Jump to content

Да ли може од државе да се тражи заштита од хакерских напада?

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

• Гости

Видим да Курир то сада ради 

http://www.kurir-info.rs/novi-napad-na-kurir-hakerski-udari-jos-snazniji-clanak-1436899

Да ли је, заправо, то до техничких карактеристика сајта и њихове заштите или држава мора да реагује на овакве напада?

Подели на овим сајтовима

Ако су пријавили нападе и ако се оцени да има елемената кривичног дела, држава може да реагује тако што ће да нађе и казни извршиоце. То је и деловање на плану генералне превенције, то јест да ефикасним и брзим полицијским и правосудним апаратом ти неком ставиш у изглед да ће да буде процесуиран и кажњен у кратком року уколико тако нешто уради. Ти си, са друге стране, дужан да урадиш све што је до тебе да спречиш такво понашање (да на кућу ставиш браву, да закључаш кола, да ставиш добру заштиту на свој Интернет сајт).

Ал да те држава штити од нечега тако што ће да постави по полицајца у сваку кућу, да контролише све што се дешава на Интернету, ил на сличан начин, не верујем ни да може ни да би се нама свидело.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Јашта, нека се самозаштите као Нови Стандард који је месецима био нападан па нису кукали и плакали никоме.

Него прочитах ову потресну информацију:

Više od milion ljudi se svakodnevno informiše preko portala Kurira.
Подели на овим сајтовима

Јашта, нека се самозаштите као Нови Стандард који је месецима био нападан па нису кукали и плакали никоме.

Не контам Цвијановића зашто је оно дозволио без да диже фрку или да уопште пријави некоме нешто. Читао сам и његова објашњења, ал ми опет ништа није јасно због чега су тако одрадили све. Капирам да не можеш да се заштитиш од таквих напада, али опет да све тако пустиш није ми јасно. Посебно не контам што није провалио кад је уверен да иза свега не стоји нико из власти.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Слажем се, и мени је објашњење мало нејасно. Ја сам мислио да је напад инструисан од СНС. Али чини ми се да је сад мало ублажио критички став па може бити да и он окреће ћурак. Овде се више ником не може веровати..

Подели на овим сајтовима

to je kao da neko od drzave trazi zastitu da ga neko na ulici ne osamari, glupost... sta drzava ima sa tim...

ako neko treba da stiti sajtove od toga to je provajder koji nudi serverske usluge sa svim potrebnim zastitama, pored toag svega ni jedan sajt pa i najdragocijeniji na svijetu nije imun na hakerski napad, jednostavno ga toliko opterete , sa milionskim brojem zahtjeva prema serveru u kratkom vremenu da servis nacisto pobrljavi, sta mislite kako bi neko bio u stanju da obori youtube ili facebook, a svake godine bude neka hakerska akcija na iste... naravno niko nije toliko glup da od svoje kuce izvodi takve napade, vec to radi sa nekog javnog mjesta, ne vidim kako bi drzava nekog zastitila od hakerskog napada

Подели на овим сајтовима

Ma ajde država od nečega da se zaštiti, onda prvo treba da se zaštiti sama od sebe, pa onda sve ostalo.

A što se "hakerisanja" tiče i privatnih kompanija, video sam par slučajeva gde su drugovi koji, tako idu po sajtovima i traže rupe, kada nađu vlasniku sajta pošalju mail, da su našli rupu, pošalju dokaze i onda ponude svoje usluge da isprave to. Evo baš pre par dana sam video mail, lik je lepo poslao da je našao rupu, poslao dokaz da je uspeo da uzme administratorska prava i ponudio svoje usluge, da poboljša sigurnost sajta, naravno nikakve nadimke nije koristio već svoje ime i prezime. Na šta je vlasnik rekao da će da ga prijavi policiji, jer čeprka po tuđim sajtovima. I onda ko je kriv kada posle neko nešto uradi.

Ovo je sasvim normalna praksa, neke firme plaćaju ogromne pare ukoliko nađeš rupu u njihovim sistemima/sajtu/programima i obavestiš ljude, ne moraš čak ni da ispravljaš samo da im kažeš gde je ta "rupa". Dok kod nas ljudi hoće da tuže one koji ukažu na takve stvari. Evo primera prvi čovek koji je uhakovao FB i promenio da profili izgledaju kao profili na MySpace, ne da nije tužen već sada radi za FB i čak je dobio onaj smail.

Eto zašto se takve stvari dešavaju, malo ljudi zapravo brine o tome, a i kada ih neko obavesti o "rupi" usled straha i neznanja umesto da tom nekome ponude novac da ispravi to što je našao, oni prijavljuju policiji.

Подели на овим сајтовима

Ma ajde država od nečega da se zaštiti, onda prvo treba da se zaštiti sama od sebe, pa onda sve ostalo.

A što se "hakerisanja" tiče i privatnih kompanija, video sam par slučajeva gde su drugovi koji, tako idu po sajtovima i traže rupe, kada nađu vlasniku sajta pošalju mail, da su našli rupu, pošalju dokaze i onda ponude svoje usluge da isprave to. Evo baš pre par dana sam video mail, lik je lepo poslao da je našao rupu, poslao dokaz da je uspeo da uzme administratorska prava i ponudio svoje usluge, da poboljša sigurnost sajta, naravno nikakve nadimke nije koristio već svoje ime i prezime. Na šta je vlasnik rekao da će da ga prijavi policiji, jer čeprka po tuđim sajtovima. I onda ko je kriv kada posle neko nešto uradi.

Ovo je sasvim normalna praksa, neke firme plaćaju ogromne pare ukoliko nađeš rupu u njihovim sistemima/sajtu/programima i obavestiš ljude, ne moraš čak ni da ispravljaš samo da im kažeš gde je ta "rupa". Dok kod nas ljudi hoće da tuže one koji ukažu na takve stvari. Evo primera prvi čovek koji je uhakovao FB i promenio da profili izgledaju kao profili na MySpace, ne da nije tužen već sada radi za FB i čak je dobio onaj smail.

Eto zašto se takve stvari dešavaju, malo ljudi zapravo brine o tome, a i kada ih neko obavesti o "rupi" usled straha i neznanja umesto da tom nekome ponude novac da ispravi to što je našao, oni prijavljuju policiji.

e brate to ti je ista ona situacija kao da ti pucas po ljudima a ja da 50 metara nize prodajem zavoje za prvu pomoc, a da pare djelimo po pola :)

Подели на овим сајтовима

e brate to ti je ista ona situacija kao da ti pucas po ljudima a ja da 50 metara nize prodajem zavoje za prvu pomoc, a da pare djelimo po pola :)

Ne shvatam, mislim pokušavam da shvatim poređenje ali ne ide :D

Predpostavljam da je haker ovaj što puca, ali ko deli prvu pomoć?

Ovaj što je ranjen je kompanija, tj. vlasnik?

Misli mne shvatam jer u mojoj priči ima 2 čoveka haker i vlasnik. Dok u tvojoj 3 ovaj što puca, ovaj što prodaje zavoje i žrtva pucanja, pa ne mogu da povežem ko je ko.

Подели на овим сајтовима

Боља аналогија била би - неко ко је видео да ти је брава на вратима покварена па ти нуди поправку пре него што упадну лопови.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ne shvatam, mislim pokušavam da shvatim poređenje ali ne ide :D

Predpostavljam da je haker ovaj što puca, ali ko deli prvu pomoć?

Ovaj što je ranjen je kompanija, tj. vlasnik?

Misli mne shvatam jer u mojoj priči ima 2 čoveka haker i vlasnik. Dok u tvojoj 3 ovaj što puca, ovaj što prodaje zavoje i žrtva pucanja, pa ne mogu da povežem ko je ko.

pa brate prvo mu covijek udje u SQL bazu ko haker i onda mu nudi pomoc, to isto ko kad neko ti provali u stan pa ti nudi sigurnija vrata, ti si ovdje predstavio kriminalnu aktivnost kao pozitivnu stvar, otud moja aanalogija sa onom dvojicom koja rade zlocin a sa nekog aspekta onaj drugi sto prodaje zavoje pomaze, e  treba cuvati ljude od takve vrste nasilnog i koristoljubivog pomaganja, eto to ti je sva poenta

Подели на овим сајтовима

pa brate prvo mu covijek udje u SQL bazu ko haker i onda mu nudi pomoc, to isto ko kad neko ti provali u stan pa ti nudi sigurnija vrata, ti si ovdje predstavio kriminalnu aktivnost kao pozitivnu stvar, otud moja aanalogija sa onom dvojicom koja rade zlocin a sa nekog aspekta onaj drugi sto prodaje zavoje pomaze, e  treba cuvati ljude od takve vrste nasilnog i koristoljubivog pomaganja, eto to ti je sva poenta

Pazi sad ovih što pucaju na tebe će uvek biti, što si veći to ih je više e sada razlozi za pucanje mogu da budu različiti, smatraju te za izvor najvećeg zla u svetu (ideologija), plaćeni su od konkurencije, uče se da pucaju pa su samo naišli na tebe onako slučajno. E sada prodaja zavoja nije dobra analogija, zatš što ova druga vrsta hakera ne pokušava da umanji štetu već da je spreči, tako da bi bili proizvođači pancira recimo. E sada oni recimo uzmu pištolje na vodu i uspeju da te upicaju, dakle nikakva šteta tebi (kompaniji nije naneta) samo su ti pokazali da je vrlo moguće da te neko upuca i da nisi 100% siguran. E sada jedino što je tu povređeno je tvoj ponos kako je oguće da i pored predhodnog panicra koji si kupio neko može da te upuca, e sada pitanje je šta želiš da li da ih tužišđ zato što su te poprskali vodom na ulici i pri tom niko nije čak ni video da su to uradili niti je kome pokazao kako je to uradio ili želiš da saznaš na koji nači ne uspeo to da uradi da bi u budućnosti bio još spremniji ukoliko neko zaista želi da te upuca.

E sada kriminalna aktivnost kao pozitivna stvar, ne predstavljam je samo ja već najveće kompanije meću kojima su i najveće softverske, pri tom pri toj kriminalnoj aktivnosti nikakva šteta se ne nanosi u većini slučajeva, pogotovu ako je cilj da nađeš rupu i ispraviš ej i pri tom zaradiš pare, što nije bio slučaj sa FB primerom. Takve stvari gde white hat hackeri provale u nečije sisteme skoro uvek ostaju anonimni, jer jedini koji saznaju za rupu je haker i firma.

E sada to što su naši vlasnici sajta neobrazovani pa takve dobronamerne upade koje vlasnika ne oštete oupšte (sem možda gore pomenutog pononosa), smatraju za napad na njih, a ne kao priliku da zapravo poboljšaju sigurnoist svog sajta ukoliko neko zaista ima nameru da mu naudi.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...