NemanjaVa Написано Јун 7, 2014 Пријави Подели Написано Јун 7, 2014 Problem rane Crkve sa državom bio je samo odnos prema Imperatoru. U svemu ostalom hrišćani su poštovali Imperiju i izvršavali svoje građanske dužnosti. Svaki oblik državne vlast je dobar dok ne prelazi u apsolutizam i idolopopklonstvo.Što se poreza apostol Pavle u poslanici Rimljanima nedvosmisleno ukazuje da su hrišćani dužni da plaćaju porez u državi i da poštuju njene pravosudne organe, preneseno u današnje vreme to znači da ispunjavaju svoje građanske dužnosti (naravno sve one koje se ne kose sa hrišćanskim etosom, kao što se u Imperiji kosio carski kult). Što se tiče vojske, stoji činjenica da su pojedini oci rane Crkve bili kategorički protiv rata, ali njihovo mišljenje nije obavezavajuće za Crkvu a i samo prisustvo hrišćana u carskoj vojsci i ukazuje da oni nisu imali problem sa tim da rat smatraju normalnom pojavom u kontekstu odbrane Imperije koju su ugrožavala brojna varvarska plemena i Persijanci (vojnici-mučenici su stradali ne zbog odbijanja da ratuju već zbog odbijanja da učestvuju u carskom kultu). Vremenom se iskristalisao stav Crkve o ratu dozvoljivom u u samoddbrani iako se za vojnike koji ubiju propisuje trogodišnja epitimija. Crkva u odbrambenom ratu gleda ostvarenje reči Hristovih o najvećoj, žrtvenoj ljubavi. Deja Vu, Pontifex Emeritus, Melhisedek88 and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јун 7, 2014 Пријави Подели Написано Јун 7, 2014 Sta je smesno?Argumentovano obrazlozi,pa da i ja mogu uzivati. Ocigledno da ti nisi razumeo da ja pricam o idealnom drustvu,ne o sadasnjem Сконтао човек да теби нема поенте аргументовано образложити oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Јун 7, 2014 Пријави Подели Написано Јун 7, 2014 @Grizzly Adams Слажем се да не треба мислено осуђивати људе који не плаћају порез и неће у рат али претера га брате са патологијом и јереси. Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Melhisedek88 Написано Јун 7, 2014 Пријави Подели Написано Јун 7, 2014 Сконтао човек да теби нема поенте аргументовано образложити Vidim da ti sve treba crtati,skakuces oko mene ne bi li ti replicirao,za ubuduce: Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena. — Čarls Bukovski Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јун 7, 2014 Пријави Подели Написано Јун 7, 2014 И не само то! Него се плаћање пореза сматра за "врлину". Онај ко плаћа порез "својој држави" чини "добро дело", он је "патриота", "брине се за своје ближње" итд. За разлику од оних "безосећајних" и "себичних" који то избегавају. А ово није баш толико једноставно. С једне стране је тако као што ти кажеш, али са друге стране, они који не плаћају порез, истовремено без гриже савести користе све ствари настале захваљујући новцу других пореских обвезника који плаћају. То баш и није најморалније... Vaske, Midrash, RYLAH and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 7, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 7, 2014 Ovo sta Grizzly pokusava je da kaze drzava nije dobra Нисам то покушао да кажем, прочитај текст пажљивије. Što se tiče vojske, stoji činjenica da su pojedini oci rane Crkve bili kategorički protiv rata, ali njihovo mišljenje nije obavezavajuće za Crkvu a i samo prisustvo hrišćana u carskoj vojsci i ukazuje da oni nisu imali problem sa tim da rat smatraju normalnom pojavom u kontekstu odbrane Imperije koju su ugrožavala brojna varvarska plemena i Persijanci (vojnici-mučenici su stradali ne zbog odbijanja da ratuju već zbog odbijanja da učestvuju u carskom kultu). Vremenom se iskristalisao stav Crkve o ratu dozvoljivom u u samoddbrani iako se za vojnike koji ubiju propisuje trogodišnja epitimija. Crkva u odbrambenom ratu gleda ostvarenje reči Hristovih o najvećoj, žrtvenoj ljubavi. Није ни то тема. Нисам против учествовања у одбрамбеном рату, напротив. шта ово значи- да хришћанство не може постојати као уређен систем? Христос као Че Гевара? Ово значи да ниси пажљиво прочитао текст. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 7, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 7, 2014 могуће да нисам. ваљда сам алергичан на те левичарске идеје. "Левичарске"!? :.mislise. Juanito је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 7, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 7, 2014 А што ми квариш тему онда ако ни прва два реда ниси прочитао? ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 7, 2014 Пријави Подели Написано Јун 7, 2014 zanimljiv tekst grizli, svaka cast! al ajmo pogledati malo realnost, sta su drzave i zasto postoje, zasto su se ljudi organizovali u drzave, da se odbrane od drugih ljudi, bilo fizicki bilo ekonomski, kako bi ti to sada ukinuo kad zlo vlada na ovom svijetu od njegovog pocetka.... ljudsko drustvo nije slucajno poprimilo ovakav oblik, nije ovo onaj svijet nego ovaj nas surov... mislim da je bar kod nas srba jako malo onih ljudi koji su drzavopoklonici, mi srbi smo poznati po tome sto nam ni jedna nasa drzava ne valja i pola vodja smo do sada sami pobili Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 7, 2014 Пријави Подели Написано Јун 7, 2014 dalje govoris kako je mobilizacija antihriscanska, treba malo duiblje o tome razmisliti, ja mislim ljudi koji nisu spremni da uloze neki svoj trud u razvoj i sticenje svog kolektiva u kom uzivaju sve pozitivne efekte tog istog kolektiva grebatori, egoisti i antihriscani, nije red da se iko tjera na silu da cini nesto, jasno je meni to ali ni ti ljudi nisu ispravni, sto posto, ta tema je mnogo komplikovana da bi otkrio za nju neku univerzalnu pravdu.... ne moze se to nikako idealizovati, previse je zamrseno NemanjaVa је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Јун 7, 2014 Пријави Подели Написано Јун 7, 2014 Što se tiče poreza, često stvar posmatramo jednostrano - nekakva država nam uzima teško stečene pare, a onda kukamo jer čekamo mesecima na preglede, na pomoć, na svašta nešto. Porez u današnjimnjim državama je ulaganje uzajedničko dobro. Pojedinac ne može da napravi put, to može zajednica, ali "zajednica" ne postoji kao biće, to je skup nas samih. Platiti porez znači i pomoći bližnjem koji nema. Zato je nemoralno ne plaćati porez i doprinose. E sad, druga strana medalje. Posebno ovde u Srbiji je to lepo vidljivo. Platimo porez nekoj tamo državi (ili joj, sa još više uživanja, uskratimo porez, ali to sad nije pitanje) a onda nas baš briga šta je sa tim parama, pa trpimo bahate sluđbenike, korumpirane sudije, političare koji od naših para kupuju vile i džipove, ili barem ih ispod glasa kunemo, ali prstom niko od nas ne bi mrdnuo da se to promeni, jer, pa vidi koliko je snažna država, a šta mogu ja jedan. Kad se govori o prvobitnom grehu, eto jednog od lica. Niko od nas nije kriv za stanje u državi, ali smo svi zajedno krivi ko sam đavo jer svi ćute. Nije, dakle, u pitanju da li treba plaćati porez - treba, jer je to delo ljubavi, ali onda dolazi i odgovornost, naša lična za to kako se te pare troše, a tu odgovornost, velikodušno, prepuštamo raznoraznim poluljudima koji se bave politikom, a mi peremo ruke i kukamo. I te kako treba kritikovati one koji ne plaćaju porez, jer kad TI platiš porez da bi drugi imali, TVOJE dete bude uskraćeno za nešto da bi druga deca imala, a onaj ko ne plaća porez uzima i od tvog deteta jer koristi to što si ti platio odricajući se i uskraćujući sopstvenoj deci da bi svima bilo bolje, a on sam svoje parice na stranu. To bi bilo, kao da lopovu ne prebacuješ što je nekome ukrao nešto - ista stvar. Još i gora, jer lopov barem oseća da čini nešto loše, inače se ne bi sakrivao, a ovaj misli da radi veliku stvar ako "zezne" državu, a u stvari krade od tebe i od drugih. Druga su vremena bila kad je porez stavljan u džep vlastele, hrišćanstvo je doprinelo da države budu danas zajedničko dobro, ali - pošto se zemaljsko društvo sastoji od grešnika, kakvi članovi takvo i društvo. Ne pomaže idealizovati stvar i očekivati da će hrišćansko društvo doći samo od sebe, moramo i mi sami nešto da uradimo - a mi hrišćani to možemo širenjem evanđelja...ljubav I odgovornost. Jedno bez drugog ne funkcioniše. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Јун 7, 2014 Пријави Подели Написано Јун 7, 2014 Однос према држави и однос према рату су различите ствари. Нпр. постоје државе које ретко ратују, а са друге стране постоје и људске заејднице које функционишу и без државе и њеног апарата а које су склоне ратовању, као нпр. нека племена. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 7, 2014 Пријави Подели Написано Јун 7, 2014 Однос према држави и однос према рату су различите ствари. Нпр. постоје државе које ретко ратују, а са друге стране постоје и људске заејднице које функционишу и без државе и њеног апарата а које су склоне ратовању, као нпр. нека племена. koje su to drzave koje su rijetko ratovale ? ratovi su i stvorili drzave, to su za mene povezane stvari, drzava srbija je direktno u ratovima nastajala, narod bio prisiljen da se tako organizuje i mislim da su sve stariej drzave tako nastale Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јун 7, 2014 Пријави Подели Написано Јун 7, 2014 па идеја ''одумирања државе'' је у основи левичарска, тачније марксистичка. Не, имаш и леве и десне анархисте. http://en.wikipedia.org/wiki/Right-wing_anarchism dalje govoris kako je mobilizacija antihriscanska, treba malo duiblje o tome razmisliti, ja mislim ljudi koji nisu spremni da uloze neki svoj trud u razvoj i sticenje svog kolektiva u kom uzivaju sve pozitivne efekte tog istog kolektiva grebatori, egoisti i antihrisca Шта ако сам рецимо одбио да служим у хитлеровој војсци? Или титовој? Или Стаљиновој? Је л сам и тад антихришћанин? ШТо је неко егоиста ако није хтео да учествује у слободановој војсци? Па оћу ближњенг свог да заштитим, породицу, жену децу.. а не да идем да гинем за шешељеве идеале велике србије, да ризикујем да оставим породицу и мени ближње без мене... Глупо је генерализовати тако. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 7, 2014 Пријави Подели Написано Јун 7, 2014 svajcarska je mozda sto se ratova tice najbolja zemlja u evropi a nastala je kao vojna obrambena drzava za odbranu od habzburgovaca... to sto je slabo ratovala je zahvaljujuci njihovom relejfu,samo sa jedne strane se moze do njih, zbog alpa, previse su bili sitni , bili su slab plijen da i se neki ozbiljniji pohod na njih radio, samo zbog toga nisu toliko cesto ratovali kao ostali, ostali bukvalno plivaju u krvi, makar evropa kad je u pitanju Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука