Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 5, 2014 Пријави Подели Написано Јун 5, 2014 Ja sam pomenu IT jer je to moja struka i tu direknto znam sta i kako jeste tamo a inace njihova privreda je jaka i u onoj klasicnoj teskoj industriji, metlurgiji, industrijskojk elektonici, industrijskom ITu, preradi drveta, tekstilnoj industiji. Nista od toga po cemu su od rnije oznati nisam primetio da su u bilo kavom zastoju. Eto jaka je iako mislim da te je dojmila samo šminka. Teška industrija ne postoji ako i postoji kapaciteti su ludo ograničeni. Pričamo o zemlji koja ima dva miliona stanovnika. Inače istina je da su vredni,marljivi,vrlo vaspitanina i nemaju vremena za budalaštine,što svoje što tudje. Slovenija je daleko inicijativnija, no što je srbija ali reći da su slovenci megastar za srbe u bilo kom pogledu je ludost nevidjena. Slovenci su samo nastavili darove iz SFRJ, otkupi jeftino upakuj i prodaj. Pretpostavljam da si video recimo koliko se pažnje poklanja na dizajn. Sam zaključi kako su uspeli da kupe gotov proizvod i netaknut naplate duplo.(izgleda da ponavljamo staru priču oko prepakivanja,deluje šašavo ali slovenci bi bili ludi da to napuste. Fantastičan dizajn i "brend" domaćeg ajvara,koji je ustvari (makedonija) kao gotov proizvod ušao u Sloveniju a izašao iz nje dizajniran kako samo najmilija baka zna da upakuje. Izgleda šašavo ali deluje. Mogao si da razgovaraš recimo i o prvih par godina samostalnosti Slovenije,pa ćeš dobiti jasnu sliku zašto jim je proizvodnja "stala" odnosno pala je na kritičan minimum. Prosečan slovenac bi ti u to vreme rekao, nikad više nećemo saradjivati sa južnim republikama hvala Bogu. (velika većina) Desilo se sasvim suprotno, jedva su čekali smirivanje rata i vandrednih situacija u južnim republikama. Slovenačke firme su izvršile pravu invaziju distribucije raznih brendova sa ugovorima na kojim piše da je slovenačka firma generalni uvoznik za područje republika bivše SFRJ. (politički dobijeno). Možeš naći brdo takvih ugovora i na osnovu toga niko iz Srbije nije smeo direktno naručivati robu,bez generalnog uvoznika za našu teritoriju. (tako je delovala praksa,nazoveš telefonom da naručiš robu a oni te ljubazno upute na "generalnog zastupnika") Dakle Slovenac zaista može napraviti od ničeg nešto ali veruj meni, kapacitete za dužu trku nemaju u onom obimu u koji nas ti uvodiš sa svojom pričom. Ђуро Станивук је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 5, 2014 Пријави Подели Написано Јун 5, 2014 Auuu brate odkud sad to?! Kao i u ranijim slucajevima i sada tezak nesporazum u nasoj komuikaciji. Ja nigde ni na ovoj ni na drugoj temi nisam poredio Srbe sa bilo kojim drugom narodo niti istao govorio o tome kakvi su Srbi a kakvi Slovenci. Ja kad kazem Slovenije i Srbija ja mislim na vlast, na nacin vrsenja vlasti, na ekomonsu politiku, na odnos svih gradjana prema necumu. Ili kak ti kazes sistem je u pitanju, a u tom slovenackom sistemu imas Srba koliko hoces na razni pozicijama. Ne moze se videti koj bolji covek po privredom, naucnom i kulurnom uspehu kako na pojedinacnom tako i na drzavnom niou. Ali se moze videti ko zna da priemeni ucinovitije metode za dostizane svojih ciljeva. A ovo cela Juga je gradila Gorenje je tacno taman koliko je i citava Juga odgovorna za Ljubljansku banku. Ako se generalizuju uspesi onda jos vise treba da se generalizuju greske. ja sam samo hipoteticki rekao dve moguce situacije, ili su srbi losiji ili je slovenski sistem bolji, al te dve stvari su usko povezane, nas trenutni sistem je slican onom u sloveniji, znaci moramo se opet vratiti na to da smo mi kao narod losiji, jer kakv je narod takva mu je i drzava jel tako ? medjutim ja se sa tobom ne slazem, zato sam i poisao sve ovo, slovenci su debelo profitirali u jugoslaviji i to osporavati je malo suludo, to zna svaka susa i oni sami se time hvale, drugo oni su specijalan slucaj na podrucju granice balkana,rijeka kupa je granica, a oni se naslanjaju na nju, namijerno su gurani da budu "argument" evropske unije, bas kao sto je i isto tako sitna, jadna i totalno inferiiorna estonija gurana na istoku kao argument evropske unije na sovjetskom terenu i to je po meni cijela fora sa slovencima, oni su isti slucaj ko i ti estonci, nemaju oni nista bolji sistem ni bolje ljude samo su primili deblju inekciju i to sa razlogom, ja to tako vidim, rezultat postoji sa tim se slazem, ti si rekao da te to zanima i u redu je ,samo se ne slazem da je to zasluga nekakvog slovenskog sistema Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 5, 2014 Пријави Подели Написано Јун 5, 2014 Зна све – из сата у сат! – Али нема времена да слуша своје „јасно безначајне аргументе“! sačekuša je mali Тања1 је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јун 5, 2014 Пријави Подели Написано Јун 5, 2014 Eto jaka je iako mislim da te je dojmila samo šminka. Teška industrija ne postoji ako i postoji kapaciteti su ludo ograničeni. Pričamo o zemlji koja ima dva miliona stanovnika. Inače istina je da su vredni,marljivi,vrlo vaspitanina i nemaju vremena za budalaštine,što svoje što tudje. Slovenija je daleko inicijativnija, no što je srbija ali reći da su slovenci megastar za srbe u bilo kom pogledu je ludost nevidjena. Slovenci su samo nastavili darove iz SFRJ, otkupi jeftino upakuj i prodaj. Pretpostavljam da si video recimo koliko se pažnje poklanja na dizajn. Sam zaključi kako su uspeli da kupe gotov proizvod i netaknut naplate duplo.(izgleda da ponavljamo staru priču oko prepakivanja,deluje šašavo ali slovenci bi bili ludi da to napuste. Fantastičan dizajn i "brend" domaćeg ajvara,koji je ustvari (makedonija) kao gotov proizvod ušao u Sloveniju a izašao iz nje dizajniran kako samo najmilija baka zna da upakuje. Izgleda šašavo ali deluje. Mogao si da razgovaraš recimo i o prvih par godina samostalnosti Slovenije,pa ćeš dobiti jasnu sliku zašto jim je proizvodnja "stala" odnosno pala je na kritičan minimum. Prosečan slovenac bi ti u to vreme rekao, nikad više nećemo saradjivati sa južnim republikama hvala Bogu. (velika većina) Desilo se sasvim suprotno, jedva su čekali smirivanje rata i vandrednih situacija u južnim republikama. Slovenačke firme su izvršile pravu invaziju distribucije raznih brendova sa ugovorima na kojim piše da je slovenačka firma generalni uvoznik za područje republika bivše SFRJ. (politički dobijeno). Možeš naći brdo takvih ugovora i na osnovu toga niko iz Srbije nije smeo direktno naručivati robu,bez generalnog uvoznika za našu teritoriju. (tako je delovala praksa,nazoveš telefonom da naručiš robu a oni te ljubazno upute na "generalnog zastupnika") Dakle Slovenac zaista može napraviti od ničeg nešto ali veruj meni, kapacitete za dužu trku nemaju u onom obimu u koji nas ti uvodiš sa svojom pričom. Леле, па, човече, која си незналица, нисам знала, ништа не знаш него одмах маштанија, враџбина, урок...радиш за србске интересе сигурно! Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 5, 2014 Пријави Подели Написано Јун 5, 2014 Savezna vlast je dobijala pomoc/kredite sa strane i to se rasporedjivalo republikama. Neko je za tih 5 decenija napravio Gorenje, Iskru, TAM Gde odlaze posle toliko godina procvata i samostalne države ti proizvodi? Su stekli neko tržište van bivše SFRJ? Slovenija nije mogla biti toliko pokradena za vreme tranzicije,pa pobogu tamo su svi komšije i svi se znaju.(mali su,imali su dobru kontrolu i novac nije mogao nestati tom brzinom kao kod nas, tako da sačuvali su nivo iz 1989 za razliku od nas) Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јун 5, 2014 Пријави Подели Написано Јун 5, 2014 Slovenci su samo nastavili darove iz SFRJ, otkupi jeftino upakuj i prodaj. Pretpostavljam da si video recimo koliko se pažnje poklanja na dizajn. Sam zaključi kako su uspeli da kupe gotov proizvod i netaknut naplate duplo.(izgleda da ponavljamo staru priču oko prepakivanja,deluje šašavo ali slovenci bi bili ludi da to napuste. Fantastičan dizajn i "brend" domaćeg ajvara,koji je ustvari (makedonija) kao gotov proizvod ušao u Sloveniju a izašao iz nje dizajniran kako samo najmilija baka zna da upakuje. Izgleda šašavo ali deluje. Bitno je da ti kao i uvek (ne)znas o cemu pricas. Samo ja u kuci imam Iskrine proizvode od pre 25+ godina, sljakaju bez greske (kontaktore u busilicu), Gorenje stednja koji takodje radi bez problema. Neverovatno mi je to toliko tipicno za nase krajeve odbijanje da se prizna da je neko od tebe u xyz stvari bolji. Pa cak i kad mu priznao nesto domah ceprkamo da vidimo kakve mane cemo mu isceprkati. Takvo sagledavanje stvarnosti nikako nije dobro i to je jedan od mnogih razloga zasto smo tu gde mo, zast cemo jos dugo sedeti u civiliacijskom budzaku i pravednicki drugima suditi u nasoj uvredjenosti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 5, 2014 Пријави Подели Написано Јун 5, 2014 Леле, па, човече, која си незналица, нисам знала, ништа не знаш него одмах маштанија, враџбина, урок...радиш за србске интересе сигурно! Doprinosio sam baki Тања1 је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јун 5, 2014 Пријави Подели Написано Јун 5, 2014 Bitno je da ti kao i uvek (ne)znas o cemu pricas. ) Ђуро Станивук, kordun and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 3 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 5, 2014 Пријави Подели Написано Јун 5, 2014 ) Aquilius demokratija Тања1 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јун 5, 2014 Пријави Подели Написано Јун 5, 2014 ja sam samo hipoteticki rekao dve moguce situacije, ili su srbi losiji ili je slovenski sistem bolji, al te dve stvari su usko povezane, nas trenutni sistem je slican onom u sloveniji, znaci moramo se opet vratiti na to da smo mi kao narod losiji, jer kakv je narod takva mu je i drzava jel tako ? medjutim ja se sa tobom ne slazem, zato sam i poisao sve ovo, slovenci su debelo profitirali u jugoslaviji i to osporavati je malo suludo, to zna svaka susa i oni sami se time hvale, drugo oni su specijalan slucaj na podrucju granice balkana,rijeka kupa je granica, a oni se naslanjaju na nju, namijerno su gurani da budu "argument" evropske unije, bas kao sto je i isto tako sitna, jadna i totalno inferiiorna estonija gurana na istoku kao argument evropske unije na sovjetskom terenu i to je po meni cijela fora sa slovencima, oni su isti slucaj ko i ti estonci, nemaju oni nista bolji sistem ni bolje ljude samo su primili deblju inekciju i to sa razlogom, ja to tako vidim, rezultat postoji sa tim se slazem, ti si rekao da te to zanima i u redu je ,samo se ne slazem da je to zasluga nekakvog slovenskog sistema Ok. Ali secas se i toga da smo se ja i ti slozili da se ne slazemo oko toga sta je znanje i sta je to sto "zna svaka susa" na "onim" temama da ih ne pominjem. Zato cemo i ovd nuzno morati samo da se slozimo da se ne slazemo jer se nasi nacini analizianja toga sta je bilo u SFRJ bitno razlikuju. Da ne ulazimo sad u "filozofiju" ali to je ovde sustina naseg mimoilazenje. Na kraju krajeva oni imaju bolje rezultate od nase u kljucnim stvarima. Ako su oni laznjaci a mi nismo pa hajmo onda da primenio njihovu metodu pa cemo zaista u potpunosti imati bolju drzavu od njih jer em necemo biti laznjaci kao oni em cemo ostvariti rezultate. Kao sto rekoh meni jako smeta to kad vidim da ovde puno njih samo gledaju koju ce manu naci onom koji ima bolje rezultat od njega. A to kad bi prevazisi sigurno bi dosli i mnogo bolji rezultati. P.S Slazem se da to nije nesto sto su Slovenci izmislili vec su to vesto prekopirali. Grizzly Adams and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јун 5, 2014 Пријави Подели Написано Јун 5, 2014 Aquilius demokratija Oces da me ubiju Iluminati?! Libertarijanizam bre! Млађони, kordun and Тања1 је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 5, 2014 Пријави Подели Написано Јун 5, 2014 Bitno je da ti kao i uvek (ne)znas o cemu pricas. Samo ja u kuci imam Iskrine proizvode od pre 25+ godina, sljakaju bez greske (kontaktore u busilicu), Gorenje stednja koji takodje radi bez problema. Neverovatno mi je to toliko tipicno za nase krajeve odbijanje da se prizna da je neko od tebe u xyz stvari bolji. Pa cak i kad mu priznao nesto domah ceprkamo da vidimo kakve mane cemo mu isceprkati. Takvo sagledavanje stvarnosti nikako nije dobro i to je jedan od mnogih razloga zasto smo tu gde mo, zast cemo jos dugo sedeti u civiliacijskom budzaku i pravednicki drugima suditi u nasoj uvredjenosti. Osim toga da čuvaš stare stvari koje su dosadne,dizajnerski nemaju kvalitet duha vremena, a o samoj funkcionalnosti da i ne govorimo. Ja tebe ne razumem osim da ti je pokretač, da priznam nekome da je bolji? Kome da priznam moj brate mili kad sloveniju poznajem od mog prvog plača . (rodjenje) Promeni te pokretačke kapisle tipa "nećeš da priznaš da ima boljih" i upakuješ to kao najveće zlo u Srbiji i edva čekaš da napuniš koš, iako iskreno ja te ljude recimo i ne primećujem. (pokušaj). Inače bez ikakve šale, voleo bi da čujem malo iskreniju verziju koju si stekao za te tri godine. Potpuno sam siguran da kad bi malo i kritički ulazio,više bi nam približio sloveniju,jer u njoj verovao ili ne žive fantastični ljudi koji zaista iskreno vole dobronamernu kritiku i eto ti jedna velika vrednost za Sloveniju, koja je u tom pogledu odmakla od nas. Takvi ljudi bi mislili da ti nekog zezaš ovde kad bi te pročitali. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 5, 2014 Пријави Подели Написано Јун 5, 2014 Ok. Ali secas se i toga da smo se ja i ti slozili da se ne slazemo oko toga sta je znanje i sta je to sto "zna svaka susa" na "onim" temama da ih ne pominjem. Zato cemo i ovd nuzno morati samo da se slozimo da se ne slazemo jer se nasi nacini analizianja toga sta je bilo u SFRJ bitno razlikuju. Da ne ulazimo sad u "filozofiju" ali to je ovde sustina naseg mimoilazenje. Na kraju krajeva oni imaju bolje rezultate od nase u kljucnim stvarima. Ako su oni laznjaci a mi nismo pa hajmo onda da primenio njihovu metodu pa cemo zaista u potpunosti imati bolju drzavu od njih jer em necemo biti laznjaci kao oni em cemo ostvariti rezultate. Kao sto rekoh meni jako smeta to kad vidim da ovde puno njih samo gledaju koju ce manu naci onom koji ima bolje rezultat od njega. A to kad bi prevazisi sigurno bi dosli i mnogo bolji rezultati. P.S Slazem se da to nije nesto sto su Slovenci izmislili vec su to vesto prekopirali. ma brate i meni smeta i nervira me kada vidim da neko samo gleda necije nedostatke da opravda svoju situaciju, ja sam uvijek za to da se postuje sve sto valja bez obzira od koga potice, makar i od najcrnjeg neprijatelja, tako nemoj mene u taj kos trpati jer ja nisam takav nikada bio... ovo sto se tice da li su se slovenci ogrebali u jugoslaviji se sa tobom ne mogu sloziti jer sam uvjeren da jesu. mislim da njihova metoda ne bi upalila kod nas jer nije ni kod njih, oni su samo te srece da su se dobro prodavali i u jugi ali i u eu opet zbog bivse juge, zahvaljujuci svom geografskom polozaju i zahvaljujuci tome sto su maleni pa ih je lako "frizirati" takodjer mislim da je umnogome zbog njih i stvarana jugoslavija, to je ona teorija da su englezi lobirali za stvaranje prve jugoslavije svom snagom kako bi jednim potezom ostavili germane bez tradicionalnih saveznika u vidu hrvata i slovenaca Тања1 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јун 5, 2014 Пријави Подели Написано Јун 5, 2014 ovo sto se tice da li su se slovenci ogrebali u jugoslaviji se sa tobom ne mogu sloziti jer sam uvjeren da jesu. mislim da njihova metoda ne bi upalila kod nas jer nije ni kod njih, oni su samo te srece da su se dobro prodavali i u jugi ali i u eu opet zbog bivse juge, zahvaljujuci svom geografskom polozaju i zahvaljujuci tome sto su maleni pa ih je lako "frizirati" Словенија је можда као „најбоља у класи“ од бивших комунистичких земаља које су приступиле ЕУ 2004 била прва која је променила валуту у еврo. Треба говорити о садашњости, да се земља није опоравила од финансијске кризе 2008, а почела је 2012 са проблемима у еврозони. Криза владе 2013 само је погоршала ситуацију. Словенија стоји у реду за хитне кредите из ЕУ, има прекомерне трошкове новог зајма. Порука је јасна: Словенија више не може да живи од саме себе, односно СФРЈ. Од ЕУ је теже огребати се. Чуј, теже...Никако! kordun је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђуро Станивук Написано Јун 5, 2014 Пријави Подели Написано Јун 5, 2014 Aha sada su jos i nadmeni. Hebote ovo ko Hadzi Dragan Antica da citam i njegove "istine" u Politici. Nema nista nadmenije nego kad neko iz Srbije kaze da se u Sloveniji jede korenje. Srbija, generalno uprkos svim nedacam ne jede korenje i niti ide u tom pravcu ma sta ko pricao. A ponajmanje to radi Slovenija koja je u svim kljucnim aspektima IZNAD Srbija i to znatno. Suocavanje sa time kakvim smo mi nije pljuvanje po Srbiji ma koliko ti pokusavao da me prokazes kao mrzitelja Srbije. Ali jeste pljuvanje kad nekog objektivno boljeg od sebe kleveces da je gori od tebe u kljucnim stvarima. To je i nadmeno i neljudski i na kraju krajeva vrlo glupo. Ja sam pomenu IT jer je to moja struka i tu direknto znam sta i kako jeste tamo a inace njihova privreda je jaka i u onoj klasicnoj teskoj industriji, metlurgiji, industrijskojk elektonici, industrijskom ITu, preradi drveta, tekstilnoj industiji. Nista od toga po cemu su od rnije oznati nisam primetio da su u bilo kavom zastoju. Uzgred krajnje je neumesno reci za neku zemlju da jede korenje kad se na njenim univerzitetima postizu ovakve naucna dostignuca You are here: Slovenia › Society › Science › Slovenian Scientists A new tool in the fight against cancer? A considerable achievement by Slovenian scientists A research team has developed a new, highly efficient drug-delivery system based on magnetic iron oxide nanoparticle clusters encapsulated inside a liposome.http://www.slovenia.si/slovenia/society/science/slovenian-scientists/a-new-tool-in-the-fight-against-cancer-a-considerable-achievement-by-slovenian-scientists/ facenew22222222 Тања1 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука