Дејан Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 Можда је назив теме чудан или смешан,али он осликава моје чуђење када сам чуо да жене у току менструације не треба да иду у Цркву,као нечисте су! Пошто је ово мени деловало као исламизација православља никада нисам могао да прихватим овакву глупост! Сад сам нашао један кратак текст који све објашњава па би да га поделим са вама у случају ако неко чује сличну глупост да зна о чему је реч 0104_cheesy РАСПРАВЕ о телесној чистоти и нечистоти жена и мушкараца делују комично и бизарно. То су питања бонтона, која спадају у домен домаћег васпитања, уљудности и пристојности, понашања верника у храму, црквеном и јавном животу. Као таква не могу бити предмет канонских и литургичких прописа, забрана и санкција. Особито ово питање изгледа бесмислено и апсурдно у данашње време, када је хигијенска заштита на највишем нивоу. Некада је, услед неадекватних хигијенских средстава, постојала могућност да менструална крв упрља храм, шири непријатан мирис, изазива нелагодност и гађење. Данас о томе не може бити говора. Што се тога тиче, већу непријатност ствара знојење код неуредних мушкараца и жена, и испарења неопране одеће, нарочито у летњим спарним данима у нашим храмовима. Па ипак, никоме разумном не пада на памет да због тога некоме ускрати причешће, или право на присуство у храму. А шта тек рећи за оне јуродиве свете жене и мушкарце који су целога живота ишли неуредни и неопрани изазивајући саблазан и гађење? Имајући то у виду, а првенствено јеванђелско учење Господа Исуса Христа и Апостолских Установа, време је да се прекине са продужавањем штетних рецидива паганске прошлости, што представља, најблаже речено, увреду и ругање жени и мајци. Adelaida, Phoebe and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 7, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 ПИТАЊА као што су покривање главе жене на богослужењу, ”нечистоћа” жене у менструалном периоду, ћутање жене у цркви, послушност и потчињеност мужу - ”а жена да се боји свога мужа” (Еф. 5, 33), наслеђена су из обредног живота и племенске традиције јеврејског народа и као таква представљају увреду за жену и сувишни рудимент прошлости, потпуно стран хришћанству. Хришћанство није религија обредне форме, већ религија духовне чистоте и подвига у врлинском животу кроз љубав према Богу и ближњима. Господ Христос, као савршена натполна личност, решио је родне односе по принципу потпуне равноправности између мушкарца и жене, уз поштовање њихових природних посебности. Међутим, поменута питања женског статуса у црквеном и породичном животу, наслеђена из јудејства и паганства, као воденични камен висе о врату Цркве већ два миленијума. Њихова апсурдност и бесмисленост компромитују богооткривеност хришћанства и његова својства довршене и савршене религије. Треба отворено рећи: ”женско питање” није проблем жена, него, изнад свега мушки проблем. Проблем мушких комплекса и фрустрација који кључају у тамним дубинама мушке природе. То је хаотични вртлог стихија страсти и патолошке везаности за жену и мајку. Едипов комплекс из дубине подсвести врши на мушкарца страшан притисак. Ни крива ни дужна, жена је постала жртва тих мушких психопатолошких слабости, проблема и мука. На мушкарцима је да та питања реше у себи и са собом, својим напором и подвигом, уз благотворну помоћ жене. У хришћанству се то решава кроз монашко и брачно подвижништво. Модни детаљи ИМАЈУЋИ у виду све димензије богооткривености и савршенства хришћанске религије, питање покривања или откривања главе жене у храму, на молитви, на улици и јавном животу уопште, по својој бизарности највише личи на доконе и малициозне старозаветне фарисејске спекулације и доколице. Оне, свакако, нису на нивоу озбиљности хришћанства. То што се свети Апостол Павле бавио њима, само сведочи о једном епизодном локалном инциденту везаном за Коринт. Познато је да је у то време Коринт био град моралне запуштености, да је чак важио као симбол неморала. ”Живети по коринтски” - значило је живети неморално. Коринћанке су се претерано шминкале, а косу су украшавале разним накитима, перлама, локнама и тракама. То је био имиџ и ”модни детаљ” коринтских жена, вашарски и карневалски. Сасвим је разумљиво што их Апостол опомиње на пристојност и саветује покривање главе као скривање њиховог кича и неукуса како се хришћански храмови не би претварали у вашарске и карневалске писте. Проглашавати те савете као правила понашања за сва времена у практичном црквеном животу, најблаже речено, делује бесмислено. Јер свако време има своје стандарде пристојности и поретка у јавном животу. Жена хришћанка треба највише да води рачуна о украшавању своје душе хришћанским врлинама. Доброта, племенитост и побожност - најлепши су украси жене и мушкарца. Ако поседују те особине, сами ће најбоље знати како да дођу у храм на молитву. Са марамом на глави или без мараме, потпуно је неважно и небитно. Важно је шта је у глави и срцу. У свакодневном животу, данас, жене ретко носе мараме, нарочито у урбаним срединама. Треба повести рачуна о томе да се ношење мараме у храму не претвори у потребу скретања пажње на себе, неку врсту мимикрије и маскирања. Жена хришћанка се пристојно облачи у свакодневном животу. Тако треба долазити у храм, у оделу, дакле, у коме се појављује у озбиљним и свечаним приликама. Новокреирана ”црквена костимографија”, дуге мараме и шалови, дуге сукње и џемпери, скрећу пажњу и у храму и на улици. О Христу и хришћанству не сведоче ништа. Оне сведоче искључиво о онима које их носе. Треба се чувати ”квасца фарисејског, а то је лицемерје” (Лк, 12, 1), те Господ саветује својим следбеницима да се чувају оних ”који радо иду у дугачким хаљинама, и воле поздраве на трговима, и прва места у синагогама... и лажно се моле дуго”, и додаје, да ће они ”још већма бити осуђени” (Лк. 20, 26-47). Христос и хришћанство се, дакле, баве унутарњим човеком, његовим духовним потребама, изазовима и проблемима, а не крпицама и локницама. И овде се жена појављује као жртва мушке надобудности самозваних ”великих духовника” и ”духовних отаца”, који се на секташки начин баве менталним и костимографским инжењерингом, што наноси велику штету хришћанству и дискредитује његову улогу и мисију у савременом свету. У Старом завету код Јевреја важило је правило: ”Жена кад има време, кад иде крв од тела њена, нека се одваја седам дана, и ко је се год дотакне, да је нечист до вечера. И на што год легне или седне, да је нечисто... И ко се дотакне постеље њене или чега на чему је она седела, нека опере хаљине своје и нека се окупа у води и биће нечист до вечера. А ко би спавао с њом те би нечистота њена дошла на њега, да је нечист седам дана, и постеља на којој лежи да је нечиста” (3. Мој. 15, 19-24). По прописима Мојсијевог закона, жена се, дакле, одвајала од осталих у време менструалног периода, јер сваки додир са њом значио је за њих култну и обредну нечистоту. Исто тако, нечистота је трајала 40 дана по рођењу мушког, а 80 дана по рођењу женског детета. У Новом завету, Господ Христос доноси ново учење које се темељи првенствено на духовној и моралној чистоти. Никаква физичка нечистота не може учинити човека морално и молитвено нечистим. Племенита хришћанска младица накалемљена на старом стаблу јудаизма, била је у почетку изложена снажном бујању сокова јеврејске религије, који су продирали у хришћански калем. Јављала су се многа погрешна учења о жени, међу њима и о њеној телесној нечистоти. Ново учење СТАРИ хришћански спис високог ауторитета - Апостолске Установе, борећи се против тога, даје следеће упутство хришћанским женама: ”Стога одврати се од празних речи, о жено, и сећај се увек Бога који те је створио, и моли му се, јер је твој и свију Господ. И учи Његове законе не обзирући се ништа на физичко чишћење..., ни порођај, ни побачај (ненамерни), ни нечистоту телесну, јер су оваква обзирања проналасци глупих људи који немају ума. Јер нити сахрана човека, нити мртве кости, нити гроб, нити какво јело, нити ноћно истечење може испрљати људску душу, него само непобожност и безакоње према Богу, и према ближњем неправда, тј. отмица, велим, или насиље, или нешто против праведности према њему, прељуба и блуд”. БЕЗ ТАБУА И КЛИШЕА КЊИГА протођакона мр Љубомира Ранковића “Жена икона цркве и благо света” баца ново светло на “женско питање” у хришћанској заједници. Ову врло актуелну тему, и код нас и у свету, аутор разматра смело, слободно, без табуа и клишеа. Из Ранковићеве књиге, коју је недавно издао шабачки “Глас цркве”, “Новости” објављују шире изводе. Suzana, Paradoksologija and Phoebe је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 Свака част Дејане! Текст је изузетан. Ја познајем гомилу жена које док су у тзв.оним данима не иду у цркву. И поред објашњења не желе да прихвате чињеницу да је сасвим у реду ићи у храм и тада. Понекад ми то изгледа као и добро оправдање онима који не желе да иду на богослужења (нека ми Бог опрости ако сам се огријешила о њих). Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 7, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 Mileva рече: ????? ???? ??????! ????? ?? ????????. ?? ???????? ?????? ???? ???? ??? ?? ? ???.???? ?????? ?? ??? ? ?????. ? ????? ????????? ?? ???? ?? ???????? ???????? ?? ?? ?????? ? ???? ??? ? ???? ? ????. ??????? ?? ?? ??????? ??? ? ????? ????????? ????? ???? ?? ???? ?? ??? ?? ??????????? (???? ?? ??? ??????? ??? ??? ?? ?????????? ? ???).Meni ne ide u glavu kako jedan prirodan proces može nekog da uprlja ,arhiglupost crvenilo Samo Ana је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Јашић Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 Ма то су стварно неразумне ствари ! crvenilo То је природна појава а самим тим од Господа ! ``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити" Свети Николај Српски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 Нисам сигурна али мислим да је ово текст ђакона Љубомира Ранковића из његове најновије књиге која је по мом мишљењу на неким местима и више него проблематична. Да ли си њега цитирао или...? Читала сам у Новостима фељтон,делове из ове књиге која ме је потпуно оставила равнодушном и ако сам жена,чак шта више,засметало ми је много тога. Прво,нико никоме не брани да иде у Цркву у дане циклуса а ако се сама жена због тога осећа непријатно па не иде,то је њена ствар,не треба је одмах етикетирати као необавештену. Друго,питање уласка жене у Олтар у овој књизи ми је засметало такође. Треће,питање иконографије женског лика,односно мајке Светога Ђакона Авакума где се писац позива на крајњи"шовинизам"јер како рече,сви на Икони имају Ореол сем мајке, писац је заборавио на чињеницу да је мајка млеком својим заклињала Светога Авакума да се одрекне Христа те је сасвим логично зашто не може имати Ореол на Икони јер не може бити у истој равни са Светом Софијом на пример која је гледала страдање своје деце Вере,Наде и Љубави,бодрила их на мучеништво те на крају и сама пострадала за Христа. Читајући ову књигу више сам се осећала прозвано него одбрањено :smiley: Праштајте на оштријем ставу. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 Да поткрепим Вањино излагање сликом... 319.gif "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 Да,то је та Икона,хвала. Иначе,брате,хвала и за то Вања,одавно ме нико није тако назвао,заправо тако ме зову само у мом родном граду :smiley: Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 ????????? рече: ????? ??????? ??? ?????? ?? ?? ??? ????? ?????? ???????? ????????? ?? ?????? ????????? ????? ???? ?? ?? ??? ??????? ?? ????? ??????? ? ???? ???? ?????????????. ?? ?? ?? ???? ??????? ???...? ?????? ??? ? ????????? ??????,?????? ?? ??? ????? ???? ?? ?? ??????? ???????? ??????????? ? ??? ??? ????,??? ??? ????,????????? ?? ?? ????? ????. ????,???? ?????? ?? ????? ?? ??? ? ????? ? ???? ??????? ? ??? ?? ???? ???? ???? ???? ????? ?????????? ?? ?? ???,?? ?? ???? ?????,?? ????? ?? ????? ??????????? ??? ????????????. ?????,?????? ?????? ???? ? ????? ? ???? ????? ?? ?? ????????? ??????. ?????,?????? ???????????? ??????? ????,??????? ????? ??????? ?????? ??????? ??? ?? ????? ?????? ?? ??????"?????????"??? ???? ????,??? ?? ????? ????? ????? ??? ?????, ????? ?? ????????? ?? ???????? ?? ?? ????? ?????? ?????? ????????? ??????? ??????? ?? ?? ??????? ?????? ?? ?? ?????? ??????? ????? ?? ???? ????? ????? ?? ????? ??? ?? ???? ???? ? ????? ????? ?? ?????? ??????? ?? ?????? ???? ?? ??????? ???????? ????? ???? ????,???? ? ??????,??????? ?? ?? ?????????? ?? ?? ????? ? ???? ?????????? ?? ??????. ???????? ??? ????? ???? ??? ?? ??????? ???????? ???? ????????? :smiley: ????????? ?? ???????? ?????. Ako smem da primetim, odlicno primeceno... :smiley: Nadjoh bas danas u starom broju casopisa Crkveni zivot (5/2004) text sv. Grigorija Velikog, koji (da ne kucam bas sad sve) uglavnom potvrdjuje stav da je ovo prirodna pojava, pa prema tome nema osnova da se zenama zbog nje brani ne samo ulazak u Crkvu nego i primanje sv. pricesca... Ipak, kaze on, zene koje zbog svoje skromnosti i iskrene poboznosti ne zele da udju/pridju zasluzuju takodje svaku pohvalu... Sto znaci da opet i opet imamo pricu o trezvenom poglednu na sve, bez stetnih krajnosti u rasudjuvanju... Sto se tice sv. djakona Avakuma, ako je doticni pisac zaista napisao ono o njegovoj majci, on onda ocigledno nije crkven, pa se postavlja vrlo razborito pitanje zasto se uopste bavi ovakvom tematikom... Veliki pozdrav za sve, posto sam nov ovde... :smiley: "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 Добродошао :smiley: Да,Свети Григорије Велики је зато и велики. Велики је дар добро расуђивање.Надам се да ћемо сви бар мало задобити те врлине. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
deda Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 Ја сам одавно на форуму рекао своје мишљење у вези овога. Ја не видим препреку никакву, али никакву. Жена кад има редован циклус, кад има уопште, то је само показатељ да је са њом све у реду, да све функцинише хвала Богу. А кад жена нема циклус како треба (или га нема уопште), онда нешто није у реду са њом, тј њеним здрављем. Дакле, по мени, жена кад добије, не би требало то да јој представља препреку да иде у цркву, да се причешћује..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 Драга Валентина, Наравно да не треба одмах третирати жену као необавјештену, али чињеница је да више од 90% жена уопште не улази у храмове у вријеме кад имају циклус, јер им је неко наметнуо причу да су нечисте, а стиде се да питају свог свештеника. Ја сам нпр. питала свог свештеника о овом питању, и послије је било жена које су се саблажњавале због тога. Гдје мушко да питаш? Још ја живим у граду, и манастир у који идем је у граду. Замислите шта је с оним женама на селу и о томе колико су оне обавјештене. Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 7, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 ????????? рече: ????? ??????? ??? ?????? ?? ?? ??? ????? ?????? ???????? ????????? ?? ?????? ????????? ????? ???? ?? ?? ??? ??????? ?? ????? ??????? ? ???? ???? ?????????????. ?? ?? ?? ???? ??????? ???...? ?????? ??? ? ????????? ??????,?????? ?? ??? ????? ???? ?? ?? ??????? ???????? ??????????? ? ??? ??? ????,??? ??? ????,????????? ?? ?? ????? ????. ????,???? ?????? ?? ????? ?? ??? ? ????? ? ???? ??????? ? ??? ?? ???? ???? ???? ???? ????? ?????????? ?? ?? ???,?? ?? ???? ?????,?? ????? ?? ????? ??????????? ??? ????????????. ?????,?????? ?????? ???? ? ????? ? ???? ????? ?? ?? ????????? ??????. ?????,?????? ???????????? ??????? ????,??????? ????? ??????? ?????? ??????? ??? ?? ????? ?????? ?? ??????"?????????"??? ???? ????,??? ?? ????? ????? ????? ??? ?????, ????? ?? ????????? ?? ???????? ?? ?? ????? ?????? ?????? ????????? ??????? ??????? ?? ?? ??????? ?????? ?? ?? ?????? ??????? ????? ?? ???? ????? ????? ?? ????? ??? ?? ???? ???? ? ????? ????? ?? ?????? ??????? ?? ?????? ???? ?? ??????? ???????? ????? ???? ????,???? ? ??????,??????? ?? ?? ?????????? ?? ?? ????? ? ???? ?????????? ?? ??????. ???????? ??? ????? ???? ??? ?? ??????? ???????? ???? ????????? :smiley: ????????? ?? ???????? ?????. Ja sam se samo osvrnuo na ovu temu,ti si je sad malo proširila i na neke druge stvari!?itao sam još neke tekstove iz ove njegove knjige sa kojima se ne slažem ali sa ovim oko menstrualnog ciklusa se slažem u potpunosti! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 moj sveštenik kaže da postoji kanon koji brani pričešćivanje ženi koja ima ciklus.... inače,to se potkrepljuje time što ženi izlazi krv iz tela pa nije zgodno da se pričešćuje.... oni zaboravljaju da se mi pričešćujemo božijim energijama a ne realnom krvlju...zaista je tužno da neko sebe liši pričešća zbog ciklusa...to kao kad se neko ne bi pričestio zato što ima palac na nozi.... Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 7, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 ????????? рече: deda рече: ?? ??? ?????? ?? ?????? ????? ????? ??????? ? ???? ?????. ?? ?? ????? ???????? ???????, ??? ???????. ???? ??? ??? ??????? ??????, ??? ??? ??????, ?? ?? ???? ????????? ?? ?? ?? ??? ??? ? ????, ?? ??? ?????????? ????? ????. ? ??? ???? ???? ?????? ???? ????? (??? ?? ???? ??????), ???? ????? ???? ? ???? ?? ???, ?? ????? ????????. ?????, ?? ????, ???? ??? ??????, ?? ?? ??????? ?? ?? ??? ?????????? ???????? ?? ??? ? ?????, ?? ?? ??????????..... ????"???????????"???? ?? ???? ??????? ??????,?????,?? ???? ???????? ?? 99,9????? ???? ?? ?????? ?? ?? ?????????? ? ??????? ? ?? ?? ???? ???????????????,???????????,?????? ??? ?? ???? ?? ????,??? ?? ?????? ??????? ????????? ????? ??????? ???????? ?? ????? ????????.Kakve sad ima veze poštovanje pri?eš?a i menstruacija,ovo mi više zvu?i kao stav Akakija nesretnog o ekumenizmu i krštenju! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука