Jump to content

Хришћански поглед на вантелесну оплодњу

Оцени ову тему

Препоручена порука

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1320943162' post='524911]

брате од колико ти погрешних премиса крећеш и правиш од тога нешто што није, одлазећи у потпуни апсурд.

Претпостављам да си ово написао због следеће моје реченице која ако ниси приметио завршава смајлијем..што би требало да значи да је у питању шала..да не кажем мало иронично речено..то оно у вези да се путем ВТО ''ништа не лечи'' али видим да или ниси то тако разумео или ти је драже да тако ''одрежеш'' по сваку цену па како саговорник воли.. :)

И онда још и настављаш да објашњаваш нешто што никако нисам довео у питање, претпостављам само зато јер мислиш да ја мислим тако...требало би мало ведрије да гледаш на оно што пишем.. :drugarstvo: Ево у наставку цитата где објашњаваш нешто што заиста није потребно али ок нема љутње..

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1320943162' post='524911]

прво, стерилитет и не мора потпуно да се излечи, јер је излечен самим тим јер је жена родила, било да је у питању мушкарац или жена. цела поента лечења или излечења стерилитета је да се дете роди, свеједно уз чију помоћ - директно Божју преко чуда оздрављења и зачећа и услишења молитви двоје у браку, или опет Божјом помоћи - медицином која је остварена Божјом милошћу и талентом од Њега да се омогући двома да изроде дете, и опет је Бога саучесник и Творац у оба случаја. дакле, нема опадања.

А цитат стављам из разлога не другог него да ти покажем где је за мене камен спотицања...

Обрати пажњу на твоју реченицу .. сад нећу да кажем погрешну премису :) ... ,:

цела поента лечења или излечења стерилитета је да се дете роди, свеједно уз чију помоћ ...

Е види, постоје разне методе да се дође до зачећа, као што постоје и разне методе да се дође до излечења.. Нећу да измишљам ништа ..само ћу да ти кажем опет из праксе.. ствари дакле, потпуно реалне.. Упознао сам људе који су стерилитет победили тако што су се за помоћ обраћали Врачарама, и надрилекарима.. пили су различите напитке ..над којима су вршене магијске радње.. , носили су са собом предмете који су у виду талисмана били направљени од врачара и веровали да ће им то помоћи. Радили су одређене радње у тачно одређено доба дана или ноћи и били послушни врачарама..и дошли су до циља..

Жена је затруднела.. са својим мужем.. .. Многи су се излечили..

Наравно да су врачаре ову вбрсту помоћи називале ''белом магијом''и да су с екао и увек молиле Богу и то исто ''захтевале'' и од својих пацијената...

... Све које овде имам на уму, су листом веровали да им је Бог помогао у томе... Ја се нећу опредељивати према томе..само ћу потсетити какав став има Православна Црква према магијским радњама и врачању.. Ко ће убедити армију људи да не иде код тих врачара кад аса друге стране стоји армија људи који су ''добили помоћ'' од њих..

Хоћемо ли осудити децу која су се родила из оваквих ''интервенција'' или људе који ништа друго нису ж+елели него само децу...

Не банализујем заиста.. говорим потпуно реалне примере јер врви од истих и у Моравском крају као и у Источној Србији (поготову)... А зашто ово супротстављам проблему са ВТО..Зато што Православна Црква учи да је Човек Личност и човек од почетка те да се светиња живота не сме нарушити .. Исто тако говори да је врачање нешто што с ене би смело практиковати.. Зашто смо у случају ВТО попустљиви..а кда је у питању Врачање као ''метода'' одречни.. :) или нисмо?

Даћу ти одговор и на остала питања која постављаш више пута ..намерно нисам одговаро на поједина..јер она како си их поставио показују да не разумеш потпуно процес саме ВТО..али касније јер је и ово превелик пост...

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

Milane, brate moj, divim ti se sto imas strpljenja sa pojedincima! Kud ja stadoh - ti produzi! :)

Афекше, драги Твинше... Да те нема, да заапаудираш, Милан би те просто требао измислити.. ;)

Подели на овим сајтовима

А цитат стављам из разлога не другог него да ти покажем где је за мене камен спотицања...

Обрати пажњу на твоју реченицу .. сад нећу да кажем погрешну премису :) ... ,:

цела поента лечења или излечења стерилитета је да се дете роди, свеједно уз чију помоћ ...

Е види, постоје разне методе да се дође до зачећа, као што постоје и разне методе да се дође до излечења.. Нећу да измишљам ништа ..само ћу да ти кажем опет из праксе.. ствари дакле, потпуно реалне.. Упознао сам људе који су стерилитет победили тако што су се за помоћ обраћали Врачарама, и надрилекарима.. пили су различите напитке ..над којима су вршене магијске радње.. , носили су са собом предмете који су у виду талисмана били направљени од врачара и веровали да ће им то помоћи. Радили су одређене радње у тачно одређено доба дана или ноћи и били послушни врачарама..и дошли су до циља..

брате мој, превелик си ти буквалиста и моралиста, ја сам тим болдованим подразумевао оно што смо до тад помињали а то је медицина и Бог/Црква.

а конкретно, кад смо се додирнули тога - врачање и бајање ионако нема никакву тежину нити ђаво има икакву власт над Богом или чином стварања или нечијим здрављем, то је буквално блебетање неких залуделих умова.

само је проблем у томе што се човеку гади савест и тера се ОД Бога тиме и окреће се да служи мамону, обманути и преварени а неретко и оџепарени. то је једини проблем са учествовањем у врачањима и сличним глупостима а Бог је ЈЕДИНИ који делује на те људе и њихове душе и тела, снисходећи им у њиховим патњама и боловима, мада они то не капирају у својој ослепелости.

капираш ли колико је Бог снисходљив и човекољубив кад игнорише Себе и Своју славу, која му по праву припада, не би ли човека утешио и усправио ...

Љубав као што је Он, ДАЈЕ, не жели да узме нити тражи јер Му то није у природи ...

Подели на овим сајтовима

Sačuvaj me Bože da se pravim žrtvom, samo pomenuh kako neki ljudi doživljavaju suprotno mišljenje na ovoj temi i kako se protiv njega bore. što se tiče lekara, i eugenika je od njih, ima ih raznih, a ovo što si boldovao pokazuje da si neobavešten. Ne radi se o zloupotrebama jer nijedan zakon, bar ne u našoj zemlji, ne zabranjuje eksploataciju embriona u medicinske ili kozmetičke svrhe. To se odavno radi, nije nikakva tajna i možeš pronaći na internetu bezbroj informacija o tome. što se tiče one opaske "gde je čovek šupalj, treba da se popunjava" citiraću samo "prvo izvadi brvno iz svoga oka...".

боли мене уво за закон људски и етику медицинску, ја гледам шта је по Богу.

него, лепо је и красно што све ти то тврдиш, него изволи и поткрепи :)

а што се тиче опаске о палидрвцима, то следећи пут реци свом свештенику или било ком ко ти обрати пажњу на нешто где грешиш, кад те буде нечим саветовао :)

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1321238709' post='526489]

дакле, где су ти фамозни интернет аргументи о козметици и разним и "многопознатим" злоупотребама?

Сигурно знаш за плацентол и плацентол форте.. Козметичке приправке којима се лечи ћелавост.. Први је спремљен на бази плаценте.. која једино може да се добије као таква (употребива) приликом насилног прекида трудноће.. Сам плод, је ''ризница'' хормона раста који се користи за брзо зараштање рана ..па је ''крка'' производила дуги низ година препарат у виду стика ПЛАЦЕНТАЛ ако се не варам за назив, за мазање усана и за мање од три секунде раница је зарастала... а да ли га још увек производе немам податке. То су препарати које је и овде за не велик новац могао свако да купи... О препаратима за подмлађивање, и разним освеживачима коже, онда лековима против старости, који сви до једног су на бази хормона раста - који је најефикаснији из плода па тек онда постељице, немам намеру да пишем јер то је апсолутно и познато и доступно за проверу ..

А пази, ти тражиш ''податке о злоупотреби'' хахах... па то у полицији једино да добијеш ''на везу''.. али су ипак познате афере,које су и у медицинској и правној литератури а и у новинским фељтонима описане(када је још увек постојало истраживачко новинарство..) ... Опет да не ширимо, ево приче овдашњег порекла..Крајем осамдесетих је на српско-мађарској граници заустављен камион хладњача са замрзнутим телећим фетусима..који је ишао у француску... установљено је да фетуси нису били телећи него хуманог порекла.. О томе се данима и месецима писало (по свету не само код нас), и наравно да до данашњег дана нико није ни одговарао за то..али то је само један у низу случајева... А ми смо окарактерисани као највећи ''извозници'' фетуса у свету...

Но и мртви (фетуси) да устану ... ко не жели да их види људима он их неће тако ни тада гледати ..чак можда ће прогласити ''њихово устајање'' моралистичким актом...

Овде има више шале него љутње брате Милане(напротив нема љутње)... мислим на задњу реченицу, али видиш нигде не моралишем..чак сам више пута написао да ни сам абортус у одређеним случајевима није црно на бело тек пуко убиство.. О томе је својевремено говорио и мит.Антоније Блум.. али за то се нема довољно слуха.. доказујеш нешто чега просто нема..Овде постоји само вапај, и жеља да се о томе проговори са правог места и на прави начин... А наравно да љубав Божија и Његов Дух -дишу где Хоће, т.ј свеобухватни су (па ако хоћемо дисање Духа ни у аду не можемо ниподаштавати) ...тако да то се не доводи у питање и није у питању ''медицинска етика'' како пишеш, него принцип једне научне дисциплине ... а ти рече да те је брига само шта је у складу са Богом.. и ја о томе говорим.. Свети Оци, и модени теолози, јасно и недвосмислено говоре да је човек од тренутка зачећа Личност - то није морално-етичка ствар.. Овако испада,.. кад ти одговара -позиваш се на науку..кад не одговара - позиваш се на ''шта је по Богу''..За праву науку и Истинску Теологију - Нема ту разлике... сложићеш се... :)

Подели на овим сајтовима

видиш како се лако провере ствари кад се напишу ...

плацентол се прави од сточне плаценте, а не од људске. друго, не садржи никакве активне хормоне.

http://www.specialchem4cosmetics.com/tds/placentol/pentapharm/4751/index.aspx

и

http://www.placentol.com/87414274.htm

дакле, шириш нетачне информације.

друго, плацентрекс:

http://doctor.ndtv.com/faq/ndtv/fid/8710/What_are_the_uses_and_side_effects_of_Placentrex.html

изволи, па мало прочитај да је употреба људских плаценти, па и органа, у фармаколошке сврхе у свим западним земљама забрањена а од скора и у индији, док још у кореји и јапану постоји индустрија која се бави тиме.

и није питање етике, већ последица употребе таквих средстава.

http://placentrex.blogspot.com/2011/04/human-placental-extract-products-part-i.html

а те рекла-казала и теорије завере од пре 3 деценије прича ме батали, само оно што пије воду и што може да се докаже.

ајмо даље, да видимо шта ти се још увртело у главу ...

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1321244247' post='526507]

плацентол се прави од сточне плаценте, а не од људске. друго, не садржи никакве активне хормоне.

http://www.specialch...4751/index.aspx

и

друго, плацентрекс:

http://doctor.ndtv.c...Placentrex.html

изволи, па мало прочитај да је употреба људских плаценти, па и органа, у фармаколошке сврхе у свим западним земљама забрањена а од скора и у индији, док још у кореји и јапану постоји индустрија која се бави тиме.

http://placentrex.bl...cts-part-i.html

а те рекла-казала и теорије завере од пре 3 деценије прича ме батали, само оно што пије воду и што може да се докаже.

Brate ...naravno da je zabranjeno....pa $ta si mislio(?) da je dozvoljeno???..pa ako je dozvoljeno gde je problem za državu...... mislim zaista neznam šta si očekivao ali deluje karikaturalno .. A nedokazivo je mnogo toga pa ipak postoji... nemoj te takve rečenice ..mene si opomenuo za bukvalizam a ovo zvuči ba$ tako... :) Neću ni da potežem $ta je sve nedokazivo ali ipak postoji..za toliko poštujem tebe kao sagovornika da ne nabrajam...

A to $to ''samo u Koreji i Japanu psotoji industrija za to'' To niti umanjuje ono što sam napisao .niti skida odgovornost sa nas kao izvoznika ... Da potraži$ na japanskim sajtovima ..možda oni imaju podatke kako samo ima u Americi, Indiji i Evropi.. hahah ... moram da se nasmejem..ali eto .... Uzgred u tom delu sveta (Koreja, Kina Japan..) ne da postoji samo industrija..nego se fetusi čak koriste i u mnogo gore svrhe nego ovo o čemu govorimo.. a za kinu znamo da ima i zabrana radjanj drugog deteta...

Nece$ ti dobiti crno na belo da se ni u srbiji koristi modifikovana soja ...pa ce se otkriti da su chitavi hektari godinam zasejavani njome...i da se itekako koristi u ishrani... Ko $to je evo u zadnjih par godina nebrojeno vi$e puta pokazano.. Brate , pa na svakom litru mleka koje kupi$, pi$e MLEKO..to $to je unutra... je ''napitak na bazi mleka'' ..ali ipak pi$e mleko.. ;)

Ja sam ti u startu rekao da trazhiti na internetu podatke o tome jeste bezmalo nebuloza..

Ali najlak$e je govoriti "to su rekla kazala" i mahati teorijom zavere.i ja necu i ne pada mi na pamet, da se nadigravamo i da navodim vodu na drugu stranu od tvoje ..Prosto to nije dijalog i ne postoji nikakva potreba za time.. a tebi se cini da jeste i tu se razlikuje moj i tvoj pristup..

Takav nazovi dijalog ne donosi re$enje, nego cementira postojece stanje...

Po na$em zakonu ..Abortus je dozvoljen do treceg meseca trudnoce... u vi$e navrata sam prisustvovao izvodjenju istog posle tog roka a da sam toga postajao svestan tek naknadno...

U pojedinim prilikama su pacijenti bile maloletne devojke ... Trazhi$ napismeno da ti to neko podnese to na uvid...? :) To je interesantna ideja.. ali ako misli$ da ima podataka koji bi po tebi bili validni.. podataka za takve stvari nema... A u srbiji se zna da na tri legalna abortusa ide jedan nelegalan..Nema zvaničnog dokaza za to..jer bi onda morao i daodgovara neko ..a kod nas, za to nikad niko nije bio ni pozvan na odgovornost...Nema podataka ni da u Srbiji, operacija - banalna operacija - ko$ta par stotina evra, pa svakog meseca hapse po nekog lekara...a praviti se da ne$to ne postoji samo zato $to ja nemam uvid u to i $to nisam video.. pa to lichi na Jevandjelje koje je chitano ovih dana.. I pokazuje da nam se odgovornost pali tek kad dodjemo i sami u takvu situaciju...tek kad nas individualno pogodi neka slična stvar... do tad ne verujemo dok nas neko ne obavesti lično.. to je bezmalo pretenciozno...

I na koncu.. rekoh da ta pricha oko kozmetichkih preparata i zloupotreba i nije od najveceg znacaja kad je u pitanju VTO i ono o chemu se ovde govori je rprosto ti podaci nisu toliko "na uvid" ima mnogo stvari koje jesu i koje imaju svoju tezinu pre toga..

Problem oko VTO nije samo problem dotichne žene ili para koji žele dete.. Ti ga svodi$ samo na to.. To jeste početak svega ali je u svemu tome involviran i lekar, i država i zakonodavac.. a yloupotrebe su samo slika koja se dobija ako se ne$to uradi mnogo pre nego zakon (t.j država..to jest mi) stvari postavimo tamo gde treba da budu.. E zato smio mi najveći izvoznici abortivnih materijala.. i ti tražiš podatke o tome na internetu... Pa mkod nas ne možeš da budeš siguran u vremensku prognozu za sledeći sat vremena ti traži$ podatke o najcrnjem od crnih trži$ta... Odavno sam apelovao da se držimo onoga što znamo i što nam je dostupno i moći ćemo da formiramo sliku kakva treba da bude..ovako samo bežimo u stranu i dijalog prestaje da bude to.. nego postaje prepucavanje..

Ako sis e poyivao na to da raygovara$ sa treolozima i sve$tenim licima na tu temu očekivao sam i takvu priču ..a ne samo internet istraživanje.. Pozivanje na učiteqe crkve i moderne i drevne..

Ponavljam po stoti put... ja i dalje svoj lični stav nisam izrekao ni jedared... niti mogu reći da sam za ovo ili ono u načelu.. Pred Istinom se treba smiriti, jedna je od pouka koja takodje može da bude krajnje pogrešno i zlonamerno tumačena ... A tema u toliko gubi na kvalitetu jer se pretvara u individualno vidjenje stvari što ne donosi kvalitet ..

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1321238698' post='526488]

боли мене уво за закон људски и етику медицинску, ја гледам шта је по Богу.

него, лепо је и красно што све ти то тврдиш, него изволи и поткрепи :)

а што се тиче опаске о палидрвцима, то следећи пут реци свом свештенику или било ком ко ти обрати пажњу на нешто где грешиш, кад те буде нечим саветовао :)

Извини, али твоји савети више звуче као увреде.

Ево једног од козметичких производа: http://blog.bioethic...nkle-cream-wor/

овим стварима се људи итекако баве и пишу о томе па ево на пример: http://www.law.uh.edu/healthlaw/perspectives/2010/(CM)%20Cosmetic.pdf

Подели на овим сајтовима

Не могу да се начудим да је тема дошла до осамдесет и неке стране :o

.. а успут, потпуно смо се удаљили од наслова, да ли је благословено или не

:)

Па у реду је да дође до толиког броја зашто да не.. јер очигледно нисмо дошли до закључка. Али сам приметио неколико ''јавнијих'' личности од нас са форума, и неколико личности у мантијама, који су у својим наступима пред јавношћу узимали неке од расправа и тема баш са ових форумских страница користећи их у својим излагањима. И то је један од разлога зашто уопште пишемо овде..можда и да посредно па и непосредно што да не изазовемо неку позитивну и кретаивну реакцију неког одговорнијег и много надлежнијег...

Тема је много шира и зато се понекад ''скрене'' са исте... Јер се не ради само о личној нечијој жељи, већ се у остварење исте - укључује аутоматски, па да не претерам али, јако пуно структура у друштву... и одговорних појединаца.

Многим лекарима - гинеколозима је например тешко да чине и не би чинили абортусе ..али њихови положаји нису такви да могу то да одбију..Међутим закон каже другачије .. рецим о знам лично неколицину..

Морамо размишљати и о правима и слободи и тих људи, лекара, сестри, техничара, који по сили закона су обавезни да ураде нешто што се коси и са њиховим убеђењима.. па ако хоћете морамо размишљати и о њиховом спасењу, саблазни.. :) Заборављамо некако да и они могу бити исто тако и православни, и муслимани, и атеисти и могу бити моралисти и могу бити и у недоумици, и збуњени, и уплашени.. нарушеног здравља и физичког и психичког.. и ту онда не помаже (опет) наука.. Него РЕЧ ...

Реч људска, .. реч са правог места у правом тренутку..изречена од праве особе..

Реч пастирска,.. она која промишља о свим странама у исти мах ..и о онима који су у праву и о онима који то нису..

Само тако и никако другачије можемо решити и најпростији проблем ..а не нешто што је очито сакривено од велике већине стручњака и духовника ..не само обичног света..

... Поздрав..

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1321244247' post='526507]

http://www.specialch...4751/index.aspx

и

друго, плацентрекс:

http://doctor.ndtv.c...Placentrex.html

http://placentrex.bl...cts-part-i.html

Хахаха.... дивно.. и у исти мах невероватно...

Још да човек помисли да Коштуница није једини живи легалиста у Срба данас... ;)

Па где ми то живимо... Пре мање од годину дана су нас правили мајмунима што не желимо да се вакцинишемо отпадом од непостојеће пандемије.. одговарају данас људи у вези тога на највишим нивоима .. а ми живимо у Дизниленду..

Пази твоје питање...

''дакле, где су ти фамозни интернет аргументи о козметици и разним и "многопознатим" злоупотребама?''

кул.. ..а замисли кад таква афера може да настане са одраслим људима , децом, трудницама.. како ли је 1 000 000 пута лакше да се манипулише онима који нису још ни рођени.. ево једног разбистрења надам се ...:

Insajder: Spisak bio mnogo duži

14.Nov.2011, 10:40, Izvor: B92

Beograd -- Insajder saznaje da je više od 10 ljudi bilo osumnjičeno za zloupotrebe pri nabavci vakcina protiv H1N1, ali su krivične prijave podnete samo protiv njih troje.

Prema saznanjima Insajdera, više od deset ljudi, uglavnom iz nadležnih institucija, bilo je osumnjičeno da su, zloupotrebom službenog položaja, svako u okviru svojih ovlašćenja, omogućili pribavljanje imovinske koristi preduzeću "Jugohemija farmacija" pri nabavci vakcina protiv svinjskog gripa.

Međutim, krivične prijave su na kraju podnete samo protiv tri osobe.

Iako je, prema saznanjima Insajdera, bilo više od deset osumnjičenih, MUP Srbije je, u konsultacijama sa tužilaštvom, na kraju podneo 3 krivične prijave...

Теорија завере.. рекла казала ... исто то је говорио и бивши министар здравља ... срамота...

а пази ово... :

Posle poziva ministra, oglasila se samo organizacija "Doktori protiv korupcije", koja u svojim saopštenjima, umesto da zauzme stav o bezbednosti vakcine protiv svinjskog gripa, staje u odbranu Svetske zdravstvene organizacije. Nizom neistina koje je iznela u svojim saopštenjima, poput one da B92 štiti bivšeg ministra zdravlja, ova organizacija pokušava da dovede u pitanje kredibilitet i profesionalizam novinara Insajdera i Televizije B92. Zbog toga će novinari Insajdera protiv predstavnika organizacije "Doktori protiv korupcije" pokrenuti sudski postupak. Nova epizoda serijala Insajder "Kuproprodaja zdravlja" na programu je u ponedeljak u 9h uveče, samo premijerno, bez reprize!

ево линка... http://www.b92.net/i...4&nav_id=557353

Иначе по ономе што се зна ..ради се о веома плански урађеном послу који је само у Србији укључио преко 1000 људи на одговорним позицијама у власти и здравству!! Опет размисли.. ради се о ВАКЦИНИСАЊУ ДЕЦЕ!!! ТРУДНИЦА!! ОДРАСЛЕ ПОПУЛАЦИЈЕ...а тамо о НЕРОЂЕНОЈ деци ... где је лакше манипулисати... Па краду нам и продају бре децу - на рођењу отету.. .. Зар су и ти људи жртве теорије завере.. и рекла казала философије паланачке Србије..

Неће бити..

Подели на овим сајтовима

а успут, потпуно смо се удаљили од наслова, да ли је благословено или не.

мене увек фасцинира како увек неко пише о оном шта га боли, а не шта је тема :)

Подели на овим сајтовима

Извини, али твоји савети више звуче као увреде.

Ево једног од козметичких производа: http://blog.bioethic...nkle-cream-wor/

овим стварима се људи итекако баве и пишу о томе па ево на пример: http://www.law.uh.ed...%20Cosmetic.pdf

сестро, неке твоје тврње су на граници хуле и јереси, али ти то не схваташ, не разумеш, а чини ми се да те ни не занима ...

парче ткива којим су после синтетизовали оно што је употребљиво су могли да добију од било којег родитеља, друго је што је медицинска етика наопака од хришћанске онотологије.

овако нешто што може помоћи људима, не у козметичкој индустрији која је само последица индустрије која се бави коагулацијом, зарастањем рана и сличним спасоносним методама, нажалост уме да буде компромитована погрешно постављеном етиком медицине шта је дозвољено и где је граница разумног.

али какве ово везе има са темом?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...