Jump to content

Црква и менструални циклус

Препоручена порука

momo, ajd razlaz!

dosta je bilo!

svako od nas treba da slusa duhovnika ili svoga parohijskog svestenika a ne da odgovre trazi na forumu.!

zaista je bilo dosta!

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

@ Djomla

1) Ako si pazljivo citao sve prethodne postove koje napisah videces da o ovome...

Менструација - бити слепо послушан духовнику и остати ван Цркве или се самоодговрно спасавати уз помоћ духовника који подстиче наше слободно изграђивање у Цркви?

...nigde gore nije bilo ni reci, pa ne znam zasto ovo sad ubacujes...

Reci je bilo o normalnoj, covecanskoj i hriscanskoj poslusnosti, ucinjenoj u ljubavi prema Hristu i pastiru Njegove Crkve, a o tome sam vec stosta napisao u protekla 2-3 posta...

2) Sto se tice pitanja od Ako-Neka, mislio sam da se vidi da se salim...

Ali ajd` da kazem - mislim, pa valjda nece da slusa niko svestenika koji se cepa od Crkve otvorenom neposlusnoscu svom episkopu... i ovde, kao i malopre sto zborismo, poslusnost je kljucna rec...

Nego, slabo smo se razumeli na ovoj temi, nesto sve kao da igramo gluvih telefona... joooj

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

@ Djomla

...................................................

?????? ?? ?????? ? ????? ?? ??? ?? ????????? ????? ??? ??? ????????? ?????, ? ?? ???? ??? ????.

??, ?? ? ????? ??. ?? ?????????? ?? ?????? ?? ????????, ???? ????? ?? ????. ?? ?? ? ???????? ????? ???? ?? ???????????, ??? ??? ?? ?? ??? ?? ????? ???? ?????????? ? ?????????????, ? ?? - ???????? ?? ????? ? ???? ?? ??? ?? ?? ?????. ?????? ?? ?? ???? ?? ?? ?? ???????.

.......................................................................................

Jasno, slazemo se... joooj

To je - gledanje na isto pitanje sa razlicitih strana, sto cesto ume da stvori privid neslaganja...

Zato sam i naglasio par puta vec da je redovno pricescivanje obavezno potrebno, samo sa duznim rasudjivanjem uvek i u svakoj prilici... Kao sto kaze apostol "da nasa sloboda ne bude drugima povod za spoticanje..."

? ?? ?? ???? ?? ??? ????????? - ???????????? ??? ???????? ? ???????????? ?????? ?? ???? ???? ???????? ?? ????????, ??? ??????? ?? ???? ?????????? ??? ???????? ???? ?? ???????. ????? ????? ??? ??????????, ???????? ???????? ????????????? ???????? ?????? ???? ? ???????? ?? ? ???????????? ????????? ????? ???????? ???? ?? ????????? ????????? ? ?????????? ???????? ? ???????? ??????? ?????? ?????? ? ??????? ? ?????? ?? ???????? ???? ??? ???????? ?????????? ???????????, ?? ? ????????????. ????? ??? ?? ???? ???????? ?? ?????? ???????? ?? ?? ????????????.

Ovo smo odmah razjasnili, znaci nema tu nikakve realne prepreke...

I da dodam, da ne bude zabune - ono sto sam citirao sv. Grigorija Velikog - on bas isto ovo i kaze, da ciklus kod zena nije nikakva prepreka poboznosti, ali da one koje se uzdrzavaju u tom pogledu od necega u crkvi ne treba kinjiti i ponizavati, nego radije pohvaliti, ako to cine zaista po iskrenom smirenju... ;)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

svako od nas treba da slusa duhovnika ili svoga parohijskog svestenika a ne da odgovre trazi na forumu.!

A sta neko treba da radi i trazi na forumu ovog tipa, tj. pravoslavnom ?!?

Da kuva kafe moderatorima i clanovima  i sluzi kolace?

sigurno ne treba da trazi odgovore na ovakva i slicna pitanja koje se mogu se dobiti samo od duhovnika ili parohijskog svestenika.

ako vec zelite da trazite odgovore na intimna pitanja i pitanja koja se ticu konkretne licnosti koja je unikatna sa svim vrlinama, manama, dobrim delima, grehovima... forum pa makar i pravoslavni, po mom misljenju, nije mesto.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

Подели на овим сајтовима

ето,чим се поменула кафа.... 2 администратора су ту...

иначе се слажем у потпуности са ђомлом....

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Гости

Лепо, углавном су се испричали мушкарци овде. Што се мене тиче, не правим се много паметном, причала сам о својим исповедником о томе и то ми је довољно. О неким стварима не треба сувише размишљати, јер треба слушати пастира свог.

Подели на овим сајтовима

• Гости

А што се тиче језиче у кутиче...добих пацке за отвореност, невезано за ово, па се пазим  0104_cheesy мада мислим  лично да је требало да послушам зов срца свог.

И што га не послушах...и што сам се после осетила ко издајица... 0442_feel

Подели на овим сајтовима

sigurno ne treba da trazi odgovore na ovakva i slicna pitanja koje se mogu se dobiti samo od duhovnika ili parohijskog svestenika.

ako vec zelite da trazite odgovore na intimna pitanja i pitanja koja se ticu konkretne licnosti koja je unikatna sa svim vrlinama, manama, dobrim delima, grehovima... forum pa makar i pravoslavni, po mom misljenju, nije mesto.

Sto se mene licno tice, ovde nisam postavila niti jedno intimno pitanje niti neko koje ulazi u intimu drugog coveka ovde na forumu.

Kad je u pitanju sama tema, takodje  ne vidim da je ona intimnija ili  manje potrebna od recimo seksa pre braka, ljubljenja ili razvoda koju je svojevremeno pokrenuo Goran 018.

Подели на овим сајтовима

Sto se mene licno tice, ovde nisam postavila niti jedno intimno pitanje niti neko koje ulazi u intimu drugog coveka ovde na forumu.

Kad je u pitanju sama tema, takodje  ne vidim da je ona intimnija ili  manje potrebna od recimo seksa pre braka, ljubljenja ili razvoda koju je svojevremeno pokrenuo Goran 018.

ja sam se u mom prethodnom postu ogradila da je to moje misljenje. nikom ne mogu da zabranim da postavlja pitanja i na kojim mestima ce da ih postavlja.

moja reakcija je bila takva zato sto sam se za ovih mojih dosta godina toliko gluposti nacitala na pravoslavnim forumima koje nemaju veze sa pravoslavljem i pravoslavnim nacinom zivota.

oprosti!

Подели на овим сајтовима

oprosti!

Ma nemam šta da oprostim.  :drugarstvo:)

Nego, ovo je forum koji mogu da citaju gosti, tj. oni koji nisu clanovi.

E, sad, pretpostavljam da ima zena koje nisu razmisljale na ovu temu, ili jesu, ali ne smeju da pitaju recimo. Ili imaju svoje misljenje koje je opet dobro preispitati cuvsi od nekoga nesto drugo na zadatu temu. U tom smislu mislim da konkretno ova tema nije beskorisna,obzirom da pokrece mnoga druga pitanja,od pristupanja pricescu, preko poslusnosti do slobode.

ALi ovo je vec prst ka gore  

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

• Гости

Верници начелно треба да слушају своје парохијске свештенике како по овом тако и по другим питањима. Њега је одредио Дух Свети( преко Епископа) и поставио га ту и његова је одговорност шта год да му каже. Овде се могу износити мишљења, али не могу се наметнути као општеважећа. Такође, канони, слагали се ми са њима или не, треба ипак да нам буду неки руководитељ јер они који су их писали су имали вишедеценијско црквено искуство и у питању је увек био сабор Епископа.

Нико не може да ме убеди да жене у прошлим вековима нису могле да `се снађу` и да нису стављале неке врсте уложака( додуше није имао крилца). Не улазим сад у ту `технологију`, али мислим да тај аргумент једноставно није валидан. По мом мишљењу поента је у том табуизирању које је веома заступљено у Мојсијевом закону и суштински није паганског порекла. Дакле, јесте тај закон педагог за Христа, али ми морамо да имамо у виду да смо из паганства( какво год да је, данас ионако имамо милион врста савременог неопаганства) дошли до Христа, а да су Јевреји око 3.500 имали тог врхунског педагога за мерило и да опет у већини нису препознали Онога зарад кога је исти уопште дат. Хоћу рећи, треба да дрхтимо мало што је то тако и да поднесемо одређене табуе-да се зна ко је Бог а ко је човек!

Затим, ова тврдња да у Христу нема ни `мушког ни женског` итд. Нема ни Јеврејина ни Грка, па ниједан Грк неће да каже да није Грк, већ нпр. Татар. Хоћу рећи, иако те тврдње извиру из будућности пуноће, ми и даље неизоставно живимо у суровој садашњости и ја нисам жена него мушкарац, није то свеједно нити исто, јер да сам жена не бих могао да будем свештеник као што јесам. Сметају ми те ружичасте категорије искрено код појединих овде јер воде у неко `хипи-хришћанство`-једноставно су по мом мишљењу плод недовољног духовног и животног искуства. Треба мало сићи са теоретског `неба` и сагледати реалност онакву каква јесте и затим конструисати озбиљне и компетентне закључке.

Подели на овим сајтовима

• Гости

prst ka gore

Све то стоји...значи на нама је да одлучимо, лично ако сам правилно схватила (допушта се извесна слобода по том питању). Ја рекох да сам послушала исповедника, остало су моја лична осећања. Није мени тешко, Христа ради да се удаљим...али сам јасно рекла све...не мислим да сам тада требала да се удаљим...

На овакав начин, женама ће се само отежати...немају све жене времена да читају теолошке расправе...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...