kordun Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 Ne nego vrednost novca odredjuju vlasnici Federalnih rezervi. To je privatna banka koje samo po imenu "federalna". Zlatni standard je skinuo Nikson jos 70tih tako da jedino sta odredjuje vrednost novca je njegov opticaj na trzistu sto je u privatnim rukama. Pa cak je i skandal izbio pre 4 godine kad se zaznalo za namestanje LIBOR-a pa nikom nista...kako da procesuiras nekog ko drzi 90% svetskog kapitala u svojim rukama? I tako banke upumpavaju novac na arbitrarnoj osnovi. Sluzis nam-evo ti novac pravo iz stamparije, ne sluzis nam- nema brate. xD to je prevara, ja sam samo rekao realno kako treba da bude, druga stvar je sto svi varaju na sve strane, evo u njemackoj je prosle godine izbio skandal kad su svabe lazirale pouzdanost njemackih automobila u odnosu na hondu recimo i ostale, da odrze dobru prodaju, to su sve stvari zbog kojih libertarijanstvo nije moguce, prvo ne moze u narodu da zivi, znas sta, ja ne bi kupio recimo turski paradajz iz fasistickih razloga taman crko i to u inat svim libertarijancima kako li se vec zovu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 liberatrijanstvo, to ti je kaorska ludorija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 9, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 znas sta, ja ne bi kupio recimo turski paradajz iz fasistickih razloga taman crko i to u inat svim libertarijancima kako li se vec zovu Па то је управо у складу са либертаријанизмом - ти имаш слободу да одабереш шта желиш или не желиш да купиш. Ја те у томе подржавам 100%. Слаб ти "инат"... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 9, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 liberatrijanstvo, to ti je kaorska ludorija Шта је то "либератријанство"? :.mislise. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 Тако је. Слично важи и за ограничавање извоза/увоза. Kako znam gotovo sve zemlje na pocetku nisu marile za petente a isto kao slobodnu trgovinu (u odredjenim segmentama). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 Шта је то "либератријанство"? :.mislise. priznam da sam mislio da se to odnosi na liberalizam u poslovanju a ne na slobodu naroda da cine sto god zele dok ne ugrozavaju druge, e vidis protiv toga sam onda jos vise, posto je to jos jaca ludorija, zamisli sva bagra da krene da se ponasa kako hoce, ja sad kad bi podjelio narodu po beogradu po 5000 evra donacije neke da si srede fasade na zgradama da ne zive ko cigani i da si srede kupatila,znaqs sta bi uradili, vecina bi ih otisla u spaniju na more Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 Kako znam gotovo sve zemlje na pocetku nisu marile za petente a isto kao slobodnu trgovinu (u odredjenim segmentama). zar danas patenti nisu ograniceni vremenski ? kompanije ulazu milijarde dolara u istrazivanja da steknu neku prednost a ti bi to obesmislio Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 Контам да је фора, ал је интересантно да није само Самсунг помогнут од стране своје државе... http://blogs.hbr.org/2013/03/taxpayers-helped-apple-but-app/ Што се тиче овог дела о индиректном профитирању кроз коришћење технологија које су настале у научним истраживањима (присилно) финансираним од стране пореских обвезника, то нико не би требало да пориче, јер је јасно као дан. По мени је у овом тренутку државно финансирање фундаменталне науке неопходно ако се сложимо да уопште хоћемо науку (на страну либератријански аргумент о моралности самог чина). Мој практични став је да држава треба што је мање могуће да се меша у привреду регулацијама које нису порез. У том смислу сам против царина, али и против давања субвенција страним компанијама или олакшица за увоз. Такође сам против пореза ради пореза (порез на лускуз, порез само зато што зарађујеш више итд.). И против многобројних сличних ствари које данас постоје. За ово остало (социјала, образовање, здравство, култура, наука...) ем немам илузију да ће држава икада изаћи потпуно из тога, ем нисам баш 100% сигуран ни да ли треба. Треба те ствари учини што тржишнијим, па макар и биле у склопу државе, а не да лекари и професори буду третирани ко угрожене врсте. И треба обезбедити да приватна конкуренција у датим областима буде равноправна са државном. То би за почетак било више него довољно, све преко тога је превремено натезање. Grizzly Adams and Justin Waters је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 zar danas patenti nisu ograniceni vremenski ? kompanije ulazu milijarde dolara u istrazivanja da steknu neku prednost a ti bi to obesmislio Ima ali dok taj patent istekne osim u farmaciji, normalno nikakvu vise vrednost nema. Ako ima patente onda sloboda trzista nece dozvoliti nove igrace iz drugih zemalja. I bez patenta, bez zastite drzave ili pomoci na pocetku i malo zahtevnijim industrijama neces da se probijes. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 9, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 priznam da sam mislio da se to odnosi na liberalizam u poslovanju a ne na slobodu naroda da cine sto god zele dok ne ugrozavaju druge, e vidis protiv toga sam onda jos vise, posto je to jos jaca ludorija, zamisli sva bagra da krene da se ponasa kako hoce, ja sad kad bi podjelio narodu po beogradu po 5000 evra donacije neke da si srede fasade na zgradama da ne zive ko cigani i da si srede kupatila,znaqs sta bi uradili, vecina bi ih otisla u spaniju na more Па ти онда немој да им поделиш донације. Сва "багра" може да се понаша како хоће - са својим парама. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 Па ти онда немој да им поделиш донације. Сва "багра" може да се понаша како хоће - са својим парама. a znas i sam koliko je to zdravo za ekonomiju, to ti je onaj efekat zmija sebi guta rep Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 Не сејо, баш ми је драго да си се јавила. Мене чуди да се жене слабо јављају на овакве теме, јер би као мајке, сестре и супруге требало да буду веома заинтересоване. Око себе не видиш тако "оштре" ставове зато што људи о томе обично не разговарају уз кафицу. Тек у ретким (и критичним) ситуацијама се обично покаже какав заиста став имају. Ја то јесам "пренагласио" у смислу да људи обично је иду улицом и говоре "ја сам за насилну мобилизацију", али нисам пренагласио у смислу да већина то заиста подржава. У сваком случају ради се о насиљу. Имали смо прилике да видимо како то изгледа тамо 90-тих када је војна полиција долазила људима на врата и отимала родитељима децу да их пошаљу у кланицу. Znas kako, ja sam nedonosce u svakom smislu te reci (duhovno, psihicki itd. bas nezrela), ali se jos uvek usudjujem da komentarisem. Stoga, svakako postoji mogucnost da gresim, ali, vise se radi o "vajbu"... I kroz salu covek moze da uci o drugome, ako ume da "cita" izmedju redova... Uopsteno, slazem se da se radi o nasilju, ali sve je to negde strah... Ljudi se lako priklanjaju bilo kojoj vlasti (bar na ovim prostorima) cim se osete ugrozeno i to zato sto nisu navikli na mir. Prosto... Nije da bas bez ikakvog razloga postajemo paranoican narod (svi nas mrze, svi su protiv nas...(daleko od toga da se slazem sa ovakvim pogledima na svet, vec samo kazem da ne bi trebalo da cudi)). Ono sto nije resenje je proglasavati to za patologiju, jeres i tsl. Ipak... Ipak... Ne znam... Nema opravdanja, ali ne bi trebalo ni da bude mesta za ovoliko obziljne kritike. :.mislise. Ipak je nasa istorija... Krvava. I o tome slusas od malih nogu... Tesko je biti covek, a tek Hriscanin... Edit: htedoh da kazem da je tesko hriscanskim stavom napraviti "hiruski rez" i reci "aha, ovo nista ne valja i mi se ne slazemo sa tim, tim i tim". Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 grizli, ne znam jesi li bio aktivan na forumu kad sam davao ovaj link, evo ovakva ekonomija se meni jako svidja, a znas kad bi je ostvario u libertarijanstvu, nikada!!! http://www.ekologija.rs/feljtoni/resursna-ekonomija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јун 9, 2014 Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 @@Juan, Не кажем да држава треба да се повуче из сектора науке, посебно не код нас, јер капиталисти често немају визију да финансирају неке ствари од којих неће мати директну и непосредну финансијску корист. Зато је потребно да постоје програми који то финансирају, посебно у војној индустрији која је често била генератор многих модерних технологија, и кроз финансирање разних истраживачких група и универзитета. Само сам указао на то да нигде није било правог напретка без улоге државе, па ни у САД, ни у толико хваљеној Силиконској долини, барем у почетном и најзначајнијем периоду њеног развоја (а и после), и да та прича о слободном тржишту које ће да подстиче науку, без икакве улоге државе, не пије воду, макар не за сада (не искључујем могућност да ће се у некој далекој будућности појавити људи који су спремни да финансирају нешто од чега неће директно профитирати). То је један од разлога због чега и наука, поред осталих ствари, цвета у јакој држави (подвлачим, један од разлога). kordun је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 9, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 9, 2014 a znas i sam koliko je to zdravo za ekonomiju, То је најбоље за економију. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука