-Владимир- Написано Јун 16, 2014 Пријави Подели Написано Јун 16, 2014 Не верујем да би јој њени родитељи изабрали Бајазита за мужа, да су имали могућност избора. Турска је била царство под којим смо провели петсто година у крвавом ропству...занимљив ти је овај концепт "срећног брака"... Сад јесте симбол зла али тада није било . Зашто не би био срећан брак ? Зар је мрзела свог мужа, зар јој је био гадан његов додир ? Колико је мени познато волели су се и било им је лепо заједно . То је више него што многи супружници могу да кажу . Agnostik је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јун 16, 2014 Пријави Подели Написано Јун 16, 2014 Kako joj nije bio gadan kada joj je ubio oca??? Zaista divan primer požrtvovanosti za svoj srpski rod, veru (Hrista) i srpsku državu. Vuk Branković je izdajnik na kvadrat jer je slabio iznutra srpsku slogu i državu! ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Наташа81 Написано Јун 16, 2014 Пријави Подели Написано Јун 16, 2014 Sve ukazuje da je brak Olivere i Bajazita bio veoma srecan. Ja nisam siguran dal i jedan jedini Grad u Srbiji bio 500 pod Turcima, Sumadija je bila nesto manje od 350 godina a Vojvodin oko 150 direktno pod Osmanskom vlast. Петсто година, школско знање, нисам се детаљније бавила историјом, и да је било 150, 350...мало ли је!? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Наташа81 Написано Јун 16, 2014 Пријави Подели Написано Јун 16, 2014 Сад јесте симбол зла али тада није било . Зашто не би био срећан брак ? Зар је мрзела свог мужа, зар јој је био гадан његов додир ? Колико је мени познато волели су се и било им је лепо заједно . То је више него што многи супружници могу да кажу . Како то мислиш да турско царство тада није било симбол зла? Зар је народу било мило да трпи толики зулум од стране Турака? Да ли су се они стварно заволели а посебно да ли јој је био мрзак његов додир то ми тешко можемо знати. Оно што сигурно знамо јесте да у тренутку кад је отишла у харем, није га волела. Па ако је Божјом милошћу и својим трудом успела да ту ситуацију преокрене у корист своје земље и народа и да поднесе крст који јој је додељен, ипак не можемо тврдити да јој се "посрећило". То је омаловажавање њене жртве. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Јун 16, 2014 Пријави Подели Написано Јун 16, 2014 Kako joj nije bio gadan kada joj je ubio oca??? Dali je ubio jeste po mitu, dobro je moguce da je covek umro u bitci. Viteski mentalitet tog vremena u tome nije video prepreku nekog da mrzis do kraja zivota. Zaista divan primer požrtvovanosti za svoj srpski rod, veru (Hrista) i srpsku državu. Vuk Branković je izdajnik na kvadrat jer je slabio iznutra srpsku slogu i državu! I sto Lazarevici nisu podrzali najmocnijeg predan na srpski presto madjarskoga kralja ili ako mora nas Tvrtka. Bezveze je patriotska osecanja da transfeisemo u to vreme. Петсто година, школско знање, нисам се детаљније бавила историјом, и да је било 150, 350...мало ли је!? Mnogo je i previse, ali nije bas uvek bilo u Osmanskom Carstvu lose i nisu uvek Srbi lose ziveli posebno oni u Sumadiji i Bosni su bili vlasi, vojnuci slobodni seljaci za velikom unutrasnjom autonomijom. Како то мислиш да турско царство тада није било симбол зла? Зар је народу било мило да трпи толики зулум од стране Турака? Да ли су се они стварно заволели а посебно да ли јој је био мрзак његов додир то ми тешко можемо знати. Оно што сигурно знамо јесте да у тренутку кад је отишла у харем, није га волела. Па ако је Божјом милошћу и својим трудом успела да ту ситуацију преокрене у корист своје земље и народа и да поднесе крст који јој је додељен, ипак не можемо тврдити да јој се "посрећило". То је омаловажавање њене жртве. Ili je Mara volela Vuk Brankovica, Dragana bugarskog cara Ivana Sismana ili je Jelena volela Djuru Balsica pre sto su se udale za njih. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Јун 16, 2014 Пријави Подели Написано Јун 16, 2014 Како то мислиш да турско царство тада није било симбол зла? Зар је народу било мило да трпи толики зулум од стране Турака? Још једно царство које је хтело српску територију , и Угари у то време нису били ништа бољи за нас . Србија тада још није била осетила зулум, покорени предели на југу Србије су имали обавезу да плаћају данак и шаљу војску по потреби турском султану и то је било све , а властела је углавном остала иста . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Наташа81 Написано Јун 16, 2014 Пријави Подели Написано Јун 16, 2014 Ili je Mara volela Vuk Brankovica, Dragana bugarskog cara Ivana Sismana ili je Jelena volela Djuru Balsica pre sto su se udale za njih. О њима и њиховим удајама се не пишу баш често књиге нити се снимају филмови, биће да ипак постоји нека разлика. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фидер Написано Јун 16, 2014 Пријави Подели Написано Јун 16, 2014 А које књиге су везане за њену удају? Тако се само праве митови, ћерка је цара Лазара, и она се жртвовала (можда се она ништа није ни питала, пре ће бити да су је други жртвовали)! Рецимо њена мајка књегиња Милица, касније монахиња, радила је далеко конкретније ствари за Србију, наводно је била изврстан дипломата и много је помогла деспоту Стефану у политичким радњама. Као што сам написао, када је имала прилику да бира да оде са братом у Србију или да остане са Бајазитом и вероватно погине, она је изабрала Бајазита. Тек неко време после смрти Бајазита (не сећам се тачно како је издејствована слобода) са деспотом Стефаном се вратила у Србију, скрхкана од бола за својим драгим. То су историјске чињенице које ја знам, волео би да прочитам ако постоје неке које тврде супротно, ал' да нису гусларске народне песме Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Јун 16, 2014 Пријави Подели Написано Јун 16, 2014 Уз саосећање и поштовање према жртви (несумњиво је огромна ) кнегиње Оливере, трагичнији ми је живот Симониде Немањић http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B4%D0%B0_%D0%9D%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%9A%D0%B8%D1%9B Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Јун 16, 2014 Пријави Подели Написано Јун 16, 2014 О њима и њиховим удајама се не пишу баш често књиге нити се снимају филмови, биће да ипак постоји нека разлика. Jedina je sto je Bajazit u nasim mitovima bad guy. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Наташа81 Написано Јун 16, 2014 Пријави Подели Написано Јун 16, 2014 А које књиге су везане за њену удају? Тако се само праве митови, ћерка је цара Лазара, и она се жртвовала (можда се она ништа није ни питала, пре ће бити да су је други жртвовали)! Рецимо њена мајка књегиња Милица, касније монахиња, радила је далеко конкретније ствари за Србију, наводно је била изврстан дипломата и много је помогла деспоту Стефану у политичким радњама. Као што сам написао, када је имала прилику да бира да оде са братом у Србију или да остане са Бајазитом и вероватно погине, она је изабрала Бајазита. Тек неко време после смрти Бајазита (не сећам се тачно како је издејствована слобода) са деспотом Стефаном се вратила у Србију, скрхкана од бола за својим драгим. То су историјске чињенице које ја знам, волео би да прочитам ако постоје неке које тврде супротно, ал' да нису гусларске народне песме Пронашла сам две, обе у издању фонда који носи њено име, једна је Пут ружама посут по којој је и снимљен филм а друга Принцеза Оливера, заборављена српска кнегиња, историјска монографија која обједињује оно што је до сада познато о животу принцезе. Нисам прочитала књигу али с обзиром да издавач има за циљ очување српске културне и историјске баштине, не верујем да је заснована на миту. То што је остала са Бајазитом до краја само је још већи подвиг, кад је једном постала његова жена, вољно или невољно, остала је доследна себи и својој дужности, буквално "док нас смрт не растави", по мени то још више показује њену величину. Данче* and Фидер је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јун 16, 2014 Пријави Подели Написано Јун 16, 2014 По ономе што ја знам Стефан високи је дао оливеру Вајазиту јер су били у доброј сарадњи и то је био најбољи могући потез за све. И за њу, и за Србију и за Српску властелу. Да ли је она то доживела ко жртву или не, ја не знам... али јој је много боље било да буде у Харему него да остане у Србији. Иначе... то није проверена историјска инфромација, то је историјска шпекулација нико не зна тачно да ли је Оливера завршила у харему или не.... не постоји јасан директни доказ.... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Јун 16, 2014 Пријави Подели Написано Јун 16, 2014 Dobro mislim da su Bajazit i Stefan tek kasnije postali dobri maltene drugovi. Ne sumljam da je bilo to teska stvar umre ti otac, pa onda moras da ides od porodice. Ali to nije nista neobicno u to vreme, ponavljam nijedna vlastelka nije mogla da odluci za koga ce biti udata. Vise je patila siguno kad je bila robkinja Tamerlana nego kao zena Bajazita. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јун 16, 2014 Пријави Подели Написано Јун 16, 2014 Dobro mislim da su Bajazit i Stefan tek kasnije postali dobri maltene drugovi. Па оно они су мало сарађивали мало је стефан играо неке игре... мало се мирили и свађали.. Agnostik је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Јун 16, 2014 Пријави Подели Написано Јун 16, 2014 I ja znam verziju da je bila prilično zacopana u svog mužića, i da je jedini razlog što joj se grob ne zna to što kad se vratila u Srbiju posle B. smrti, nije mogla ovde dugo da izdrži, već se prvo seljakala, a zatim se vratila u Tursku jer nije mogla da se navikne na život ovde. BTW, žena o kojoj ima mnogo više podataka i koja je mnogo više uradila za srednjevekovnu Srbiju udavši se za Turčina je Mara Branković, praunuka Vuka Brankovića. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука