ту обичан народ? Баш је оном на селу била на памети писменост, где је једва склапао крај са крајем. А доста је било сиромашног народа и људи који једноставно нису имали могућност за описмењавање и школовање. А што се тиче да ли је неко добар или није и препознавање корисног, је потребно добро знање, а то се постиже учењем и читањем различитих аутора. Код сваког може нешто да се нађе, нису сви савршени, али треба почети од нечега. И теби је слободно овде да препоручиш литературу која би људима омогућила схватање неких ствари и учења о неким стварима. Nisam ni rekao da su svi 100% bili pismeni smo sam ti naveo neke primere. Ti bi se jako zacudio koliko je pismenost bila rasirena kod pojedinih naroda(Jevreji, Grci ,Rimljani). Vizantija je bila nastavak jednog odlicnog rimskog sistema obrazovanja. U Vizantiji je moze se slobodno reci bio vdaleko veci broj pismenih nego nepismenih. Te piljarice verovao ti ili ne su znale da citaju. Tacno je da je bilo delova stanovnistva koje je bilo nepismeno ali je vecina bila pismena. Na zalost mi smo pod velikim uticajem zapadne propagande pa pod Vizantijom podrazumevamo zaista mracni period Srednjeg veka na Zapadu. Vizantija je do kraja svog postojanja bila za njih kao svetionik u tami. No to je druga tema. Neznam sta trenutno ima na temu uvoda u Biibliju po knjizarama ali eto rekoh za jednu knjizicu koju ti pomenu. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Јул 31, 2014 Пријави Подели Написано Јул 31, 2014 Тужни Ратниче, пошто си већ почео да читаш Књигу Постања, ово би могло да ти буде од велике користи: https://www.pouke.org/upload/fajlovi/knjige/dogmatsko%20liturgijski/Stvaranje%20sveta%20i%20rani%20covek-sveti%20Serafim%20Rouz.pdf Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 31, 2014 Пријави Подели Написано Јул 31, 2014 . Ti bi se jako zacudio koliko je pismenost bila rasirena kod pojedinih naroda(Jevreji, Grci ,Rimljani). Vizantija je bila nastavak jednog odlicnog rimskog sistema obrazovanja. Код римљана је писменост била јако слаба. Главни уговори у римском праву су "стипулције", такозвани церемонијално-вербални уговори (дођем ти мајке ми). Писани уговори су били јако мало заступљени, управо зато јер нису били писмени. Sherlock H. је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јул 31, 2014 Пријави Подели Написано Јул 31, 2014 Код римљана је писменост била јако слаба. Главни уговори у римском праву су "стипулције", такозвани церемонијално-вербални уговори (дођем ти мајке ми). Писани уговори су били јако мало заступљени, управо зато јер нису били писмени. Na zalost kao i u svemu drugom i u ovome si povrsan. Da jesu ceremonijalno verbalni ugovori ali ne zbog nepismenosti nego zbog njihove kulture,. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 31, 2014 Пријави Подели Написано Јул 31, 2014 Da jesu ceremonijalno verbalni ugovori ali ne zbog nepismenosti nego zbog njihove kulture,. Обрад Станојевић у свом уџбенику "римско право" јасно аргументује да је због неписмености. Чак има и јасно документована пораст писаних контракта са порастом писмености у Римском Царству. И све то лепо пише у књигама које се баве Римским правом. То што ћеш мене да назовеш површним не мења чињеницу да прочаш неистине. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јул 31, 2014 Пријави Подели Написано Јул 31, 2014 Обрад Станојевић у свом уџбенику "римско право" јасно аргументује да је због неписмености. Чак има и јасно документована пораст писаних контракта са порастом писмености у Римском Царству. И све то лепо пише у књигама које се баве Римским правом. То што ћеш мене да назовеш површним не мења чињеницу да прочаш неистине. пораст писаних контракта са порастом писмености у Римском Царству Sam si ovo napisao pa razmisli. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Јул 31, 2014 Пријави Подели Написано Јул 31, 2014 Проблем је када нешто што је лудост буде некоме мудрост. И обрнуто. Па то значи да смо слободни и имамо могућност избора, па ако имамо слободу избора, како онда може Бог да нас убије зато што смо погрешили, јер је то у супротности са слободом. Не знам шта си хтео да кажеш. Имам утисак да превише вреднујеш овоземаљски живот. Колики силни свеци су молили Бога да им подари смрт да би отишли к Њему а теби је лудост да невини страдају ради поуке. Натан је реаговао/ла на ово 1 Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 31, 2014 Пријави Подели Написано Јул 31, 2014 пораст писаних контракта са порастом писмености у Римском Царству Sam si ovo napisao pa razmisli. мали пораст писмености(у једном делу) не имплицира да је писменост била "изненађујуће велика" како ти тврдиш. Већина хришћана није умела да чита, то су чињенице, учило се преко предања, и преко слика. Отуд "иконе" у православним манастирима и првослављу генерлано. Народ није умео да чита али је умео да гледа слике, као да "чита" стрип. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јул 31, 2014 Пријави Подели Написано Јул 31, 2014 мали пораст писмености(у једном делу) не имплицира да је писменост била "изненађујуће велика" како ти тврдиш. Већина хришћана није умела да чита, то су чињенице, учило се преко предања, и преко слика. Отуд "иконе" у православним манастирима и првослављу генерлано. Народ није умео да чита али је умео да гледа слике, као да "чита" стрип. Greska Milosavljevicu. Probaj da pronadjes odakle izraz skola i ko je imao javne skole za decake. Porast nije bio u jednom delu nego u celoj imperiji. Greska u koracima sto se tice ikona. Ovo sto si pisao o ikonama jeste tacno ali za Zapad i stvarno za zapadnu crkvu ikone nisu bile nista drugo do jevandjelje za siromasne. Ikonoborci nista nebi imali protiv da je to bio slucaj na Istoku i niko nebi spaljivao ikone. Stvar je mnogo dublja i sira. Preporucujem ti da procitas nesto na temu ikonoborstva i kako je i zasto ono nastalo. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 31, 2014 Пријави Подели Написано Јул 31, 2014 Greska Milosavljevicu. Probaj da pronadjes odakle izraz skola i ko je imao javne skole za decake. Porast nije bio u jednom delu nego u celoj imperiji. Нема никкве грешке, писменост је била слаба, школе су постојале, али нису то биле школе где је ишао свако. Врло мали број је похађао те школе, порасти јест било на свим странм, али ништа специјално идаље већина људи, типа 90 % становништва није умело да чита. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука