Jump to content

Хришћански поглед на вантелесну оплодњу

Оцени ову тему

Препоручена порука

Можемо бити против,  моралисати и бити душебризници јер  се пак  тим методом "одбацију ембриони"

Ако постоји реалан ризик да се вештачком оплодњом убијају ембриони, то је ред предочити заинтересованој страни и то нема апсолутно никакве везе с "моралисањем" и "душебрижништвом". Да сам ја један од тих ембриона, баш би ме утешило што моја несуђена мајка има толико крхку психу да није имала снаге ни за дилему да ли да мој живот стави на коцку, јер је своје емоције ставила изнад свега.

а ајд овако да поглдамо на "ствар"

Научно је установљено да приликом  оплодње зреле јајне ћелије, она сама, бира један сперматозоид који има  НАЈБОЉЕ карактеристике. Ћелије "комуницирају" помоћу  малих, тако рећи микро елетроталаса. а сад ја вас што имате право на душебрижништво питам гдје право за осталим 5 милиона одбачених сперматозиода које женски репродуктивни систем одбаци и уништи, јер мајку му сви смо некада били и сперматозоиди???  Истина, узима се истина једана вјештачки оплођена ћелија која има најперспективније особине, чија је оплодња протекла у савршеном реду и чистини и која нема никакве аномалије и дефекте.

Тако је.Ствари су много комликованије и сложеније од питања:Вантелесна оплодња,благословено или не?

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

To što meni kažeš će da važi i za vaše episkope nakon konferencije o bioetici koja treba da se održi i po ovom pitanju, budi siguran - ali ni njih nećete da poslušate, nažalost. Lenjost i nemanje volje da se stvari dublje istraže čini neke od vas slepima za one koje nema ko da brani.

Naravno da ce da vazi kao sto vazi i za tebe posto je procenat neobrazovanosti po pitanju prirodnih

nauka medju episkopima abnormalno veliki. A ti si dokazao po stoti put da imas obraz djon kad meni

spocitavas "lenjost i nemanje volje" da se istraze neke stvari a kako vidimo nisi ni zagrebao povrsinu

embriologije.

Подели на овим сајтовима

Да сачекамо ми прво тај симпозијум о биоетици,па онда да разговарамо.С обзиром да ће један од учесника бити и Митрополит Никола Хаџиниколау,који је један веома широк и упоредо одговоран човек,онда немамо шта да бринемо.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

гдје право за осталим 5 милиона одбачених сперматозиода које женски репродуктивни систем одбаци и уништи, јер мајку му сви смо некада били и сперматозоиди??

Поредиш сперматозоид са оплођеном јајном ћелијом, тј. новим животом, не разумем? sHa_sarcasticlol

Истина, узима се истина једана вјештачки оплођена ћелија која има најперспективније особине, чија је оплодња протекла у савршеном реду и чистини и која нема никакве аномалије и дефекте.

Да, али то је спонтани природни процес, потпуно друга ствар је дискреционо право доктора да врше селекцију међу ембрионима, а камоли да оне "шкартиране" користе као експерименталне узорке. Исто као и што је нпр. спонтани побачај, или чак смрт одраслог човека услед деловања неке природне катастрофе или дисфункционалности организма једна ствар (природни процес), и не може се поредити са нехатним, а камоли умишљајним убиством.

Уосталом, шта ако се испостави да је доктор погрешно одабрао, тј. да имплантирани ембрион у првим месецима трудноће покаже симптоме неке болести? Зашто да се у том случају жена која је пристала на ВТО не би "очистила"?  Јер нема никакве разлике у моралном ставу према абортусу и вештачкој оплодњи, то је суштина коју многи не желе да схвате.

Можда је решење да се оплоди ограничени број ембриона који би се потом сви имплантирали у материцу, али тиме се шансе умањују.

Nije savremenost za svakoga, niti smo mi za sve.

Ako krenemo za modifikacijama i promjenama, probudit ćemo se kao protestanti, držati za ruke i pjevati crnački bluz.

Подели на овим сајтовима

Нисам до танчина упућен у "материју" али подржавам вјештачку оплодњу.

Владане, ствар је толико осетљива и озбиљна да је овакав приступ веома проблематичан. Ниси упућен али подржаваш. И сутра ћеш храбрити неког за то не знајући у шта га гураш.

Боље буди неутралан док не испиташ потпуније. Ствар је далеко озбиљнија него што на први поглед изгледа.

А да прочиташ цијели мој пост, увјек ме нервирало то извлачење из контекста. sHa_sarcasticlol

Не знам да ли си у браку  али рећићу ти да ништа горе нема по брачни пар него ли немогућност потомства, ово  говорим из личног искуства тј чланова фамилије које гледам како вену.

Слажем се у неку руку  с мишљењем о."Мидраша"  и тезом о  "одбаченим ембрионима" али шта је рецимо жена која зна да је трудна а не води рачуна о трудноћи пуши, пије, доргира се, сакаче из авиона на слободно 0110_hahaha у првом тромјесјечју, да ли и она одбације ембрион/фетус који је настао природним путем или пак живи живот "пуним плућима" онако природно,  а трудна !

Рекох нико не зна која је то МУКА и ЈАД  брачним паровима који немају могућност прородне репродукције!

A od kada se to jedan greh opravdava drugim?

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

@ Ратко

sHa_sarcasticlol

Уопште се нисам узнемирио 0110_hahaha само желим истаћи да ми не можемо знати како је тим људима

Можемо бити против,  моралисати и бити душебризници јер  се пак  тим методом "одбацију ембриони" али никако не можемо као друштво у цијелини имати објективан став како ти кажеш, јер немамо сви исте муке, ти или ја можда и можемо "искључити" сентименталне осјећаје али никако не може особа којој је четрдесета, годинама покушава а и даље НИШТА!  

I onda šta? Godine postaju opravdanje? Shvataš u koji se relativizam ulazi time?

Подели на овим сајтовима

Можемо бити против,  моралисати и бити душебризници јер  се пак  тим методом "одбацију ембриони"

Ако постоји реалан ризик да се вештачком оплодњом убијају ембриони, то је ред предочити заинтересованој страни и то нема апсолутно никакве везе с "моралисањем" и "душебрижништвом". Да сам ја један од тих ембриона, баш би ме утешило што моја несуђена мајка има толико крхку психу да није имала снаге ни за дилему да ли да мој живот стави на коцку, јер је своје емоције ставила изнад свега.

а ајд овако да поглдамо на "ствар"

Научно је установљено да приликом  оплодње зреле јајне ћелије, она сама, бира један сперматозоид који има  НАЈБОЉЕ карактеристике. Ћелије "комуницирају" помоћу  малих, тако рећи микро елетроталаса. а сад ја вас што имате право на душебрижништво питам гдје право за осталим 5 милиона одбачених сперматозиода које женски репродуктивни систем одбаци и уништи, јер мајку му сви смо некада били и сперматозоиди???  Истина, узима се истина једана вјештачки оплођена ћелија која има најперспективније особине, чија је оплодња протекла у савршеном реду и чистини и која нема никакве аномалије и дефекте.

Dakle, sad prelazimo na prepucavanja. Vladane, nisi mi jasan. I sam si rekao da ne znaš ništa o temi, a ovim si to debelo i dokazao. Nije vredno odgovora, ali eto - zbog drugih, koji ozbiljno razmišljaju - spermatozoid nosi polovinu gena - i to, naravno, očeve i oni pripadaju ocu i deo su očevog tela. Jajna ćelija polovinu gena majke i takođe je deo majčinog tela...kada se spoje, to je SASVIM novi organizam sa DNK različitim i od oca i od maje. Embrion NIJE deo majke, to je novi organizam, priključen na telo majke do porođaja, da tako kažem

Подели на овим сајтовима

To što meni kažeš će da važi i za vaše episkope nakon konferencije o bioetici koja treba da se održi i po ovom pitanju, budi siguran - ali ni njih nećete da poslušate, nažalost. Lenjost i nemanje volje da se stvari dublje istraže čini neke od vas slepima za one koje nema ko da brani.

Naravno da ce da vazi kao sto vazi i za tebe posto je procenat neobrazovanosti po pitanju prirodnih

nauka medju episkopima abnormalno veliki. A ti si dokazao po stoti put da imas obraz djon kad meni

spocitavas "lenjost i nemanje volje" da se istraze neke stvari a kako vidimo nisi ni zagrebao povrsinu

embriologije.

Argumentum ad hominem sHa_sarcasticlol bravvooo mališa, sedi pet 0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

Vidiš, Akquilio ...i tebi sličnio, ja iznoseći činjenice nikoga ne vređam, a vi, vrli branioci VTO već ste dva puta, na dve strane pljucnuli po meni SAMO zato što vam se ne sviđa ono što pišem. Pa naravno da vam se ne sviđa, jer vam to ne češka uši. Ti Aquilio možda...možda i poznaješ nešto iz embriologije (premda to znanje do sada nisam video), ali očigledno ne poznaješ mnogo Hristovog učenja. Pazi - ja nemam lične koristi da pišem ovo što pišem. Žao mi je da ljudi sebe uništavaju groznim stvarima, koje im neko kao ti opravdava i na koje ih podstiče. Ali stvarno, ono što ne razumem, zašto Bogu dajete sitniš umesto sve? No, na to pitanje će se već odgovarati.

Što neko reče - Ja reko i dušu spasih. Vi kako hoćete. Ovde se ne radi o nadmudrivanju već o životima nevinih, ali i onih koji jure glavom bez obzira da postanu krivi.

I da...Hristos reče ono o ugrožavanju najmanjih...nema manjih od ovih o kojima pričamo. Ne mogu ni da se brane, ni da puste glas...potpuno su u našim rukama - pa izvolite.

Подели на овим сајтовима

Чедоморство је НАМЈЕРНО УБИСТВО!

Šta reče?  sHa_sarcasticlol

pogriješio sam u kucanju i time izazvao konfuziju!

Midras

Dakle, sad prelazimo na prepucavanja. Vladane, nisi mi jasan. I sam si rekao da ne znaš ništa o temi, a ovim si to debelo i dokazao. Nije vredno odgovora, ali eto - zbog drugih, koji ozbiljno razmišljaju - spermatozoid nosi polovinu gena - i to, naravno, očeve i oni pripadaju ocu i deo su očevog tela. Jajna ćelija polovinu gena majke i takođe je deo majčinog tela...kada se spoje, to je SASVIM novi organizam sa DNK različitim i od oca i od maje. Embrion NIJE deo majke, to je novi organizam, priključen na telo majke do porođaja, da tako kažem

rekao sam da nisam do tancina upucen u  tematiku vjestacke oplodnje a ne u samu oplodnju... a mozemo opet i ovako Da li vi hocete reci da spermatozoid nije ziv

Подели на овим сајтовима

Не знам да ли си у браку  али рећићу ти да ништа горе нема по брачни пар него ли немогућност потомства,

Ne vredi, moram da se umesam - ovo sto si rekao nema veze sa zivotom, tako, to je blago receno...

Ovo je takodje duboko ne(anti)hriscanska misao...

U braku sam 11,5 godina...

Увјек ме радује сазнање да ово моје мишљење нема везе са нечијим животом.  

I to je to? Nemas ni najmanju zelju da razmotris kontra-stav?

Neshvatljivo, kad nekom nesto kazes otvoreno odma` se automatski ucauri u sebe... sHa_sarcasticlol

Tema je vrlo osetljiva i vazna, iznosenje ovakvih stavova otvoreno potkrepljuje egoizam kod ljudi...

Uz svo razumevanje i snishodjenje nekad je potrebno da se malo zapregnu pojasevi...

Ko ono bese od savremenih svetih ne znam, ali je lepo nazvao nase pokolenje "JA pokolenje"...

A sto se tice bracnog zivota - nema i nece biti nikad niceg ni blizu goreg nego da izmedju ljudi u braku nema/nestane iskrene ljubavi - samo uz nju mogu da se predju sve male i velike prepreke prema Carstvu, ukljucujuci tu i nemogucnost prirodnog imanja dece...

Ova tema je odavno na debeloj stranputici, bas zato sto je - bogocovecanski gledano - od starta postavljena skroz naopacke...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Da li vi hocete reci da spermatozoid nije ziv

Дечко, немој да се љутиш, али ми се чини да си знање о репродуктивној биологији стекао гледајући рекламе за кондоме. sHa_sarcasticlol

searchles.com - Condom Commercial SUPER FUNNY

Nije savremenost za svakoga, niti smo mi za sve.

Ako krenemo za modifikacijama i promjenama, probudit ćemo se kao protestanti, držati za ruke i pjevati crnački bluz.

Подели на овим сајтовима

гдје право за осталим 5 милиона одбачених сперматозиода које женски репродуктивни систем одбаци и уништи, јер мајку му сви смо некада били и сперматозоиди??

Поредиш сперматозоид са оплођеном јајном ћелијом, тј. новим животом, не разумем? sHa_sarcasticlol

Истина, узима се истина једана вјештачки оплођена ћелија која има најперспективније особине, чија је оплодња протекла у савршеном реду и чистини и која нема никакве аномалије и дефекте.

Да, али то је спонтани природни процес, потпуно друга ствар је дискреционо право доктора да врше селекцију међу ембрионима, а камоли да оне "шкартиране" користе као експерименталне узорке. Исто као и што је нпр. спонтани побачај, или чак смрт одраслог човека услед деловања неке природне катастрофе или дисфункционалности организма једна ствар (природни процес), и не може се поредити са нехатним, а камоли умишљајним убиством.

Уосталом, шта ако се испостави да је доктор погрешно одабрао, тј. да имплантирани ембрион у првим месецима трудноће покаже симптоме неке болести? Зашто да се у том случају жена која је пристала на ВТО не би "очистила"?  Јер нема никакве разлике у моралном ставу према абортусу и вештачкој оплодњи, то је суштина коју многи не желе да схвате.

Можда је решење да се оплоди ограничени број ембриона који би се потом сви имплантирали у материцу, али тиме се шансе умањују.

Nikad nije kasno da naucis nesto novo.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1970983

Подели на овим сајтовима

embriologije.

Argumentum ad hominem sHa_sarcasticlol bravvooo mališa, sedi pet 0110_hahaha

Bato ja sam izneo masu argumenata na ovoj temi za svaki stav iza koga sam stao do si ti radio sta tacno?!

Maltretirao ljude kojestarijama pokusavajuci da im nametnes osecaj krivice. Evo i sad vidim ubijas se od

objektivne argumentacije.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...