Agnostik Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Брате, пре свега АУ је била цивилизована држава, а за народе којима је управљала свакако боља од назадних Османлија. О U Bosni 1878-1918 je Austrija gotovo nista nije menjala osim da glavni likovi u Bosni vise nisu Pase nego neki austriski cinovnici izvan Bosne. Niti je ukinut timarski sistem, niti je skolstvo otvoreno vise ljudima od par izuzetka. Vecina Srba u BIH su bili kmeti za vreme Turaka i onda za vreme Austrije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 Adamse kako te nije sramota ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 Па страмота ме, како да ме не буде срамота? Моји хришћани славе убице... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 Ево да и ја кажем свој став по овом питању. Прво, Гаврило Принцип није био Православац, већ атеиста. Није био ни српски родољуб, већ југословенски националиста. Принципови идеали су били идеали Маркса, Ниче, Карла Хауцког, итд. Такође, многи младобосанци били су задојени идејама и идеологијама које су касније представљале корен саме ЕУ. На пример, многи Димитрија Митриновића који је припадао том кругу људи сматрају истинским оцем ЕУ. Многима од њих биле су блиске социјалистичке, левичарске идеје. Дакле, баштинили су углавном идеје које су супротне Православљу и Српству и Православним српским идеалима. И то је факт. Е сад, иако сматрам да је Аустрија била тиранска империја која је окупирала српске територије и која је истински желела рат против Србије и српског народа, не сматрам да је тај атента био у том тренутку позитиван за српске националне интересе јер је постао изговор Аустријанцима да нападну Србију која са тим атентатом никакве везе није имала. Дакле, тај атентат је нанео штету нашим интересима. И то се треба рећи. Гаврило није пуцао ради слободе српског народа, већ ради ослобођења Босне и стварарања Југославије, а ја се надам да бар сви овде знамо колико је Југославија и идеја југословенства била штетна по српске националне интересе. Али, не треба се ни заваравати са тим да је Аустрија имала одличан однос према Србима јер то је исто лаж, Аустрија је једва чекала да се овако нешто догоди (а ко зна, можда је и сама Аустрија стајала иза атентата, постоје и такве теорије), да би напала Србију. Али, понављам, Србија нема везе са тим атентатом, а сам Гаврило није пуцао у име Србије или српског народа, већ у име Југославије и југословенства. Сам Гаврило је то изјавио на суду. И да, сматрам да је тиме Гаврило нанео штету свом народу српском јер је дао повод српским непријатељима да нас нападну. Али, хвала Богу, српски народ је тада имао и духовне и сваке друге снаге и успео је, уз велико страдање, да из тог рата изађе као победник. Срби су остварили велики подвиг и зато су победили. На крају ћу рећи да није истина да су Срби криви за Први светски рат, то је смешна тврдња, сувише је Србија тада била мала држава да би могла да утиче на тако нешто. За тај рат су криве велике силе (пре свих Аустрија и Немачка) које су искористиле један несмотрен чин једног несрећног и заведеног младића да оптуже и објаве рат Србији. Такође се не слажем да је Принцип био следбеник некакве ,,великосрпске идеологије" и да је у име те идеологију убио Фердинанда, то је тек глупост. Такву глупост пласира пропаганда, најчешће хрватска, али то нема везе са истином а ни са историјским чињеницама. Неке од Принципових идеја данас баштини и сама ЕУ. Тако да ја сматрам да је Принцип био младић заведен погрешним идеологијама, да је учинио нешто што је нанело штету српским националним интересима, да се он не може сматрати херојем, али мислим да га не треба ни пљувати већ објективно у складу са историјским чињеницама анализирати. Уосталом, Видовдан је дан када се десио Косовски бој, што је била једна благословена одбрана Вере и свог огњишта и да тај датум треба пре свега да буде најзначајнији за нас због Косовског боја јер је тај бој надахнуо многе Србе и генерације Срба на велика дела. А некако ми се чини да су и наши медији и наша политичка елита више пажње посветили несрећном Гаврилу него Видовдану и Косовском боју. Нажалост. Grizzly Adams, NemanjaVa and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 @Grizzly Znaci,imali su za cilj da ih mirno porobe i naprave odlicne kmetove,koje ce godinama da ekspolatisu,ogrnace im bilo kakave intelektalne delatnosti ili okupljanja,da im podizu bordele i kafane,da bi lakse njima vladali.Jesu li tad u Bosni imali svoje pravo izbora,il sve doneseno bez njihove volje i saglasnosti?Znaci za tebe AU nije bila tiranin,i ti osporavas zelju za slobodom kao legitimnim pravom!Ova aneksija je ispravna? Ja sam tebe pitao,dali bi ti dozvolio da ti prisilno cipuju nekog clana porodice(u danasnjem vremenu),ili sprovode nasilne metode u interesu okupatorske politike??Dal' bi se tad branio?Ne eskiviraj odgovor.Reci glasno,"da" ili "ne",samoborana je dozvoljena ili ne? Gavrilo jeste pucao na diktaturu,Ferdinand je bio samo njen glavni predstavnik i zagovornik. Брате, јесте то тачно и јесте то била тиранска власт, итд. Али, гледај са позиције српског националног интереса: да ли су Гаврилови пуцњи у том тренутку, били у интересу Србије и српског народа? Па са ове историјске дистанце, свакако не. Јер, ти пуцњи дали су повод Аустрији да нас нападне и постали су добар аргумент за дугогодишње клеветање српског народа које траје и данас. А уосталом, Гаврило се није борио за слободу српског народа, Гаврило се борио за Југославију. А уз то, он је био атеиста, а не Православни Хришћанин и баштинио је идеје које су супротне српском духу и српским народним традицијама. NemanjaVa and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Melhisedek88 Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 Брате, јесте то тачно и јесте то била тиранска власт, итд. Али, гледај са позиције српског националног интереса: да ли су Гаврилови пуцњи у том тренутку, били у интересу Србије и српског народа? Па са ове историјске дистанце, свакако не. Јер, ти пуцњи дали су повод Аустрији да нас нападне и постали су добар аргумент за дугогодишње клеветање српског народа које траје и данас. А уосталом, Гаврило се није борио за слободу српског народа, Гаврило се борио за Југославију. А уз то, он је био атеиста, а не Православни Хришћанин и баштинио је идеје које су супротне српском духу и српским народним традицијама. AU bi svakako napala Srbiju.Bosna je pretezno naseljena Srpskim stanovnistvom,a ideja Jugoslovenstva se najvise primila upravo kod Srba.I niko nije mogao tad da predvidi trulost te ideje .Uostalom iza ideje atentata su stajali Srpski oficiri predvodjeni Dragutinom Dimitrijevicem Apisom.To sto je Gavrilo bio ateista ne umanjuje njegov patriotizam,da je poziveo duze mozda bi postao i vernik. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 Па страмота ме, како да ме не буде срамота? Моји хришћани славе убице... Ubice slave svi , nego se ja pitam kako te nije sramota da svoj narod ,ako si uopste Srbin, degradiras i vredjas ? Тања1 and kordun је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 А где сам ја то вређао и деградирао било који народ? ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 Ubice slave svi :.mislise. :.mislise. :.mislise. Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 :.mislise. :.mislise. :.mislise. i medju svetcima imas ubice brate, zato termin ubica ne treba kruto shvacati, posebno ne kad se zloupotrebvljava da bi se neko omalovazio i nipodastavao Тања1 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 i medju svetcima imas ubice brate, zato termin ubica ne treba kruto shvacati, posebno ne kad se zloupotrebvljava da bi se neko omalovazio i nipodastavao Био сам врло прецизан... Дакле, лично са Гаврилом немам "проблем"... Рекао сам одавно, такво било време, ситуација, итд... Али ме баш интересује ова сентенца да ју Жути Цар, уколико хоће објасни... А ти ниси Жути Цар... Ти си Цар са Кордуна Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 Ubice slave svi , nego se ja pitam kako te nije sramota da svoj narod ,ako si uopste Srbin, degradiras i vredjas ? То што је Франц Фердинанд посегао за највећим смислом људског постојања – за укидањем православне вере и ширење католичанства (пише у историјским књигама), што се такође може сврстати у најстрашније убиство, тога се овде неки чланови не стиде. На крају крајева, ако се Принцип налазио у таквом стању да би га једна окупаторска самилосна реч Фернандинова могла да га охрабри и да му снаге да види излаза, а овај унаоколо возао се равонодушан, зар се Фердинанд није показао као убица другог човека? Наравно да јесте. Тога се овде неки чланови не стиде, глуме невинашца, дотакли су небо, врло провидно! Успит, и Томина лаж је такође убиство међусобног поверења. Зато си у праву када кажеш да убице славе сви. Овај Принцип је најлошији Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 Како се лако упропсти живот младог човека.... испере се мозак идеологијом, култом.... Срце му је било на добром месту али идеја и методи на погрешном. То што је он урадио нема везе са политичком филозофијом коју је прихватио. То је тада било популарно, као сада нпр. овај анархо-капитализам. Када је на суђењу у јесен 1914. године упитан зашто је убио аустроугарског престолонаследника, Гаврило Принцип је одговорио: "Народ трпи што је потпуно осиротио, што га сматрају стоком... Ја сам сеоски син, знам како је на селу и зато сам хтео да се осветим и није ми жао." Просто к'о пасуљ. http://www.rts.rs/page/stories/ci/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D1%82/story/2221/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BE/1634696/%D0%97%D0%B0%D1%88%D1%82%D0%BE+%D1%98%D0%B5+%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%BF+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%BE+%D0%A4%D0%B5%D1%80%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0.html Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Јун 30, 2014 Пријави Подели Написано Јун 30, 2014 А где сам ја то вређао и деградирао било који народ? Eto sad vredjas i moju inteligneciju , i ne samo moju vec svih koji ovo citaju . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука