Jump to content

Оправданост обдукције и аутопсије?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Црква колико је мени познато не одобрава било какво сакаћење мртвог тела. Имао сам прилику да чујем једног попа који каже да нема тежег греха од тога .

Obdukcija i autopsija nisu sakacenje tijela. Inace sa teoloske tacke gledista ne postoji nikakva problem oko obdukcije i autopsije. Ljudi stradavaju na najbizarnije nacine, prozderu ih zvjeri, budu sprzeni utope se u moru, masakr itd...nikakvih problema sa hriscanske tacke gledista. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Sakacenje je secenje sa namerom da se nesto unizi, ponizi, oksrnavi. Inace bi i operacija nad zivima bila sakacenje. Nije svako secenje sakacenje.

У реду , нисам се најбоље изразио , али овде причамо искључиво о упокојеним лицима и само преносим став једног свештеника који је рекао оно што сам већ написао у предходном посту.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

• 9 months later...

Postoje 2 vrste obdukcija, klinička i sudskomedicinska. Klinička se radi u cilju provere dijagnoze i načina lečenja, ali se kod nas uglavnom ne radi. Sudskomedicinska obdukcija se vrši na osnovu naloga sudskog organa  ili kada lekar i bliski srodnici zahtevaju obdukciju.
Po članu 222 Zakona o zdravstvenoj zaštiti obdukcija se obavezno vrši:
1) na licu umrlom u zdravstvenoj ustanovi ako nije utvrdjen uzrok smrti; 
2) na licu umrlom pre isteka 24 sata od početka lečenja u stacionarnoj 
zdravstvenoj ustanovi; 
3) na novorodjenčetu koje je umrlo u zdravstvenoj ustanovi odmah nakon 
rodjenja ili tokom lečenja; 
4) na zahtev doktora medicine koji je lečio umrlo lice; 
5) na zahtev doktora medicine odredjenog za utvrdjivanje uzroka smrti od 
strane nadležnog organa opštine, odnosno grada; 
6) kada je to od posebnog značaja za zaštitu zdravlja gradjana ili kada to 
nalažu epidemiološki ili sanitarni razlozi; 
7) na zahtev nadležnog suda; 
8) na zahtev člana uže porodice umrlog lica; 
9) ako smrt nastupi u toku dijagnostičkog ili terapeutskog postupka; 
Rodbina ima pravo da odbije odukciju, osim ako nije po nalogu suda, što se kod nas uglavnom i dešava.
Obdukcija i autopsija označavaju isti pojam.

Dobro veče, htela sam da Vas pitam u vezi konstatacije iz Vašeg posta ( boldovala sam istu ); Da li je Vaša tvrdnja zasnovana na pretpostavci ili ste istu pronašli u nekom zakonu kod nas? Veoma mi je bitno da znam za sigurno, jer se često susrećem sa tim problemom zbog prirode mog posla.

Hvala unapred :)

Подели на овим сајтовима

Ovo je citat iz knjige za studente medicine. U clanu 222 pise da su ovo uslovi kada se obavezno vrsi obdukcija, nisam mogla da nadjem u Zakonu clan koji se odnosi na prava rodbine umrlog. Iz iskustva u praksi Vam mogu reci da se obukcija ne radi pod svim ovim uslovima ako rodbina odbija obdukciju. Nisam sigurna da li je to negde regulisano zakonom, ali znam da postoje razlike od bolnice do bolnice, tj od grada do grada, tako da Vam ne mogu sa sigurnoscu reci da li je odbijanje obdukcije zakonom regulisano ili je samo "rupa" u zakonu  :)

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...