Milan Nikolic Написано Јун 25, 2014 Пријави Подели Написано Јун 25, 2014 Питање се односи на начин живота заједнице. Неки облик ,,комунизма светих'', како је то описао св.владика Николај. Ја до сада нисам наишао на такву заједницу. Нити је ико тражио од мене нешто, нити ме је питао да л' ми треба нешто. Верујем да тих заједница има ако нигде другде онда негде по Азији и Африци, где је ситуација тешка, али где има и мање саблазни. Да ли је неко чуо или имао искуство са таквим заједницама? У принципу, то су хришћани који деле све од добара међу собом, по потреби. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Јун 25, 2014 Пријави Подели Написано Јун 25, 2014 Ја до сада нисам наишао на такву заједницу. Ни ја, али свим срцем верујем да постоје. :good2: "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 25, 2014 Пријави Подели Написано Јун 25, 2014 Само ниси приметио. Сваки манастир је једна таква заједница. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Јун 25, 2014 Пријави Подели Написано Јун 25, 2014 Jeste u Bačkom Jarku. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 25, 2014 Пријави Подели Написано Јун 25, 2014 Ja mislim da nije ako je to mišljeno u socijalnom i sociloškom smislu, nemoguće je tako nešto zakonzervirat ako se misli na mješovitu zajednicu mirjana, klira i monaha sa episkopom na čelu koji žive komunitarno načinom kako su živjeli prvi hrišćani. Tamo u toj poznatoj dolini gdje žive maronitski monasi su sačuvane najstarije monaške zajednice na svijetu i s tim pećinama i najstarija anafora i liturgija na svijetu još na staroaramejskom i u neizmjenjenom obliku od apostola ali to je onda liturgijska a ne socijalna konzervacija. Sad bih to rebao sve tražit ponovo, množda sam napostovao to ovdje i ili na forumu bitno.net koji više ne postoji. Mislim da od monaštva reliktno i fragmentarno postoje sačuvani neki detalji ali komplet takva mješovita zajednica ne. Nigdje za tako nešto nisam čuo, to bi bilo ravno za Nobelove nagrade, etnolozi, antropoilzi, sociolozi, istoričari, religionisti, teolozi bi tamo dolazili na naučna "hodočašće" ko u Medjugorje, to bi bio takav bum i tresak u nauci kad bi se tako nešto bilo gdje u svijetu pronašlo i otkrilo. A i to monaštvo je sačuvano samo fragmentarno, djelomično, sačuvani su reliktno nekakvi razni fragmenti, utržki, tamo ova liturgija, tamo ona anafora i moliva, pismeni zapis, svitak, knjiga a nikako taj isti način života tadašnjih monaha. Približno je to slično ali nije isto kao kad bi bilo zakonzervisano. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Јун 25, 2014 Пријави Подели Написано Јун 25, 2014 Vama šokcima samo forma bitna... Postoje takve zajednice i nije bitna forma bitan je duh. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 25, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 25, 2014 Само ниси приметио. Сваки манастир је једна таква заједница. И ти би да гурнеш све у манастир? Али добро си на то подсетио. Манастир има своју економију. Зашто не би имали и парохијани. Зар смо људи толико посветовњачени? Толико слаби? Подложни свему што изазива индивидуализам, док би друга крајност била некаква секташка параноја. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 25, 2014 Пријави Подели Написано Јун 25, 2014 Нисмо слаби, већ таква заједница у свету не може да опстане. Прва хришћанска заједница је била у "неофитском заносу" па покушала неке ствари које су неодрживе на дужи рок. Убрзо су то и сами увидели па се вратили у "нормалу". Јефимија Крунић, Лазар Нешић and Џуманџи је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 25, 2014 Пријави Подели Написано Јун 25, 2014 Vama šokcima samo forma bitna... Postoje takve zajednice i nije bitna forma bitan je duh. Joj, pa nisam ni ja blesav, on je pitao tačno za tu takvu zajednicu, hahahaha. I ja sam se mogao napravit pametan pa mu držat predavanja o "duhu" i Atosu i kojekavim sve manastirima po svijetu. Ali nisi se ni ti strefio, monaška zajednica nije isto što i prvohrišćanska evharistijska zajednica, to je mnogo širi pojam od monaške zajednice iako je naravno prisutan isti duh u objema. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 25, 2014 Пријави Подели Написано Јун 25, 2014 Čekaj, nismo se razumjeli, misli li se to na prvohrišćansku zajednicu koja je ostala zakonzervisana u neprekinutom kontinuitetu sve do danas iki bilo kakvu zajednicu. Pa naravno da postoji, naša najveća takva zajednica je Opus Dei, ako je to samo po tom komunitarnom duhu. Ja mislio po kontinuitetu, da ti ljudi neprestano žive tim istim načinom života od početka hrišćanstva. kako se tada živjelo. http://www.hr.opusdei.org/hr-hr/ http://www.opusdei.cz/cs-cz/ Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Јун 25, 2014 Пријави Подели Написано Јун 25, 2014 Joj, pa nisam ni ja blesav, on je pitao tačno za tu takvu zajednicu, hahahaha. I ja sam se mogao napravit pametan pa mu držat predavanja o "duhu" i Atosu i kojekavim sve manastirima po svijetu. Ali nisi se ni ti strefio, monaška zajednica nije isto što i prvohrišćanska evharistijska zajednica, to je mnogo širi pojam od monaške zajednice iako je naravno prisutan isti duh u objema. Pa naravno da nisi blesav, al evo opet s uplićeš u formalizam. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 25, 2014 Пријави Подели Написано Јун 25, 2014 Treba razjasnit temu, o čemu pričamo? O nekakvoj ranohrišánskoj evharistijskoj zajednici u kontinuitetu sve do danas zakonzerviranu u originalnoj podobi ili o bilo kakvoj evrharistijskoj hrišćanskoj zajdnici uradjenoj i zasnovanoj po modelu te ranohrišćanske evharistijske zajednice kao svom uzoru. коЖељ њацИ је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Јун 25, 2014 Пријави Подели Написано Јун 25, 2014 Сад већ идеш у схоластику... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 25, 2014 Пријави Подели Написано Јун 25, 2014 Pa naravno da nisi blesav, al evo opet s uplićeš u formalizam. Nije to formalizam nego promašena tema. nije bilo jasno o čemu se radi. Nećemo sad reći da je isto pričati o gljivama i šljivama kad to nisu iste stvari. Po duhu smo svi mi danas isto hrišćani kao i ti prvi hrišćani ako se držimo tog duha, to je preširok pojam. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 25, 2014 Пријави Подели Написано Јун 25, 2014 Сад већ идеш у схоластику... Kakva je to skolastika, jer tebi skolastika pričat o ranosrednjovjekovnim srpskim crkvama u istoj temi sa crkvama koje su se izgradile tek prije par godina. Naravno da je i ovo i ono crkva ali Dečani i Studenica su ipak nešto drugo nego na primjer ta crkva u Podgorici završena ove godine. O kakvoj to sad istoriji tog sabornog hrama u Podgorici možemo pričat, na primjer, kad je tek izgradjen prije nekoliko mjeseci a kod Dečana i Studenice je to sve već u mnogome drugačije. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука