Jump to content

Хришћански поглед на вантелесну оплодњу

Оцени ову тему

Препоручена порука

"Субота је ради човека, а не човек ради суботе" — Господ Исус Христос

"Како постоји груба и зла ревност која одваја од Бога и води у пакао, тако постоји и врлинска ревност која одваја од порока и води ка Богу и животу вечном." — Преподобни Бенедикт Нурсијски

Ово од преподобног Бенедикта треба цитирати сваком зурлоту, артемиту итд...

Nadam se da nisi perceirao nas kao takve..samo $to po 1000-ti put pitamo a niko nema neki konkretan odgovor.. $ta sa onim embrionima koji se koriste u laboratorijama..u kozmetici sa kojima se trguje... I kolika je na$a odgovornost u svemu tome.. samo to... Jer te teraju sve da potpisuje$... da ne ulazimo i ponavljamo opet mnogo od toga jer skoro sve je ponov;ljeno..otkud tolika potreba u vama za etiketiranjem??? To mi nije jasno.. Zna$ li $ta se se ded$ava sa amputiranom nogom posle amputacije..ima svoju proceduru i to.. Kad covek umre obichno se sahrani..A $ta se de$ava sa embrionima? ..Samo to...

Šta se dešava sa amputiranom nogom?Da li to znači da ako je potrebno da se nekom amputira,jer mu život zavisi od toga ne treba to raditi,jer se zaboga nešto radi sa amputiranom nogom?Znaš li koliko je bilo ugroženih života kada se stvarao humani insulin?Hoćemo li u sitna crevca da idemo?Da li to znači da sada kompletno svi insulin zavisni dijabetičari ne treba da uzimaju insulin?Kakva je to logika?Kakvo je to rasuđivanje?Nerazumno,ali sasvim.
“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Nadam se da nisi perceirao nas kao takve..samo $to po 1000-ti put pitamo a niko nema neki konkretan odgovor.. $ta sa onim embrionima koji se koriste u laboratorijama..u kozmetici sa kojima se trguje... I kolika je na$a odgovornost u svemu tome.. samo to... Jer te teraju sve da potpisuje$... da ne ulazimo i ponavljamo opet mnogo od toga jer skoro sve je ponov;ljeno..otkud tolika potreba u vama za etiketiranjem??? To mi nije jasno.. Zna$ li $ta se se ded$ava sa amputiranom nogom posle amputacije..ima svoju proceduru i to.. Kad covek umre obichno se sahrani..A $ta se de$ava sa embrionima? ..Samo to...

''...И као што већ у корену имамо дрво, као што у чокоту имамо већ лозу и вино, као што у заметку имамо већ дете. Сад расправљају да ли је, рецимо, дете, кад је дете човек, кад је личност, кад може да га избаци из утробе а да не буде убиство детета. Од момента кад је зачеће. Све сад друго је даље логицизирање, рационализирање...'' - Владика Атанасије Јевтић, предавање из патрологије - Св. Никола Кавасила - 28. 02. 2011

Подели на овим сајтовима

Мислим да је Влтер хтео да каже да се зна шта се ради са ампутираним деловима тела јер има позната процедура. Узео је то као пример и питао шта је са ембрионима који су вишак.  

Подели на овим сајтовима

Мислим да је Влтер хтео да каже да се зна шта се ради са ампутираним деловима тела јер има позната процедура. Узео је то као пример и питао шта је са ембрионима који су вишак.  

Наравно. Ако и за ампутирану ногу има процедура, у смислу да се и она на одређени начин уважава, како то да нема процедуре за целог човека, малог, мајушног, али целог...тј. да се манипулише са њима, са онима који су вишак (ембрионима).

Подели на овим сајтовима

"Субота је ради човека, а не човек ради суботе" — Господ Исус Христос

"Како постоји груба и зла ревност која одваја од Бога и води у пакао, тако постоји и врлинска ревност која одваја од порока и води ка Богу и животу вечном." — Преподобни Бенедикт Нурсијски

Ово од преподобног Бенедикта треба цитирати сваком зурлоту, артемиту итд...

Нисам етикетирао. Само сам приметио да је цитат добар да се употреби када некога почну да нападају "авва" Артемијеви ученици и њима слични. На ову расраву се највише односио први цитат, дакле онај са суботом.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Ukoliko prilikom vantelesne oplodnje nastane više od tri vitalna embriona, bolnica nudi mogućnost da taj višak postupkom kontrolisanog zamrzavanja bude sačuvan za buduću upotrebu. Embrioni će biti zamrznuti na -196 stepeni C tokom faze rane deobe ili će se zaštititi specijalnom supstancom - vitriolom. Embrioni su evidentirani po poreklu, fazi deobe i vremenu i datumu zamrzavanja, a čuvaće se u zamrznutom stanju sve dok pacijenti ne zatraže da se oni upotrebe. Postupak zamrzavanja ne povećava rizik anomalija ploda, ali se to ipak ne može potpuno isključiti. Izvestan broj embriona (30-50%) ne mogu da prežive proces zamrzavanja i odmrzavanja, a procenat uspešnih trudnoća nakon tog postupka nešto je niži nego u slučaju klasične metode.

To se radi sa viškom embriona.

Kao i u svemu u životu,nema garancija skoro ni zašta.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Ja poštujem život od samog začeća i borim se za njega - a duša ulazi u telo tek recimo 10 nedelje.

Душа људска настаје у тренутку када можемо рећи - ево човека, с  основа почетка људског живота је крв и срце.
Vojniče da ti doktorka nešto kaže...krv i srce su tvorevine a jel znaš šta im je osnova?ĆELIJA....tj Život!pa prema tome čim se spoje spermatozoid i jajana ćelija eto ti deobe...Života!
Подели на овим сајтовима

Inače,stvaranje humanog insulina sam pomenula,zato što su eksperimenti verovatno morali da se vrše i na ljudima,i u tom eksperimentisanju,mogu samo da pretpostavim do kakvih slučajeva predoziranja insulinom je moglo doći.Možda je nekoga i života koštalo.Ali to su moje pretpostavke,iako ne bez logičnog rasuđivanja.Dakle,iz ovog proizilazi da i korišćenje insulina treba da dovedemo u pitanje.

Подели на овим сајтовима

Неколико људи је изразило своју бојазан у погледу неких недоумица око ВТО. Зашто је то тако страшно? Зар је то тако савршен изум да нема места преиспитивању? Зар мислите да неко овде жели да ускрати могућност имања деце људима који то природно не могу? Све што је наведено у корист ВТО углавном је истима, али питање је да ли је то цела истина или има још нешто? Зашто се од тога прави табу па не сме да се сумња и преиспитује већ се алудира да су они који то чине Артемијевци, бездушници или шта ти ја знам шта? Одакле вам толика гордост да се постављате као "супериорни" верници, а они који преиспитују су за вас шта?

Подели на овим сајтовима

Izvestan broj embriona (30-50%) ne mogu da prežive proces zamrzavanja i odmrzavanja

''Sada se pitamo šta se događa sa tim zamrznutim, malim živim ljudima  koji prebivaju u zamrzivačima raznih medicinsko-bioloških ustanova. Navodno, oni se po zakonu čuvaju do pet godina, a onda, ukoliko nema potrebe za njima, oni se odleđuju, dakle žrtvuju.

Šta uraditi sa zaleđenim embrionima

Znajući za ove podatke (a pre eventualnog odleđivanja embriona),  doktori Hol i Graf su se obratili dopisom biološkim davaocima materijala za zamrznute, žive ljude (dakle roditeljima te dece) sa pitanjem šta oni predlažu da se sa njima radi, pošto su oni njihovi. Rezultat je poražavajući: 50% (49,6%) „roditelja“ uopšte nisu odgovorili na pismo, iz čega se može zaključiti da uopšte više ne vode računa o deci koja su ipak njihova; 19% pisama se vratilo, jer primalac nije bio poznat; 10,8% zahtevalo je njihovo uništenje smesta, dakle smrt, 0,9% je tražilo da im se ti embrioni lično isporuče, a s obzirom da nisu imali uslove za njihovo dalje držanje, niti za njihovo usađivanje u matericu, može se smatrati da su želeli lično da ih sahrane; 14,7% je sugeriralo da se upotrebe za dalja medicinska ispitivanja, 3% da se nekom drugom usade, 1,7% da embrioni i dalje ostanu zamrznuti, a 0,4% da se prebace u druge centre. Ovo znači da u najboljem slučaju roditelji žele da oko 5% zaleđenih malih, živih ljudi dobije neku teorijsku mogućnost da i dalje živi i da se rodi.

Prema tome, kada govorimo o problemu vantelesne oplodnje, ne smemo zaboraviti da se u tom postupku proizvode ponekad i tzv. zamrznuti mali, živi ljudi koji nastaju kao posledica rada na vantelesnoj oplodnji. Njihova sudbina, kao što smo videli, je užasna. Samo 5% od njih ima neku bednu teorijsku mogućnost da preživi. Ostali su osuđeni na smrt.''

Подели на овим сајтовима

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Неколико људи је изразило своју бојазан у погледу неких недоумица око ВТО. Зашто је то тако страшно? Зар је то тако савршен изум да нема места преиспитивању? Зар мислите да неко овде жели да ускрати могућност имања деце људима који то природно не могу? Све што је наведено у корист ВТО углавном је истима, али питање је да ли је то цела истина или има још нешто? Зашто се од тога прави табу па не сме да се сумња и преиспитује већ се алудира да су они који то чине Артемијевци, бездушници или шта ти ја знам шта? Одакле вам толика гордост да се постављате као "супериорни" верници, а они који преиспитују су за вас шта?

Па да би смо знали да ли је баш само једна страна заједљива, хајде, пошто ВТО оплодња није исто што и вјештачка оплодња која може бити и тјелесна и без страдања ембриона, шта кажу противници ВТО на остале методе? Постоји ли ту бојазни, недуомица...?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

"Вишак" ембриона у поступку ВТО сматрам проблемом који треба да разреше теолози па због тога и не говорим о томе. Само сам изразила сумњу у медицинску етику, а због штетности и опасности које са собом носе хормонске терапије које су у поступку ВТО неопходне. Наравно да би сваки пар који не може природном путем добити дете (или им бар то лекари тврде) жртвовао све своје здравље да добије пород. Моја је недоумица да ли то медицина сме да дозволи. Да би неки лек почео да се примењује потребно је много експеримената и лабораторијских испитивања која ће доказати да је исти безбедан за употребу. Многи лекови за које се зна да дају одличне резултате у лечењу нпр. малигних оболења још увек се не примењују јер нису завршене све процедуре, а оболели баш и немају времена за чекање. Код ВТО се није часило ни часа. Чим је то двојици лекара пре 30 година први пут пошло за руком, метода је почела да се примењује. Познајем пар којему су лекари рекли да не могу имати деце па су чекали да се ВТО почне радити у нашој земљи. У међувремену су прешли године и када су дочекали нису их примили у програм. Помирили су се са судбином и гле чуда, жена остала трудна у 40 години живота иако су све дијагнозе тврдиле се то никада неће десити. Моје је мишљење да има пуно недоумица око ВТО и то је све што читаво време говорим. О каквим се овде странама говори, као да смо непријатељи? 

Подели на овим сајтовима

Добро Нина, ти се цијело вријеме држиш ВТО, а шта је са осталим видовима вјештачке оплодње, која може бити и тјелсена не само вантјелесна?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Добро Нина, ти се цијело вријеме држиш ВТО, а шта је са осталим видовима вјештачке оплодње, која може бити и тјелсена не само вантјелесна?

То је сасвим други поступак и, колико знам, мање терапијски агресивна односно нема тих спорних хормонских стимулација. Ево разлога:

Smanjen broj, pokretljivost i vitalnost muških oplodnih ćelija uz normalno stanje i funkciju ženskih polnih organa

Kod imunoloških problema, a naročito prisustvo antitela na muške oplodne ćelije u sluzi kanala grića materice

Kod normalnog stanja polnih organa i jednog i drugog partnera, a do trudnoće ne dolazi u toku 3-5 godina zajedničkog života

Kod anomalija muškog polnog organa

Kod nemogućnosti izvođenja polnog odnosa iz bilo kojih razloga

Као што видиш, овим се покушава решити проблем мушког стерилитета. Изгледа ми у реду да се ово примењује јер се не угрожава ничије здравље.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...