Jump to content

Ревност и ревнитељи

Препоручена порука

Ево још разлога због којих шака незнавених протествује. Ускоро ће се њихов број повећати тј. незнавених ће бити више од шачице јер већина верних још увек не зна шта се дешава у СПЦ.

Резиме уводног предавања из Догматике

На Теолошком факултету епископа браничевског Игњатија Одржаног 23.10.2007.

„Главни проблем човечанства и читаве творевине је смрт. Смрт није последица греха, као што се у хришћанству погрешно мислило. Смрт је у природи свега створеног и она не зависи од добра и зла. Зато је погрешно истицати грех као главни проблем човечанства, искупљење од греха, крст, страдање, покајање, моралну чистоту, испуњавање заповести Божијих са циљем да нам Бог опрости грехе. Уопште, погрешно је мислити да су људи нешто згрошили Богу и да се Син Божији због тога оваплотио. Напротив, етичке норме се стално мењају и зато посматрање хришћанства из етичке перспективе, тј. из перспективе испуњавања заповести Божијих је теологија која не пије воду, и која не само да је погрешна, него наноси огромну штету Цркви, катастрофално је погубна по Цркву, разара Цркву. и има трагичне последице по живот и постојање. Испуњавање заповести Божијих није циљ хришћанства, оно не може решити проблеме, него нас само још више заглибљује у њих и ствара око нас врзино коло. То је погрешна вера прошлих векова, која је бацила хришћанство на маргине цивилизације и историје, и због које је хришћанство изгубило важну улогу У друштву. Не треба усмеравати веру ка таквој прошлости у којој се помињу грех, страдање, крст искупљење, опроштај, морална чистота и испуњавање заповести Божијих, него ка будућности (есхатону) у којој ће се помињати само благодарност (евхаристија)..

И у Православној Цркви има епископа чија је вера окренута ка прошлости, и то је негативна димензија. Али срећом, има и ових који су окренути ка будућности и то је позитивна димензија. Студенти теолошког факултета требало би да буду на страни позитивне, есхатолошке димензије, да стражаре над њом и да је потенцирају као исправну. Јер, ако она нестане, и студенти ће за то сносити одговорност. А да би се што боље припремили за тај задатак, не треба понављати оно што је рекла Црква, тј. што су рекли Господ Исус Христос и Свети Оци, него треба тумачити њихове, речи, тачније: читати тумачења у савременој теолошкој литератури, нарочито у књигама митрополита Зизјуласа.“

А из његових уџбеника се, поред студената Београдске и још неких богословија, овако лажно искривљеној Науци Божијој уче деца од 1. до 8. разреда основне школе у већини епархија у држави Србији.

ИСПОВЕДАЈТЕ и славите Господа, јер је добар, јер је до века милост Његова.

Подели на овим сајтовима

??? ???? ??? ????? ?? ?????? ?? ????  ?? ??? ???? ?? ?????????? ??? ??? ????? ??? ??????? ?????? ?????? ?????? ?????? ?????????? ?????? ?????? ?? ???? ????? ??? ?? ??? ?????? ??? ????? ?? ???? ?????. ??? ?? ???? ???? ?????? ?? ???? ? ?????? ???????? ???? ?? ??? ??? ???? ????.????? ????? ????? ?????? ??????

A znaš li onu pri?u kad je Hristos sa bi?em isterao trgovce iz hrama,ako neko ne pri?esti ženu bolesnu od raka koja je pritom postila na vodi 6 dana,da li je taj neko trgovac i da li zaslužuje bi???????????????????
Подели на овим сајтовима

И у Православној Цркви има епископа чија је вера окренута ка прошлости, и то је негативна димензија. Али срећом, има и ових који су окренути ка будућности и то је позитивна димензија

По цену да ме сад оптужите да сам непослушан владици, молио бих да ми објасните овај став који цитирах из нечијег ранијег поста а он опет наводи речи владике Игњатија.

Подели на овим сајтовима

А шта је нејасно овдје?Вјеруј ми да не разумијем шта је нејасно и шта је је нетачно јер мени је ово и тачно и јасно.

Подели на овим сајтовима

Назив теме је промењен. Дакле, без увреда и клевета. "Љубимо једни друге да бисмо једнодушно исповедали..."

Александар

Подели на овим сајтовима

Што се тиче јасноће:не,није ти јасно јер да ти је јасно не би нападао.Доказ да криво схваташ,а опет се служиш оним методама подваљивања:шта је то неправославно овдје.Ти одговараш демагогијом:рама лама динг донг.

Ако је теби владика и Христос неистина онда да,неистину браним.

Ти кажеш да не подржаваш да се владици окрећу леђа а горе пишеш да не вјерујеш владици него јеванђељу и Светим Оцима.Којим?Питам те којим оцима и којем јеванђељу?

Ко то жели да прода вјеру за вечеру?Ко?Ја,отац Иван,владика Атанасије,патријарх Павле,Моцарт...ко?Дај конкретан примјер.

Гдје то видиш да се од Литургије прави ругло?Рекао ти је тамо неко и остаћемо на томе.Е нећемо.Да видимо:гдје се то од Литургије прави ругло и како?

Народ је народ.Не може сељак који је шљега са Куча или Убала или који је до јуче овце чува или који се никад није бавио теологијом да исправља владику.Зна се зашто се форма мијења и нормално је да се мијења а ово што ви радите је забадање трна у здраву ногу.

Што се тиче мог модераторског мјеста:кога то све интересује по ком сам мјерилу модератор?

Питаш ли за себе или за друге?

Отац Иван и отац Горан су ме поставили и служићу као модератор колико год они буду имали потребе за тим и ја ћу бити задовољан сваком њиховом одлуком.

Подели на овим сајтовима

По сликама се види да неколицина носи фамозне Симеонове мајице, а да ВЕЋИНА стоји нормално и гледа у  свог епископа. Тзв. "ревнитељи" који некакво своје тумачење отаца и Библије желе да наметну свима нису никакв већина у Цркви. То је шачица бунтовних људи, која протествује а да ни сама често не зна ни зашто ни против кога.

Дакле, Предање, то није "већина вернога народа и монаштва". Већина верног народа и монаштва слуша своје епископе и на свете Литургије одлазе са страхом Божијим, вером и љубављу. Проблеме праве обично они који немају ама баш никакво знање о стварима против којих тобоже протествују.

Хајде, објасни нам ти шта има заједничко +Игњатијево казивање да је епископ ИКОНА Христова са латинском, папском еклисиологијом која тврди да је папа "ЗАМЕНИК" Сина Божијег? Да чујемо, у чему јепроблем. Ја сам вољан

да ти покажем да је учење да је епископ ИКОНА Божија, Христова - ОТАЧКО И ЈЕВАНЂЕОСКО учење. Наравно, ако си спреман да саслушаш моје аргументе. Али, прво мораш разумети православно поимање ИКОНЕ као такве (7. Васељенски сабор) и њен однос са Прволикм, односно са оним кога изображава.

Ви са Ихтуса потпуно погрешно итерпретирате владикине речи, стављајући му у уста оно што он није рекао. Ено, поставили смо његова предавања и човек експлицитно каже: НИСАМ ЈА ХРИСТОС. Када будеш схавтио православно поимање иконе, схватићеш и владику.

Подели на овим сајтовима

Помаже Бог!

Ево по ко зна који пут поновићу своје запажање.

Врло интересантно, а сада већ и интригантно, јесте сазнање да неки од нас уопште, али уопште не читају постове, већ брже боље "заскоче" тастатуру са једним јединим циљем :"Сад ћу бре да Ти кажем, па шта буде, нека буде!" И чак би и то, као већ сед човек могао да разумем, као последицу или резултат младе крви, коју срце невероватном брзином пумпа у мозак засићен, а можда и презасићен, силним информацијама. Међутим, оно на шта немам одговор јесте да неки од нас понекад не читају чак ни оно што сами пишу, а скоро никад оно што цитирају.

Када бих се сада потрудио да наводим контрадикторности појединих чланова, не бих се нимало разликовао од оних декица из Мапет шоуа, зато то нећу ни учинити, али имам идеју која можда није лоша.

С времена на време, сви би требало да одаберемо опцију "прочитај своје поруке", што нам је геније администрације омогућио на овом форуму, и тако ћемо сами спознати своју контрадикторност, што ће нам сигурно помоћи да сачинимо добру самокритичку анализу. Верујте ми, мени је то помогло у животу у безброј ситуација, а Богу се молим да ова идеја буде на добро бар још по некоме!

И да, свако ко прочита ово што написах, ако и помисли да напише, "Брате на кога мислиш?", "Да ниси мислио на мене?", нека зна да је, не зрео, већ одавно касни, за остварење предложене идеје .

Праштајте и помените

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Са жалошћу читам ову гомилу напада и ГЛУПОСТИ о ВЕРУЈУЋЕМ народу који је препознао лошу и погрешну мисију свог епископа и како му се зналачки супротставља....

@Предаље, занима ме само једно, познајеш ли ЛИЧНО, тај верујући народ, дубину њихове духовности и величину њихових теолошких знања?

Имаш ли ти уопште појма коју народну масу узимаш за репер праведништва, теолошког и душевног мудраштва????

Припадам Браничевској Епархији, сви ови проблеми су ми јако познати, а исто тако познајем многе који падају на колена пред јеромонахом Симеоном и његовим речима. Ниси ни свестан коликом количином МРЖЊЕ и ОСУДЕ су отровани према свима онима који не иду и не желе да слушају дотичног.

Први аргумент (али генерално, свих, који на сва питања исто одговарају, јер су вероватно тако научени, без трунке личног мишљења, нити могућности да га имају, не желе, делују ми као овце, као секташи) зашто иду тамо а не у своје парохијанске Цркве је да су наши попови лопови, да се венчање наплаћује толико, опело толико, крштење толико...(цео ценовник знају напамет), да се богате на сиротој несрећи народа и да се наш епископ Игнатије вози лимузином са затамљеним стаклима, и одакле му паре за такав луксуз!!!!!

Други аргумент је промена Литургије!!! А ја сам сигурна, хиљаду посто, јер знам о коме пишем, да нико од њих није ни приметио нити схватио да се било шта променило у току Литургије, док им то није било речено!!!! А све те промене повезују са издајством Српства и традиције.... И наравно православља, јер код њих по дефиницији Српство = православље, као да смо једини народ на свету који је православан.

Они не знају зашто и шта је промењено али знају да то није у реду,тако им је РЕЧЕНО!!!!

Има ли смисла да настављам даље са набрајањем, да би ти и теби слични схватили апсурд и површност њиховог протеста. Брате, не знају они ништа,ВЕРУЈ МИ!!!! Само следе харизму свог духовника. Плаше се разговора са римокатолицима, јер се сматрају  да +Игњатије жели да ''прода'' нашу веру католицима, или боље рећи Хрватима!!!!!

Ах, глупости и површности, непрегледна ли си!!!!

Ти људи нису утврђени у вери, и зато се свега овога плаше...

Мислим да сам само једним делом могла да објасним о каквим равнатељима ми овде причамо, али ми је то јако тешко, јер не могу толико поједноставити своје мисли.

Управо сам у недењу имала разговор са женом која припада кругу тих редовних из Рукумије, и била у шоку, када сам видела њену трансформацију понашања, израза лица и ту ненрмалну количину урлика које је сручила на мене када смо започеле ову причу!!!! А знам ту особу већ много година, сматрала сам је кротком и мирном, знамо се из Цркве, и после само пар месеци њеног одлажења у Рукумију, постала је бесна као звер, препуна мржње. Рекла ми је да се последњих не знам колико година није ни исповедила нити причестила у нашој Цркви, каже не жели да је ''они'' и ''онакви'' причешћују. Моје питање је било: А зашто ти себе и своје Причешће сматраш толико узвишеним у односу на све нас остале??? Рекла је само ''МОЈА СТВАР''!!! Трба ли коментар овим речима??? И ето, и она је једна од тих равнатеља.

Пре пар година сам отишла са једном екскурзијом на Недељну Литургију у фамозну Рукумију, занимало ме је да чујем тог човека, и лично ми није пријала његова простота, речник, начин на који се обраћао и верницима и причао о другима....Још ми је скандалозније било понашање мојих сапутника након Литургије и наставка путовања, где су сви са понижењем  и подмехом говорили о владици, нашим свештеницима, били су осокољени речима свог духовника и нико од њих се чак није ни застидео... И у тако богоугодном расположењу наставили смо путовање и обилазак мнастира, без трунке срама и покајања... Скандал!!!!

Питам се зашто се ово не дешава по другим Епархијама толико јако и уочљиво као у мојој?

Чињеница је да овај део Србије баш није превише окренут православљу и Цркви, и како у једном посту рекох, овде се заиста религиозност заснива на нивоу ваља се, не ваља се. Када сам пре 15 година кренула на Литургије, Цркве су биле прилично празне, на жалост ни данас нису пуне, сем за велике празнике. Примера ради, прошле недеље је за певницом певало нас 6 жена: две попадије, једна студенткиња теологије, две жене које чисте и одржавају Цркву и ја. Ове недеље за певницом смо били само мој брат по Христу Милан и ја, нас двоје смо отпевали целу Литургију, е то је жалост!!! И то нема никакве везе са + Игњатијем, већ са народом - непросвећен је, неразуман и оно што је најбитније нема чисто срце....

Знате ли да на путу од Пожаревца до Петровца на Млави (40км) само у једном селу постоји једна једина Црква???? И то у једном влашком селу, где су становници сами скупили новац и направили Цркву??? У том крају се за славу ретко где спрема жито, већ се гости служе слатком и ратлуком!!!!! Опет кажем, знам о чему пишем, јер потичем из тих крајева...

И само још једна опаска - Ове слике са почетка теме, односе се на догађаје везане за село Радинац, надомак Смедерева 12.07.2009. године. Мој пријатељ је био на тој Литургији, и било је тако жалосно. Пар тих равнатеља, али заиста само пар њих, је галамило и прекидало Литургију, добацивали су и сметали, правили сцену... Све је то било организовано. ОБИЧАН НАРОД НЕМА ВЕЗЕ СА ТИМ. Александар је у праву, у питању је само неколицина, организованих са све камерама!!!! Не наседајте на букаче и маловерне јер, (ово ће свучати саркастично, али је и истинито) нема толико великог дешавања народу у овој Епархији, из простог разлога јер народ не иде у Цркву и не занима га много ни +Игњатије нити Симеун.... Жалосно али тачно!!!

Извините на овако великом посту...морала сам....

Вкусите и видите јако благ Господ....

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван Цветковић

Драга Пиета, ми који смо овде да би људима показали ширину и лепоту нашег Светог Православља, чујемо колико је Твоје срце отворено за Бога и колико боли кад се Црква Божија квари. И сама видиш да тим људима није стало до Литургије која читава иконизује Царство Божије, која је непрекинута Трпеза, да ко са  ње једе не умире, као што рече Хранитељ свију нас. Сутра држим предавање на скајпу, о томе шта нам је најбитније за спасење, па ћемо се дотаћи и ове теме. Владика Игнатије је један храбар човек, који је сазнао шта је Црква и томе учи своју духовну децу. Он зна да толико попусти да безобразници крену да користе његову безграничну доброту, јер њему је битан ЧОВЕК! Нама то није ни најмање битно, важно је да све буде по закону, као што је то било и са фарисејима. Зато су они и убили Христа. Кад сам читао коментаре појединих "ревнитеља" на неком видео клипу на коме је Владика Игнатије, +Атанасије, +Јован, увек се сетим песме светог Владике Николаја "Небеска Литургија" и онога:

А сатана војске подигао,

Од звјериња свога и људскога,

Све од самих Божјих противника,

И својих једномишљеника,

Којих би се марва застидјела,

И вепрови дивљи посрамили.

Пакленим их огњем наоруж'о,

Повео их на земљу Србију.

Али нека се не боји мало стадо Пиета, увек је тога било, увек ће бити. Кад их нема споља онда су унутар Цркве, јер је ђаволово да се цепка и разједињује, а Божије је да сабере и што је откинуто, да спасе изгубљено. Нека би нам Бог дао да ово разумемо.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...