Milan Nikolic Написано Јун 22, 2014 Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 On 22. 6. 2014. at 18:20, Bistrik рече Znači neki Su episkopi ikone Hrista, ali pape i patrijarsi Oca, tj, Boga Svete Trojce. Alal Ti eklisiologija. Сви су иконе Христове који началствују светој Евхаристији. Првенство је базирано на љубави коју је Бог одувек имао и нама дао. Видиш горе како си поистоветио Оца са Светом Тројицом. То је јерес савелијанизма. Немој тако да грешиш, ако си случајно то урадио. Bistrik је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 22, 2014 Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 On 22. 6. 2014. at 18:20, dmsrbija рече Зашто се и данас инсистира на томе, да право првенства части има искључиво неки будући Православни Римски Папа? Неко на васељенском нивоу мора да има првенство. Ја да се питам то бих дао патријарху Јерусалимском. Мада бих пре дао патријарху Московском. Али, ми се - као лаици - не питамо. Васељенски Сабор одлучује. Дејан-Марковић and Bistrik је реаговао/ла на ово 2 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 22, 2014 Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 On 22. 6. 2014. at 18:29, Bistrik рече Ja mislio da Ocu pristupamo jedino kroz Hrista, ali, biće da su patrijarsi njegovi namesnici? Jaoo nečastivostii. Правиш се филозоф а толико слабо схваташ. Још осуђујеш као једна баба коју познајем. Наравно да приступамо Оцу једино кроз Христа који се једино даје кроз епископа. Овде причамо о ,,саборности'' и о појму ,,првенства''. Ти си започео ту причу. Почео си да осуђујеш појам првенства. Ја ти кажем да то није добро. Bistrik је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
MariaElena Написано Јун 22, 2014 Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 On 22. 6. 2014. at 18:09, Milan Nikolic рече Свети Јустин Ћелијски из треће књиге догматике о Цркви: ,,Црква Господа Христа је благодатно - врлинска слика и прилика Пресвете Тројице на земљи, сва препуна благодатних божанских сила отројичења и обогочовечења. У Цркви се остварује Првосвештеничка молитва Спасова: 'Да сви једно буду, као ти, Оче, што си у мени и ја у теби; да и они у нама једно буду; да буду једно као ми што смо једно. Ја у њима и ти у мени, да буду сасвим уједно'. Да би се стварност саборности, идеја саборности могла разумети, треба поћи од центра свих - од Свете Тројице. Света Тројица и јесте идеал и савршенство саборности. У Њој је савршено остварен идеал саборности, као што је саборно остварен идеал савршенства. У првих осам чланова Символа Вере говори се о Светој Тројици, а у деветом о светој Цркви, јер је Црква образ и подобије Свете Тројице на земљи. Црква је земаљски аспект Свете Тројице. У њу се слива све што се односи на Свету Тројицу. Зато је у њој све тројично, све свето, све саборно.'' Београд, 1978, стр. 210. 218 Hvala ti za ove citate. Jako su lijepi. Nadahnjuju. Nikad mi nije palo na pamet da bi Crkva mogla biti slika Presvetog Trojstva, a u stvari i ne može biti drugačije. Pada mi na pamet ona slika Andreja Rubljova i Svete Trojice i misao koji sam pročitala u tumačenju te slike. Jedno mjesto za stolom je ostalo prazno, a to mjesto su mjesto presveta Trojica pripravili za čovjeka/čovječanstvo da zauvijek budu u njihovom društvu, udišući njihov život ljubavi i mira. Nego, sveti Justin Ćelijski...zove se i Ava, zar ne? Zar on nije bio protiv ekumenizma ili sam ja nešto pobrkala? Bistrik је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bistrik Написано Јун 22, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 On 22. 6. 2014. at 18:38, Milan Nikolic рече Правиш се филозоф а толико слабо схваташ. Још осуђујеш као једна баба коју познајем. Наравно да приступамо Оцу једино кроз Христа који се једино даје кроз епископа. Овде причамо о ,,саборности'' и о појму ,,првенства''. Ти си започео ту причу. Почео си да осуђујеш појам првенства. Ја ти кажем да то није добро. Pitanje prvenstva u Pravoslavnoj Crkvi nema nikakve veze sa Njenom sabornošću. Sabornost je u Hristu a prvenstvo u istoriji. To što Vi propovedate je papističko tumačenje sabornosti. Tristatri је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 22, 2014 Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 Битно да је тумачење православно. А ти не видиш да је реч о вечном првенству - у животу Свете Тројице - које Црква изображава. Подсети се: Црква Господа Христа је благодатно - врлинска слика и прилика Пресвете Тројице на земљи. У Цркви се остварује Првосвештеничка молитва Спасова: ...да буду једно као ми што смо једно. Света Тројица и јесте идеал и савршенство саборности. Црква је образ и подобије Свете Тројице на земљи. Црква је земаљски аспект Свете Тројице. У њу се слива све што се односи на Свету Тројицу. У Цркву се слива све што се односи на Свету Тројицу. Шта мислиш, да ли има неки поредак у Богу који подразумева првенство? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Јун 22, 2014 Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 Православна црква учествује готово деценијама у модерном екуменском покрету и колико је познато нико није отпао од православља због дијалога са римокатолицима и протестантима и прешао на њихову страну. Зашто се људи толико боје екуменизма? Разговарати са инославних хришћанима о теологији? Шта је ту проблем? Па шта треба да друго треба радити? Римокатолици и протестанти стицајем бројних околности нису део Православне цркве, али су то били пре хиљаду година. Зашто је проблем разговарати са њима о обнови јединства? Шта је алтерантива екуменском дијалогу? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Petar Lozanic Написано Јун 22, 2014 Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 Нема обнове јединства докле год пребивају у јереси. Тек када се одрекну те јереси и приме Православље, онда сви могу да буду једно. Bistrik је реаговао/ла на ово 1 Екуменизам је заједничко име за псевдохришћанства, за псевдоцркве Западне Европе. У њему су срцем својим сви европски хуманизми, са папизмом на челу. Α сва та псевдохришћанства, све те псевдоцркве нису друго већ јерес до јереси. Њима је заједничко еванђелско име: свејерес. Ава Јустин Ћелијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Јун 22, 2014 Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 On 22. 6. 2014. at 20:42, Petar Lozanic рече Нема обнове јединства докле год пребивају у јереси. Тек када се одрекну те јереси и приме Православље, онда сви могу да буду једно. А како да приме православаље ако им се оно не приближи и ако се не разговара са њима? Како? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Petar Lozanic Написано Јун 22, 2014 Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 Примиће га, када пожеле Истину. Bistrik је реаговао/ла на ово 1 Екуменизам је заједничко име за псевдохришћанства, за псевдоцркве Западне Европе. У њему су срцем својим сви европски хуманизми, са папизмом на челу. Α сва та псевдохришћанства, све те псевдоцркве нису друго већ јерес до јереси. Њима је заједничко еванђелско име: свејерес. Ава Јустин Ћелијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Јун 22, 2014 Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 On 22. 6. 2014. at 20:46, Petar Lozanic рече Примиће га, када пожеле Истину. А шта Православна црква да ради? Шта је алтернатива дијалогу? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 22, 2014 Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 On 22. 6. 2014. at 20:42, Petar Lozanic рече Нема обнове јединства докле год пребивају у јереси. Тек када се одрекну те јереси и приме Православље, онда сви могу да буду једно. Ваљда ћемо сви да будемо једно када ти постанеш папа. Bistrik је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Petar Lozanic Написано Јун 22, 2014 Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 Да чува своје стадо од папистичке и протестантских јереси. Ко хоће да нађе Истину, Пут и живот, наћи ће их, ко неће, чека га погибао јер их није ни желео. Bistrik and Tristatri је реаговао/ла на ово 2 Екуменизам је заједничко име за псевдохришћанства, за псевдоцркве Западне Европе. У њему су срцем својим сви европски хуманизми, са папизмом на челу. Α сва та псевдохришћанства, све те псевдоцркве нису друго већ јерес до јереси. Њима је заједничко еванђелско име: свејерес. Ава Јустин Ћелијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 22, 2014 Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 Ваљда би могао да будеш православни папа. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Petar Lozanic Написано Јун 22, 2014 Пријави Подели Написано Јун 22, 2014 Ја сам мирјанин и вероватно ћу до краја живота бити мирјанин. Bistrik је реаговао/ла на ово 1 Екуменизам је заједничко име за псевдохришћанства, за псевдоцркве Западне Европе. У њему су срцем својим сви европски хуманизми, са папизмом на челу. Α сва та псевдохришћанства, све те псевдоцркве нису друго већ јерес до јереси. Њима је заједничко еванђелско име: свејерес. Ава Јустин Ћелијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука