Midrash Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 Кажете код нас, да ли је тако свагдје? Нисам до танчина упућен у "материју" али подржавам вјештачку оплодњу. Ми можемо водити овде неко да кажем високоморалисање које мени лично престаје оног тренутка када видим патње и бол неких чланова моје шире породице. Nažalost, ovde kod nas uvek, u svetu postoje manje problematične metode, ali još uvek problematične. Čak i da nije u pitanju odbacivanje embriona tu ima još gomila problema sa stanovišta hrišćanskog morala i etike. Moraš da obratiš pažnju da te patnje i boli užih članova porodice ne zavedu da zarad njih podržiš patnju i bol drugih, od njih uzrokovanih. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 Нисам до танчина упућен у "материју" али подржавам вјештачку оплодњу. Владане, ствар је толико осетљива и озбиљна да је овакав приступ веома проблематичан. Ниси упућен али подржаваш. И сутра ћеш храбрити неког за то не знајући у шта га гураш. Боље буди неутралан док не испиташ потпуније. Ствар је далеко озбиљнија него што на први поглед изгледа. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 Нисам до танчина упућен у "материју" али подржавам вјештачку оплодњу. Владане, ствар је толико осетљива и озбиљна да је овакав приступ веома проблематичан. Ниси упућен али подржаваш. И сутра ћеш храбрити неког за то не знајући у шта га гураш. Боље буди неутралан док не испиташ потпуније. Ствар је далеко озбиљнија него што на први поглед изгледа. А да прочиташ цијели мој пост, увјек ме нервирало то извлачење из контекста. Не знам да ли си у браку али рећићу ти да ништа горе нема по брачни пар него ли немогућност потомства, ово говорим из личног искуства тј чланова фамилије које гледам како вену. Слажем се у неку руку с мишљењем о."Мидраша" и тезом о "одбаченим ембрионима" али шта је рецимо жена која зна да је трудна а не води рачуна о трудноћи пуши, пије, доргира се, сакаче из авиона на слободно confused у првом тромјесјечју, да ли и она одбације ембрион/фетус који је настао природним путем или пак живи живот "пуним плућима" онако природно, а трудна ! Рекох нико не зна која је то МУКА и ЈАД брачним паровима који немају могућност прородне репродукције! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 Нисам до танчина упућен у "материју" али подржавам вјештачку оплодњу. Владане, ствар је толико осетљива и озбиљна да је овакав приступ веома проблематичан. Ниси упућен али подржаваш. И сутра ћеш храбрити неког за то не знајући у шта га гураш. Боље буди неутралан док не испиташ потпуније. Ствар је далеко озбиљнија него што на први поглед изгледа. confused Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 А замислимо сломљен свет девојке која је са, рецимо, 16 година остала трудна. Срамота је од родитеља, пријатеља...вене. Да ли је у том случају, будући да је девојка ужасно несрећна, у реду да абортира/убије своје дете? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 А замислимо сломљен свет девојке која је са, рецимо, 16 година остала трудна. Срамота је од родитеља, пријатеља...вене. Да ли је у том случају, будући да је девојка ужасно несрећна, у реду да абортира/убије своје дете? опет форсираш оно што никако нисам рекао. Употребићу једну народну изреку цензурисану наравно, у складу са овим благословеним мјестом гдје се оклупљамо послије ј****а нема кајања! Чедоморство је НАМЈЕРНО УБИСТВО! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 Владане, није ми била намера да те узнемирим, опрости. Хтео сам да скренем пажњу на то да требамо одговорност, објективно сагледавање, да уздигнемо изнад сентименталности. Нарочито у овом случају - вештачке оплодње. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 Наша парохијанка,40 и нешто година ишла је на вантелесну.Тражила је да се све успешно оплођене ћелије врате у материцу.Носи само једну бебу,већ други месец трудноће,лежи у болници пошто је високо-ризична трудноћа. Треба знати и треба разумети,да је велика тајна и шта се дешава у телу жене и када долази до нормалне трудноће,ми не знамо то.Нека жена понесе близанце,нека тројке,нека само једну бебу.Како можемо да знамо да је било још оплођених ћелија али нису опстале.Колико жена има крварења преко трудноће,шта се тад дешава? Не треба осуђивати те жене и не треба им ништа говорити.То је између њих и Бога.Мени је жао кад видим да не успевају ни вантелесне оплодње а опет неће да усвоје дете,него остају сами.Зашто то?Дете је дете. Поготово ви млади људи,који још немате своје породице,немојте доносити суд о нечему што је још увек далеко од ваших живота. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 @ Ратко Уопште се нисам узнемирио :cheesy: само желим истаћи да ми не можемо знати како је тим људима Можемо бити против, моралисати и бити душебризници јер се пак тим методом "одбацију ембриони" али никако не можемо као друштво у цијелини имати објективан став како ти кажеш, јер немамо сви исте муке, ти или ја можда и можемо "искључити" сентименталне осјећаје али никако не може особа којој је четрдесета, годинама покушава а и даље НИШТА! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 Уопште се нисам узнемирио :cheesy: само желим истаћи да ми не можемо знати како је тим људима Можемо бити против, моралисати и бити душебризници јер се пак тим методом "одбацију ембриони" али никако не можемо као друштво у цијелини имати објективан став како ти кажеш, јер немамо сви исте муке, ти или ја можда и можемо "искључити" сентименталне осјећаје али никако не може особа којој је четрдесета, годинама покушава а и даље НИШТА! Слажем се. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 Не знам да ли си у браку али рећићу ти да ништа горе нема по брачни пар него ли немогућност потомства, Ne vredi, moram da se umesam - ovo sto si rekao nema veze sa zivotom, tako, to je blago receno... Ovo je takodje duboko ne(anti)hriscanska misao... U braku sam 11,5 godina... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 Не знам да ли си у браку али рећићу ти да ништа горе нема по брачни пар него ли немогућност потомства, Ne vredi, moram da se umesam - ovo sto si rekao nema veze sa zivotom, tako, to je blago receno... Ovo je takodje duboko ne(anti)hriscanska misao... U braku sam 11,5 godina... Увјек ме радује сазнање да ово моје мишљење нема везе са нечијим животом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mila Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 Можемо бити против, моралисати и бити душебризници јер се пак тим методом "одбацију ембриони" Ако постоји реалан ризик да се вештачком оплодњом убијају ембриони, то је ред предочити заинтересованој страни и то нема апсолутно никакве везе с "моралисањем" и "душебрижништвом". Да сам ја један од тих ембриона, баш би ме утешило што моја несуђена мајка има толико крхку психу да није имала снаге ни за дилему да ли да мој живот стави на коцку, јер је своје емоције ставила изнад свега. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 Можемо бити против, моралисати и бити душебризници јер се пак тим методом "одбацију ембриони" Ако постоји реалан ризик да се вештачком оплодњом убијају ембриони, то је ред предочити заинтересованој страни и то нема апсолутно никакве везе с "моралисањем" и "душебрижништвом". Да сам ја један од тих ембриона, баш би ме утешило што моја несуђена мајка има толико крхку психу да није имала снаге ни за дилему да ли да мој живот стави на коцку, јер је своје емоције ставила изнад свега. а ајд овако да поглдамо на "ствар" Научно је установљено да приликом оплодње зреле јајне ћелије, она сама, бира један сперматозоид који има НАЈБОЉЕ карактеристике. Ћелије "комуницирају" помоћу малих, тако рећи микро елетроталаса. а сад ја вас што имате право на душебрижништво питам гдје право за осталим 5 милиона одбачених сперматозиода које женски репродуктивни систем одбаци и уништи, јер мајку му сви смо некада били и сперматозоиди??? Истина, узима се истина једана вјештачки оплођена ћелија која има најперспективније особине, чија је оплодња протекла у савршеном реду и чистини и која нема никакве аномалије и дефекте. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јун 25, 2011 Пријави Подели Написано Јун 25, 2011 Браво, Владан! ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука