Давор73 Написано Децембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2014 Достојевски,Фокнер ...Од савремених Пол Остер и Мураками. Ал теологија ми је ипак на првом месту у сваком смислу. И све мање и мање времена... JESSY је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2014 I ja sam bila sentimentalna dok nisam shvatila koliko drveća umre da bi se štampale knjige. Sa druge strane, na moj (tuđi, ali sam ga prisvojila i sad je moj) Kindle stane oko 3-4000 knjiga, a utaknem ga na punjač jednom mesečno. Nit troši energiju, nit šta. Vukljam ga svuda, čitam ga bukvalno uvek i svugde. daleko vise drveca strada za higijenske uloske npr, nego za knjige, treba i tu nesto na struju smisliti, al da ne trosi Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2014 inace se slazem sa ovima sto vise vole prave knjige od elektronskih, ja sam pokusavao na tabletu da citam ali ne ide , nije to to, nema sanse. takodjer knjiga kao predmet ima svoje vrednosti koje se ne mogu nadomjestiti nicim, posebno ako je radjena starijim tehnikama stampe na luksuznijem papiru JESSY, МилошБГ, Караконџула and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 20, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 20, 2014 Снежана је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 24, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 24, 2015 Олимп је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 24, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 24, 2015 Читање је посебан начин комуникације, а семиотичари и сви који се баве теоријом рецепције слажу се да читање подразумва продуктиван, стваралачки чин. А да ли је то данас тако, или смо ближе оној Соларевој истини да би читање требало да буде негде између рада и разоноде, али да је оно постало само рад или само разонода? Сасвим је извесно да се исувише тешко прилагођавамо експлозивним променама у најшире схваћеној комуникацији. Енормна количина информација и њихова доступност доводе до непрегледности и проблема у избору и важности. И оно најгоре – губи се осећај целине и смислености. Ми када приступамо читању очекујемо неки смисао целине. И не престајемо да читамо књигу, есеј или чланак зато што нема више информација – престајемо у оном тренутку када нам је изостао наговештај целине. А ваљда је свима јасно да идеал (само)образовања не би требало искључиво да се своди на прикупљање података из разних области, већ и на моралну оријентацију и естетичке вредности без којих не постоји ни једно уређено друштво. На жалост, од тог уређеног друштва нема ништа, а више је него очигледно да живимо у доба такве релативизације укуса да се то може сматрати губитком сваког укуса. Како је то Честертон у свом есеју О читању оригинално приметио: “Посебно у немирним епохама као што је ова наша, на свету се појављују специфична струјања. У старим временима она су називана јересима, а сада их називамо модом.” Тако нам читање дефинисаних и смислених целина, које нас могу или разочарати или надахнути, пружају могућност препознавања оног што нам се допада. Умемо да образложимо зашто нам се баш та књига или то штиво свиђају, и не подлежемо наметнутим “стандардима” само зато што то препоручују мода и медији. Из тога следи да се способност укуса на деликатан начин изграђује. Колико је читање посебан, личан, па и ритуалан чин најбоље је дао до знања Калвино у почетним реченицама свог романа: “Почињеш да читаш нови роман Итала Калвина Ако једне зимске ноћи неки путник. Опусти се. Прибери се. Одбаци од себе сваку другу мисао. Пусти нека свет који те окружује ишчезне у неодређености.” И сад вас питам, како ми данас читамо? Посебно са екрана. Опуштено и прибрано? Да ли увиђате парадокс: опуштено и прибрано? Овај парадокс је управо наговештај да уметност читања од нас захтева преображај непознатих делова нашег бића; да читање мора бити непрестано трагање и претапање могућег и немогућег. Оно чезне за давно изгубљеним благом у дубинама наших срца. Читање би требало да нас изграђује, обнавља наше духовне и душевне силе; да нас упознаје са нама самима; и да нас чини задовољнима. Сад разумете да читање, на жалост, није доступно сваком писменом човеку, јер за читање није довољна употреба логике и необуздана моћ имагинације. Не, читање тражи сву нашу пажњу, душевне и менталне способности да доживимо, и да се препустимо штиву којем се посвећујемо богатећи се тако новим искуством. https://duhovnaterapija.wordpress.com/category/%D0%BB%D0%B8%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%98%D0%B0/ Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука