Jump to content

Филип Вујановић признаје само Митрополију

Оцени ову тему

karadjordje

Препоручена порука

Постављена слика

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović ustvrdio je večeras da mitropolit Crnogorsko-primorske mitropolije Amfilohije priznaje postojanje crnogorske nacije ali da Crnogorska pravoslavna crkva nije priznata od svih 14 pravoslavnih crkava.

Mitropolit Amfilohije nikada nije osporavao crnogorsku naciju bez obzira na to što se on lično osjeća Srbinom. On je poštovao crnogorsko nacionalno biće i prema njemu je imao jedan odnos koji zavređuje javnost Crne Gore i postojanje crnogorske nacije“, rekao je predsjednik Vujanović gostujući u emisiji „Replika“ Televizije Crne Gore.

Naglašavajući da je uvijek poštovao vjernike Crnogorske pravoslavne crkve, Vujanović je ipak naglasio da, kao predsjednik države, „mora da pošuje prije svega kanonsko ustrojstvo i kanonske zakone“. U tom smislu, crnogorski predsjednik je konstatovao da Crnogorska pravoslavna crkva nije kanonski priznata od 14 pravoslavnih patrijarha i episkopa.

„Imao sam prošle godine vrlo dug i vrlo sadržajan razgovor sa patrijarhom moskovskim i cijele Rusije Kirilom koji mi je izložio svoj stav i svoje viđenje crkvenog pitanja u Crnoj Gori u okviru pravoslavlja. Vrlo smo dugo polemisali i znam kakvo je njegovo mišljenje, znam kakvo je mišljenje arhiepiskopa kiparskog, kakvo je mišljenje patrijarha Češkog... Ono je, kao i mišljenje svih 14 pravoslavnih crkava, da je kanonski legitimna u Crnoj Gori jedino pravoslavna Mitropolija cetinjsko-primorska“, zaključio je predsjednik Vujanović gostujući na TVCG.

http://www.portalanalitika.me/politi...ku-naciju.html

Подели на овим сајтовима

• Одговори 45
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

• Гости
Guest ага пије млеко

лепо....

него, ово ме буни око "нације"....Можеш ли нам брате Карађорђе мало више објаснити.....да ли је ово истина што каже Филип или је нешто друго по среди...?

Подели на овим сајтовима

Црногорска нација постоји:40% грађана Црне Горе се декларише као Црногорци у националном смислу.Као што се не може негирати постојање кише и гравитације тако се не може негирати постојање 40% људи који се осјећају Црногорцима.

Митрополит и ја и многи које је знам из митрополије се осјећају Црногорцима и Србима јер ми смо Срби из Црне Горе и немамо разлога да кријемо своје црногорско поријекло.

Кад је Херман Нојбахер током Другог светског рата рекао једном Црногорцу:``Ви сте Црногорци прави Српски Спартанци!``овај Црногорац му је одбрусио:``Није истина,ми нисмо Српски Спартанци,ми смо Српски Пруси!`` joooj

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

У реду је то што се тиче процената.....то не спорим.

Људи верују тако као што су некада веровали да су по националности југословени........време је судија свему.

Мени је Црногорац толико Србин колико и Херцеговац нпр, или и Македонац.....

Да ли се слажеш са мном или мало грешим....?

волео бих да чујем твоје мишљење.

Подели на овим сајтовима

?????????? ? ?? ? ????? ???? ?? ???? ?? ??????????? ?? ???????? ??????????? ? ?????? ??? ?? ??? ???? ?? ???? ???? ? ?????? ??????? ?? ??????? ????? ?????????? ?????????.

????? ????. ? ?????? ?? ????- ?? ????? ????????? ??????. ???? ???? ??? ?? ??????? ??????,?.?. ???? ???,????? ?? ?????. ????? ?? ???? ???? ??????(??????????) ?? ??? ??????...

Подели на овим сајтовима

Црногроци, они који се у свом бићу осећају као црногорци никад нису постојали у историји. Одувек су постојали Срби из Црне Горе, као што неко може за себе рећи да је босанац или херцеговац, по пореклу или завичају, али су по народности Срби. Данашњи црногрци се с правом могу назвати, "Милогорци", јер су њихова нека наводна осећања као црногораца уствари плод политчког ангажмана Мила Ђукановића, као што су се ономад људи одрицали српства ради тита и југо-идеологије и називали се југословенима. Данашњи црногорци су само политички производ, илузија коју ће време појести, као што је појело и југословене.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Причати о два национална идентитета је смислено, колико и бесмисао.

Треба да збуни, а на дужи рок да се поништи Српски национални корен.

Замислимо симетричну реченицу, горе изнетој:

Ништа ЦГ није мање српска(историјски) од нпр Србије..

.

Ништа Србија није мање црногорска од нпр Црне горе.

Па, ако о овоме вреди причати, онда "извин`те ме журим"? joooj

Подели на овим сајтовима

??????? ? ??? ?????????? ?????????? ?? ????????, ?????? ? ????????.

????? ?? ?????, ? ?? ???? ??? ?? ?? ??????? ?????? ?????????? ?????.

?? ?? ?? ????? ???  joooj.

?????? ?????????? ?????? ?? ???? ???? ??????? ???? (??? ?? ???? 40%)

? ???? ??? ?? ????? ???? ?? ??? ?????????-????????? ??? ????-????????? ? ?? ?? ?? ??? ?????????? ????????? ?? ?? ???? ?????? ?????? ?? ????????. ???? ?? ????? ????? ??? ????????????? ?????? ? ?? ?? ??? ????? ??????????? ? ???? ??????? ?????? ?? ?????? (? ?? ?? ???? ????????????-????? ??????) ?? ??? ????? (???? ? ?? ???????? ???? ?????).

"Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15)

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm

Подели на овим сајтовима

? ???? ?? ?? ??? ?? ???? ?????????.....?? ?? ??????.

???? ?????? ???? ??? ??? ?? ?????? ???????? ?? ?? ?? ????????????? ???????????........????? ?? ?????? ?????.

???? ?? ????????? ?????? ????? ?????? ? ?????????? ???, ??? ? ?????????.....

?? ?? ?? ?????? ?? ???? ??? ???? ??????....?

????? ??? ?? ????? ????? ???????.

??,?? ?? ??????.?? ???? ????????? ?? ???? ??? ? ?????????,???????? ? ???????? ??????.?? ?? ?? ???? ????.

?????????, ??? ???? ?? ? ???? ???? ??????? ??? ????????? ????? ???? ????????? ? ????????. ?????? ?? ????????? ???? ?? ???? ????, ??? ??? ???? ???? ?? ???? ???? ?? ?? ??????? ??? ??????????, ?? ??????? ??? ????????, ??? ?? ?? ?????????? ????. ??????? ???????? ?? ? ?????? ???? ???????, "?????????", ??? ?? ?????? ???? ??????? ??????? ??? ?????????? ??????? ???? ????????? ????????? ???? ??????????, ??? ??? ?? ?? ?????? ???? ???????? ??????? ???? ???? ? ????-?????????? ? ???????? ?? ?????????????. ??????? ????????? ?? ???? ????????? ????????, ??????? ???? ?? ????? ???????, ??? ??? ?? ?????? ? ???????????.

???? ???? ???? ????.?????? ??? ????? ??????? ??????? ??? ????????? ???? ?? ?? ?????? ?????????? ??????? ?????? ????????? ??????? ?? ??????? ?????? ?? ?? ???????? ???????? ? ??????????? ? ????????? ??????????? ??????,?????????? ?????? ? ?????????? ??????????? ?????.??? ?? ?? ???? ?????????? ?????? ??????? ??????.

Подели на овим сајтовима

Напавићи мали искорак (off topic), мада је ово за неки други подфорум, али ево :

Моравац сам, тим се дичим

програм

Ми моравци смо трпeли док смо могли, ал више не можемо, јок бре.

Сви се, бре, избавише тог хегемонистичког  србског стега, сем нас мораваца. Ево види македонци, своја си работа гледају, црногорци исто, па далматинци, па босанци, па сад ће и буњевци, лалоши, и шокци, ал ми моравци још нисмо.

Зато смо решили да и ми дигнемо свој поглед и уперимо га међ ослобођене суседе и бартију нам бившу. Ово братија бивша, поштено говорећи треба схватити колоквијално, као бивши пријатељи.

фронт

Да не бисмо сами кренули у ту, у том случају, неравноправну борбу, одма смо саставили широки круг заинтересованих за исту ствар. Исти проблем, иста мука, па и решење се очекује слично.

Зато смо се распитали, добро обавестили, разменили информације. И дођосмо да  вакијек запажања.

Прво, а и најважније, наша мука није усамљена, исто се ко и  ми осећају колубарци, ибарци, ресавци,

нишавци, власинци, ђетињци,

скрапежци, језавци, тимочци,

гружанци, дринци,

пивци, тарци, лимци,

вардарци, радикци, рзавци,

савци, босутци, унци,

санци, дунавци, тисци,

тамишци, требишњанци,

зетци, бојанци, дримци,

дичинци, каменичанци,

граданци, ситничанци, јасеничанци, ...

као и остала многобројна а непоменута  браћа нам.

Друго, исто важно, и они од истог непријатеља мрског подозревају баш као и ми, оћу рећу опет великосрпска хегемонија.

Треће, сачинисмо и једну малу експертску групу која ће се бавити препознавањем и јавним жигосањем ове немани звана великосрпски хегемонизам. Овом ће групом рукиводити не председник групе, како обично бива, него председников тата лично.

знаци за препознавање

Химна, то још нисмо усвојили, али ми моравци предлажемо да то буде моравско предвечерје.

Застава, е ту смо решили да у редове наше братске примимо и они несретни пироћанци, а због лаког језичког препознавања, и под условом да у заједничку борбу унесу свој познати ћилим, и то као заставу наше будуће државе.

Грб, нам и не треба, ал ако баш мора нек  буде неки део од заставе.Ако буде потребе да се због хералдичких правила нешто промени на грбу, има да навеземо нов.

Подели на овим сајтовима

?????????? ?????? ???????:40% ??????? ???? ???? ?? ????????? ??? ????????? ? ??????????? ??????.

? ?????? ??? ?? ????????? ??? ?????

"Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан"

Подели на овим сајтовима

Црногорци као нација постоје колико и постоји нација Шумадинаца,нација Војвођана и сл... Први пут се нација Црногораца успоставља на Другом заседању АВНОЈ-а. Наравно,ту су постојали "федералисти" као што је Секула Дрљевић,али битно је рећи да је он био велики поборник уједињења са матицом Србијом,али је доцније,после проглашавања Краљевина СХС,био незадовољан положајем који је добио,па је "променио ћурак".

Што се тиче митрополитовог поштовања према Црногорској нацији,то није ништа друго до обичан Вујановићев маркетинг. Свакако,не може митр. Амфилохије на ветрењаче да напада,ипак је он најзаслужнији за одржање Српске Цркве у Црној Гори,која би била у далеко лошијем положају,да он није митрополит,и сматрам да је чак и добро што није постао патријарх,зато што би се мање бавио српским питањем у ЦГ,а оно нема алтернативу за све црногорске Србе...

"Тешка је бура на мору,тежа је у души.

Али ни море ни душа не чисте се без буре."

(Владика Николај Велимировић-"Касијана")

Подели на овим сајтовима

?????????? ?????? ???????:40% ??????? ???? ???? ?? ????????? ??? ????????? ? ??????????? ??????.

? ?????? ??? ?? ????????? ??? ?????

????????? 43%, ???? 32%.

?????? ?? ?? ?????????, ?? ?? ????? ? ??????,????? ??????- ??? ???? ?? ?????????(???? ?? ? ? ????? ????????), ???? ?? ????? ???? ????????? ??? ?????????,? ????? ??? ?????... ???? ????? ?? ???? ???? ? ?? ??? ? ????, ? ??...

???? ? ????? ???? ?? ???? ???? ??????, ???? ????????? ??????...??? ?? ?????????. ????? ?? ????? ??? ?? /??????????/ ????????? ??? ??????? ??????- ??? ??? ??? ??????, ???????? ?? ???? ????? ?????? -???? ????.  ? ???, ??? ?? ???? ??????????? ??? ????????? ? ??????????? ??????,????? ?? ????????? ?????????? ?????????.(-???????????, ???????????? ?????? ?? ????? ??????????,??? ? ??? ????? ??????????.)

????? ?????, ?? ??????????? ????? ????? ?? ??????? ?????. ???? ???????????? ????- ???????? ??? ???????-?????? ??????? ?? ??????. ?????????, ??? ???????,?????????  ???? ???? ???? ?? ??????????? ??? ???? ??? ????????? ??? ???? ???? - ?? ???????? ?????? ,?? ?????? ?? ???????.

Подели на овим сајтовима

????????? ??? ?????? ??????? ?????? ? ??????? ?????? ??????????,?????? ????????? ? ??...

?????????? ??????,??? ?? ????? ????, ??????? ???????- ????? ??? ??????? ???? ???? ?? ? ??????????? ?????? ???? ???????????... ????? ?? ??????????? ??????? ??????? ??????? ??????? ? ??????????  ?????, ?????????????? ???????. ?,? ?????? ?? ???, ?? ???????? ?? ??????? ????? ?? ?? ???? ?????????? ?????? ???????: ??????????,???????, ???????? ? ??.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...