w.a.mozart Написано Јул 5, 2011 Пријави Подели Написано Јул 5, 2011 4chsmu1 na žalost,nemamo bolju reč od termina -pokajanje-... nema dovoljnu punoću Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Јул 5, 2011 Пријави Подели Написано Јул 5, 2011 Цитат Завршио бих ову дигресију на тему подвлачењем да управо тај покрет срца чини смисао (Логос) сваке врлине и да из њега извиру та добра дела 4chsmu1 "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sleki Написано Јул 6, 2011 Пријави Подели Написано Јул 6, 2011 Цитат Цитат "А Исус рече: Неко ме се дотаче, јер ја осјетих силу која изиђе из мене." Мени су рекли да је ствар у сили која је изашла из Господа, да се зато жене у циклусу не причешћују. 0442_feel Не сећам се ко ми је то рекао, било је јако давно... Можда неко ко зна може да објасни? Жена крвоточна дотакну се скута Његовог и одмах оздрави. Шта да кажемо о том случају који је намерно исцрпно описан? Бејаше једна жена, која дванаест пуних година боловаше од непрестаног течења крви из доњег тела свога. Каква беда, какав бол и какав стид! Непрестано се прати и увек бити нечист. Непрекидно се чистити и непрекидно осећати смрад. Бегати из друштва и у осами јадиковати. Жалосна женска природа. Очај жене. Зашто није ишла лекарима, питало би се у нашем веку? Ишла је, жалосница. Знало се и онда за лекаре. Није она ишла само једноме него многима. И велику муку бјеше претрпјела од многијех љекара, и потрошила све што је имала, и ништа јој нијесу помогли, него још горе начинили. Онда се она поузда у Исуса. Али око Њега беху хиљаде, што се тискаху са свих страна да га виде, да га чују, да га се дотакну. Тада се реши она очајница да га се дотакне поштопото. Јер говораше сама себи: Само ако се дотакнем хаљине Његове, оздравићу. И приступивши састраг дотаче се скута од хаљине Његове, и одмах престаде течење крви њезине. Тада Исус упита ученике своје ко је то што га се дотаче, на што му ови одговорише: Учитељу, народ те опколио и турка те, а ти говориш: ко је то што се дотаче мене? Тада Господ рече ову чудну реч, велику и чудну за размишљање: неко се дотаче мене, јер ја осјетих силу која изиђе из мене. Не лече дакле хаљине Његове саме од себе него сила Божија кроз хаљине. Као што сила Божја дејствује и лечи кроз иконе и крст. То је познато православним хришћанима из искуства. Зато они у болести и невољи додирују икону и крст и сваку освећену ствар у цркви која подсећа на хаљину Христову, па и саме зидове црквене целивају, са вером да ће им сила Господња помоћи као што је помогла оној жени крвоточној. Теодул, Владика Николај Хвала ти брате! 0212_rolleyes Коњ се спрема за дан боја, али је у Господа спасење (Приче Сол. 27, 31) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Јул 6, 2011 Пријави Подели Написано Јул 6, 2011 Цитат "А Исус рече: Неко ме се дотаче, јер ја осјетих силу која изиђе из мене." Мени су рекли да је ствар у сили која је изашла из Господа, да се зато жене у циклусу не причешћују. st-porfirije Не сећам се ко ми је то рекао, било је јако давно... Можда неко ко зна може да објасни? Није тако. То неко није добро протумачио. " За чистога је све чисто". " Што разрешите на Земљи, биће разрешено на небу". Дакле, ствар Причешћивања у циклусу је нешто нама људима остављено да одлучимо, тј. како заједница сабрана око епископа реши. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sleki Написано Јул 6, 2011 Пријави Подели Написано Јул 6, 2011 Цитат Цитат "А Исус рече: Неко ме се дотаче, јер ја осјетих силу која изиђе из мене." Мени су рекли да је ствар у сили која је изашла из Господа, да се зато жене у циклусу не причешћују. 0442_feel Не сећам се ко ми је то рекао, било је јако давно... Можда неко ко зна може да објасни? Није тако. То неко није добро протумачио. " За чистога је све чисто". " Што разрешите на Земљи, биће разрешено на небу". Дакле, ствар Причешћивања у циклусу је нешто нама људима остављено да одлучимо, тј. како заједница сабрана око епископа реши. Хвала! st-porfirije Коњ се спрема за дан боја, али је у Господа спасење (Приче Сол. 27, 31) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Јул 6, 2011 Пријави Подели Написано Јул 6, 2011 Ja sam pažljivo pročitala sva pisanja na ovu temu, i vidim da ste svi za Pričešćivanje žena u toku ciklusa. Smatrajući i pisanje našeg Blaženopočivšeg Patrijarha zastarjelim, kojim on upućuje da se tad ne Pričešćuje, ne samo on, to sam pročitala na više mjesta. Treba razlikovati, ženu koja je krvarila zbog bolesti i normalan ciklus. Ja nisam više pisala o tome, jer ste smatrali moje pisanje agresivnim, i uzimali riječi iz konteksta, ili kako jedna sestra reče na savremenom srbskom jeziku, "bolduje". Smatrali ste da je sve zastarjelo o čemu pišem, jer je higijena jako napredovala i sve šta ide uz higijenu. Samo niko mi ne reče, zašto u toku Liturgije, sveštenikov vozglas, ili kako se već zove. "dveri, dveri s premudrošću, pazite!" kad odavno nema rimljana koji su lovili hrišćane, i samim tim nepotrebno da neko stoji na vratima i dovikuje:"Stižu rimljani, razlaz!" Mi pripadamo Crkvi sa Predanjem i istorijom od našega Gospoda, i nije to nikakav klub koji se sa vremenom osavremenjuje i mjenja, pa jedna pravila važe 50 ili 100 god. e sad, evo tehnike i higijene, i ona više ne važe. Ja ne dijelim vaše mišljenje, nemam veze sa teologijom kao naukom, samo dugogodišnje, odlaženje, na Liturgiju, koje kad sam spomenula, neko izvadi iz konteksta smatrajući te moje riječi nepristojnim. Ni jednom riječju nisam spomenula čistoću ili nečistoću niti tjelesnu niti duhovnu, smatrajući, to intimnom stvari svakog pojedinca. a vi ste odreda o tome razglabali. Ja vama ne usiljujem svoje mišljenje niti najmanje, niti sestrama koje dolaze na ove stranice, njihovo Pričešćivanje, njihova stvar, ili odlaženje u Crkvu, niti sveštenstvu, neka svako radi po svojoj savjesti. Ali moram priznati, da me je jako, jako iznenadila ova diskusija, na ovim sam stranicama, smatrajući maticu Srbiju, zaista maticom, i vjere i nacije, iako nikad u srbiji nisam živjela, smatrajući ovdepristune vrhunske intelektualce na tom području, očekivala sam i takvo ponašanje i takve pouke i takvu diskusiju. A vi ste draga moja braćo i sestre, nekako savremeni ili barem nastojite takvi biti. Znate moje su se oči nagledale puno savremenika ovakvih ili onakvih, ali ništa u njima nije bilo poučno ni toplo, nemaju oni onih finih treptaja duše, kakvi su se mogli vidjeti kod našeg Patrijarha, O.Tadeja i još nekih. Nije savremenost, za svakoga, niti smo mi za sve. Ako krenemo za modifikacijama i promjenama, probudit ćemo se kao protestanti, držati za ruke i pjevati crnački bluz. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
emilija Написано Јул 6, 2011 Пријави Подели Написано Јул 6, 2011 "dveri, dveri sa mudroshcu pazimo" ja nekako to protumacila sasvim bez Rimljana...da treba straziti na vratima uma i srca i presecati svaku zlu misao pre nego sto dopre do najcistijeg dela nasheg bica... a za ostalo - nemam komentar...da, jesmo savremeni jer nas je Bog stavio u 21.vek, da, prilagodjavamo se kako znamo i umemo i svako ima svoj put i niko od nas sebe ne smatra otpadnikom a cega si se ti nagledala nagledala sam se i ja i opet ne bih rekla za tebe ili bilo za koga ono sto si ti za nas. Jer niko, nekad ni mi sami ,ne poznajemo dubine nashe dushe a kamo li tudje. I ne znamo tudje borbe. Cak ni tih protestanata koje navodish kao primer kakvi cemo biti mi Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Јул 6, 2011 Пријави Подели Написано Јул 6, 2011 Кад сам чула да се жена не сме причешћивати за време месечног циклуса закључила сам да су такву одлуку донели неки паметнији и упућенији од мене и није ми пало на памет да се буним нити се борим за нека женска права и слично.У хришћанству не видим простора за мизогинију,и лепо ми је што сам жена,хришћанка,не осећам се угрожено ни на који начин.. Оно што ме вређа јесу испразна и застарела објашњења ове појаве,која би могла да важе у средњем веку,али никако и данас.У недостатку логичног објашњења,позивати се на неке баналне разлоге јесте увредљиво и свака жена треба да се успротиви томе. Поштеније би било рећи,не знамо зашто је то тако ,али се бојимо да променимо поредак наслеђен од претходника,него вређати и жене и људску интелигенцију причама о нечистоћи и којечему. Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Јул 6, 2011 Пријави Подели Написано Јул 6, 2011 jedno pitanje za vas sinergija zašto je Bogorodica morala da napusti hram u kojem je obitavala od svoje treće godine "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Јул 6, 2011 Пријави Подели Написано Јул 6, 2011 Вероватно због закона који је тако налагао? Сасвим сам сигурна да се нико од хришћана није усудио да Богородицу назове нечистом. Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Јул 6, 2011 Пријави Подели Написано Јул 6, 2011 Цитат Кад сам чула да се жена не сме причешћивати за време месечног циклуса закључила сам да су такву одлуку донели неки паметнији и упућенији од мене и није ми пало на памет да се буним нити се борим за нека женска права и слично.У хришћанству не видим простора за мизогинију,и лепо ми је што сам жена,хришћанка,не осећам се угрожено ни на који начин.. Оно што ме вређа јесу испразна и застарела објашњења ове појаве,која би могла да важе у средњем веку,али никако и данас.У недостатку логичног објашњења,позивати се на неке баналне разлоге јесте увредљиво и свака жена треба да се успротиви томе. Поштеније би било рећи,не знамо зашто је то тако ,али се бојимо да променимо поредак наслеђен од претходника,него вређати и жене и људску интелигенцију причама о нечистоћи и којечему. Vidite ,po zakonu koji je tada važio, žena nije smjela da se približi drugoj odaji,koja je vodila ka Svetinji nad Svetinjama. pristup je bio dozvoljen samo prvosvešteniku. međutim Zaharija,otac Preteče Jovana,čije rođenje sjutra slavimo,kojem je takođe bio zabranjen pristup više od jednom godišnje,zbog svojih grijehova,prepoznao je u Bogorodici Svetu Prečistu,koja je od toga trenutka boravila stalno u drugoj odaji hrama. Međutim kada se navršilo vrijeme,Bogorodica je morala da napusti hram,znate li zbog čega? "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јул 6, 2011 Пријави Подели Написано Јул 6, 2011 Цитат Za brata Dragisu: Episkopi i dovedena ženskinja ...... brate postajes potpuno ne inspirativan sagovornik. na ime, ja sam postavio (kao paralelu tvojoj aluziji da navodno ¨koristim¨ Patrijarha Pavla samo kad mi odgovara a ¨odbacujem¨njegovo misljenje u vezi menstruacije/pricesca) konkretnu cinjenicu, da je Crkva tokom istorije, odbacila misljenje i samog Apostola (vezanog za bracni status Episkopa), i to zapisanog u samom Jevanjdelju, i time ti dokazao da saveti i misljenja Svetih mogu biti prevazidjena usled realne promene istorijskih okolnosti odnosno istorijskog iskustava. postavljajuci tu paralelu dokazao sam ti da su stvari u Crkvi promenljive. a da do tih promena ne dolazi spontano, jer neko hoce da ¨modernizuje¨ vec zato sto se Crkva susrece sa novim iskustvima i okolnostima pa onda ljudi o njima diskutuju i promisljaju, uprkos tome sto su misljeljenja Svetih vec bila data i vec bila drugacija. i onda te ja pitam kako je ta promena, tako krupnog pitanja, bila moguca a tebi je sada ova eventualna promena trivijalnog pitanja potpuno neprihvatljiva? a ti odgovaras tekstom Zeljka Kotoranina, koji btw iako los ide potpuno meni u prilog? dakle ako nemas logican odgovor na moje pitanje (kako je jedna promena misljenja Crkve po jednom krupnom pitanju moguca, a eventualna-hipoteticka druga promena misljenja Crkve po jednom drugom pitanju ti je potpuno sablaznjiva, i odma znaci moju izdaju Patrijarha Pavla), bolje nemoj odgovarati nego postovati kilometarske tekstove koji ne daju ama bas nikakav odgovor NA TO pitanje. (meni jepotpuno jasno kako je i zasto je doslo do promene u vezi bezbracnosti Episkopa, ali to nije pitanje, pitanje je kako je moguce zanemarivati upute Apostola) Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Октобар 5, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 5, 2011 Да подигнем ову заиста корисну тему. Много је добро то Деки написао и пренео у првој поруци... Највише ме занима став свештеника, а они не говоре баш много око тих "цака". Шта је потребно да би сада свештеници почели да дозвољавају женама причешће у току циклуса? Да добију неки ферман од епископа, а епископ из Патријаршије или Фанара? Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Октобар 5, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 5, 2011 On 6. 7. 2011. at 18:48, Oglo рече jedno pitanje za vas sinergija zašto je Bogorodica morala da napusti hram u kojem je obitavala od svoje treće godine Verovatno zato što nije ni bila u njemu od svoje treće godine, jer bi to bilo apsolutno nemoguće. Ipak, ta priča ima jednu drugu poruku - želja da se prenese njena duboka povezanost sa Božijim Zakonom i svakako jer je ona Hram u kome će Bog prebivati. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Октобар 6, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2011 Ne znam o kakvoj želji ovdje pričamo. Hoćete da kažete da Bogorodica nije prebivala u drugoj odaji hrama?? "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука