Jump to content

Zašto smo pametniji od naših predaka...

Препоручена порука

evo par citata:

Lurija je posmatrao ljude neposredno pre Savremenog doba, i našao je da su ovi ljudi odbijali da klasifikuju opipljiv svet. Hteli su da ga raščlane na sitne komade koje su mogli da koriste. Našao je da su odbijali da zaključuju šta je hipotetično, da razmišljaju o onome što bi moglo da bude i na kraju je uvideo da se nisu dobro nosili sa apstraktnim pojmovima ili koristili logiku za rešavanje apstrakcija.

4:25Sad ću vam dati neke primere njegovih razgovora. On je pričao sa vođom osoblja u ruralnoj Rusiji. Oni su imali, kao što je to bilo normalno 1900. oko 4 godine škole. Pitao bi tu osobu, šta zajedničko imaju vrane i ribe? I čovek bi odgovorio: "Nemaju ništa zajedničko. Znate, ja mogu da jedem ribu, vranu ne mogu da jedem. Vrana može da kljuca ribu. Riba ne može ništa vrani." A Lurija bi upitao: "Zar nisu i jedno i drugo životinje"? "Naravno da nisu", čovek bi odgovorio. "Jedna je riba. Druga je ptica." I zanimalo ga je šta se može učiniti sa tim opipljivm stvarima.

5:09Onda je Lurija našao drugog čoveka, i rekao mu: "U Nemačkoj nema kamila, Hamburg je grad u Nemačkoj. Ima li kamila u Hamburgu"? I čovek bi odgovorio, "Pa, ako je dovoljno veliki, trebalo bi da tamo ima kamila". Lurija bi ga upitao: "A šta ti moje reči nagoveštavaju"? On bi odgovorio: "Pa, možda je to malo selo, i nema mesta za kamile." Drugim rečima, nije želeo da na ovo gleda kao ni na šta drugo do opipljiv problem i navikao je da su kamile u selima i nije bio sposoban da upotrebi nešto hipotetično,da se zapita šta ako nema kamila u Nemačkoj.

5:52Treći intervju je bio sa osobom o Severnom polu. I Lurija je rekao: "Na Severnom polu je uvek sneg.Gde god uvek ima snega, medvedi su beli. Koje boje su medvedi na Severnom polu"? A odgovor je bio: "Takva stvar treba da se reši uz dokaz. Ako bi mudrac došao sa Severnog pola i rekao mi da su medvedi beli, možda bih mu poverovao, ali svaki medved kog sam ja video je smeđe boje (mrki medved)". Tako da vidite, i ova osoba je takođe odbila da razmišlja ispod opipljivog sveta i da nešto analizira kroz svakodnevno iskustvo, a toj osobi je bilo važno koje su boje medvedi - to jest, morala je da lovi medvede. Nisu bili voljni da se unesu u to razmišljanje. Jedan od njih je rekao Luriji "Kako možemo da rešimo stvari koje nisu pravi problemi? Nijedan od ovih problema nije pravi. Kako da se odnosimo prema njima?"

...

Moj otac je rođen 1885, i bio je blago rasno pristrasan. Pošto je bio Irac, mnogo je mrzeo Engleze, a ni za druge nije imao mnogo emocija. (Smeh)Ali je mislio da su crnci niža rasa I kad smo pitali naše roditelje, babe i dede, "Kako biste se vi osećali da se sutra ujutru probudite kao crnci?" oni su rekli da je to najgluplja stvar koju si ikada rekao. Da li ste ikad znali nekoga ko se probudio ujutru... (Smeh) kao crnac?

ovde imate ceo prevod, pa izaberite srpski:

http://www.ted.com/talks/james_flynn_why_our_iq_levels_are_higher_than_our_grandparents/transcript?lang=sr

i samo predavanje sa ted-a:

http://www.ted.com/talks/james_flynn_why_our_iq_levels_are_higher_than_our_grandparents

Подели на овим сајтовима

evo par citata:

Lurija je posmatrao ljude neposredno pre Savremenog doba, i našao je da su ovi ljudi odbijali da klasifikuju opipljiv svet. Hteli su da ga raščlane na sitne komade koje su mogli da koriste. Našao je da su odbijali da zaključuju šta je hipotetično, da razmišljaju o onome što bi moglo da bude i na kraju je uvideo da se nisu dobro nosili sa apstraktnim pojmovima ili koristili logiku za rešavanje apstrakcija.

4:25Sad ću vam dati neke primere njegovih razgovora. On je pričao sa vođom osoblja u ruralnoj Rusiji. Oni su imali, kao što je to bilo normalno 1900. oko 4 godine škole. Pitao bi tu osobu, šta zajedničko imaju vrane i ribe? I čovek bi odgovorio: "Nemaju ništa zajedničko. Znate, ja mogu da jedem ribu, vranu ne mogu da jedem. Vrana može da kljuca ribu. Riba ne može ništa vrani." A Lurija bi upitao: "Zar nisu i jedno i drugo životinje"? "Naravno da nisu", čovek bi odgovorio. "Jedna je riba. Druga je ptica." I zanimalo ga je šta se može učiniti sa tim opipljivm stvarima.

5:09Onda je Lurija našao drugog čoveka, i rekao mu: "U Nemačkoj nema kamila, Hamburg je grad u Nemačkoj. Ima li kamila u Hamburgu"? I čovek bi odgovorio, "Pa, ako je dovoljno veliki, trebalo bi da tamo ima kamila". Lurija bi ga upitao: "A šta ti moje reči nagoveštavaju"? On bi odgovorio: "Pa, možda je to malo selo, i nema mesta za kamile." Drugim rečima, nije želeo da na ovo gleda kao ni na šta drugo do opipljiv problem i navikao je da su kamile u selima i nije bio sposoban da upotrebi nešto hipotetično,da se zapita šta ako nema kamila u Nemačkoj.

5:52Treći intervju je bio sa osobom o Severnom polu. I Lurija je rekao: "Na Severnom polu je uvek sneg.Gde god uvek ima snega, medvedi su beli. Koje boje su medvedi na Severnom polu"? A odgovor je bio: "Takva stvar treba da se reši uz dokaz. Ako bi mudrac došao sa Severnog pola i rekao mi da su medvedi beli, možda bih mu poverovao, ali svaki medved kog sam ja video je smeđe boje (mrki medved)". Tako da vidite, i ova osoba je takođe odbila da razmišlja ispod opipljivog sveta i da nešto analizira kroz svakodnevno iskustvo, a toj osobi je bilo važno koje su boje medvedi - to jest, morala je da lovi medvede. Nisu bili voljni da se unesu u to razmišljanje. Jedan od njih je rekao Luriji "Kako možemo da rešimo stvari koje nisu pravi problemi? Nijedan od ovih problema nije pravi. Kako da se odnosimo prema njima?"

...

Moj otac je rođen 1885, i bio je blago rasno pristrasan. Pošto je bio Irac, mnogo je mrzeo Engleze, a ni za druge nije imao mnogo emocija. (Smeh)Ali je mislio da su crnci niža rasa I kad smo pitali naše roditelje, babe i dede, "Kako biste se vi osećali da se sutra ujutru probudite kao crnci?" oni su rekli da je to najgluplja stvar koju si ikada rekao. Da li ste ikad znali nekoga ko se probudio ujutru... (Smeh) kao crnac?

ovde imate ceo prevod, pa izaberite srpski:

http://www.ted.com/talks/james_flynn_why_our_iq_levels_are_higher_than_our_grandparents/transcript?lang=sr

i samo predavanje sa ted-a:

http://www.ted.com/talks/james_flynn_why_our_iq_levels_are_higher_than_our_grandparents

uopste ne mora da znaci da smo mi pametniji od nasih predaka. gore navedeno nije nikakav dokaz za to, vec dokaz da su ljudi drugacije pristupali problemima, ili je njihov mozak jednostavno tako bio programiran da se odnosi sa nerevelantim stvarima. mnogo njih zabole za belog medveda! da su jih pitali da jim objasne neke zivotne stvari, verujem da bi znali da rese problem. Dalje,ako bi se vodili po gornje navedenoj izjavi onda ljudi jos starijih generacija bi bili jos manje intelegentiji a istorija je ta koja ce to protivreciti bangin . ono sto nas odvaja od nasih predaka je da smo tehnoloski uznapredovali i nista vise od toga. ustvari, smatram da smo emocionalno, duhovno i zdravorazumski iza nasih predaka. Na sta lici ovaj nas svet? Panem et Circem ( Hleba i Igara) i dalje se vice po stadionima, euroviziji i kecerskim mecevima! u cemu smo mi to pametniji ili uzviseniji? Doslo je vreme kad su vecina ludaka rekla pametnome :" Nismo mi ludi, vec ti si taj koji je lud! Eto je nas zalosni svet!

Подели на овим сајтовима

Ал вала ми Срби јок.

Ми смо најпаметнији и размишљамо апстрактно вазда, од самог почетка свог дрчног размишљања (да се не изражавам).

Пример:

Ја: Деда кажу у школи да је земља округла.

Деда: Какве то везе има?

Ја: Па да је округла и стоји у васиони.

Деда: То су глупости, земља стоји на води.

Ја: Како стоји на води, како не потоне?

Деда: Просто, држава се држи за државу и тако све стоје.

Ја: Али сликали су из ваздуха и види се да је округла.

Деда: Можда и јесте округла али стоји на води!

Ја: Па добро а на чему вода стоји?

Деда: Какво глупо питање. Вода не стоји она тече.

Ја: Али како држава може да се држи за државу, зар се државе не мењају?

Деда: То зависи колико су политичари паметни.

Ја: Значи ако су политичари глупави земља може да потоне?

Деда: Па зар то није свакоме јасно?!

Пример 2:

Ја: Деда, атомска бомба је толико јака да може да уништи читаву државу.

Деда: Каква глупост, људи праве такву бомбу, а човеку је довољно ударити јачи чвегер да би га убио. (ово последње је српски хуманизам).

Подели на овим сајтовима

Doslo je vreme kad su vecina ludaka rekla pametnome :" Nismo mi ludi, vec ti si taj koji je lud! Eto je nas zalosni svet!

Било како било, стоји да је развој цивилизације обрнуто пропорционалан развоју културе. Тако бар каже г. Јеротић, а ја му верујем.

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Нек оду у неко српско село, по слободном избору и нек их питају иста питања и добиће исте одговоре...нашли да филозофирају практичним сељацима...

Подели на овим сајтовима

Било како било, стоји да је развој цивилизације обрнуто пропорционалан развоју културе. Тако бар каже г. Јеротић, а ја му верујем.

И развој културе је обрнуто пропорционалан развоју култа.

Тако кажем ја и ја му верујем.

Али има још нешто.

Развој култа је обрнуто пропорционалан развоју цивилизације.

Наравно и ово исто кажем ја.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Пример: Грчку културу смењује римска цивилизација, римску цивилизацију смењује хришћански култ, хришћански култ смењује европска култура, европску културу смењује америчка цивилизација, америчку цивилизацију смењује руски неки ко зна какав неохришћански култ...

нема даље.

:)))

Подели на овим сајтовима

А јесте ли ви којим случајем погледали и одслушали видео? Нисам проверавао, али кажу неки да је тако много боље него коментарисати на основу наслова. :)

Ма ко ће то гледати која је практична корист од тога?

Ако има нека понуда за посао онда ок.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...