T'pol Написано Јун 20, 2014 Пријави Подели Написано Јун 20, 2014 Причај у своје име. Моја учи. Ko Kaze da je ne pletem, prekjuce Sam zavrsila kapu I sal. Tristatri је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
T'pol Написано Јун 20, 2014 Пријави Подели Написано Јун 20, 2014 Jos I kuvam, mesim, stavljam zimnicu, sadim bastu, kosim travu I sad cu da naucim da predem vunu. Jos malo pa ce naucim da po stavljam crep a da cepim drva I mesam malter Sam naucila kod Tatka u Vranje. Bez zajebanciju! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јун 20, 2014 Пријави Подели Написано Јун 20, 2014 Pitanje koje pametniji i sta je uopste pamet. Jos ne znamo kako su sagradili piramide i jos stosta sto danas ne bi moglo da se sagradi sa najsavremijom tehnologijom. .. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 20, 2014 Пријави Подели Написано Јун 20, 2014 Зато онај 1% где је то искакање неопходно јако тешко успеју да одраде како ваља. O ovome je Lukas pricao u jednom dobrom dokumentarcu, tj. kakve je sve muke i podsmevanja imao dok je pravio prvi Star Wars, a ovi iz firme koja je davala lovu su ga prosto smrvili pritiskom. Cak je jedan mucenik koji ga je u firmi branio na kraju dobio otkaz zbog visestrukog probijanja rokova. A evo koliko su svi ti bizmismeni pogresili. Naravno, i sam Lukas je podlegao ovome o cemu ti pricas - u odredjenim momentima, tamo gde se direktno on pitao, postao je ponavljac i smor. Jos to i sam kaze - "Ja sam sam sebi Dart Vejder, ono protiv cega sam se prvo borio, to sam sad i ja sam postao"... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 20, 2014 Пријави Подели Написано Јун 20, 2014 Vrlo verovatno da to igra veliku ulogu, samo sto to uzima i svoj danak u vidu slabije mastovitosti kako uopstene tako i one na terenu kad "sve zabaguje". Sve sto vise citam i proucavam AI sve mi je jasnije da apstraklna manipulacija simbolima na kojoj pocivaju IQ testovi nemaju sustinski znacaj za opstu inteligenciju. Mnogo je veca verovatnoca da ce pravi IQ test biti u formi racunarske simulacije, tipa igra Civilizacija, nego neko premestanje simbola. Tamo prednost ima onaj ko iskonstruise temeljniji i precizniji model sveta a ne ko brze prepozna isecak nekog veceg uzorka. Prepoznavanje uzoraka je samo jedan deo potreban da bi pobedio u Civilizaciji ali to u realnom zivotu veoma cesto nije ni priblizno dovoljno. Odlicno uoceno! :good2: "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 20, 2014 Пријави Подели Написано Јун 20, 2014 Moj profa sa fakulteta ovde u Melburnu mi je jednom rekao da ako neko zeli da dobro nauci engleski da treba da prepisuje paragrafe iz knjiga. Razlog: to je methods stara hiljadama godina a I dokazano je da kad covek pise rukom Mozak bolje pa ti jer postoji konekcija. ovo je ziva istina, bar kod mene, ja sto nesto rukom zapisem , pamtim zauvjek T'pol је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tristatri Написано Јун 20, 2014 Пријави Подели Написано Јун 20, 2014 uopste ne mora da znaci da smo mi pametniji od nasih predaka. gore navedeno nije nikakav dokaz za to, vec dokaz da su ljudi drugacije pristupali problemima, ili je njihov mozak jednostavno tako bio programiran da se odnosi sa nerevelantim stvarima. mnogo njih zabole za belog medveda! da su jih pitali da jim objasne neke zivotne stvari, verujem da bi znali da rese problem. Dalje,ako bi se vodili po gornje navedenoj izjavi onda ljudi jos starijih generacija bi bili jos manje intelegentiji a istorija je ta koja ce to protivreciti bangin . ono sto nas odvaja od nasih predaka je da smo tehnoloski uznapredovali i nista vise od toga. ustvari, smatram da smo emocionalno, duhovno i zdravorazumski iza nasih predaka. Na sta lici ovaj nas svet? Panem et Circem ( Hleba i Igara) i dalje se vice po stadionima, euroviziji i kecerskim mecevima! u cemu smo mi to pametniji ili uzviseniji? Doslo je vreme kad su vecina ludaka rekla pametnome :" Nismo mi ludi, vec ti si taj koji je lud! Eto je nas zalosni svet! Taman tako!! Koliko je neki moj predak, nekada, tamo negde u divljini, morao realnih opasnosti da izbegne, pre nego je napravio potomstvo, da bi ja danas postojao. Iza svakog od nas, tj. svakog pojedinačnog postojanja, bilo je hiljade i hiljade, za dlaku izbegnutih zverova, izbegnutih smrtnih opasnosti, bolesti, ucešća u ratovima, borbi, dvoboja, gladnih dana, suša, poplava ... I to ne jedan u prošlosti od naših predaka, nego gotovo svaki u nizu. Retkih je bilo čiji je život prošao bez makar jedne 'za dlaku' situacije. Sve to nam daje obavezu da se i mi u svom životu maksimalno potrudimo ... I ja ne mislim da su bili manje inteligentni!! T'pol је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tristatri Написано Јун 20, 2014 Пријави Подели Написано Јун 20, 2014 ... već mislim na znanje pojedinca, jer predpostavljam da svi ovde (barem većina) poseduje veće znanje nego što je Njutn imao. O kako ovde grešiš! Ako bi u 100 odraslih našao više od 5 koji bi dali bar 3 formule koje izražavaju proste prirodne zakone, ili ih makar rečima objasnili (počev od npr. v=s/t pa redom) verujem da bi bio uspeh. Neuporedivo. Njut i njemu slični su upošljavali ljude da im rade množenja i množenja (npr. više njih sa istim zadatkom i ciframa, provera i provera ...) jer ne bi postigli pronalaske, radi vremena koje bi utrošili na jednostavan ali vremenski zahtevan račun. Šta bi njima značio jedan digitron. Da si samo video Galilejeve proračune. Misliš da su se Njutnova dela (množina) desila tako što mu je jabuka tresnula po glavi? "If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants." Njutn. Ovde je on bio samo skroman! Čak i danas neki (pa i naučnici) misle da je dovoljno samo prikupiti sve prethodno poznato (iz oblasti), dobro sagledati i novo otkriće je tu. Ne, nisu stvari tako jednostavne. Mnogi bi se verovatno iznenadili da je u Njutnovo vreme i postojao univerzitet. . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Јун 20, 2014 Пријави Подели Написано Јун 20, 2014 O kako ovde grešiš! Ako bi u 100 odraslih našao više od 5 koji bi dali bar 3 formule koje izražavaju proste prirodne zakone, ili ih makar rečima objasnili (počev od npr. v=s/t pa redom) verujem da bi bio uspeh. Neuporedivo. Njut i njemu slični su upošljavali ljude da im rade množenja i množenja (npr. više njih sa istim zadatkom i ciframa, provera i provera ...) jer ne bi postigli pronalaske, radi vremena koje bi utrošili na jednostavan ali vremenski zahtevan račun. Šta bi njima značio jedan digitron. Da si samo video Galilejeve proračune. Misliš da su se Njutnova dela (množina) desila tako što mu je jabuka tresnula po glavi? Ovde je on bio samo skroman! Čak i danas neki (pa i naučnici) misle da je dovoljno samo prikupiti sve prethodno poznato (iz oblasti), dobro sagledati i novo otkriće je tu. Ne, nisu stvari tako jednostavne. Mnogi bi se verovatno iznenadili da je u Njutnovo vreme i postojao univerzitet. . Ovo prvo si ipak u pravu, ali ipak neko sa malo boljim obrazovanjem zna daleko više, možda nije to tolika gomila ljudi koju sam predstavio u prvom komentaru, ali znanje prosečnog čoveka danas je znatno veće od znanja prosečnog čoveka u to vreme daleko veće. E sada samo da završiš recimo neki fakultet koji ima bilo kakvih dodirnih tačaka sa prirodnim naukama, evo ja se učim za programera pa naučih usput i nešto osnova kvantne mehanike što Njutn sigurno nije znao. Dakle moje znanje je daleko veće od Njutnogov, e sada što se tiče toga da ja sa tim znanjem postignem nešto približno kao Njutn, pa to se neće desiti veruj mi. E sada ne kažem da je dovoljno samo gledati šta su predhodnici radili, nije dovoljno, ali je neophodno, upravo zbog sagledavanja dostignuća predhodnika pre svega zahvaljujući otkriću pisma, oni koji dolaze do novih otkrića ne kreću od nule, nego kreću od onoga što su divovi pre njih uradili i tako povremeno se pojavljuju divovi i čovečanstvo ide naprad. Mislim da me nisi najbolje razumeo i da si pomislio da sam rekao da je jedina stvar neophodna da bi postao div to da staneš na ramena nekog diva pre tebe, nije jedino neophodno, ali ipak jeste neophodno. I zbog tog stajanja na ramena akumulacije znanja kroz vekove i milenijume ukupno znanje čovečanstva raste. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јун 20, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 20, 2014 Potencijal za pamet i biti pametan nisu isto. Imati mozak ne znači i biti pametan. Pamet se može shvatati različito. Uglavnom se shvata kao inteligencija, neka logička sposobnost. Ja je shvatam malo šire, kao generalnu sposobnost za nešto specifično. U tom smislu ne postoje povlašćeni i inferiorni. Svako ima veću ili manju predispoziciju za neku sposobnost, tj. talenat. Ali kako god shvatali pamet, smatram da je to sposobnost koja se stiče kroz život, koja se trenira i uči kroz iskustvo. Tako npr. moderni IQ testovi su nešto što je stvar naučenih obrazaca i načina razmišljanja. To se jednostavno trenira. Isto tako jedan akademac ne ume da razlikuje tragove životinja i svi mu izgledaju isti, dok čovek iz divljine ume i razlikuje najfinije detalje, dok u isto vreme ne razlikuje kvadrat i trougao (koji su nama očigledno različiti). S obzirom da je pamet nešto što se stiče i trenira, mi jesmo pametniji od naših predaka, jer imamo veće civilizacijsko (kulturno, naučno, filozofsko) iskustvo iza sebe - ko ga prihvati. Sličan rezon važi i za mudrost, koju možemo naivno nazvati pamet za život - neko se nauči, neko ne, neko posluša, neko ne. E sad, ovde je problematika fokusirana na sposobnost apstraktnog razmišljanja, rezonovanja u hipotezama i apstraktnim pojmovima. I ne samo to, već i na spremnost da se u to uđe, na spremnost da se um otvori i razmotri i ono izvan svog velikog ja. Da se hipotetički stavi u poziciju sagovornika, a tu već dolazimo i do empatije. Evidentno je da se danas ljudska prava poštuju više nego ikad do sad. Ne dovoljno, ali više nego ikad. Taj način razmišljanja nam obogućava i da razmišljamo o Bogu. Kako bi postojalo bogoslovlje ako bi svako za istinu uzimao samo svoje dnevno iskustvo i ono što mu je očigledno. Kako bi Njutn otkrio i formulisao pojam gravitacije, inercije itd. da je jabuku jednostavno pojeo? Takvo razmišljanje omogućava čoveku da izađe iz sebe i svog iskustva, da ga ne uzima za apsolut, i da razmišlja o stvarima koje nisu intuitivne. Ništa to nije bilo strano ni našim precima, ali kako tada, tako i sada, neko se razvija, a nekog nije briga. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јун 20, 2014 Пријави Подели Написано Јун 20, 2014 Tесла је паметнији од свог оца и ово објашњава зашто није имао децу. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Јун 20, 2014 Пријави Подели Написано Јун 20, 2014 E sada sam se pogubio totalno, ovako moje viđenje imamo: Inteligenciju, znanje i pamet(mudrost) Inteligencija - sposobnost da se brzo nauči i prikupi znanje Znanje - Jednostavno informacije koje si upamtio. Pamet - Mogućnost korišćenja i praktične upotrebe stečenog znanja. E sada ovo je ustvari pitanje da li grešim negde oko razumevanja termina? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Јун 20, 2014 Пријави Подели Написано Јун 20, 2014 Како је ова тема обичан вашар таштине... Кад би случајно рекао да је Бог сваком дао таленте и да је мало шта до нас самих,осим да их развијамо,вероватно би ме разапели... Жика, zuti car and Melhisedek88 је реаговао/ла на ово 3 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tristatri Написано Јун 20, 2014 Пријави Подели Написано Јун 20, 2014 E sada sam se pogubio totalno, ovako moje viđenje imamo: Inteligenciju, znanje i pamet(mudrost) Inteligencija - sposobnost da se brzo nauči i prikupi znanje Znanje - Jednostavno informacije koje si upamtio. Pamet - Mogućnost korišćenja i praktične upotrebe stečenog znanja. E sada ovo je ustvari pitanje da li grešim negde oko razumevanja termina? Po mom mišljenju ne grešiš. Dodao bih da: inteligencija ne zavisi od nas, imati znanje zavisi, i još par novih: iskustvo, koje će zavisiti od oba, kao i od nečeg što je kolektivno, ali je u svakom slučaju određeno vremenom, mudrost koje pretpostavlja sve zajedno i još jedna vrlo, vrlo bitna na koju je ukazano u četvrtoj poruci na temi koju si pokrenuo 17.02.2013. [V.C.D.] . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јун 20, 2014 Пријави Подели Написано Јун 20, 2014 Mnogo je veca verovatnoca da ce pravi IQ test biti u formi racunarske simulacije, tipa igra Civilizacija, nego neko premestanje simbola већ дуже време планирам да пробам Цивилизацију, нисам играо ниједан део досад, са којим да почнем? Juanito је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука