Agnostik Написано Јул 24, 2014 Пријави Подели Написано Јул 24, 2014 Tu sam da me ubedite da bi trebao da verujem. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 24, 2014 Пријави Подели Написано Јул 24, 2014 Tu sam da me ubedite da bi trebao da verujem. Hahaha, ti si ale mladenec, gotovan, bez imalo napora bi to htio, sve da drugi urade za tebe. No, to ćeš morat uradit sam, nemam pojma kako - asi kao svaki drugi što je morao. Niko to nije dobio na tacni, u tom ti niko ne pomogne, samo valjda Bog, želja i molitva a to iskrena molitva. Manolis је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 24, 2014 Пријави Подели Написано Јул 24, 2014 Tu sam da me ubedite da bi trebao da verujem. Jedino možda kad bi te se ubjedjivalo da trebaš nevjerovat i biti bezbožnik. Tada bi valjda ispalo na kraju to sasvim opačno, isto kao što nedavno na onoj jednoj temi o sv. Jovanu Šngajskom bilo napisano. Nekom Srbinu, kandidatu za monaštvo on je savjetovao da se oženi. A taj uradio sasvim obrnutu stvar od toga, zamonašio se. Kad je ponovo nekom prilikom sreo sv. Jovana Šangajskao spomenuo mu taj razgovor a on mu na to reče: Pa zato sam ti i rekao da se oženiš, vama Srbima valja govorit sve obrnuto. Tako budeš siguran da će uradit tačni opak toga što im se rekne. Možda bi to tako išlo najbrže. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manastir Bradaca Написано Јул 24, 2014 Пријави Подели Написано Јул 24, 2014 Зосима and Oglo је реаговао/ла на ово 2 Kада би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа,ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином. Манастир Брадача Монах Нектарије Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јул 24, 2014 Пријави Подели Написано Јул 24, 2014 Ateisti su zainteresovani. Žele da vide o čemu se radi. Na forum svakako dođu iz radoznalosti. Verujem da određen broj, ake ne i svi, traže nešto, a da i sami nisu sigurni šta tačno. Ono što Hristos nudi je izuzetno privlačno. Mislim da je burna odbojnost ateista prema veri rezultat krajnje loših dela onih koji sebe nazivaju hrišćanima. Oni se plaše da će neki tamo lik pročitati nešto u nekoj tamo knjizi i krenuti da pravi probleme celom svetu. A možda su i u pravu. Zato i ne čudi što imaju loše razumevanje o čemu se u hrišćanstvu zaista radi, već svoj sud formiraju na osnovu istorije i medija, tj. loših primera koji ih plaše. Plaše i mene, realno. Bezobrazluk i netrpeljivost neću da komentarišem, zajednički je svima. E sad, možda i grešim. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 24, 2014 Пријави Подели Написано Јул 24, 2014 Tu sam da me ubedite da bi trebao da verujem. Dobro, to sa sv. Jovanom Šangajskim je bila anegdota, takvih je mnogo medju monasima što se pričaju i poznate su i medju katoličkim i medju pravoslavnim kliricima i monasima. A ako ćemo ozbiljno, kad se čovjek zamisli nad tim tvojim pitanjima, ti tražiš od drugih dosta neizvodljivu stvar. Jedna je stvar nešto poznavat, imati informacije o nečemu, raspolagati s nekim znanjima o nekom ili o nečem. Ali sasvim druga je neko učenje ili osobu (i Bog je osoba) slijediti, živjet s njom, voljet je i biti u nekakvom dugotrajnom prisnom odnosu s njom ili tim nekim učenjem. Jer to o čemu se ti zanimaš je iskustvo, doživljaj Boga, Hrista, hrišćanske ili neke druge vjere, religije a ne znanje u filozofsko-kritičkom ili prirodnonaučnom smislu. Ti je isto kao da si nekog pitao: A sad me trebate ubijediti da se zaljubim u tu i tu djevojku! Mi ti o njoj možemo napisati gomilu informacija, nekakvih tačnih i istinitih pa čak i netačnih i neistinitih, ni mi, niko od nas nismo savršeni. Na tebi je da ih sam izvagaš, procijeniš a to najvažnije na što se pitaš, kako ćeš se u nju zaljubit, na koji tačno način, to te na kraju niko ne posavjetuje. Možda tako što se potrudiš tu osobu prvo priznat, smatrat realnom i uvažavat za nekakvu postojeću, realnu osobu. Posvetiš joj neko svoje vrijeme i pažnju, tome što ona govori, to što Bog govori je napisano u Bibliji i Jevandjelju. Potrudiš se što više saznat o njoj, biti u što bližem kontaktu, živom dijalogu, (duhovnom i molitvenom) razgovoru s njom a potom će doći i to iskustvo vjere. A na kraju najvjerojatnije i ljubav prema Bogu i prema onom što je iskazao i učinio za ljude kroz svog Sina Isusa Hrista i dejstvovanjem Duha Svetoga kroz Crkvu. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јул 24, 2014 Пријави Подели Написано Јул 24, 2014 Ateisti su zainteresovani. Žele da vide o čemu se radi. Na forum svakako dođu iz radoznalosti. Verujem da određen broj, ake ne i svi, traže nešto, a da i sami nisu sigurni šta tačno. Ono što Hristos nudi je izuzetno privlačno. Mislim da je burna odbojnost ateista prema veri rezultat krajnje loših dela onih koji sebe nazivaju hrišćanima Salu na stranu ovde si dobrano pogodio sustinu. Problem je u sledecem. Svako normalan shvata da te nikakva pripadnost nicemu ne odredjuje kao coveka tj. dal si dobar ili los covek ne zavisi od verske pripadnosti. Medjutim ti losi primeri vrlo cesto nailaze na pozitivne reakcije verujucih pa dolazis do apsurdne situacije da niko od verujucih nema ni najmanju nameru da te lose pojedince osudi a neretko ih se pominje u superlativu. Na kraju ti skontas da negativni primeri preobladjuju zajedno sa vernicima koji su to samo deklarativno a ona kolicina vernika koja sebe vidi kao "normalne" ne prihvata svoju manjinu vec svoje ponasanje u veri pripisuje svim pripadnicima svoje religije po kljucu "cim je pravoslavac taj je mnogo super"... Kad se gleda spolja to deluje kao brod koji je busan i tone ogromnom brzinom a putnici igraju na palubi i pevaju a kad im kazes da im brod tone oni te izvredjaju i napljuju jer njihova religija zabranjuje da brodovi tonu... Саша од Москве, Млађони and ВИЛМА је реаговао/ла на ово 3 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јул 24, 2014 Пријави Подели Написано Јул 24, 2014 Recimo, mene bi bio blam da se prijavim na nekom ateističkom forumu, i sad ja ti tu glumim nekog hrišćanina, prepucavam se, sekiram ili trolujem. Pitanje za ateiste na Poukama - da li vas je blam što ste na ovom forumu? Zbog čega ste zapravo ovde? Da bi zaista vodili neki zdrav dijalog sa hrišćanima? Možda da ubijete dosadu? Da bi se prepirali u političkim temama? A možda malo da se zezate, a? Nemam ništa protiv toga da budete ovde ali iz mog ugla, vama je ovde jako dobro i ovde je jako dobar zez. Možda grešim, mada... А шта, ако, на пример, неко уопште не дели људе на вернике и атеисте, него просто ужива у квалитетном форуму, са доста добрих и разноврсних тема, желећи да размени мишљења са квалитетним људима независно од њихових погледа на свет и да нешто од њих научи? Замисли да желим нешто да сазнам о хеликоптерима. Свакако да могу да одем на неки специјализовани форум и да добијем квалитетне суве чињенице. Али на тим форумима је као на шалтеру. Ти протуриш питање кроз рупу на стаклу, а они ти кроз исту ту рупу врате одговор. Корисно ако си професионалац кога занима неки детаљ, у супротном остаје нека празнина. Скроз је другачије ако на овом форуму питам Ракића и он одговара. Личније, топлије. Зашто је то тако, не знам, али мало је сличних форума, ако их уопште има. А све је спонтано, није регулисано одозго, из неког центра, него га изграђују и одржавају људи добре воље, који су случајно православни. Жика, GeniusAtWork, Margareta and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 24, 2014 Пријави Подели Написано Јул 24, 2014 Salu na stranu ovde si dobrano pogodio sustinu. Problem je u sledecem. Svako normalan shvata da te nikakva pripadnost nicemu ne odredjuje kao coveka tj. dal si dobar ili los covek ne zavisi od verske pripadnosti. Zapravo nikog ne odredjuje pripadnost nekoj grupi. Ljudi se menjaju, niko nije "los covek" u genima ili prirodi...ljudi su jednostavno ljudi rade dobre ili lose stvari u odredjenim trenucim i skup su dobrih i losih dela. A mi kao drustvo imamo taj filozofski problem da odredjujemo ljude kao licnosti prema - delima i pripadnostima. GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 24, 2014 Пријави Подели Написано Јул 24, 2014 Tu sam da me ubedite da bi trebao da verujem. Neka djevojka XY se recimo zanima o klasičnu muziku, ti to možda ne znaš ali neko ko ju poznaje može ti otkriti tu "njenu slabost" što će ti pomoći da uspostaviš neki prvi, početni kontakt i dijalog s njom jer ćeš odmah znati o čemu ćeš pričat i šta će njoj odmah biti zanimljivo. To ti možemo reći i otkriti. Ali kako ćeš se u nju zaljubiti, poštovati je i uvažavati, voljeti, respektovati, biti joj odan itd. to ti ne rekne niko od nas, to moraš otkrit sam. Život ne bi bio tako zanimljiv kad bi se sve odmah znalo i sve moglo dobit ispisano i nadiktirano sa interneta i sa http://www.ehow.com/, postoje i stvari koje su stvari srca a ne toliko razuma. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Јул 24, 2014 Пријави Подели Написано Јул 24, 2014 Meni kao crncu na Pouke nije loše, ima dobri ljudi, dobra šala, ima onih kako se kaže - muzika, da. Čim završim sa forumom vratim se u svoje pleme. Kad se gleda spolja to deluje kao brod koji je busan i tone ogromnom brzinom a putnici igraju na palubi i pevaju a kad im kazes da im brod tone oni te izvredjaju i napljuju jer njihova religija zabranjuje da brodovi tonu... Hint - hodanje po vodi Juanito, Срђан Шијакињић, Саша од Москве and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Јул 24, 2014 Пријави Подели Написано Јул 24, 2014 Ja nikaa nisam bio ni na jednom ateistickom forumu , isto tako niam bio ni na forumima koji se bave gajenjem cveca ili automobilima, jednostavno me ne interesuje . Tako valjda i ateisti idu tamo za sta imaju interesovanja Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јул 24, 2014 Пријави Подели Написано Јул 24, 2014 Pitanje za ateiste na Poukama - da li vas je blam što ste na ovom forumu? Naravno da me nije blam. Ako mogu homici da se ponose svojom orijentacijom, mogu i ja svojim ateizmom. Cek da vidis kakve ce nase parade da budu. Млађони, Margareta and drvce је реаговао/ла на ово 3 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 24, 2014 Пријави Подели Написано Јул 24, 2014 Neko reče na internetu: strani se jezik najbolje uči govoreći, tako što ga govorimo ili pokušavamo govoriti. Prvo to ide dosta teško i loše ali s vremenom čim dalje tim više se popravljamo i napredujemo. Isto tako i sviranje nekog instrumenta se uči najbolje svirajući ga, samom pričom o tom ne naučimo se ništa. Pjevanje se najbolje uči pjevajući, tako što pjevamo, mala djeca hodat uče najbolje hodajući, hodanjem, niko od njih to ne uči ležeći ili sjedeći u kolicima. Tako je to isto i s ateistima. Na vjerskom, hrišćanskom, pravoslavnom forumu koji oni posjećuju se govori takvim hrišćanskim jezikom, upotrebljavaju pravoslavni pojmovi, razmjenjuju specifična vjerska iskusta i doživljaji koje doživljavaju samo vjernici, ne može ih doživjeti nevjernik. Doživljaj straha od zemljotresa može imati i vjernik i nevjerujući ali strah od Božije kazne na Sudnjem Danu teško će si predstavit i doživjet neko ko nije vjernik. Znači ako neko od ateista želi biti kao što reče Agnostik ubijedjen u to da Bog postoji, treba onda prestat govorit jezikom ateista i počet se učit jeziku vjernika, hrišćana. Ja ako živim u Češkoj i želim normalno funkcionisat naravno da sam morao prestat upotrebljavat srpskohrvatski a morao naučit govorit češki inače bi me razumjeli sve naopako, ovdje pravo znači desno itd. Dakle vjera se uči vjerujući, znači Svetog Pisma čitanjem, Liturgije pohadjanjem i molitvom. Ko se želi tome naučiti onda mora raditi sve ono što rade vjerujući, govoriti njihovim jezikom, služiti se njihovim pojmnovima i činit ono što oni čine. Ni šaolinski majstor nam ne bi bio u stanju objasniti karate samo tako sjedeći i pokazujući nam slike i slajdove ili videa sa interneta i pričajući nam satima o tom. Ko se hoće naučit karate mora ga upražnjavat u praksi, sve te kate radit tačno tako kako su propisane i vježbat ih po mnogo puta i trenirat, primjenjivat u borbama i u direktnom kontaktu. Samo sjedeći i razglabajući, filozofirajući teoretski o tome nikad se ne naučimo ništa. http://en.wikipedia.org/wiki/Karate_kata Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Melhisedek88 Написано Јул 24, 2014 Пријави Подели Написано Јул 24, 2014 Zar ova ili slicna tema vec ne postoje? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука