Гости Guest Написано Јул 29, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јул 29, 2012 https://www.pouke.org/forum/topic/19971-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B0/page__st__144#entry685275 мирођија је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Јул 29, 2012 Пријави Подели Написано Јул 29, 2012 Бог да му душу прости bgpj and мирођија је реаговао/ла на ово 2 Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јул 30, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јул 30, 2012 УПОКОЈИО СЕ СХИМОНАХ ЈОВАН ХИЛАНДАРАЦ Хиландар, 29.07.2012. Схимонах Јован Хиландарац, најстарији монах на Светој Гори, упокојио се у Господу у недељу 29. јула 2012., у 104. години живота, на метоху манастира Хиландара Мило Арсеница (Каково). Непосредно пре упокојења, оца Јована је причестио протојереј ставрофор Велибор Џомић који је уз Епископа тимочког Г. Јустина, служио Свету Литургију у цркви Живоносног Источника на манастирском метоху. Схимонах Јован ће бити сахрањен у Светој царској српској лаври Хиландару у понедељак 30. јула 2012. Отац Јован (Витомир Радојичић) рођен је 1908. у Умчарима код Гроцке. Од најраније младости је био испуњен вером Христовом и духом светосавског родољубља. Након окупације Србије 1941. године Вита Радојичић приступа Србском добровољачком корпусу. Крајем Другог светског рата емигрирао је прво у Италију, затим у Немачку, да би се коначно настанио у Енглеској. Годинама је посећивао и помагао манастир Хиландар, а по смрти своје супруге у њему се и замонашио. О. Јован (Радојичић) припада значајаној групи хиландарских монаха који су из емиграције придошли у манастир како би ојачали братство. У периоду након Другог светског рата, као и на целој Светој Гори, дошло је до опадања броја монаха. У Хиландару је било свега неколико стараца и постојала је опасност да манастир потпадне под административну управу Свештене општине Свете Горе. На апел који је, међу осталима, упутио и Свети владика Николај Велимировић, одазавали се уз о. Јована и други припадници српске емиграције: Милан Мишулић (о. Митрофан), Брана Јовановић (о. Агатон), Крста Андрић (о. Симеон), Богдан Стекић (о. Јустин). Од доласка у Хиландар отац Јован је обављао послушање баштована, а његов молитвени и богоугодни живот наликовао је предивном миомирисном цвету у Врту Мајке Божије. Као плод његовог богонадахнутог труда настале су баште и поврћњаци у Хиландару, Кареји и метоху Мило Арсеница. Током Васкршњег поста 2007. године примио је завет Велике монашке схиме. У смирењу и послушању, пишући и радећи до самог краја овоземног живота, о. Јован се тихо припремао за Царско Небеско. Отац Јован Хиландарац је био и добар познавалац српског песништва, а и сам је био песник и писац. Написао је неколико књига, од којих је најпознатија она под насловом „Туђинче“. У њој, у четири тома, настоји да сачува сјај људске честитости и лепоте коју је доживео међу својима као дете и као војник. У Хиландару је био омиљен, и међу монасима и међу посетиоцима. Сви који су га бар једном сусрели памтиће га као духовитог, ведрог и оштроумног монаха и старца, испуњеног љубављу. Вечни покој и блажено успење подај Господе слузи твоме Јовану. Амин. У наставку можете прочитати аутобиографски одломак из књиге "Туђинче...": Рођен сам у селу Умчари, тада срез грочански, округ београдски, 10. маја 1908 године, као треће дете мојих родитеља, мајке Василије и оца Николе. Село је било велико и напредно још пре Првог светског рата. Како се касније тврдило, пред други рат имало је четири хиљаде становника. Налази се у котлини између благих узвишица, са доста широком равницом кроз коју протиче речица Раља, која извире код села Раље испод Авале. Својим током кривуда долином кроз неколико села и утиче у Језаву код Смедеревског града, а целом дужином натапа богате ливаде са одличном травом. Још пре Првог светског рата село је имало два парна млина и три поточаре, доста дућана, пекару, две кафане. Црква је подигнута 1884. а исте године и школа у великој порти коју огромни кестенови и липе покривају својим крунама. После рата подигнута су још два модерна млина, неколико нових дућана и апотека. Од 1921 године провео сам четири године у Гроцкој као шегрт, а затим због жеље да упишем трговачку школу, отишао сам у Смедерево, где сам у кући једне старе трговачке породице провео осам година. Отворио сам сопствену радњу 1933. Оженио сам се 1930 године. Деце нисмо имали. Током Другог светског рата нисам могао да останем равнодушан, него сам отишао у Добровољце. Октобра 1944. када су Руси дошли да предају власт својима, ја сам са осталима напустио Београд. Крај рата дочекао сам у Истри, а по свршетку рата живео сам у Италији две године, шест месеци у Немачкој, а одатле сам се као туђинац, као човек без државе, нашао у Енглеској. Као и многи, нисам примио држављанство. За последњих двадесет и пет година дванаест пута сам долазио у манастир Хиландар и остајао по три, пет и осам месеци. Никада нисам дошао као туриста већ сам увек чинио оно што сам умео да бих некако помогао овој Светињи. Тринаести пут сам дошао да бих остао. Замонашио сам се пре две године. Слава Богу, здравље ме још служи па и даље чиним оно што могу. Манастир Хиландар мирођија је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јул 30, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јул 30, 2012 http://www.spc.rs/sr/upokojio_se_shimonah_jovan_hilandarac мирођија је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Јул 30, 2012 Пријави Подели Написано Јул 30, 2012 Бог да га усели и рајске вртове, попут оних које је на земљи обрађивао. мирођија је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Август 17, 2012 Пријави Подели Написано Август 17, 2012 Патријарх и Католикос Етиопске цркве Абуна Павле упокојио се у четвртак 16. августа, у болници у Ади Абеби. 76-годишњи поглавар Етиопске цркве је годинама боловао, а од недавно је био хоспитализован. Етиопска црква припада групи тзв. до-халкидонских цркава. Њено чланство броји 40 до 45 милиона чланова, од којих већину чине Етиопљани. До 1959. је била дио Коптске цркве, када је добила самосталност. Извор: http://radiosvetigora.wordpress.com/2012/08/17/%D1%83%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%98%D0%B8%D0%BE-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%80-%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BE%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B5-%D1%86%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B5/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 18, 2012 Пријави Подели Написано Август 18, 2012 Бог да га уброји међу своје клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antipa Написано Август 25, 2012 Пријави Подели Написано Август 25, 2012 GOSPOD NEKA GA NASELI U CARSTVO NEBESKO мирођија је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Август 25, 2012 Пријави Подели Написано Август 25, 2012 Нил Армстронг, први човек који је прошетао површином месеца,преминуо је данас у осамдесет другој години живота. Astronaut Neil Armstrong, first man to walk on moon, dies at age 82 Mandel Ngan / AFP - Getty Images file Apollo 11 moonwalker Neil Armstrong, shown here during a Congressional Gold Medal ceremony in November 2011. By NBC News Neil Armstrong, the first man to walk on the moon, died Saturday, weeks after heart surgery and days after his 82nd birthday. Armstrong commanded the Apollo 11 spacecraft that landed on the moon on July 20, 1969, and he radioed back to Earth the historic news of "one giant leap for mankind." He spent nearly three hours walking on the moon with fellow astronaut Edwin "Buzz" Aldrin. Armstrong and hiw wife, Carol, married in 1999, made their home in the Cincinnati suburb of Indian Hill, but he had largely stayed out of public view in recent years. He spoke at Ohio State University during a February event honoring fellow astronaut John Glenn and the 50th anniversary of Glenn becoming the first American to orbit the Earth. In May, Armstrong joined Gene Cernan, the last man to walk on the moon, at Pensacola Naval Air Station in Florida to support the opening of The National Flight Academy, which aims to teach math and science to kids through an aviation-oriented camp. Велики човек... извор: http://usnews.nbcnews.com/_news/2012/08/25/13478643-astronaut-neil-armstrong-first-man-to-walk-on-moon-dies-at-age-82 Milan Nikolic and Дејан је реаговао/ла на ово 2 Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Август 25, 2012 Пријави Подели Написано Август 25, 2012 Господе помилуј. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Август 25, 2012 Пријави Подели Написано Август 25, 2012 R.I.P. sqny је реаговао/ла на ово 1 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 25, 2012 Пријави Подели Написано Август 25, 2012 Господ да га усели међу своје Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Скорашњи ексклузивни интервју са Нил Армстронгом: http://thebottomline.cpaaustralia.com.au/ Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јесењин Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Нека почива у миру... Све остало је дискутабилно, а посебно то да ли је био на месецу или није (а нагиње ка томе да није)... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 О том питању бавио сам се протеклих година. Могу рећи да је ово изванредно достигнуће истинито и у складу са науком и технологијом шездесетих година прошлог века. У горњем интервјуу водитељ је питао Армстронга о томе што неки људи оспоравају истинитост мисије Аполо 11. Армстронг је одговорио овако: ,,Људи воле теорије завере јер су оне веома привлачне. Међутим, то ме никада није забрињавало јер знам да ће једног дана неко отићи поново тамо и покупити камеру коју сам оставио.'' marko_13, Дедал, Sophrosyne and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука