Давор73 Написано Јун 26, 2015 Пријави Подели Написано Јун 26, 2015 Мене не саблажњава, ал за друге нешто нисам баш сигуран. Зато никад не детаљишем на исповести.... Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 26, 2015 Пријави Подели Написано Јун 26, 2015 Neko bi rekao da je i masta new age pokret jer u pravoslavlju se mora biti pazljiv tj ne dopustiti mastarije u duhovnom svetu da ne bi upali u preles Nije to samo u Pravoslavlju, masta ako izadje iz svog okrilja, je nosioc pogresne stvarnosti a to u sustini i jeste prelest, tako da Pravoslavlje samo potvrdjuje ono sto je lose u nasim zivotima i sto bi moglo, da naskodi i okolini, na koju projektujemo, takav nacin. Zanimljivo za mene jesto i to, da je pravoslavlje nepresusan izvor maste, sto ga cini jos lepsim i kudi kamo punijim @energentom@. Skoro pa da je svako delo mastanja, cak i ovog komercijalizovanog, ustvari deo inspiracije, preuzetog od Hriscana, na jedan zdrav i zanimljiv nacin. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anika Написано Јун 26, 2015 Пријави Подели Написано Јун 26, 2015 A o cemu o. Joil govori dobro? Не познајем човека, али га поштујем. Има сигурно право за пуно тога и не каже нешто без разлога. И те блудне маштарије се исповедају, нормално, без залажења у детаље. Али да, наравно. Што је проблем исповедити? "Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давор73 Написано Јун 26, 2015 Пријави Подели Написано Јун 26, 2015 Један свештеник је једном изјавио : ,, Немојте ми замерити, али Христос је моја магија"... Сјајно! Kaludjerovic Sreten, Volim_Sina_Bozjeg, Jesus Of Suburbia and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 26, 2015 Пријави Подели Написано Јун 26, 2015 A što se tiče ovog da mala deca maštaju i veselo trčkaraju po kući zbog toga- to stoga što još nemaju obaveze koje imaju odrasli i stoga što se raduju sadašnjem trenutku i ono o čemu maštaju je odmah tu i lako je ostvarljivo, zato su srećni. Zahvalni su na onom što već imaju pred sobom Mnogo se ne slazem sa ovim Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 26, 2015 Пријави Подели Написано Јун 26, 2015 Један свештеник је једном изјавио : ,, Немојте ми замерити, али Христос је моја магија"... Сјајно! Ovo je i u meni. Predivan osecaj, potpuna ispunjena sloboda i neograniceno vreme za potez. Давор73 је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 26, 2015 Пријави Подели Написано Јун 26, 2015 Inace, sve sto izmastamo, ama bas sve, imajmo na umu, da Hristos moze bolje. Ni naj sjajnija masta u zivotu coveka nije dostojna zivota koji Hristos daruje, priprema i sve "vreme" novo stvara. Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Јун 26, 2015 Пријави Подели Написано Јун 26, 2015 Ја не верујем да има човека који никада не машта . Ја то понекад радим уосталом зар ми нисмо једна велика деца. И Исус нам поручује да такви и треба да будемо. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 26, 2015 Пријави Подели Написано Јун 26, 2015 spojene teme... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jesus Of Suburbia Написано Јун 26, 2015 Пријави Подели Написано Јун 26, 2015 spojene teme... Vidim Prije mene su ljudi započeli temu i onda sad ispade da sam ja opet isto pitao Nema veze. :bleh: Hvala Vam svima na odgovorima, mnogo mi koristi kad čitam o tome. :good2: JESSY је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ацо Конатар Написано Јун 27, 2015 Пријави Подели Написано Јун 27, 2015 Ја не верујем да има човека који никада не машта . Ја то понекад радим уосталом зар ми нисмо једна велика деца. И Исус нам поручује да такви и треба да будемо. djeca po bezazlenosti a ne po razumu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ацо Конатар Написано Јун 27, 2015 Пријави Подели Написано Јун 27, 2015 Pravoslavna vjera nije ekstremizam. Mastanje je veliki neprijatelj covjeka. Vodi u prelest To jest u ludilo. Ima dosta duhovne svetostaracke litirature a pogotovo ruske na temu kako lijeciti te bolesti. Naravno masta je pocetak skoro svakog greha. Najveca vrlina je smirenje. Ne smijemo zalaziti u ekstremizam u pravoslavlju se moze postici sveto smirenje ali je za to potreban veliki trud. Imamo vidove minaha koji su u osami. Mole se a ne mastaju. samo po par sati spavaju. Jedu jednom u 2 dana i slicno... za tako nesto su potrebne godine. Ako neko preskace lestvice onda ce i da padne Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Јун 27, 2015 Пријави Подели Написано Јун 27, 2015 Za nas je pripremljeno ono što "oko ne vide i uho ne ču i u srce čoveku ne dođe", zato se ne treba gubiti u ovoj stvarnosti koja je cela zapravo sastavljena od simbola onoga što ti simboli označavaju, a što je nevidljivo. Preporučujem ti da pročitaš od sv.vladike Nikolaja tekst "Simvoli i signali", imaš to na sajtu "Svetosavlje", ne uspeva mi da zakačim link ovde. Свака ти за псалтир... Ево линка: Свети владика Николај - Символи и сигнали Хвала и за оно подсећање на речи старца Тадеја. Све се своди на то да кад се укључимо у молитвени ритам и живот Цркве на здрав начин маштање (у оном штетном смислу) значајно опада јер умне силе усмеравамо на разговор са Богом. Да... Lira је реаговао/ла на ово 1 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Јун 27, 2015 Пријави Подели Написано Јун 27, 2015 Ево још једног лепог писанија на тему маштања и молитве... АРХИМАНДРИТ СОФРОНИЈЕ САХАРОВ СТАРАЦ СИЛУАН VI О РАЗЛИЧИТИМ ОБЛИЦИМА МАШТАЊА И О БОРБИ СА ЊИМА Усудивши се да пишемо о "свештеном безмолвију", које је старац толико волео, принуђени смо да нешто кажемо и о неопходности аскетске борбе са маштањем. Ово питање духовног живота веома је тешко и сложено, те се не надамо да ћемо га успешно обрадити. Будући да је наш главни задатак да читаоце упознамо са одређеним конкретним искуством, ми ћемо се углавном и ограничити на излагање оних схватања и представа које владају међу светогорским подвижницима, а која је и сам старац усвајао. Савремену научну психологију остављамо по страни, јер је она у много чему несагласна са гледиштима православне аскетике, која извире из потпуно друкчијих космолошких и антрополошких схватања. * * * * * Старац је писао: "Братијо моја, заборавимо земљу и све што је на њој, јер нас то одвлачи од сагледавања Свете Тројице, која је недостижна нашем уму, али коју светитељи гледају на небу Светим Духом. Пребивајмо у молитви без икаквог маштања..." "Духом Светим познавши Господа, душа се непрестано диви Божијем милосрђу и величини и моћи и Сам Господ Својом благодаћу са љубављу, као мајка своје вољено чедо, учи душу смиреним, добрим помислима и даје јој да осети Његово присуство и близину, док душа у смирењу сагледава Господа без икаквих помисли". наставак>>> Lira је реаговао/ла на ово 1 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 27, 2015 Гости Пријави Подели Написано Јун 27, 2015 https://www.pouke.org/forum/blog/87/entry-1302-ma%C5%A1ta-i-sanjarenje/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука