Jump to content

Ревност и ревнитељи

Препоручена порука

Ја сам само напомињао да је идентитет Цркве превечан, у смислу да је то идентитет /Личности/ Сина Божијег рођеног пре свих векова како исповедамо Символом вере.

А Сергије мене осуђује да исповедам бестелесног Логоса без тела, тако некако, што није тачно. Само сам напоменуо о идентитету који је Логос Божији као што и Оци Цркве напомињу, и у свему другом се слажем са Сергијаном. Он би требао да види да се слажем са њим и да разуме о чему говорим.

Црква је превечна као идентитет Сина Божијега, такође је историјска као Оваплоћење Логоса, као и формирана Педесетницом у Тело Цркве које узраста у Католичанству /Саборности по целој васељени попут Винограда/.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Crkva nije predvecna, cak ni starozavetna Crkva, a kamoli Crkva Hristova je je Hristos nastao ovaplocenjem (predvecnog) Logosa u vremenskom trenutku.

Crkva je tvorevina Bozija i predstavlja zajednicu Boga i ljudi.

Posto ljudi nisu predvecni- nije ni Crkva.

Crkve Hristove nema bez Hrista a Hrista nema bez Ovaplocenja Logosa, a Ovaplocenje se desilo u vremenu (a ne u predvecnosti).

Ti Milane ispovedas bestelesnog Logosa kao Hrista a to jeste jeres jer se Hristos ispoveda samo u dve prirode, kao Bog i kao covek - zajedno.

Подели на овим сајтовима

Идентитет може да има само нешто што јесте ,,ЛИЧНОСТ''. А Личност Христова је ,,рођена пре свих векова'', како исповедамо Символом вере. То не значи да Христос нема Тело. Напротив, Оваплоћењем је Христос узео на Себе човечанску природу, спасио је од смрти васкрснувши и узневши је на небеса са десне стране Оца.

Заиста, више ништа не може да одвоји човечанску природу од Логоса Божијег - Сина Божијег. У том смислу ти и ја исповедамо исто, али ти желиш готово на силу да сви ми исповедамо нешто друго и другачије. То је већ твој проблем. Мени је жао због тога, јер ова питања вере посматрам најозбиљније и такве ствари када се појаве као што ти чиниш, растурајући се међусобно, стварају ми само бол и тугу.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Hristos Bogocovek sa sve telom i ljudskom prirodom koja ne umanjuje Njegovo Bozanstvo je Prvi I Poslednji, znaci pre mene je rodjen pre svih vekova znaci  rodjen kao Bogocovek sa sve telom. Ja takvog Hrista ispovedam.

Ako me On primi u vecni zivot On je za mene znaci i predvecan sa sve telom opet ponavljam . Meni je bitno da je Hristos ISPUNJENJE ljudskog zivota znaci i vremena. ISPUNJENJE.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ипак је чињеница да је било Оваплоћење, а пре тога Исус јесте постојао свакако као Бог наднебесни. Оваплоћење је силазак Бога Логоса у творевину, Његов улазак у материјално кретање - историјско и временско. Наравно да је Бог утицао и раније на свет и историју, али Оваплоћењем Логоса је човечанска природа испуњена Ипостасју Бога Логоса, односно ипостазирана Богом Логосом.

Сада када гледамо Христа видимо самог Логоса, Ипостас Сина Божијега која је Оваплоћена.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Идентитет може да има само нешто што јесте ,,ЛИЧНОСТ''. А Личност Христова је ,,рођена пре свих векова'', како исповедамо Символом вере. То не значи да Христос нема Тело. Напротив, Оваплоћењем је Христос узео на Себе човечанску природу, спасио је од смрти васкрснувши и узневши је на небеса са десне стране Оца.

Заиста, више ништа не може да одвоји човечанску природу од Логоса Божијег - Сина Божијег. У том смислу ти и ја исповедамо исто, али ти желиш готово на силу да сви ми исповедамо нешто друго и другачије. То је већ твој проблем. Мени је жао због тога, јер ова питања вере посматрам најозбиљније и такве ствари када се појаве као што ти чиниш, растурајући се међусобно, стварају ми само бол и тугу.

Nije Hristos kao Licnost rodjen pre svih vekova vec je Sin Boziji bestelesni rodjen pre svih vekova, a Hristos je Bogocovek i sve dok se predvecni Logos nije Ovaplotio i postao covek (a ostao i dalje Bog Logos) - nema ni Hrista. Tacnije: Hristos je predvecan kao Bog, po bozanskoj prirodi, ali On ima dve prirode a ne jednu.

Znaci, i predvecan i vremenski je zajedno. To je Njegov identitet.

Ti ispovedas i Hrista jednoprirodnog (bestelesnog). To je paklena jeres.

Veze nemas...

Подели на овим сајтовима

Hristos Bogocovek sa sve telom i ljudskom prirodom koja ne umanjuje Njegovo Bozanstvo je Prvi I Poslednji, znaci pre mene je rodjen pre svih vekova znaci  rodjen kao Bogocovek sa sve telom. Ja takvog Hrista ispovedam.

Ako me On primi u vecni zivot On je za mene znaci i predvecan sa sve telom opet ponavljam . Meni je bitno da je Hristos ISPUNJENJE ljudskog zivota znaci i vremena. ISPUNJENJE.

Ti tek ispovedas jeres. Ispovedas da je Ovaplocenje Logosa vec bilo pre svih vekova?!..Jel ima ovde neko ko ispoveda pravoslavno medju vama?,...Ovo je ludilo sta vi pisete ovde. Strava. :)
Подели на овим сајтовима

Већ сам рекао да ти имаш озбиљних проблема, каквих све то ти сам најбоље знаш, али ја ти указујем на твоје неразумевање појмова природе и личности. Не може природа да буде превасходнија од личности. Логос Божији није некаква божанска природа, већ Личност Сина Божијега.

Природа Божија је нешто што се не назива личношћу, већ искључиво природом. Тако Логос није некаква природа већ Личност која поседује природу истоветну са Оцем и Духом.

Углавном, треба да се вратимо на примедбу да не знаш теологију о вечној Тројици, о богословској Тројици. Да кажем фрљаш се терминима... Зато правиш кардиналне грешке када се то од тебе најмање очекује. Све лепо наведеш како треба а онда упрскаш. Па ти је после неко други крив, неко други јеретик.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Ti tek ispovedas jeres. Ispovedas da je Ovaplocenje Logosa vec bilo pre svih vekova?!..Jel ima ovde neko ko ispoveda pravoslavno medju vama?,...Ovo je ludilo sta vi pisete ovde. Strava. :)

Ето лепо си приметио да брат буквално не зна ни сам шта прича. Имаш прилику да му лепо кажеш као што и ми теби лепо говоримо, без вређања и етикетирања - рекли смо то, запамти. Свако има право да буде у заблуди што и ти сам показујеш.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

a u simbolu vere pise da je Hristos Sin Bozji rodjen pre svih vekova. Znaci telom rodjen pre svih vekova. Ne znam mozda ces ti stvarno uspeti da vidis rodjenje Bogocoveka koji je pre tebe prvi i poslednji samo ne znam kako ce to da ti uspe pa da ga stavis u VREME. 

Подели на овим сајтовима

Брате, једно је рађање на небу а друго је рађање на земљи. Логос је рођен пре свих векова као Син Божији, што не може да се пореди ни мери ни ништа са творевином. А друго је чин Оваплоћења. Логос је тада узео човечанску природу, учовечио се, очовечио се. Његов идентитет је постојао и пре Оваплоћења и творевине уопште.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Брате, једно је рађање на небу а друго је рађање на земљи. Логос је рођен пре свих векова као Син Божији, што не може да се пореди ни мери ни ништа са творевином. А друго је чин Оваплоћења. Логос је тада узео човечанску природу, учовечио се, очовечио се. Његов идентитет је постојао и пре Оваплоћења и творевине уопште.

Dobro neuk sam ne znam da se izjasnim . Identitet je prevecni Ovaplocenje je vremensko. E sad me zanima vec ovaploceni Sin Bozji jel zbog toga sto sad ima ljudsku prirodu pored bozanske prestaje Njegov identitet? Odnosno vec Ovaploceni Sin Bozji Koji je od Oca Rodjen Prestaje da bude prevecan samo zato sto ima na sebi i ljudsku prirodu?

Подели на овим сајтовима

То треба мало дубље да се схвати да би се схватило. isus-sinai

Ево овако,

Пази, joooj постоји Личност која је нестворена, која је вечна, превечна, пре свих векова. То је Личност Логоса Божијег, једно Лице Свете Тројице.

Е сада, у тренутку када је зачела Богородица Дјева, то зачеће је примило у себе идентитет Логоса, Личност Логоса - Сина Божијег.

Дакле то зачеће је човечанска природа, тело човеково, које је одмах по зачећу Личност Логоса, а не нека друга личност, не личност неког човека. Христос је Личност Божија - једно Лице Свете Тројице.

Оваплоћењем је Логос узео на Себе природу човекову, све што ти и ја и сви имамо: жеље, вољу, итсл. Међутим, разлика између човека као што си ти или ја или било кога другог, са једне стране, и човека Господа Исуса Христа са друге стране, је у томе што су наше личности различито ступиле у постојање: Христова Личност је нестворена и наша је створена.

Ми када се родимо од жене тада добијамо личност, а Христос када се Оваплотио није добио никакву човекову личност, већ је Он као нестворена Личност узео на Себе тело човеково.

Нама створенима је сада потребно да прихватимо ту благодат да нам дође сам Логос Божији у Телу, а Његово дело које извршава је сабирање људи ради ,,рађања одозго'', односно, ради примања Духа Светога, ради нашег усиновљења и преображења као што је Син Божији: да будемо деца Божија, синови и кћери Божије. Тако наше личности нису више само створене, већ су сада рођене од Бога, постале су вечне и примиле вечност као живот.

То су велике и страшне тајне када постајемо богови по благодати,  као беспочетни, јер више нисмо створења, већ рођени од Бога, рођени Његови. Заиста је ту немогуће испричати довољно у неколико речи, јер су у питању односи људи према Богу и Бога према људима, то јест жива и димачка реалност наших односа.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Mene samo zanima ovo..

Bogocovek jel nije izgubio prevecnost samo zato jer je uzeo ljudsko telo ili pak ljudsku prirodu kako hoces?

I Bog i covek nedeljivo sto bi po meni znacilo i prevecnost i vecnost, i prevremenski po Bozanstvu i vremenski kao covek.

Znaci ne bi trebalo da bude jeres ako Bogocoveka Hrista ispovedas kao prevecnog.

Potpuna Istina je po meni da je Bogocovek i prevremenski (po Bozanstvu ) i vremenski kao covek.

Jeres bi verovatno bila da ga ispovedam kao SAMO prevecnog.

Подели на овим сајтовима

Знаш како, Ипостас /Личност/ Логоса Божијег исповедамо само као превечну. Подразумева се да је Христос та Личност, зато се у Символу вере исповеда као ,,рођен пре свих векова''.

Потребно је разумети тајну Оваплоћења, јер Христос није нека човечанска личност, већ Личност Логоса Божијег која је узела на Себе човечанску природу. Например када гледаш Христа као Човека, видиш Биће које је по човечанској природи истоветно са тобом, са мном, са сваким човеком, али Ипостас /Личност/ Христова није настала Оваплоћењем, није настала пре 2010г. него је постојала као Ипостас Бога Логоса, Сина Божијег рођеног пре свих векова.

У православном источном богословљу имамо учење о Светој Тројици које је подељено на две теме. Једна тема је о Тројици, вечној, пре векова и настанка творевине, а то учење називамо богословском Тројицом. Друга тема је о тој истој Тројици, али која делује и која се открива у творевини, времену, историји, једном речју Која делује унутар нашег створеног постојања.

На тај начин имамо исправно учење Христологије избегавајући схоластичке заблуде, а то све уз помоћ обједињеног начина богословља које је синтеза свих учења, а пре свега Тријадологије.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...